17 Mayıs 2007 Perşembe

Yazýn hafif ve sulu =?ISO-8859-1?Q?g=FDdalar t=FCketin?=

Sýcaklarda bunalan vücudun direnç düzeyini yükseltmek için balýk, et, yumurta, fýndýk, fýstýk ve ceviz tüketin. Su kaybýný önlemek için günde en az 2-2.5 litre su için, asitli ve gazlý içeceklerden uzak durun.

Saðlýk Bakanlýðý, vatandaþlarý yaz aylarýnda dengeli ve yeterli beslenme konusunda uyararak, kýzartma ve aþýrý yaðlý besinler yerine hafif ve sulu gýdalarýn tüketilmesi gerektiðini bildirdi.

Saðlýk Bakanlýðý Temel Saðlýk Hizmetleri Genel Müdürlüðü'nden yapýlan yazýlý açýklamada, yaz aylarýnda artan sýcaklýklarla birlikte bebek, çocuk, yaþlý ve hamileler ile tansiyon, kalp, þeker gibi kronik hastalýklarý bulunan kiþiler baþta olmak üzere herkesin birtakým saðlýk sorunlarýnýn ortaya çýktýðýný bildirildi.

Bu sorunlarýn baþýnda güneþ çarpmalarý, gýda zehirlenmeleri ve sývý kaybýnýn neden olduðu rahatsýzlýklarýn geldiði belirtilen açýklamada, sýcak yaz aylarýnda besinler seçilirken hafif ve sulu gýdalar ile taze sebze ve meyvelerin tercih edilmesi, kýzartma ve aþýrý yaðlý besinlerden uzak durulmasý gerektiði belirtildi.

Açýklamada, "Yaz aylarýnda vücut direncini artýrmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alýmýný saðlamak için her gün birkaç porsiyon meyve ve sebze tüketilmeli, mercimek, nohut gibi besinlere sofrada yer verilmelidir. Fýrýnda piþirme, ýzgara ve haþlamayöntemleri ile hazýrlanan besinler tercih edilmelidir" denildi.


GÜNDE EN AZ 2.5 LÝTRE SU ÝÇÝN

Sýcaklarda aþýrý terleme sonucu vücuttan suyla beraber, sodyum, potasyum gibi minerallerin de atýldýðý, bu durumun halsizlik, nabýz zayýflýðý, yorgunluk ve dolaþým bozukluklarýna yol açtýðý bildirildi.

Sývý kaybýný önlemek için günde en az 2-2,5 litre su içilmesi gerektiði vurgulanarak þöyle denildi:
"Asitli ve gazlý içecekler yerine süt, ayran, taze sýkýlmýþ meyvesularý, bitki ve meyve çaylarý tercih edilmelidir. Bebekler ve çocuklar sývý kayýplarýný ifade edemeyecekleri için ebeveynleri dikkatli olmalýdýr. Ýshal, bebek ve çocuklarda özellikle yaz aylarýndavücuttan önemli ölçüde su, tuz ve mineral kaybýna yol açar. Yenidoðan ve süt çocuklarýnda ishal daha kolay oluþur ve daha aðýr bir seyir izler. Þiddetli ishallerde, kaybedilen sývý ve minerallerin yerine konmasý amacýyla ana Çocuk Saðlýðý Merkezleri'nden ücretsiz tuz-þeker çözeltisini evinizde bir litre suda eriterek bebeðinize içirin. Bu çözelti normal sudan daha iyi emildiðinden vücudun sývý ve mineral kaybýný telafi etmesi daha etkili olmaktadýr."


YAZ AYLARINDA DA KAHVALTI ÖNEMLÝ

Kahvaltýnýn, özellikle yaz aylarýnda günün en önemli öðünü olduðuna dikkat çekilerek, kahvaltýda þekersiz ürünler, az yaðlý peynirler, kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ýhlamur ve kuþburnu tercih edilmesi gerektiði bildirildi.

Balýk, et, yumurta, fýndýk, fýstýk ve ceviz tüketiminin, sýcaklarda bunalan vücudun direnç düzeyini yükselteceði belirtilerek, "Þeker ve þekerleme gibi basit þekerlerin yerine, kuru üzüm, erik ya da A ve C vitaminlerinin zengin olduðu taze meyve ve sebze gibi besinler tercih edilmelidir. Pek çok zararý bilinen alkol tüketiminden, vücudun enerji kaynaðý olan þekeri tükettiði için uzak durulmalýdýr" uyarýsýnda bulundu.

Açýklamada ayrýca, dýþarýda ve açýkta satýlan yiyeceklerin tüketilmemesi, et, süt ve sütlü ürünler gibi potansiyel riskli besinler için güvenilir mekanlar seçilmesinin önemine de iþaret edildi.

Hiç yorum yok: