17 Nisan 2007 Salı

SEX!!

BISEYMI ARADINIZ??



ARKADASLAR!!GERI DONUN!!!SAGLIKLA ILGILI BOLUM KISMINA!!ORADA : "lutfen bu testi yapin" basligi olan ilk yardim konusunda bi test hazirlamis!!!!
testi cozun ve sonra merakinizi giderelim ..ok

lutfen bu testi yapin arkadaslar

http://www.aydinsari.com.tr/TestSinav.php?KonuId=28

dogru bildigimiz bircok yanlis cikiyor ve dogruyu ogrenme imkani sunuyor..

Zehirli mantar karacigeri vuruyor



IZMIR, (DHA)

EGE Universitesi Tip Fakultesi Gastroenteroloji Bilim Dali Ogretim Uyesi Doc.Dr. Zeki Karasu, art arda yasanan zehirlenmeler nedeniyle vatandaslari yabani mantar yememeleri konusunda uyardi. Doc.Dr. Karasu, zehirli mantarin karaciger ve bobreklerde agir tahribata yol acarak olume goturdugunu soyledi.


Sonbaharla birlikte mantar zehirlenmelerinin asiri cogaldigini anlatan Doc. Dr. Karasu “Zehirli mantar ancak buyutecle bakildiginda anlasilabilir. Bu yuzden halkimizin cok dikkatli olmasi gerekir. Dag basindan, bahcelerden topladiklari mantarlari yememeleri ve belli yerler disinda satilan mekanlardan mantar satin almamalari konusunda halkimiz bilincli olmalidir. Bir lokma yemek icin hayatinizi riske sokmayin” dedi.

Mantarin vucutta toksit etkiler yaratabilen bir gida oldugunu vurgulayan Doc. Dr. Karasu, “Zehirli mantarlarin yol actigi zehirlenmeler bulanti, kusma, ishal gibi belirtilerle baslar ve birkac gun sonra siddetini artirarak karaciger ve bobreklerde agir tahribata yol acar. Bunun sonucunda da karaciger ve bobrek yetmezlikleri ortaya cikar. Hasta giderek sararmaya ve suurunu kaybetmeye baslar, surekli uyku halinde olur. Hastayi, kurtarmanin tek yolu gerekli organ naklinin yapilmasidir” diye konustu.

Ege Universitesi Ziraat Fakultesi Ogretim Uyesi Prof.Dr. Kaya Boztok da, yemek icin daima kultur mantarlarinin tercih edilmesi gerektigini soyledi. Prof.Dr. Boztok, “Kultur mantarlari kabuklari soyulmadan ve haslanmadan da rahatlikla tuketilebilir” dedi.

Mantarin insan sagligi icin cok onemli bir besin oldugunun altini cizen Prof.Dr. Boztok, “Mantar demirce zengin olmasi nedeniyle kansizlik tedavisinde kullanilmasi tavsiye edilen bir besindir. Ayrica kalp ve damar hastaliklarinda etkili olan folik asit bakimindan da zengindir. Bazi mantar turlerinde bagisiklik sistemini arttiran kimyasal bilesikler de mevcuttur. Yag icermedigi icin protein degeri yuksektir ve rejim yemegi olarak kullanilabilir” diye konustu.

Selulit Tedavisi

Selulit, derinin alt tabakasinda, yag dokusunun hemen cevresinde olusan ve derinin ust bolumunde putur putur goruntu birakan bir hastaliktir. Kadinlarin korkulu ruyasi olan ve bir guzellik kusuru olarak kabul edilen selulite karsi onlemler alinmalidir.

Beslenme

Beslenme, ne kadar fazla tek yonlu olursa, selulite o kadar cabuk aday olursunuz. Ozellikle de fast fooda ve hazir yemeklere karsi olan egilimimiz, dokulari kotu yonde etkiliyor. Hayvansal yaglar, seker ve tuz da en kotu dusmanlarimiz. Bunlar yag hucrelerini sisiriyorlar, dokularda su yapiyorlar ve vucudun atiklardan temizlenmesini onluyorlar.

Ozellikle de yaglar, doyma hissini buyuk olcude etkiliyor. Ornegin, mayonezli patates salatasi veya kizartmasi yerken "doydum" sinyali karbonhidratli bir ogunden (ornegin spagetti) cok daha gec gelir. Sonucta daha fazla yeriz ve dokulardaki yag depolarini asiri derecede besleriz. Hucreler sekilsiz bir kutle haline gelir ve on kat daha buyur.

Bu nedenle yemek listenizde taze, yagsiz ve besleyici maddeleri fazla olan yiyecekler bulunmalidir. Meyve, sebze, kepek, cavdar urunleri ve baklagiller gibi. Bu besinlerde, bir yanda dokulari atik maddelerden temizleyen, ote yanda hucrelere besleyici maddelerin naklini cabuklastiran fazla miktarda potasyum vardir. Portakal, muz, karpuz, avokado, havuc, salgam, fasulye, bezelye ve patates fazla miktarda potasyum icerirler.

Bakim

Gunumuzun yeni antiselulit kremleri, deriye hemen giriyor ve dogrudan dogruya yag hucrelerini etkiliyor. Etkili maddelerin bazilari, yag depolarini bloke eder, bir kismi trafik polisi gibi etki yapar, yag alimini ve naklini ayarlar. Bas aktorlerin biri de kafeindir.

Kafein, yagi ayristiran enzimleri harekete gecirir ve bununla birlikte lenf akisini kolaylastirir. Su, en iyi temizleyici maddedir. Bol su icmek dokulari zehirli ve atik maddelerden temizler. Ayrica kalsiyum, potasyum, demir ve magnezyum gibi maddeler, dokulari sikilastirirlar. Bunlarin etkisini, disaridan kullanilan antiselulit urunleri kuvvetlendirir. Ayni zamanda, vucudun atiklardan temizlenmesinde de etkili olur.

Masaj

Selulitte ozellikle etkili olan, insanin kendi yaptigi drenajdir. Bu nedenle kendi kendinize su masaji yapin: Masaja oksama hareketleriyle baslayin. Ust uyluklara once bir, sonra iki elinizle yumusak bir sekilde asagidan yukari dogru kalcalariniza kadar masaj yapin. Daha sonra derinizi sikistirmadan, bas ve isaret parmaklarinizin arasina alin ve yogurur gibi masaj yapin ve bu arada dizlerin ic tarafini unutmayin. Antiselulit kremlerinin dokulara etkisi, daha once masaj yapildigi takdirde iki kat daha fazla olur. Nedeni, lenf ve kanin harekete gecmesidir.

Durus

Yuksek topuklar, yanlis yurume hareketleri, kambur oturma, selulite yol acan nedenlerdir. Cunku bunlar, toplardamarlarda ve lenf damarlarinda kanin geriye dogru akisini olumsuz yonde etkilerler. Ozellikle de yanlis bir oturma seklinde, ic organlar sikisir. Sonucta zehirli maddeler vucuttan cabuk cikmaz ve atik maddeler dokularda toplanir; deri gevser, cukurlar olusur.

Bu nedenle her zaman sunu dusunun: Karin iceri, gogusler disari. Dik durma, vucudu uzatir ve daha zayif gorunursunuz. Oturus icin de ayni sey gecerlidir: Durus hatalarini bilincli olarak dengelemek icin sirt egzersizlerinin yarari vardir. Haftada iki kere jogging ve bisiklete binmeyle buna yardimci olun.

Enzimler

Enzimler, tam bir yag yiyicidirler. Bu enzimler, elmada vardir ve yiyeceklerin hicbir engelle karsilasmadan degerlendirilmesini ve nakledilmesini saglarlar. Boylelikle yag depolarinda daha az birikirler. Elmayi iyice cigneyin, cunku enzimlerin faaliyeti agizda baslar.

Uzman Yardimi

Cesitli etkili yontemlerle selulit, artik kesinlikle tedavi ediliyor. Selulit tedavisinin tibbi tedavi sekilleri sunlar:

Tibbi Masajlar

Selulit tedavisinin en onemli ayagi masajdir. Cunku masaj, kan ve lenf dolasimini harekete gecirir ve dokularin taze oksijen ile dolmasini saglar. Selulit tedavisinde etkili olan iki tur masaj vardir:

Dolasim masajlari: Kan ve lenfatik dolasima yoneliktir. Bu masaj, deri alti kan dolasimini aktive ederek, dokunun canlanmasini saglar.

Lenfatik drenaj masajlari: Bu masajlar, ozellikle lenf dolasimi uzerinde etkilidir. Masajin, hem elle, hem de aletle uygulanan sekilleri vardir. Elle olan daha yuzeysel olurken, aletli masajin derinlemesine bir etkisi vardir. Her iki masaj sonunda hucrelere bolca oksijen gider ve toksinlerin vucuttan atilmasi kolaylasir.

Akupunktur

Organizmanin degisik fonksiyonlarinin hepsinin kumandasi kulakta bulunur. Akupunktur ile bu fonksiyonlar harekete gecirilir. Bu fonksiyonlarin arasinda su birikmesine neden olanlar da aktive edilir.

Ozon Terapi-Ozon Banyosu

Ozon terapi, hucre oksijenlenmesini baz alarak, basarili bir sekilde selulit tedavisinde de uygulanir. Artiklarla dolu olan selulit hucrelerini oksijen ile temizlemeye yonelik bir programdir. Ozon terapi, bir kabin icerisinde gerceklesir. Bu sirada ozon, buharin epiderm tabakaya kadar girip o bolgenin oksijen ile dolmasini saglayarak, dokusal kan dolasimini aktive eder.

Lazer Terapi

Lazer terapi ikiye ayrilir; soguk lazer ve sicak lazer. Soguk lazer, helyum neon lazer olarak da anilir, selulitli bolgedeki hucreler uzerine uygulanir. Lazer, burada hucreleri gecerek degisimleri hizlandirip, o bolgede su tutulmasini engeller. Sicak lazer, selulitin olustugu hareketsiz bolgeye uygulanarak, orada bulunan dokularin dolasimini saglar.

Ultrason

Kadindaki hemen hemen farkedilemeyecek kadar kucuk yaglari bile derinligine yakalayip, parcalamayi basarir. Daha fazla yaglanmanin oldugu bolgelerde de daha derine gidilerek lenfleri uyarir ve yine parcalar.

Basinc Terapisi

Bu metodda, bacaklar sarilir. Hava basinci ile calisan bir odaya girilir. Cok dikkatlice yavas yavas, hava basinci azaltilir. Bununla da lenfatik dolasim ve kan dolasimi harekete gecer. Tabii burada onemli olan, kisiye ozel bir programlama yaparak, herkesin ihtiyaclarina uygun bir tedavi uygulamaktir.

Mezoterapi

Bu yontemde, sivi haldeki ilaclarin, siringa darbeleriyle uygulanmasi esastir. Daha yeni bir versiyonu da homeopati yontemini kullanarak, tahmin sistemini calistirmak ve ongoruden yararlanarak uygulama yapmaktir. Hic yan etkisi olmayan naturel maddelerden faydalanilir. Bu yontem, kan toplanmalarini da onler.

Lipoelektro

Bu, uzun ignelerden yararlanmak suretiyle yapilan bir yontemdir. Uzun, cok ince uclu ve keskin ignelerle uygulanir. Elektro ile yagli bolge arasinda bir baglanti kurulur. Cok dusuk duzeyde calistirilarak, selulitli bolge uzerinde calisilir. Bu bolge uzerinde, duzenli ve sik araliklarla islem yapilir. Igne, selulitli bolgedeki yaglari parcalar ve yaglari ortaya cikartir; asiriya kacmadan bunlar bosaltilir.

Sivilcelere Care

Gunes'in kurutucu etkisi ve iyotlu deniz suyu, yazin akneyi aklimizdan cikarir. Ama sonbahar ve kis, aknenin cogaldigi donemlerdir. Pek cok sey aknenin turune bagli olsa da, ultraviyole isinlarinin etkisi cildi kurutup, yag uretimini duzenliyor. Bu yuzden sonbahar ve kis aylarinda da solaryuma girerek ayni etkiyi yaratabiliriz.

Genclerde gorulen akne, ergenligin ilk donemlerinde, vucutta gelisim ve degisimler basladigi sirada ortaya cikiyor. Bu durum, bir dizi hormonal dengesizlige bagli. Dogal olarak bu gibi hormon dengesizlikleri yetiskinlerde de gorulebiliyor. Ornegin, adet doneminde ortaya cikan sivilceler, bu tur bir dengesizlik sonucudur.

Diger bazi durumlarda ise, akne olusumu, kortizon ya da B12 vitamini iceren ilaclar ya da disaridan uygulanan vazelin preparatlari ve bitkisel yaglarin uzun sureli kullanimina bagli.

Cilt Temizligi

Cilt temizligi, sabahlari, derinin salgilarini harekete gecirmek; aksamlari ise gozeneklerde birikmis kir zerreciklerinden kurtulmak icin mutlaka yapilmali. Cildinizin haftada 2-3 kez, tum yag kalintilarini alacak bir maskeye de ihtiyaci vardir. Ayni zamanda cildi derinlemesine nemlendiren bir maske secmeye ozen gosterin.

Buhar Banyosu

Haftada bir kez, buhar banyosu hazirlayin. Bu, gozeneklerin genislemesini saglayacagindan, siyah noktalardan kurtulmaniz kolaylasacaktir. Basinizin uzerine bir havlu orterek, yariya kadar kaynar su doldurdugunuz bir kabin uzerine egilin. 10 dakika sonra, yuzunuzu kurulayin ve siyah noktalari sikin. Bu islemi yaparken, ellerinizin temiz olmasina dikkat edin. Parmak uclariniza sargi bezi sarip noktalari sikabilirsiniz. Ama sikmakta zorlanirsaniz fazla ustelemeyin. Cildiniz tamamen kurudugunda tekrar buhara tutun. Islem sona erdiginde yuzunuzu bir tonikle dezenfekte edin.

Oneriler

Gencler arasinda ozellikle yaygin olan bu problemin cozumunde, cilt tipleri farkli oldugundan, kizlarin ve erkeklerin uygulamasi gereken kurler de farkli. Ancak yine de, her iki cinsin de uymasi gereken bazi kurallar var:

Dogru ve hijyenik temizlik: Cildi fazla hirpalamadan duzenli olarak yikayin. Cildi fazla kurutmamak icin pH degeri, derinin dogal pH'ina yakin (5.5 civarinda) bir temizleyici kullanilmali. Daha da derinlemesine bir temizlik isteniyorsa, her 3-4 gunde bir, gozeneklerde biriken yag ve tozu alan kil maskesi uygulanabilir.

Beslenmeye dikkat: Cikolata ve sarkuteri urunleri sivilce yapar gorusu, cok yaygin fakat curutulmus bir iddia. Son arastirmalar, beslenmenin akne uzerinde dogrudan etkisi olmadigini gosterse de, uzerinde durulmasi gereken onemli bir nokta var: Meyve ve sebze acisindan zengin, saglikli beslenme cildin en onemli dostu.

Iyi dinlenin: En iyi guzellik kuru uyku. Stresten uzak bir ortamda dinlenebilmek cok onemli. Ozellikle gecede en az 7-8 saat uyumak sart. Uykunun, hormonal aktiviteyi duzenledigi herkesce biliniyor.

Ellerinizi yuzunuzden cekin: Cilde zarar vermeksizin yokedilebilecek siyah noktalardan farkli olarak, kancibanlari asla sikilmamali. Aksi halde, iltihapli enfeksiyon, ardinda bir yara ve iz birakarak yayilabilir.

Uzmana gorunun: Kis gelip de akneler belirmeden once mutlaka dermatologunuzla gorusun. Cunku, yaz aylarinda kuruyup hassaslasan cildiniz, tatil oncesinde uyguladiginiz akne tedavisini tekrarlamanizdan zarar gorebilir.

Bitki caylari da ise yariyor: Hergun organizmayi temizleme ozelligi tasiyan bir bitki cayi icmek, cildinize faydali olacaktir. Ozellikle ihlamur ve rezene iceren caylarin cok yararini gorursunuz.

Kizlar Icin Bakim

Pudra ve alliktan uzak durun. Cildi cabuk sivilcelenenler, makyaj yapmaktan vazgecmeli. Tabii biraz rimel ve bir parca ruj onemli degil. Her seyden once, hijyenik nedenlerle allik ve pudra kullanmaktan vazgecmeli: Zaten asiri salgilanan yag ile dolmus gozenekler, makyaj malzemeleri kullanilinca iyice tikaniyor. Bunun yaninda, estetik bir neden de var: Makyaj, kusurlari gizlemek yerine cogu kez daha da belirginlestiriyor.

Az yagli bir fondoten secin. Makyajsiz yapamayanlar, hafif bir fondoten kullanabilir. Ancak, yagli ciltler icin ozel olarak gelistirilmis, siyah nokta olusumuna neden olmayan (gozeneklerde birikecek madde icermeyen) bir malzeme secilmeli.

Akne yaninda asiri killanmadan da sikayet eden genc kizlar, antiandrojen hormonlar iceren dogum kontrol haplarindan faydalanabilir. Ancak bu haplarin 16 yasin altindakilerce alinmasi sakincali olacaktir.

Erkekler Icin Bakim

Ergenlik cagindaki erkekler, katildiklari sportif faaliyetlerin yogunlugu yuzunden, yasitlari olan kizlardan daha fazla terlerler. Bu bakimdan, hijyene ozel bir onem vermeleri sarttir. Terlemenin ardindan yuzun mutlaka yikanmasi ve akneye karsi dezenfektan uygulanmasi gerekli.

Bazi ilac firmalari, akne tedavisi ilaclarinda, kizlar ve erkekler icin ayri formuller uyguluyor. Genc kizlara uygun olan ilaclar daha hafif. Erkeklerin kendileri icin hazirlanmis formulleri kullanmalari daha iyi sonuc veriyor.

Sakal uzamaya basladiginda, killar, akne iltihabinin artmasina neden olabiliyor. Bu yuzden sik sik tiras olmak gerekli. Kullandiginiz after shave, parfum icermemeli. Akneli cilt, after shavelerin icerdigi alkole karsi oldukca duyarli. Akne kremlerinde az miktarda bulunan alkol, cildin pul pul dokulmesine ve kurumaya neden olabilir. En iyisi alkolsuz tonikleri tercih etmek.

Besinlere Dikkat

Aknelerin ilginc bir oykusu var. Genellikle ergenlik cagindaki erkek ve kizlarin yuzleri sivilcelerle doluyor. Ozellikle de delikanli adaylari tam karsi cinse ilgi duymaya basladiklari donemde, yuzlerinde beliren sivilceler yuzunden sikinti cekiyorlar. Ergenlik cagi sivilcelerine, o donemde vucuttaki hormon dengelerinin degismesi neden oluyor.

Akneler, yetiskinlerin de de en buyuk sorunlarindan biri. Yuzde, boyunda, omuzlarda ve sirtta cikan sivilcelerden kurtulmak elbette mumkun. Aknelerin olusmasinda yagli cilt ve bakteriler etkili. Bu nedenle, aknelerden yakinan bir kisinin oncelikle hayvansal yaglardan uzak durmasi gerek.

Bu arada bagisiklik sistemini guclendiren yiyeceklere agirlik vermeli. Yag ve seker miktari fazla olan hazir yiyecekler, akneleri cok iyi besler. Derinin dogal koruyucu yagi olarak bilinen sebumun uretimini azaltir. Cikolata, dondurma, sosis ve dondurulmus hazir et yemekleri, aknelerden yakinan kisiler icin zararli. Buna karsilik bol bol yesil sebze ve narenciye turu meyveler yenmeli. E vitamini alabilmek icin de sivi yaglar kullanilmali.

Hormon Dengesi

Vucuttaki hormon dengesini duzene sokmak icin hergun lahana yenmeli. Bu sebze ayrica bakterileri olduren sulfur icerdigi icin de aknelere karsi guclu bir savunma silahi sayiliyor. Mango, kiwi ve ananas gibi tropikal bolge meyveleri de cok yararli. Tuz katilmamis sebze sulari, cig meyve ve sebzeler ve salatalarla beslenilmeli.

Tibbi Tedavi

Cilt uzmanlari, aknelerin her zaman tedavi edilebilecegi kanisindalar. Aknelere karsi kullanilan antibiyotikler yararli oluyor. Ancak rastgele bir antibiyotik kullanmak yanlis. Cilt uzmaninin onerecegi antibiyotikler etkili olur.

Ayrica cilt uzmanlari, hormon ve A vitamini alinmasini onerebilirler. Yiyeceklerin, aknelerin kesin nedeni olduklari iddia edilemez. Ama cikolata yedikten sonra yuzde sivilceler cikarsa, yiyeceklerin de akne nedenleri arasinda sayilmasi gerektigi soylenebilir.

Hergun 500 mg A vitamini alinmali. Kizlarda adet oncesinde ortaya cikan aknelere karsi da, adet kanamalari baslamadan 10 gun once, hergun duzenli olarak 50 mg B6 vitamini alinmasi dogru olur.

Bu arada cildi, cay agaci yagiyla temizlemeli, ayrica bir k�se yogurda bir cay kasigi deniz tuzu ilave ederek bu karisim cilde surulmeli. Banyodan ya da dustan sonra vucut sirt fircasi ya da keseyle temizlenmeli. Gunes banyosu da aknelere karsi son derece yararlidir. Gunesteki mor otesi isinlarin akneleri yokettigi biliniyor.

domates damar tikanikligini onluyor!

Daha once kansere karsi etkili oldugu belirlenen domatesin bir faydalarina bir yenisi eklendi. Bilimadamlari domatesin kani daha akiskan hale getirerek damar tikanikligi ve daralmasini engelledigini acikladi. Domates suyu da benzer bir etki yaratiyor.
Daha once kansere karsi etkili oldugu belirlenen domatesin bir faydalarina bir yenisi eklendi. Bilimadamlari domatesin kani daha akiskan hale getirerek damar tikanikligi ve daralmasini engelledigini acikladi. Domates suyu da benzer bir etki yaratiyor.

Vucutta bir yara acildigi zaman kanin pihtilasmasini saglayarak kan kaybini engelleyen kan pihtisi hucreleri cok yogun oldugu zaman damar tikanikligi ve daralmasina neden olabiliyor.

Bazi kisilerde de pihtilasmayi saglayan ‘Platelet’ maddesi cok yogun olarak bulunuyor, bu da damardaki kan akisini giderek zayiflatiyor ve zamanla damar tikanikligina neden oluyor. Yapilan arastirmalar domateste bulunan bir maddenin pihti hucrelerinin neden oldugu kan yogunlugunu azalttigini ve kani daha akiskan hale getirdigini gosterdi.

SUYU DA YARARLI

Sonuclari Ingiliz Platelet dergisinde yayinlanan arastirmaya gore; domatesin cekirdeginin cevresindeki sari sivi iste bu etkiyi yaratiyor. Yani domates yemek ve domates suyu icmek faydali. Ustelik domatesin kani akiskan hale getiren ilaclar gibi yan etkileri de yok.

BOL BOL DOMATES YIYIN

Uzmanlar sigara icenlere, dogum kontrol hapi kullanan kadinlara, uzun yolculuklar yapanlara, butun gun oturarak calisanlara kani akiskan hale getirmek icin bol bol domates yemesini tavsiye ediyor.
alinti

Depresyon

Depresyon gecirme olasiliginizi ogrenmek istiyorsaniz hemen ailenize bakin. Genlerinizde boyle bir vaka varsa riskiniz artiyor.


En sik gorulen psikiyatrik hastalik olan depresyonda aile oykusu etkili. Yapilan arastirmalara gore anne - babalarinda, buyuk anne ve buyuk babalarinda depresyon gorulen kisilerde de yuzde 60 oraninda depresyona yatkinlik goruluyor.

Yine ayni arastirmada ailesinde iki nesilde de depresyon hikayesi olan kisilerde digerlerine oranla 2 kat daha fazla risk bulunuyor.

Kadinlar risk altinda

Ege Universitesi Tip Fakultesi Psikiyatri Anabilim Dali ogretim uyesi Prof. Dr. Nuri Dogan Atalay, insanin ruh sagliginin iyi durumda olmasi icin mesleki iliskilerinden, sosyal hayatindan, ailevi iliskilerine kadar her konuda mutlu ve huzurlu olmasi gerektigini belirtti. Atalay, gunumuzde ozellikle orta yas grubu kadinlarda depresyonun daha sik goruldugunu belirterek, "Depresyondaki kisi sosyal iliskilere girmek istemez, kendisini mutsuz hisseder, uretkenligi, yasamdan zevk alma istegi azalir" dedi.

Intihar girisimi

Intihar girisimi, en cok depresif hastalarda gorulur. Oysa depresyon kolaylikla duzeltilebilen bir rahatsizliktir, kisi kesinlikle iyilesir. Bazi depresyonlar kendiliginden gecer, bazilari tekrarlayabilir. Bu yuzden iyilesme surecinden sonra hastaligin tekrarlamasini onlemek icin tedaviye asgari 6 ay devam edilmesinde fayda vardir. Depresyona giren kisiye ve yakin cevresine, rahatsizligi ve tedavisi hakkinda bilgi verilmelidir.

Mevsimlerin etkisi var

Sonbahar ve kis aylarinda depresyon artiyor. Yorgunluk, halsizlik ile baslayan sikayetler zamanla depresyona kadar varabiliyor. Hafif sporlar, hobiler ise depresyonun etkilerini azaltmada etkili. Bu tur rahatsizliklarin kroniklesmesi beklenen bir durum degil. Ancak depresyon onemsenmezse ilerleyebilir ve tedavisi guclesebilir. Bu nedenle gerekli goruldugu durumlarda bir uzmandan yardim istenmesi cok onemli.

Sarap

Alman kardiyologlar, kirmizi Fransiz saraplarinin, damarlari, kirmizi Alman saraplarindan daha iyi korudugu konusunda anlasti.

Almanya'nin guneyindeki Nuremberg kentinde bir araya gelen Alman kardiyologlardan Ulrich Forstermann, Fransiz saraplarinin, damar sertligine ve enfeksiyonlara karsi koruyucu rol oynayan azot monoksitin aciga cikmasini, 4 kat artirabildigini belirtti.

Ozellikle de kirmizi saraplarin damarlari daha iyi korudugunu belirten uzmanlar belli bir olcu gecilmedigi surece kirmizi sarap tuketmenin damar sagligi acisindan faydali oldugunu belirtti.

Mayence Universitesi'den Forstermann, yapilan incelemelerde, Alman saraplarinin bu alanda az etkisi oldugunun goruldugunu, kirmizi Kaliforniya, Italya ve Guney Afrika saraplarinin da kirmizi Fransiz saraplariyla benzer etkiye sahip oldugunu soyledi.

Ancak kardiyologlar, bu yararli etkinin asiriya kacilmadikca, gecerli oldugu uyarisinda da bulundular. Aksamlari icilecek bir kadeh kirmizi sarabin damar ve vucut sagligi acisindan herhangi bir tehdit olusturmadigini soylediler.

Curuk dis

Curuk dis

Cukurova Universitesi (CU) Dis Hekimligi Fakultesi Ogretim Uyesi Dr. Funda Kadioglu, tedavi edilmeyen curuk dislerin birer enfeksiyon kaynagi oldugunu, oncelikle kalp olmak uzere, kulak-burun-bogaz, bobrek ve daha bircok organda onemli hastaliklara yol actigini soyledi.

Adana’da duzenlenen 9’uncu Uluslararasi Turk Ortodonti Sempozyumu’nda dis sagligi ile ilgili konusan Dr. Funda Kadioglu ‘Insanlarimizin bu bilincle hareket edip hem estetik gorunum hem de saglik acisindan dis hekiminden uzak durmamasi kendi yararlarina olur’ dedi.

Dislerinizi korumak icin

Agiz ve dis sagligi konusunda uygulanmasi gereken kriterler bellidir. Belli donemlerde kontrole gitmek, kabuklu yiyecekleri dislerimizle kirmamak bu kurallardan bazilari.


Agiz ve dis sagligi konusunda ihmal etmememiz gereken onemli noktalardan biride surekli yumusak gidalar tuketmekten kacinmak ve sigara ve alkolden uzak durmak… Agiz ve dis sagliginin korunmasi icin yapilmasi gerekenler;

1. Bir cok dis curugunun olusumu aylar surer. Dis hekimine gitmek icin dislerin agrimasi beklenmemelidir. Yilda iki kez dis hekimine gidilmelidir.

2. Cocukluk donemindeki beslenme dis sagligi yonunden cok onemlidir. Kalsiyum, fosfor ve flor mineralleri yeterince alinmalidir. Diseti dis sagligi ve saglamligi icin gerekli C, A ve D vitamini eksikligi olmamalidir. Sut, sut urunleri ve taze meyveler ozellikle yararlidir.

3. Surekli yumusak besinlerle beslenmekten kacinmalidir. Havuc, elma gibi yiyecekleri isirarak yemek dis sagligi icin gereklidir.

4. Ogun aralarinda rasgele yemekten ve sekerlemelerden kacinmali, her tatli yiyecekten sonra agiz suyla calkalanmalidir. Asit, kola, gazoz gibi iceceklerden kacinmalidir.

5. Her aksam yatmadan once ve yemeklerden sonra disler teknigine uygun olarak fircalanmalidir.

6. Disler kurdan dahil hic bir seyle karistirilmamalidir. Dis aralari temizliginde dip ipligi kullanilabilir.

7. Sigara ve alkol dis sagligi icin cok zararlidir.

8. Findik, ceviz gibi seyler dislerle kirilmamalidir.

9. Sakiz cigneme, agza kalem, parmak sokma, tirnak yeme, dudak, parmak, yanak isirma, ozellikle ilkokul siralarinda ceneye el dayama gibi aliskanliklarin disler ve cene icin zararli oldugu unutulmamali, bunlardan kacinmalidir.

10. Cok soguk ve cok sicak yiyecek ve iceceklerden kacinilmalidir.

11. Dis hekimi gerekli gormedikce dis cektirmemeli, ozellikle bilgisiz kisilere dis cektirmekten kacinilmalidir.

12. Cocuklara 2 yasindan sonra yalanci meme, biberon kullandirtmamalidir.

13. Agzi acik uyuma dislere zararli oldugundan burunda boyle uyumaya sebep olan tikaniklik nedenleri arastirilip ortadan kaldirilmalidir.

Flor ve disler

Dis minesinin direncini artiran en onemli maddelerden birisi flordur. Icilen suda yeterli flor varsa sorun yoktur. Eger flor azsa disler curur. Flor fazlaligi dislerin sararmasina yol acar. Sularinda flor eksikligi olan yerlerde saglik kuruluslari gerekli onlemleri alir. Icilen sularin ve yemek tuzunun florla zenginlestirilmesi saglanir. Bunlar saglanana kadar flor cozeltisiyle kisisel florlama yapilir.

Iyi bellek icin 11 oneri



Unutkanlik sorunu, yaslanan insanin en onemli korkularindandir. Ozellikle 50'li yaslar sonrasinda ufak tefek unutkanliklar ile ciddi bellek sorunlari birbirine karistirilir.

Kisiligimiz Hastaligimizda Sakli!



Nasil bir kisilige sahip oldugunuz yakalandiginiz hastaliklariniza bagli. Gecmisiyle uzlasmayanlarin hastaligi ne? Kendini zeki bulmayanlarin hastaligi ne? Iste...ABD'de satisa sunuldugu gunden bu yana buyuk ilgi goren Debbie Shapiro'nun "Bedeninizi Dinleyin" isimli kitabi Turkiye'de Yakamoz Yayinlari tarafindan yayimlandi. Hastaliklarin aslinda kisilerin duygu ve dusuncelerinin etkisiyle ortaya ciktigini savunan Shapiro'ya gore, hastaliklar ruhun aynasi. Shapiro'nun iddiasina gore bazi hastaliklar ve nedenleri soyle:
KALP KRIZI: Hicbir sey hissetmemek amaciyla kalbini bir kafese kapatan, gecmisteki acilara, sikintilara takilip kalan, affetmeyi reddedenlerde gorulur. Ayrica, yasamini askeri bir disiplin icinde programlayan, tamamen ise odaklanarak duygusal yonunu zayiflatan ve duygularini bastirmaya calisanlar risk altindadir.
YUKSEK TANSIYON: Yuksek tansiyonlu kisiler, genellikle kendileriyle yuzlesmemek icin, surekli bir seylerle ugrasan asiri aktif insanlardir. Ofke, baski, panik ve korku durumlari etkili olur.
DUSUK TANSIYON: Yasama korkusuz bir sekilde katilmaya direnmenin gostergesidir. Kisi hayatla yuzlesmeyi beceremez ve pes eder.
KEPEK: Kisinin kendisini yeterince zeki ya da guvenilir bulmamasi kepege yol acabilir.
SAFRAKESESI: Safra tasi, baskalarini mutlu etmeye calisirken, kisinin kendisini ihmal etmesinden ve ihmal edilmis hissetmesinden kaynaklanir. Baskalarina "Hayir" diyememe etkilidir.
MIGREN: Kisinin yasam gucunun azalmasi, hayata katilmaktan kacinmasi, kabuguna cekilmek istemesi anlamina gelir. Migren genellikle korkularla, hayal kirikliklariyla ve karsilanamayan psiko-duygusal beklentilerle baglantilidir.
FELC: Beyne kan gitmemesi sonucu olusan felc, stresin sinir sistemi uzerine bindirdigi yukten kaynaklanir.
FITIK: Mukemmeliyetci, bir seyleri takinti haline getiren, altina girdigi yukler altinda ezilen kisilerde gorulur.
OSTEOPOROZ: Bos vermislik, umutsuzluk ve caresizlik, amacsizlik, esinden yeterince ilgi gorememe etkili olur.
MIYOP: Gelecegin guvensiz oldugunu dusunen, ice donuk, yalniz, utangac kisilerdir.
HIPERMETROP: Disa donuk kisilerdir. Surekli olarak baskalarinin yasamlarini ilgilendiren islerle mesgul olurlar, kendilerine bakmaya zaman ayirmazlar.
SINUZIT: Kendini kisitlanmis, engellenmis hissedenlerde, eski aliskanliklarindan kurtulamayanlarda, ilgiyi reddedenlerde gorulur.
UCUK: Duygusal stres donemlerinde ve iliskilerde catismalar yasandiginda ortaya cikar. Cinsel sorunlar da ucuga neden olabilir.
ZONA: Uzun zaman boyunca biriken icsel acinin ve gerilimin gostergesidir.
BOBREK TASI: Gecmisteki uzucu deneyimleri dile getirmeyip icinde biriktirenlerde gorulur; cozulmemis meseleler neden olur.
NASIR: Baskalariyla olan iliskilerinde set cekip duygularini engelleyen kisilerde olur.
KULAK CINLAMASI: Dikkatin dagildigi, baskalarina ve ozellikle kisinin kendisine dikkatini vermedigi donemlerde ortaya cikar.
ZATURRE: Hayatla bas etme guclugu cekildigi, durup dinlenme istegi ve yardima gereksinim duyuldugu donemlerde ortaya cikar.
DAMAR HASTALIKLARI: Duygusal acidan baglanmaktan kacinan, surekli cabalarken kendisini ihmal eden, her seyi kendi basina halledebilecegini dusunen, kati tavirli kisilerdir.

'Hipoglisemi' hastalari kendilerini ihmal ediyor

Kitaba gore seker hastaligi, birisini kaybetmek ya da yalnizlik hissinin etkili oldugu durumlarda olusuyor. Ilerleyen yaslarda ortaya cikarsa, kisiye gosterilen sevgi ve ilginin reddedildiginin isareti. Basbakan Recep Tayyip Erdogan'in yakalandigi "hipoglisemi" ise kan sekerinin dusmesi olarak tarif ediliyor. Hipoglisemi, baskalarina vakit harcarken kendini ihmal edenlerin rahatsizligi. Bu hastalik, sevilme, ilgi gorme gereksinimini belirtiyor


Bilgisayar €krani ve Saglik

Bilgisayar €krani ve Saglik
Bilgisayar video gosterim terminallerinden (VDT, Monitor) kaynaklanan iyonlayici isinlar, statik elektrik yukleri, morotesi, kizilotesi isinlar, akustik gurultu ve ultrasesler, cok dusuk frekansli (VLF. ELF) elektromagnetik alanlar, mikro dalgalar vb. fiziksel faktorlerin ekran basinda calisanlarin sagligini olumsuz yonde etkiledigi, bilgisayar kullananlarda, kanser, sara (epilepsi), deri hastaliklari, gozlerde katarakt (perde), dusukle sonuclanan gebelik ya da sakat cocuk dogumlari gibi olaylarin goruldugu, bir bolum bulvar gazeteleri ile bazi mesleksel ya da populer bilim-teknik dergileri tarafindan zaman zaman gundeme getirilmektedir. Bunun sonucu olarak monitor ekrani basinda gorev yapanlar, surekli bulunanlar da hakli olarak tedirginlik duymaktadirlar. Bu yazimizda, bilgisayar ekrani basindakilerin ne tur saglik riskleri ile karsi karsiya olabilecegi, medyada konu edilen, kulaktan kulaga yayilan tehlikeli etkilenmelerle ilgili soylemlerin gerceklik durumlari irdelenecek ve bilgisayar ekrani basindaki calismalarda ergonomik acidan daha saglikli, daha az yorucu calisma kosullarinin yaratilmasi yontemlerine deginilecektir.


RISK FAKTORLERI

Monitor ekrani ile, hard disk, merkezi islemci ve diger kartlarin bulundugu donatim sistemlerindeki (hardware) elektrik-elektronik devreler ve devre elemanlarindan kaynaklandigi iddia edilen fiziksel hijyen faktorleri genellikle;

- Ekrandan (resim tupu) yayilan X (Rontgen) isinlari,

- Morotesi (ultraviolet), Kizilalti (infrared) isinlar,

- VLF, ULF, ve ELF (cok dusuk ve pek cok dusuk frekansli) elektrik ve magnetik alanlar,

- Statik elektrik yukleri,

- Akustik gurultu (ultrason, infrason),

- Elektronik devre elemanlarindan havaya yayilan(!) kimyasallar (polichlorinated biphenils),

- Ekran pirildamasi

- Gozu etkileyen isik yansimalari v.b.

olarak tanimlanmaktadirlar.


IYONLAYICI RADYASYON ( X Rontgen Isinlari)

Bu fiziksel ve kimyasal(!) hijyen faktorlerine, ozellikle ekrandan yayilan X isinlarina yakindan maruz kalan bilgisayar operatorlerinde, bu isinlar ya da elektromagnetik alanlarin neden oldugu kanserler, dusukle sonuclanan gebelikler, olu ya da sakat dogan bebeklerin dunyaya gelmesi gibi olaylardan soz edilmektedir. Kuskusuz, kaza, dikkatsizlik, gerekli koruyucu onlemler alinmadan yapilan mesleksel radyografi turunden rontgen calismalari sirasinda ya da tedavi amaci ile uygulanan belirli guc duzeylerinin uzerinde iyonlayici isinlarin (rontgen, gamma, hizlandirilmis partikuller) etkisinde kalanlarda bu ve benzeri durumlar ortaya cikmaktadir. Oysa bilgisayar monitorlerindeki resim tuplerinin, evlerimizde yaygin bir bicimde kullandigimiz, karsisinda saatlerce oturdugumuz televizyon alicilarinin resim tuplerinden gerek yapi gerekse islev yonunden hic bir farki bulunmamaktadir. Fark sadece televizyonda vericilerden yayilan isaretlerin goruntulenmesi, monitor ekraninda ise bilgisayar donaniminda olusturulan sayisal (digital) kodlanmis bilgilerin gorsellestirilmesidir. Televizyon ya da bilgisayarda kodlanmis bilgilerle yuklu elektromagnetik impulsler, katod isinli tupun, ic yuzeyi fluoresan maddelerle kaplanmis ekranina gonderilen elektron demetlerini yonlendirmektedir. Ekrani belirli hiz ve frekanslarda tarayarak carpan elektronlarin olusturdugu fluoresans ve kisa fosforesans olaylari sonucunda isikli noktalar meydana gelmekte ve bunlar bir anlamda tumleserek goruntuleri yaratmaktadir. Resim tupunde, fluoresansla olusan gorunur isigin yanisira yuksek elektrik gerilimi altinda hizlandirilan elektronlarin, monitor ekraninin ic yuzeyini ince bir tabaka olarak kaplamis oldan fluoresan maddeye carparak durdurulmasi sonucunda X (Rontgen-Bremsstrahlung) Isinlari da olusmaktadir. Ancak, elektron hizlandirma isleminde kullanilan yuksek elektrik geriliminin, X isinlari elde edilmesinde kullanilmakta olan gerilimlere oranla 15-18 kV (1) gibi oldukca dusuk bir duzeyde olmasi nedeni ile monitorde, giriciligi son derece dusuk, yumusak ve minimum 0.7 A� (Angstrom birimi) dalga boyunda olan X isinlari ortaya cikmaktadir. Bu isinlar, monitor ekran caminin yeterince kalin olmasi ve camin ic yuzeyinin kapli oldugu maddeyi olusturan bilesenlerin yeterince yuksek atom numarasina sahip elementler icermemesi nedeni ile ekran caminda pratikce tumu ile absorplanirlar. Bu kosullarda, ekran basinda calismakta olanlarda, kisa ya da uzun vadede radyasyondan ileri gelebilecek saglik sorunlari (2) yaratabilecek iyonlayici isima bulunmamaktadir.


MOROTESI (Ultraviolet) ISINLAR

Ekranda goruntu olusturan isikli noktalar, gorunur isik spektrumunun yanisira morotesi dalga boylarini da icermektedir, ancak bu isinlar da buyuk olcude ekran caminda absorblanmaktadir. Maksimum aydinlik duzeyinde calistirilan bir ekranin onunde, normal aydinlatmada kullanilan fluoresan ampullerin yaydigi mor otesi isinlardan daha zayif, ancak ozel detektorlerle sezilebilecek duzeylerde morotesi isima bulunabilir. Dolayisi ile ne insan derisi ne de gozler (3) icin herhangi bir etkilenme soz konusu olamaz.


KIZILALTI (Infrared) ISINLAR

Sicakligi mutlak sifir derecesinin (-273�C) uzerinde olan her cisim, mutlak (Kelvin) derecesi biriminden sicakliginin 4. Kuvveti (T4) ile orantili olarak, kizilalti ndan gorunur ve morotesi isinlara kadar genis bir spektrumda isiklar yayar. Insan vucudu, kalorifer radyatoru, soba ve utu gibi isinan her sey kizilalti isik kaynagidir. Bilgisayar monitoru ve donanimlari da elektrik enerjisi ile calisan bolum ve birimlere sahip oldugundan bir olcude isi uretmekte, sistem isinmakta ve dusuk frekansli (uzun dalga boylu) zayif kizilalti isinlar yaymaktadir. Bu isinlarin da insanda herhangi bir saglik (4) sorunu olusturabilmesi olanaksizdir.


ELEKTROMAGNETIK RADYASYON

Elektromagnetik spektrumun, radyo, TV, radar vb. Uygulamalara ait frekanslarinin en uzun dalga boylarini iceren bolumunde yer alan ELF (Extremely Low Frequency) dalgalari, 30-300 Hertz alanini kapsamaktadir. Ornegin, Turkiyede kullanilmakta olan elektrik enerjisi, 50 Hz. Frekansi ile ELF bandinda bulunmaktadir. Bir iletkenden gecen elektrik akimi o iletkenin cevresinde elektrik ve magnetik alanlar olusturur, vektorel konumlari birbirileri ile 90� aci yapan bu alanlarin bileskesine elektromagnetik alan adi verilir. Gunluk yasamda kullandigimiz, birlikte yasadigimiz tum elektrikli araclarin, ve icinde bulundugumuz mekanlarin tavan, duvar ve etrafta bulunan, icinden akim gecen elektrik iletkenlerinin cevresinde 50 Hz lik (6000 Km. dalga boyunda) ELF alani olusmaktadir. Dogal olarak bilgisayar monitoru, donanimi ve periferal sistemlerindeki (printer, skanner vb.), guc devreleri (220V./5V.), yuksek gerilim trafosu ve diger birimleri, 50 Hz ve bunun yakin alt ve ust harmoniklerini iceren bir ELF eelektromagnetik alani olusturacaktir. ELF bandindaki elektromagnetik alanlarin, insan sagligina etkileri konusu ilk kez 1960 li yillarda Sovyetler Birliginde enerji nakil hatlari, trafo ve salt merkezlerinde calisan iscilerin sikayetleri ile gundeme gelmistir. O gunden zamanimiza kadar bir cok arastirmaci ve kurulusun yapmakta oldugu saha ve laboratuvar (in vitro, in vivo) calismalari, hayvan deneyleri ve epidemiyolojik arastirmalarda, ELF bandindaki elektromagnetik alanlarin, insan ve hayvanlar uzerindeki saglik bozucu etkileri kanitlanamamistir.


STATIK ELEKTRIK YUKLERI

Bilgisayar ekran cami dis yuzeyinde, tupe uygulanan yuksek gerilim nedeniyle statik elektrik yuku birikebilir, bu yuk, camin cinsine, temizligine ya da ortam havasinin nem oranina bagli olarak az veya cok degerlerde olabilir. Statik elektrik yuklerinin, insan derisi uzerinde toplanmasi sonucunda, operatorlerde -ozellikle hanimlarda- akne (sivilce), seboreik dermatit gibi deri hastaliklarinin olustugu savlari ileri surulmektedir. Bu savi da destekleyecek tibbi, dermatolojik, epidemiyolojik hic bir veri bulunmamaktadir. Her bilgisayar operatorunde olabilecek deri hastaliklari ya da genel deyimle dokuntuler, cogunlukla kisiye ozgu nedenlerden ornegin cok yagli bir deriye sahip olmaktan, kalitsal, hormonal ya da sindirim problemlerine kadar pek cok nedene baglanabildigi gibi cogu kez herhangi bir neden de bulunamaz.


MIKRODALGALAR

Mikrodalgalar, radar, fizyoterapi, uydu haberlesmesi, isitma gibi evsel ve endustriyel alanlarda kullanilan "Giga Hertz" (GHz, 109 Hz ) duzeylerinde frekans ve santimetre olculerinde dalga boyuna sahip elektromagnetik radyasyonlardir. Bu dalgalar belirli enerji duzeylerinin uzerine ciktiklarinda icinden gectikleri canli dokular gibi su orani yuksek ortamlarda hizli bir isinmaya, dolayisiyla ciddi tahribata neden olabilirler. Mikrodalgalarin bu ozelliginden endustride ve evlerdeki mikrodalga firinlarinda yararlanilmaktadir. Insan gozu ve ozellikle goz mercegi sudan cok zegin bir doku yapisinda oldugundan, yeterince guclu ve yonlendirilmis mikrodalgalarla ( yaklasik 2-5 GHz) kronik etkilenme sonucu opaklasma, yani katarakt (perde) ortaya cikabilir. Bilgisayar ile calisanlarda bu tur bir tehlikeden soz etmek mumkun degildir. Bilgisayar elektronik sistemlerinde olusan yuksek frekansli osilasyonlari olusturan elektrik akim siddetleri, mili ( 10-3 Amp.), hatta mikro amper (10-6 Amp.) duzeylerinde oldugundan ve GHz olcegindeki frekanslar sadece merkezi islemcide, tamamen kapali bir alanda bulunmasi nedenleri ile, operator cevresinde hic bir zaman canli dokularin isinmasina neden olabilecek duzeyde mikrodalgalar bulunmamaktadir.


AKUSTIK GURULTULER

Akustik gurultu, bir baska deyimle insani rahatsiz eden, istenmeyen daha da kotusu zamanla isitme kayiplarina neden olabilen mekanik titresimler yani seslerdir. Gurultu, ilerleyen uygarlikla kosut olarak, kentlerde yasayan, endustriyel isyerlerinde calisanlar, diskotekleri dolduran gencler icin en onemli cevre sorunlarindan biridir. Onyillar oncesinde, bant, delikli kart ve buyuk printer ler ile calisan, gunumuzdekilere oranla cok hantal olan bilgisayarlar, gun boyunca calismalari suresince, operatorlerin isitme duyularina gercekten zarar verebilecek duzeylerde, 85-90 dB (desibel) ses basincinda ve 1000 Hz uzerindeki frekanslardan zengin akustik gurultuler olusturmakta idi. Gunumuzde kullanilmakta olan kisisel ve network bilgisayarlarda ise sadece printerler bir oranda akustik gurultu uretmektedirler. Igne vuruslu yazicilarin tek ya da grup halinde meydana getirdikleri akustik gurultu duzeyleri genellikle rahatsizlik verici olmakla birlikte calisma oratminda bulunanlarda isitme kaybina neden olabilecek, zaman agirlikli (TWA, surekli 8 saat/gun ve en cok 85 dB(A)) duzeylere erisememektedir. Tum mekanik titresimlerin olusturduklari ses spektrumunda, insan kulagi tarafindan algilanabilen (20-20000 Hz araligi) seslerin yaninda insanlarca isitilemeyen infra (< 20 Hz) ve ultra (> 20 KHz) sesler de bulunmaktadir. Ancak bilgisayarlarda, bu seslerin akustik basinclari, isitilebilen seslerde oldugu gibi, isitme duyusu icin risk olusturabilecek duzeylerin cok altinda kalmaktadir.


EKRAN TITRESIMLERI

Belirli frekanslarda, ornegin saniyede 50 kez yanip sonme sonucu olusan ekran pirildamasinin, sara (epilepsi) hastaligina neden oldugu savinin bir yanilgi, bir benzetme sonucunda ortaya cikmis olmasi mumkundur. Zira, hangi frekansta olursa olsun ekran pirildamasinin bu hastaliga neden olmasi soz konusu olamaz, ancak dogustan ya da bir nedenle sonradan olma epileptik bazi kisilerde ekran pirildamasi/titresimi sara krizini baslatabilmektedir. Ayni sekilde Menier sendromu bulunanlarda da bas donmeleri ortaya cikabilmektedir.


KIMYASAL FAKTORLER

Insanlarin icinde bulunduklari, calistiklari ortam atmosferi ve cevrelerinin, gaz, buhar, duman ya da sivi halindeki kimyasallarla kirlenmesi sonucunda ortaya cikabilecek zehirlenmeler ve/veya saglik bozukluklarinin nedenleri olarak tanimlanmaktadir. Bilgisayarlarin uretiminde bazi parcalarin, ornegin elektrolitik ya da kagit kondansatorler ya da yuksek gerilim transformatorlerinde kullanilan yalitim kimyasallarinin (polichlorinated biphenils gibi) calisma ortamina yayilarak calisanlari etkilemekte oldugu soylenmektedir. Isletme sirasinda bu tur kacaklarin olmasi durumunda buyuk bir olasilikla bilgisayar da arizalanarak calismayacaktir. Endustriyel hijyen ve meslek hastaliklari ile ilgili dunya literaturunde bilgisayarlardan kaynaklanan kimyasal bulasma kokenli meslek hastaligi olaylarina hic rastlanilmamaktadir. Oysa, calisilan ortamda sigara iciliyor, hacim yeterince havalandirilmiyorsa operatorler ve orada bulunan herkes akciger kanseri ya da kalp hastaliklarina aday kisiler olacaktir.


GOZ VE DIGER ORGANIK PROBLEMLER

Ekran basinda calisanlarda onde gelen yakinma nedeni goz yorulmalari, bas agrisi ve kimilerine gore goz bozulmalaridir. Bu sikayet nedenlerinin basinda, kisinin farkinda olmadigi, gozleri ile ilgili kirma bozukluklari (miyopi, hipermetropi ve astigmatizm) gelmektedir. Bu nedenle, kisinin surekli bakmakta oldugu ekrandaki sekilleri net gorebilmek icin uyum yapmaya calisan goz kaslari, dogal olarak zorlanmakta ve kisa surede yorulmaktadir. Gozlerinde kirma, akomodasyon kusuru olmayan ya da uygun gozluk kullananlarda gorulen yorulma, sulanma, kanlanma ve kuruma gibi durumlar ekrana surekli bakmakta olan kisinin goz kirpma reflekslerinin azalmasi nedeni ile gozlerin gozyasi ile islanmasinin yeterli olmamasindan kaynaklanmaktadir. Monitor ekranindan, aydinlik pencereler, masa ve tavan lamba isiklari yansimalarinin gozun isiga uyum yetenegini azaltmakta, ekranin operatore gereginden uzak, yakin ya da goz duzeyinden cok yuksek veya alcak olmasi da goz kuresini yatay ve dusey eksenlerde gereksiz yorucu hareketler yapmaya zorlamaktadir. Gozlerde, gozluk takmayi gerektirecek kirma kusurlarinin (miyopi, hipermetropi, astigmatizm) olusmasina, kimilerinin sandigi gibi gozlerin zorlanmasi ve asiri yorulmasinin neden oldugu, tumu ile gercek disi bir sanidir. Gozlerden sonra, bilgisayar sisteminin yerlestirme biciminin, operator iskemlesinin yuksekliginin, ayarlanamayan sirt dayama yeri ve ayak dayanagi olmayan tezgah (masa) duzeninin, ergonomi standardlarina, kisinin yapi ve boyutlarina uygun olmamasi, sirt, bel, boyun ve bacak agrilarina neden olmaktadir. Bunun otesinde ozellikle 10 parmak klavye kullanan kisilerde, gerekli onlemler alinmamasi durumunda "Karpal tuneli" sendromu denilen, siddetli el ve bilek agrilari ile kendini gosteren bir meslek hastaligi ortaya cikabilmektedir.


INSANCIL VE SAGLIKLI BILGISAYAR CALISMA ORTAMI

Yukarida sozu edilen, goz problemleri, sirt, bel, boyun, bas, el ve bilek agrilari gibi, bilgisayar operatorlerinin sanal olmayan gercek saglik problemlerinin hemen tumu ergonomik olamayan isyeri tasarimi ve uygun olmayan insan-makine iliskilerinden kaynaklanmaktadir. Bu tur yakinma ve problemlerin ortadan kaldirilabilmesi icin asagida ozet olarak aciklanmis olan temel ergonomi kurallarina uygun bir calisma ortami duzenlenmesi ve dogru calisma yontemlerinin uygulanmasi gerekmektedir.


Goz Problemleri

- Calisma alaninda, bilgisayar monitorunun yerlestirilecegi nokta, pencerelerden ve aydinlatma gereclerinden gelen isiklarin ekrandan yansiyamayacagi bir yer ve konumda olmalidir.

- Tavan ya da duvarlara aydinlatma armaturleri konulmamali, oda, tavandan yansiyan diffuz ve cok parlak olmayan bir isikla aydinlatilmalidir.

- Pencerelere konulacak dikey/yatay jaluzi turundeki perdelerle gun isigi kontrol edilmelidir.

- Ekranin, operatorun gozlerinden uzakligi ortalama 45 cm., ekranin ust kenari gozler hizasinda ya da biraz altinda olmalidir.

- Calisma masalari yansitma yapmayacak bicmde mat ve koyu renkli olmalidir.

- Ekran geriye dogru 15� egimli olmalidir.

- Gozlerde ne kadar az olursa olsun, herhangi bir kirma kusuru varsa calismalar sirasinda hekimin onerecegi gozluk kullanilmakidir.

- Ekran basinda, bifokal (yakin-uzak cift dioptrili) gozluk kulanulmamalidir.

- Calisma sirasinda, arada bir bilincli olarak goz kapaklari kapatilip acilarak goz kurumasi onlenebilir.

- Kanlanmayi gidermek icin uygulanan goz damlalarinin asiri kullanimi uzun vadede gozler icin zararli olabilir, bu konuda uzman hekime basvurulmalidir.

- Ekran asiri kontrast, cok parlak ya da karanlik olmamalidir.

- Her bir saatlik calisma sonunda gozler, 10 dakika kadar uzaklara, ekrandan baska yerlere bakilarak ve kisa sureler kapatilarak dinlendirilmelidir.


Postur, Durus Bicimi

- Operator iskemlesi, yuksekligi degistirilebilen, sirt dayama yeri one-arkaya ve yukari-asagi ayarlanabilir turden olmalidir. Iskemlenin yuksekligi, operatorun bilekleri ile klavye arasinda 15� lik bir aci olusturabilecek duzeyde ve kollarin dirsekle ayrilan alt ve ust bolumleri arasindaki aci 90� olacak bicimde ayarlanmalidir.

- Calisma sirasinda one dogru egilmemeli, operator, bel ve sirtina gore ayarlanmis iskemle arkaligina surekli dayanir durumda dik oturmalidir.

- Ayaklar, iskemlenin onune konulmus, yaklasik 20� egimli ve diz acisinin 90� olmasina yetecek yukseklik ve uzakliktaki bir blok uzerine konulmalidir.

- Karpal tuneli sendromundan korunmak icin klavyenin on tarafina, operatorun bileklerini dayayabilecegi, bu amac icin yapilmis yari yumusak destek konulmali ya da yine bu amacla uretilmis olan bilek koruyuculari kullanilmalidir.


NOTLAR

(1) 1960 li yillarda uretilen ilk renkli televizyon tuplerinde oldukca yuksek hizlandirma gerilimi uygulanmasi sonucunda ekran onunde x isinlari saptanmis ve bu tupler uretimden kaldirilmistir.

(2) Bilgisayar ekrani karsisinda calisan kadinlarda gorulen problemli gebelikler icin istatistiksel degerlendirmeler yapilirken kontrol grubu olarak genel toplumsal epidemiyoljik verilerin kullanilmasi yanilmalara neden olmaktadir. Ayni karsilastirma, kontrol grubu olarak, ofiste, masa basinda surekli oturur durumda mekanik ya da elektrikli yazi makinesi kullanan gebeler referans alinarak yapilacak olursa daha anlamli sonuclar elde edilebilecektir, Yapisal ya da sonradan kazanilmis organik nedenlerle problemli gebeliklere yatkin kadinlarda uygun tasarimlanmamis ergonomik olmayan iskemle, masa ve kullandiklari araclarin yerlestirme kosullarindan ve kisinin aliskanliklarindan kaynaklanan oturma ya da postur bozukluklari gibi nedenler sozu edilen olaylarda en onemli faktorler olarak gorulmektedir.

(3) Gunes isinlarinin dik olarak geldigi saatlerde korumasiz olarak uzun sureler guneste kalan ya da solaryumlarda abartilmis olculerde ultraviolet kuru yapanlarda deri kanserleri (melanoma) olusma riski, ozellikle ozon deliginin etkisi ile olaganustu bir artis gostermektedir. Bazi cevreler, bu kosullarin bilgisayar ekranlarindan da kaynaklandigi savi ile bu iste calisanlara gunes yagi benzeri titan ve demir oksitleri iceren koruyucu krem kullanilmasini onermektedirler.

(4) Dokum, ����llurji ve cam endustrilerindeki gibi, kizilkor, akkor halindeki kizgin ����l ve erimis cam ile calisanlarin gozlerinde, bu kizgin cisimlerden yayilan infrared isinlarin etkisi ile mesleksel kataraktlar olusmaktadir. Ayni tehlikelerin bilgisayar operatorleri icin de gecerli oldugu soylemlerinin hangi nedenlerle ortaya atildigi anlasilamamaktadir.

SIVILCE (Akne Vulgaris)

Sivilce ya da yaygin isimlendirilmesi ile ergenlik sivilcesi yag ureten bezlerin uzun suren ve tekrarlayan iltihabi bir hastaligidir

Deride siyah noktalar, kizarik sivilceler, bazen derin kist ve noduller, tedavi edilmediginde de izlerle kendini gosterir. Cogunlukla ergenlik caginda baslar. Bununla beraber ergenlik cagina has degildir ve yirmili otuzlu yaslarda da baslayabilir. Kadin ve erkekte esit siklikta gorulur. Bazen ergenlik cagindan eriskine kadar uzun yillar devam edebilir.

Derinin yagli bolgelerinde ortaya cikar. Cogunlukla yuz, boyun, sirt, gogus, omuzlar ve bazen kalcalarda gorulur. Tedavi ihmal edildiginde iz kalir ve en cok yuz bolgesindeki izler estetik acidan problem yaratir.

Birden fazla faktorun biraraya gelmesiyle akne olusur. Bunlari basinda kalitim gelir. Diger onemli faktor hormonal uyaridir. Bir kez yag bezinin boyun kismi tikanip genislemis siyah nokta (komedon) olustuktan sonra, propionibacterium acnes adi verilen ve normal sartlarda derimizde bizimle dost olarak yasayan, az sayidaki bakteri cogalma firsati bulur ve aknenin artmasina katki yapar. Akne bulasici degildir. Hormonlarin etkisi haric tutulursa herhangi bir ic organ hastaliginin belirtisi de degildir. Hormonal etki yumurtalik ve bobrekustu bezlerinden salgilanan androjen grubu hormonlar tarafindan olusturulur. Kan androjen hormon duzeyleri normal olsa da bu hormonlara deri duyarliligi soz konusu olabilir ve yine akne olusabilir. Kan androjen duzeyleri yuksekse bunun ayrica arastirilmasi ve tedavisi gerekir. Kan hormon duzeyinin yuksekligi cogunlukla tedaviye direncli ve siddetli akne meydana getirir ve bazen killanma ve sac dokulmesi gibi ek belirtiler de verir.

Tedavilerde akneli kisinin bilmesi gereken puf noktalar:

Akne uzun surelidir, dolayisiyla uzun sure tedavi gerektirir.

Akne tedavi edilmezse iz kalma riski artar.

Kisinin evde yuzuyle oynamasi, sikmasi, kasimasi, iz kalma riskini artirir.

Akne bir deri hastaligidir.Tedavisi deri hastaliklari uzmani hekimin alanina girer.

Ilac tedavisi kisiye gore degisir. Bu nedenle arkadastan, komsudan ilac tavsiyesi almak yanlistir.Tedavide kullanilan ilaclar cok cesitlidir. Ilac secimini hekim, hastanin yasina, cinsiyetine, sivilcelerin siddetine, yayginligina gore yapar. Her ilacher hastada uygun olmayabilir. Belirli araliklarla ilaclarin degistirilerek kullanilmasi, tum ilaclarda belli araliklarda kontroller gereklidir.

SIKI KALCALARINIZ OLSUN

Gergin, sert, diri ve bicimli kalcalar... biz kad&yacute;nlar&yacute;n ortak hayalini susluyor.S&yacute;k&yacute; ve bicimle kalcalara sahip olabilmek icin; bol miktarda su tuketmeli, beslenmenize ozen gostermeli, a&thorn;&yacute;r&yacute; tuz tuketiminden ve surekli oturmaktan kac&yacute;nmal&yacute;s&yacute;n&yacute;z hic ku&thorn;kusuz.


Ancak, kalcalar&yacute;n&yacute;z&yacute; duzgun bir &thorn;ekle sokabilmenin ilk kural&yacute;, bu bolgedeki kaslar&yacute;n&yacute;z&yacute; cal&yacute;&thorn;t&yacute;rmaktan geciyor.



Topuk hareketi



Vucudunuz dik, ayakta durun. Kollar&yacute;n&yacute;z&yacute; ensenizde birle&thorn;tirin. Sa&eth; baca&eth;&yacute;n&yacute;z&yacute; arkaya do&eth;ru k&yacute;r&yacute;n ve topu&eth;unuzla kalcan&yacute;za de&eth;me&eth;e cal&yacute;&thorn;&yacute;n. Bu s&yacute;rada vucudunuzun ust k&yacute;sm&yacute; dik durmal&yacute;. Egzersizi once yava&thorn;, sonra h&yacute;zl&yacute; hareketlerle 30 kez uygulay&yacute;n. Hareketi di&eth;er baca&eth;&yacute;n&yacute;zla da tekrarlay&yacute;n.



Twist



Ayaklar&yacute;n&yacute;z biti&thorn;ik halde ayakta durun. Kollar&yacute;n&yacute;z&yacute; go&eth;sunuzun onunde birle&thorn;tirin. Bacaklar&yacute;n&yacute;z&yacute; bukun, kalcan&yacute;z&yacute; arkaya do&eth;ru c&yacute;kar&yacute;n ve dizlerinizi birbirine yap&yacute;&thorn;t&yacute;r&yacute;n. &THORN;imdi, dizlerinizle sa&eth; yone do&eth;ru twist yap&yacute;n. Bu hareketi uygularken kalcan&yacute;z&yacute; bilincli olarak kas&yacute;n. Ard&yacute;ndan ayn&yacute; i&thorn;lemi sol tarafa do&eth;ru uygulay&yacute;n, kalcan&yacute;z&yacute; kas&yacute;n. Hareketi once yava&thorn;, ard&yacute;ndan h&yacute;zl&yacute; bir tempoyla uygulay&yacute;n. Egzersizi 20 kez tekrarlay&yacute;n.



Do&eth;rulma



Bacaklar&yacute;n&yacute;z&yacute; dizlerinizden k&yacute;r&yacute;n, kollar&yacute;n&yacute;z&yacute; one do&eth;ru uzat&yacute;n. Kalcan&yacute;z&yacute;, sanki bir yere oturmak istiyormu&thorn; gibi arkaya do&eth;ru c&yacute;kar&yacute;n. Bavula temas etmeden durun ve bacaklar&yacute;n&yacute;zla yeniden do&eth;rulun. Egzersizi uygularken vucudunuzun ust k&yacute;sm&yacute; daima dik olmal&yacute;. Egzersizi 20 kez tekrarlay&yacute;n.



Dizustu e&eth;ilme



Dik durun. Sandalyenin ba&thorn;&yacute;n&yacute; s&yacute;k&yacute;ca kavray&yacute;n. Sa&eth; baca&eth;&yacute;n&yacute;z&yacute; hafifce bukun. Sol baca&eth;&yacute;n&yacute;z&yacute; arkaya do&eth;ru gerdikten sonra 5 kez yukar&yacute;ya do&eth;ru alcal&yacute;p yukselin. Bu s&yacute;rada vucudunuzu dik tutun. Sol aya&eth;&yacute;n&yacute;z&yacute; zemine yerle&thorn;tirin. &THORN;imdi her iki baca&eth;&yacute;n&yacute;zla bukulme hareketi uygulay&yacute;n. Egzersizi 3 kez tekrarlad&yacute;ktan sonra bacak de&eth;i&thorn;tirin.



Yukse&eth;e bas&yacute;nc



Yere s&yacute;rtustu uzan&yacute;n. Ellerinizi ba&thorn;&yacute;n&yacute;z&yacute;n arkas&yacute;nda birle&thorn;tirin. Sa&eth; baca&eth;&yacute;n&yacute;z&yacute; go&eth;sunuze do&eth;ru yakla&thorn;t&yacute;r&yacute;n. Sol baca&eth;&yacute;n&yacute;z&yacute; 90 derecelik bir ac&yacute;yla k&yacute;rarak aya&eth;&yacute;n&yacute;z&yacute; zemine yerle&thorn;tirin. Kalcan&yacute;z&yacute;, sol baca&eth;&yacute;n&yacute;zdan guc alarak, zemine de&eth;dirmeden yava&thorn;ca yukar&yacute; do&eth;ru kald&yacute;r&yacute;n ve indirin. Egzersizi uygularken karn&yacute;n&yacute;z&yacute; iyice kas&yacute;n.

Giysilerinizin omrunu uzatmak icin bakim ile ilgili pratik ipuclari...

TAKIM ELBISE BAKIMI
Yuksek kalitede ve hassas kumaslardan uretilen bir takim elbisenin ya da ceketin daha uzun omurlu olabilmesi icin:
Daima askiya asilmalidir.
Her giyisten sonra dinlendirilmelidir. Bu, takim elbisenin seklini daha uzun sure korumasina katkida bulunur.
Kesinlikle yikanmamali ve temizligi icin guvenli bir kuru temizleme sirketi secilmelidir.
Mevsim sonunda elbise kilifinin icinde korunakli bir sekilde saklanmalidir.

KRAVAT BAKIMI
Ipek ve yun kravatlar icin en dogru yol kuru temizlemedir.
Pamuklu bir kravat, kolaylikla yuksek isida yikanabilir. Kurumadan kesinlikle katlanip kaldirilmamalidir.
Suni ipekli bir kravat, ilik suda yikanarak, yuksek isida utulenebilir. Kesinlikle kuru olarak saklanmalidir.
Polyester bir kravat, ilik suda yikanmali ve dusuk isida utulenmelidir.
Kravati utulerken; kenarlarinin birbirine yapismasi, kivrilarak cizgilerini tahrip etmesi cok sik yasanan sorunlardir. Bunlari onlemek icin, utu isi ayari mutlaka kravatin kumas cinsine gore ayarlanmalidir. Utu esnasinda kravatin icine yerlestirilecek karton ise, seklinin tam istenilen gibi olmasini saglayacaktir.

GOMLEK BAKIMI
Gomlegin icindeki etikette belirtilen yikama talimatlarina mutlaka uyulmalidir.
Aksi belirtilmedigi surece kuru temizleme yapilmamalidir. Kuru temizlemede kullanilan kimyasal maddeler, gomleklerin dokumasina zarar verebilir. Koyu renkli gomleklere, ancak talimatina uygun olarak kuru temizleme yapilmalidir.
Gomlekler askiya asilarak saklanmalidir. Ancak, kullanilmayan gomlekleri, katli ve kutulu bir sekilde, ezilmeden saklamaya ozen gosterilmelidir.
Pamuklu bir gomlegi duzgun bir sekilde utulemenin puf noktasi, utuyu maksimum sicaklik derecesine getirmektir. Ayrica, gomlegin yanmamasi icin buharli utu kullanmak ve utulemeye baslamadan once gomlegi hafifce islatmak gerekir.

AYAKKABI BAKIMI
Ayni ayakkabi 2 gunden fazla giyilmemelidir. Ayakkabi giyildikten sonra 24 saat dinlendirilmelidir.
Dinlenmeye birakilan ayakkabida tahta kalip kullanilmalidir. Boylece fazla nemin giderilmesi ve catlaklarin duzelmesi saglanir.
Deri ayakkabilar asla isi kaynaginda kurutulmamalidir. Aksi halde deri kurur ve catlar.
Suet ve nubuk ayakkabilar, su gecirmez sprey sikilarak korunmalidir.
Ayakkabilarin sik sik kaliteli bir boya ile boyanmasina ve badem yagi ile yaglanarak korunmasina ozen gosterilmelidir.

ONEMLI KONU:KENDINI VE KARSISINDAKINI TANIMAK ISTEYENLERE

Esinizin ozguvenine iyi bakin...

SAGLIKLI DOGAL SABUNLAR.....

BITKISEL DOGAL YAGLI SABUN





Bitkisel dogal sabunlar;Zeytinyagi ,Hindistan cevizi yagi,palmiye yagi gibi bitkisel yaglarin karisimindan yapilan ve sabunlasma
saglandiktan sonra aromaterapi etkileri bulunan dogada yetisen bitkilerden elde edilen yaglar ile takviye edilmis sabunlardir.
Bitkisel Dogal Sabunlar in yapimi asamasinda aciga cikan gliserin sabun icinde birakilarak sabunun nemli ve yumusak bir kullanim sekli
almasi saglanir.
Papatya ,lavanta,kekik,nane,isirgan,kayisi ve bunlar gibi dogal yaglarin takviyesi ile yapilmis sabunlarin cesitli deri ve sac
rahatsizliklarina iyi geldikleri , bu tur sabunlarin nemlendirici ozellikleri sayesinde kuru ve yagli ciltlerde dengeleyici etki gosterdikleri ,

kepeklenme ve mantar rahatsizliklarinda e ZEYTINYAGLI SABUN
Zeytinyagli sabun tamamen Ege ve Akdeniz ikliminde yetisen Zeytin agaci meyvesinden yani %100 Zeytinyagindan imal edilmistir.
Zeytinyagli sabunun yapiminda dogal olmayan hicbir katki maddesi boya hayvan yagi gibi malzemeler kullanilmamistir.
Zeytinyagli sabun zeytinyaginin ihtiva ettigi E,A,D,K vitaminlerini de bunyesinde tasimaktadir. Zeytinyagli sabun genel vucut ve
yuz temizliginde kullanildigi gibi sac dokulmesi , kepeklenme , deri sivilcelerinde , egzama , mantar, pisik , isilik turu cilt hastaliklarinin
tedavisinde olumlu etki yaptigi belirtilmektedir.Zeytinyagli sabun tamamen el imalati olup parfum ve boya maddesi icermediginden
allerjik ciltler icinde guvenle kullanilir.


Cayla Ilgili Faydali BIlgiler

aslinda evlerde hergun yaklasik 2 vakit demledigimiz cay bakin ne islerede yariyormus




Saciniz mat mi?
Sacinizi sampuanladiktan sonra son su olarak bir caydanlik ilik cayla
durulayin. Bakin saclariniz nasil isil isiliyor.

Ayaginiz mi kokuyor?
Ilik cay dolu bir legene ayaklarinizi daldirin ve her aksam yatmadan once 10
dakika tutun. 10 gunde koku diye bir sey kalmayacaktir.

Bogaz agrilarinda
Posalari suzup soguyan demi bogaz agrilarinda -gargara olarak kullanilir.

Cildiniz cok mu yagli?
Banyodan cikmadan son su olarak bir caydanlik cay ile teninizi ovusturun,
balsam vazifesi gorun.

Derinizdeki yaralarin temizlenmesi
Cayi, derinizdeki yaralarin temizlenmesi ve antibiyotik etki gostermesi icin
pamukla tatbik ederek kullanabilirsiniz.

Eliniz balik, sogan mi kokuyor?
Balik ayikladiniz, ellerinizi sabunla yikadiniz ve hala balik kokuyor. Ya da
sogan soydunuz, sogan kokuyor. iste kurtariciniz yine cay. Elinizi demli
cayla yikayin. Bakin bakalim hic koku kalmis mi?

Gozunuz capak mi yapiyor?
Kaynamis cayi bir tasa koyup buhari gozunuze gelecek bicimde basinizi ustune
koyun. Ya da ilik caya batirilmis gozlerinize ve etrafina tatbik edin.

Yemek yerken dilinizi mi isirdiniz?
Yine ilaci demlikteki caydir. Agzinizi gunde uc defa calkalayin, diliniz
dokuz yerine uc gunde iyilesecektir.

Buzdolabiniz koku mu yapiyor?
Demlikte kalmis cay posalarini kurutup bir kap icinde buzdolabinin orta
rafina yerlestirin, kokudan eser kalmayacaktir

ONEMLI:::Stres Receteleri

Arastirmalara gore sari kantaronda 50'den fazla etken madde bulunuyor. Sari kantaronda bulunan hiperisin, beyindeki Teta dalgalarini da artiriyor. Bu dalgalar, uyurken meydana gelir ve derin dusunce, meditasyon, memnuniyet ve yaratici dusuncenin artmasiyla iliskilidir. Sari kantoronun etkileri soyle siralaniyor:
Vucuttaki cesitli yaranin iyilesme surecini hizlandirir.

Hafif siddetteki depresyonlarda rahatlatici ve sakinletirici etkisi vardir.

Caresizlik, korku, endise duygularinin giderilmesinde yardimcidir.

Kronik yorgunluk, uykusuzluk, menopoz donemindeki sikinti, stres ve gerginliklerin giderilmesinde etkilidir..



1. Gerginlik ve strese bagli sindirim sorunlarina karsi: Birer kucuk kahve kasigi kadar rezene, anason, pelin otu, papatya ve sadece bir-iki granul lavanta 30 saniye kadar kaynatilip, iki uc dakika da demlenecek. Bu cay midede gazlarin giderilmesine yardimci oluyor.

2. Genel sikinti ve huzursuzluga karsi: Kendini iyi hissetmeye yardimci olmak icin; sari kantaron, bir tutam melissa veya ogul otu. Bir-iki dakika kaynatilacak iki uc dakika demlenecek. Icine ince bir dilim limon konabilir. Gunde3-4 fincan icilebilir.

3. Heyecana karsi: iki kucuk granul lavanta, iki-uc yaprak melissa, kedi otu. Bunlar bir dakika kaynatilacak, iki-uc dakika demlenecek. Icine ince limon konabilir. Gunde 2-3 fincan icilebilir





Gerginlige Diyet

Dr. Ender Sarac, gun icerisinde yasanan strese karsi vucudu korumak icin ornek diyet hazirladi.

SABAH
Bol Tahilli kahvalti. Musli (Yulaf ezmesi, bugday, elma kurusu, findik, ceviz, badem, keton tohumu, misir gevregi)

ilik sut

Musliye tarcin katilabilir.

-Ara Ogun-
Elma kompostosu (Az sekerli yapilmali)

OGLEN
Bol yesil salata (Salataya feslegen, nane katilabilir.)

Orta buyuklukte beyaz et veya yogurt, peynir veya omlet.

-Ara Ogun-
Bir bardak ayran. Bir-iki saat sonra meyve veya komposto (Cok az sekerli)

AKSAM
Karbonhidrat (Makarna, pirinc)

Sulu yesil sebze

Bakliyat (Mercimek, fasulye, nohut, soya)

Yemeklere zencefil katilabilir. Aksam yemeginden sonra, taze meyve, uc-dort adet badem, uc-dort adet findik yemeli. Gun icerisinde rezene cayi, ilik veya sicak.

YeSIl Cay!! Hele BIr Okuyunda SaSirin!!

YESIL CAY MUCIZESI Ne kadar cok faydali cay var diyorsunuz ve hangibirini icecegiz diyorsunuz.Ben bunlari aylara boldum mesela 1 ay sabah aksam mutlaka cesil cay iciyorum, civan percemi cayini gunde iki kez icmeye gayret ediyorum.Kefiri 1 ay icip diger ay icmiyorum...Sizde kendinize boyle bir program yapabilirsiniz.Onemli olan akliniza geldikce icmek degil sistemli icmektir bunu unutmayin ancak bu sekilde faydasini gorursunuz....
Gunde 4-5 fincan yesil cay vucudunuz zirh gibi korur.
Ozellikle sabah ac karnina ve aksam yatmadan once birer bardak yesil cay onerilir.
Yesil cayiniza seker koymayiniz, tatlandirici olarak suzme bal koyabilirsiniz.

Yesil cayin etkisini gosterebilmesi icin ac karina, sicak ve yudum yudum icilmelidir.
Hem sagliniz hem de guzelliginiz icin, yesil cay icin...
(bu onemli oldugu icin bol bol tekrarladim)


Iste yesil cay arastirmalarimmmmmmm....
Saglik kaynagi yesil cay

Gunde 3 bardak yesil cay icmek kalp damar hastaliklari ve kanser riskini azaltiyor, dis curumelerini ve kemik erimesini onluyor, merkezi sinir sistemini uyariyor, yaslanmayi geciktiriyor.

Bilimsel raporlara gore gunde dort
bardak yesil cay, yaslanmayi geciktirdigi gibi kalp damar hastaliklari riskini azaltiyor. Kolesterol ve yag degerlerini iyilestirerek tansiyonu ve kan sekerini ayarliyor. Boylece damar sertliginden koruyor. Kilcal damarlari buzerek odem olusmasini onluyor. Bakteriler ve grip virusu ile savasiyor.Agiz, yutak, mide ve bagirsak mukozasindaki odemi azaltiyor.Yesil cayin yararlari saymakla bitmiyor. Migreni geciriyor. Idrar sokturucu ozelliginden dolayi zayiflama rejimlerinde yardimci oluyor. Dis curumesi ve kemik erimesini onluyor.

Yesil cay niye bu kadar faydali?


Aslinda yesil cay siyah cayla (Camellia sinensis) ayni bitkiden elde ediliyor. Siyah cay oksidasyona maruz kaliyor ve bu da antioksidan ozellikteki maddenin yapisinin bozulmasina neden oluyor. Fakat yesil cay ve siyah cayin kafein miktari ayni.

Yesil cayda da kafein var, ama orani cok daha dusuk,dolayisiyla uyarici etkiside. En onemlisi antioksidan maddeler iceriyor. Yani kanseri onleyici, yaslanmayi geciktirici etkileri var. Iyi kolesterolu arttirip, tansiyonu dusuruyor, hastaliklara karsi direnci arttiriyor. Siyah cayin da antioksidan ozelligi var, ama kafein orani daha fazla oldugu icin getirisinden cok goturusu oluyor. Yesil cay da olsa, kafein icerdigini unutmayip gunde iki-uc fincani gecirmemek gerek.

Stres icin birebir
Ayrica butun bunlarin disinda stres, asiri calisma, huzursuzluk gibi farkli nedenlerden kaynaklanan yorgunluk ve uyku halini ortadan kaldiriyor. Ulkemizde her yirmi kisiden birinde gorulen ve tedavi edilmediginde kisilerin yasam kalitesini bozan depresyonu yeniyor. Icimiyle ferahlik veren, uyarici, canlandirici Additiva Green Tea�nin tadi limon tuzu ve C vitamini de eklenerek daha lezzetli duruma getirilmis. Urunun hazirlanmasi da son derece pratik. Fincana bir poset bosalttiktan sonra uzerine sicak su doldurulup karistiriliyor. Iceriginde seker de bulundugu icin ayrica tatlandirmaya gerek kalmiyor.

Seker yerine bal katin
Yesil cayin ac karnina ve gece yatarken duzenli bir sekilde icilmesi oneriliyor.Bitkisel caylara tadlandirci olarak suzme bal ilavesi tavsiye ettiklerini belirten Sezik, 'Oksuruge karsi kullanilan caylarda bal ilavesi balin da etkisiyle cayin daha etkili olmasini saglayacaktir. Suni tadlandiricilarin bitkisel caylara ilave edilmesini onermiyoruz. Cunku
caydaki etkili maddelerle reaksiyona girmesi kacinilmazdir. Ucucu yag tasiyan droglarla hazirlanan caylari herhangi bir tadlandirici katmadan icmek gerekir' dedi.

Erkeklere uyari
Dogal Tip Dernegi Baskani Dr. Ender Sarac, adacayinda dogal ostrojene (Kadinlik hormonu) yakin bilesikler oldugunu hatirlatip erkekleri bu caydan gunde iki fincandan fazla tuketmemeleri konusunda uyardi. Sarac, yanlis hazirlandiginda caylarin olumsuz etkisinin ortaya cikabilecegine dikkat cekerek 'Adacayi kaynatilmaz. Haslama ya
da demleme seklinde hazirlanir. Iki, en fazla uc dakika kaynar su icinde kalirsa o zaman yararli maddelerini verir. Daha fazla kaynatilirsa aci bir tad olusur. Bu da bitkinin zararli maddeler verdigini gosterir. ' Sarac, caylarin hijyenik ambalajlarda, ruhsatli olmasina dikkat edilmesi gerektigini belirterek 'Bunlara dikkat edilmezse yeterince randiman alinmayabilir, farkinda olmadan bocek ilaci bulasmis, toksitli caylar icmis olabilirsiniz' dedi.

Kalbe de birebir
Case Western Universitesi uzmanlari tarafindan yapilan arastirmaya gore, gunde 4-5 fincan yesil cayin kanserden koruyucu etkisi var. Dr. Ender Sarac, mayalanmamis siyah caydan elde edilen yesil cayin vucut uzerindeki etkisi hakkinda bilgi verdi: 'Yaslanma ve yipranmaya yol acan maddelerin vucuttan temizlenmesine yardimci oluyor. Kan kolesterolu ve lipid duzeyini normal sinirlarda tutmaya yardimci olup kalp sagligini koruyor. Yesil cayda bulunan polifenol ve katesin adi verilen maddeler tumor olusumuna yol acan maddeleri yok ediyor. Yesil cay yaygin olarak icilen Asya ulkelerinde Bati'ya oranla kanser vakalarinin daha az oldugu biliniyor.'

Hanimlara ozelllllllllllll
Hem
sagliginiz hem guzelliginiz icin

Yesil cay mucizesi

Sadece saglikli bir icecek degil, ayni zamanda guzellik konusunda da hakli bir unu var. Ince ve formda, saglikli bir beden, piril piril bir ten ve canli dinamik ruh hali icin herkesi yesil cayin nimetlerinden daha fazla yararlanmaya davet ediyoruz.


CAY CILDI GENC TUTAR
Yesil cay mucizesini teninize tasimak icin kendi yaptiginiz bu pratik maskelerden de yararlanabilirsiniz.
Temizleyici tonik
1 cay kasigi yesil cayin uzerine 10 ml. kaynamis su koyun 5 dakika demlendirin. Sogumaya birakin. Sonra cildinizi bununla temizleyin. Daha sonra cayin icine batirilmis pamukla cildinizi silin. Bu cildinizin koruyucu tabakasini duzenler, cildi parlatir.

Gogusleri sikilastiriyor
4 kasik suzme yogurt ve 2 yemek kasigi yesil cayi karistirin. Karisimi goguslerinizin uzerine surun, 10 dakika bekletin ve sonra yikayin. Ardindan da cildinizi yine bitkisel kokenli - adacayi ve kekik yagi gibi cildi sikilastirici bir yag ile nemlendirin. Boylece hem cildinizin nem ve
yag dengesini duzenleyecek hem de goguslerinizin sikiligini artiracaksiniz

Haydi bir kez daha gozden gecirelim nelere iyi geldigini:
Yesil cay icindeki katesinler sayesinde :

Kanser riskini azaltir
Yesil cay yemek borusu kanserini erkeklerde %57, kadinlarda %60 oraninda onlemektedir.
Yesil cay duzenli icilmesi halinde prostat kanseri riskini ucte iki azalmaktadir.
Yesil cay deri kanserine yol acan ultroviyole isinlarin zararindan korur.
Tumoru kucultur.
Antioksidandir.
Yesil caydaki antioksidan E vitaminindekinden 20 kez daha kuvvetlidir.
Kolestrolu dusurur.
Tansiyonu ayarlar.
Kan sekerini ayarlar.
Bakterileri oldururur.
Grip virusunu oldurur.
Agiz kokusunu onler.
Yesil cay icindeki kafein sayesinde :

Performansi etkiler,yorgunluk ve uyku halini ortadan kaldirir.
Idrar sokturucudur.
Idrar sokturucu ozelliginden dolayi zayiflama rejimlerinde kullaniliyor.
Yesil cay icindeki C vitamini sayesinde :
Stresi azaltir.
Gribi onleyicidir.

Yesil cay icindeki flavonoidler sayesinde :
Kan damarlarini guclendirir.

Yesil cay icindeki polisakkaridler sayesinde :
Kan sekerini dusurur

Yesil cay icindeki fluorid sayesinde :
Dis curumesini engeller.

Yesil cay icindeki E vitamini sayesinde :
Antioksidan olarak rol oynar.
Yaslanmayi geciktirir.

Yesil cay icindeki EGCG (Epigallokatesin Gallat) adi verilen kimyasal madde sayesinde :

Kanser hucrelerinin gelismesini onluyor.
Akciger, mide, bagirsak karaciger ve deri kanserlerini onleyici etki yapiyor.

Sigara kullaniminin toksik etkisini azaltiyor.

Yesil cay icen hamile kadinlar sorunsuz bir dogum gerceklestirebilirken, sakat cocuk dunyaya getirme riski de azalacak.

Yesil Cay:
Anti enflamatuar, hucre yenileyicidir.

Arterioskleroz riskini azaltir.

Damar sertliginden koruyor. Kilcal damarlari buzerek odem olusmasini onluyor.

Deriyi besler
Kalp ve dolasim sistemini olumlu etkiler ve, hastaliklarini azaltir.
Kemik erimesini engelliyor.
Kilo verdirir.

Mide ve barsak problemlerini hafifletir.
Migreni geciriyor.
Surekli kullanimi, romatizmal hastaliklarin tedavisinde fayda saglar.
Vucuttaki yaglarin yakilma surecini hizlandirarak diyetleri destekler.
Istenmeyen yeglarin %30'unu absorbe eder.


YESIL CAY ICMEYE BASLAYACAKSANIZ TEDAVI GIBI DUSUNUN VE SABAH AKSAM TATLANDIRICI KOYMADAN SEKER YERINE BAL KOYMAK SURETIYLE ICIN...


YeSIl Cay!! Hele BIr Okuyunda SaSirin!!

YESIL CAY MUCIZESI Ne kadar cok faydali cay var diyorsunuz ve hangibirini icecegiz diyorsunuz.Ben bunlari aylara boldum mesela 1 ay sabah aksam mutlaka cesil cay iciyorum, civan percemi cayini gunde iki kez icmeye gayret ediyorum.Kefiri 1 ay icip diger ay icmiyorum...Sizde kendinize boyle bir program yapabilirsiniz.Onemli olan akliniza geldikce icmek degil sistemli icmektir bunu unutmayin ancak bu sekilde faydasini gorursunuz....
Gunde 4-5 fincan yesil cay vucudunuz zirh gibi korur.
Ozellikle sabah ac karnina ve aksam yatmadan once birer bardak yesil cay onerilir.
Yesil cayiniza seker koymayiniz, tatlandirici olarak suzme bal koyabilirsiniz.

Yesil cayin etkisini gosterebilmesi icin ac karina, sicak ve yudum yudum icilmelidir.
Hem sagliniz hem de guzelliginiz icin, yesil cay icin...
(bu onemli oldugu icin bol bol tekrarladim)


Iste yesil cay arastirmalarimmmmmmm....
Saglik kaynagi yesil cay

Gunde 3 bardak yesil cay icmek kalp damar hastaliklari ve kanser riskini azaltiyor, dis curumelerini ve kemik erimesini onluyor, merkezi sinir sistemini uyariyor, yaslanmayi geciktiriyor.

Bilimsel raporlara gore gunde dort
bardak yesil cay, yaslanmayi geciktirdigi gibi kalp damar hastaliklari riskini azaltiyor. Kolesterol ve yag degerlerini iyilestirerek tansiyonu ve kan sekerini ayarliyor. Boylece damar sertliginden koruyor. Kilcal damarlari buzerek odem olusmasini onluyor. Bakteriler ve grip virusu ile savasiyor.Agiz, yutak, mide ve bagirsak mukozasindaki odemi azaltiyor.Yesil cayin yararlari saymakla bitmiyor. Migreni geciriyor. Idrar sokturucu ozelliginden dolayi zayiflama rejimlerinde yardimci oluyor. Dis curumesi ve kemik erimesini onluyor.

Yesil cay niye bu kadar faydali?


Aslinda yesil cay siyah cayla (Camellia sinensis) ayni bitkiden elde ediliyor. Siyah cay oksidasyona maruz kaliyor ve bu da antioksidan ozellikteki maddenin yapisinin bozulmasina neden oluyor. Fakat yesil cay ve siyah cayin kafein miktari ayni.

Yesil cayda da kafein var, ama orani cok daha dusuk,dolayisiyla uyarici etkiside. En onemlisi antioksidan maddeler iceriyor. Yani kanseri onleyici, yaslanmayi geciktirici etkileri var. Iyi kolesterolu arttirip, tansiyonu dusuruyor, hastaliklara karsi direnci arttiriyor. Siyah cayin da antioksidan ozelligi var, ama kafein orani daha fazla oldugu icin getirisinden cok goturusu oluyor. Yesil cay da olsa, kafein icerdigini unutmayip gunde iki-uc fincani gecirmemek gerek.

Stres icin birebir
Ayrica butun bunlarin disinda stres, asiri calisma, huzursuzluk gibi farkli nedenlerden kaynaklanan yorgunluk ve uyku halini ortadan kaldiriyor. Ulkemizde her yirmi kisiden birinde gorulen ve tedavi edilmediginde kisilerin yasam kalitesini bozan depresyonu yeniyor. Icimiyle ferahlik veren, uyarici, canlandirici Additiva Green Tea�nin tadi limon tuzu ve C vitamini de eklenerek daha lezzetli duruma getirilmis. Urunun hazirlanmasi da son derece pratik. Fincana bir poset bosalttiktan sonra uzerine sicak su doldurulup karistiriliyor. Iceriginde seker de bulundugu icin ayrica tatlandirmaya gerek kalmiyor.

Seker yerine bal katin
Yesil cayin ac karnina ve gece yatarken duzenli bir sekilde icilmesi oneriliyor.Bitkisel caylara tadlandirci olarak suzme bal ilavesi tavsiye ettiklerini belirten Sezik, 'Oksuruge karsi kullanilan caylarda bal ilavesi balin da etkisiyle cayin daha etkili olmasini saglayacaktir. Suni tadlandiricilarin bitkisel caylara ilave edilmesini onermiyoruz. Cunku
caydaki etkili maddelerle reaksiyona girmesi kacinilmazdir. Ucucu yag tasiyan droglarla hazirlanan caylari herhangi bir tadlandirici katmadan icmek gerekir' dedi.

Erkeklere uyari
Dogal Tip Dernegi Baskani Dr. Ender Sarac, adacayinda dogal ostrojene (Kadinlik hormonu) yakin bilesikler oldugunu hatirlatip erkekleri bu caydan gunde iki fincandan fazla tuketmemeleri konusunda uyardi. Sarac, yanlis hazirlandiginda caylarin olumsuz etkisinin ortaya cikabilecegine dikkat cekerek 'Adacayi kaynatilmaz. Haslama ya
da demleme seklinde hazirlanir. Iki, en fazla uc dakika kaynar su icinde kalirsa o zaman yararli maddelerini verir. Daha fazla kaynatilirsa aci bir tad olusur. Bu da bitkinin zararli maddeler verdigini gosterir. ' Sarac, caylarin hijyenik ambalajlarda, ruhsatli olmasina dikkat edilmesi gerektigini belirterek 'Bunlara dikkat edilmezse yeterince randiman alinmayabilir, farkinda olmadan bocek ilaci bulasmis, toksitli caylar icmis olabilirsiniz' dedi.

Kalbe de birebir
Case Western Universitesi uzmanlari tarafindan yapilan arastirmaya gore, gunde 4-5 fincan yesil cayin kanserden koruyucu etkisi var. Dr. Ender Sarac, mayalanmamis siyah caydan elde edilen yesil cayin vucut uzerindeki etkisi hakkinda bilgi verdi: 'Yaslanma ve yipranmaya yol acan maddelerin vucuttan temizlenmesine yardimci oluyor. Kan kolesterolu ve lipid duzeyini normal sinirlarda tutmaya yardimci olup kalp sagligini koruyor. Yesil cayda bulunan polifenol ve katesin adi verilen maddeler tumor olusumuna yol acan maddeleri yok ediyor. Yesil cay yaygin olarak icilen Asya ulkelerinde Bati'ya oranla kanser vakalarinin daha az oldugu biliniyor.'

Hanimlara ozelllllllllllll
Hem
sagliginiz hem guzelliginiz icin

Yesil cay mucizesi

Sadece saglikli bir icecek degil, ayni zamanda guzellik konusunda da hakli bir unu var. Ince ve formda, saglikli bir beden, piril piril bir ten ve canli dinamik ruh hali icin herkesi yesil cayin nimetlerinden daha fazla yararlanmaya davet ediyoruz.


CAY CILDI GENC TUTAR
Yesil cay mucizesini teninize tasimak icin kendi yaptiginiz bu pratik maskelerden de yararlanabilirsiniz.
Temizleyici tonik
1 cay kasigi yesil cayin uzerine 10 ml. kaynamis su koyun 5 dakika demlendirin. Sogumaya birakin. Sonra cildinizi bununla temizleyin. Daha sonra cayin icine batirilmis pamukla cildinizi silin. Bu cildinizin koruyucu tabakasini duzenler, cildi parlatir.

Gogusleri sikilastiriyor
4 kasik suzme yogurt ve 2 yemek kasigi yesil cayi karistirin. Karisimi goguslerinizin uzerine surun, 10 dakika bekletin ve sonra yikayin. Ardindan da cildinizi yine bitkisel kokenli - adacayi ve kekik yagi gibi cildi sikilastirici bir yag ile nemlendirin. Boylece hem cildinizin nem ve
yag dengesini duzenleyecek hem de goguslerinizin sikiligini artiracaksiniz

Haydi bir kez daha gozden gecirelim nelere iyi geldigini:
Yesil cay icindeki katesinler sayesinde :

Kanser riskini azaltir
Yesil cay yemek borusu kanserini erkeklerde %57, kadinlarda %60 oraninda onlemektedir.
Yesil cay duzenli icilmesi halinde prostat kanseri riskini ucte iki azalmaktadir.
Yesil cay deri kanserine yol acan ultroviyole isinlarin zararindan korur.
Tumoru kucultur.
Antioksidandir.
Yesil caydaki antioksidan E vitaminindekinden 20 kez daha kuvvetlidir.
Kolestrolu dusurur.
Tansiyonu ayarlar.
Kan sekerini ayarlar.
Bakterileri oldururur.
Grip virusunu oldurur.
Agiz kokusunu onler.
Yesil cay icindeki kafein sayesinde :

Performansi etkiler,yorgunluk ve uyku halini ortadan kaldirir.
Idrar sokturucudur.
Idrar sokturucu ozelliginden dolayi zayiflama rejimlerinde kullaniliyor.
Yesil cay icindeki C vitamini sayesinde :
Stresi azaltir.
Gribi onleyicidir.

Yesil cay icindeki flavonoidler sayesinde :
Kan damarlarini guclendirir.

Yesil cay icindeki polisakkaridler sayesinde :
Kan sekerini dusurur

Yesil cay icindeki fluorid sayesinde :
Dis curumesini engeller.

Yesil cay icindeki E vitamini sayesinde :
Antioksidan olarak rol oynar.
Yaslanmayi geciktirir.

Yesil cay icindeki EGCG (Epigallokatesin Gallat) adi verilen kimyasal madde sayesinde :

Kanser hucrelerinin gelismesini onluyor.
Akciger, mide, bagirsak karaciger ve deri kanserlerini onleyici etki yapiyor.

Sigara kullaniminin toksik etkisini azaltiyor.

Yesil cay icen hamile kadinlar sorunsuz bir dogum gerceklestirebilirken, sakat cocuk dunyaya getirme riski de azalacak.

Yesil Cay:
Anti enflamatuar, hucre yenileyicidir.

Arterioskleroz riskini azaltir.

Damar sertliginden koruyor. Kilcal damarlari buzerek odem olusmasini onluyor.

Deriyi besler
Kalp ve dolasim sistemini olumlu etkiler ve, hastaliklarini azaltir.
Kemik erimesini engelliyor.
Kilo verdirir.

Mide ve barsak problemlerini hafifletir.
Migreni geciriyor.
Surekli kullanimi, romatizmal hastaliklarin tedavisinde fayda saglar.
Vucuttaki yaglarin yakilma surecini hizlandirarak diyetleri destekler.
Istenmeyen yeglarin %30'unu absorbe eder.


YESIL CAY ICMEYE BASLAYACAKSANIZ TEDAVI GIBI DUSUNUN VE SABAH AKSAM TATLANDIRICI KOYMADAN SEKER YERINE BAL KOYMAK SURETIYLE ICIN...