17 Nisan 2007 Salı

Zehirli mantar karacigeri vuruyor



IZMIR, (DHA)

EGE Universitesi Tip Fakultesi Gastroenteroloji Bilim Dali Ogretim Uyesi Doc.Dr. Zeki Karasu, art arda yasanan zehirlenmeler nedeniyle vatandaslari yabani mantar yememeleri konusunda uyardi. Doc.Dr. Karasu, zehirli mantarin karaciger ve bobreklerde agir tahribata yol acarak olume goturdugunu soyledi.


Sonbaharla birlikte mantar zehirlenmelerinin asiri cogaldigini anlatan Doc. Dr. Karasu “Zehirli mantar ancak buyutecle bakildiginda anlasilabilir. Bu yuzden halkimizin cok dikkatli olmasi gerekir. Dag basindan, bahcelerden topladiklari mantarlari yememeleri ve belli yerler disinda satilan mekanlardan mantar satin almamalari konusunda halkimiz bilincli olmalidir. Bir lokma yemek icin hayatinizi riske sokmayin” dedi.

Mantarin vucutta toksit etkiler yaratabilen bir gida oldugunu vurgulayan Doc. Dr. Karasu, “Zehirli mantarlarin yol actigi zehirlenmeler bulanti, kusma, ishal gibi belirtilerle baslar ve birkac gun sonra siddetini artirarak karaciger ve bobreklerde agir tahribata yol acar. Bunun sonucunda da karaciger ve bobrek yetmezlikleri ortaya cikar. Hasta giderek sararmaya ve suurunu kaybetmeye baslar, surekli uyku halinde olur. Hastayi, kurtarmanin tek yolu gerekli organ naklinin yapilmasidir” diye konustu.

Ege Universitesi Ziraat Fakultesi Ogretim Uyesi Prof.Dr. Kaya Boztok da, yemek icin daima kultur mantarlarinin tercih edilmesi gerektigini soyledi. Prof.Dr. Boztok, “Kultur mantarlari kabuklari soyulmadan ve haslanmadan da rahatlikla tuketilebilir” dedi.

Mantarin insan sagligi icin cok onemli bir besin oldugunun altini cizen Prof.Dr. Boztok, “Mantar demirce zengin olmasi nedeniyle kansizlik tedavisinde kullanilmasi tavsiye edilen bir besindir. Ayrica kalp ve damar hastaliklarinda etkili olan folik asit bakimindan da zengindir. Bazi mantar turlerinde bagisiklik sistemini arttiran kimyasal bilesikler de mevcuttur. Yag icermedigi icin protein degeri yuksektir ve rejim yemegi olarak kullanilabilir” diye konustu.

Hiç yorum yok: