3 Mayıs 2007 Perşembe

Iste en kolay diyet

Cogu rejimler hizli sekilde kilo verdirir ve biraktiktan sonrada hizli bir sekilde kilolar yeniden alinir. Sonucta sagliginiz ve kendinize olan guveniniz sarsilir. "forma gir, formda kal" diyeti, oncelikle bir daha kilo alinmamasi icin izlenmesi gereken 4 asamayi iceriyor.

Genellikle bu diyeti uygulayanlar hafta ici rejime girip, hafta sonu serbest besleniyorlar. Haftada 2 kilo verdirmeyi amaclayan bu rejimi ideal kiloya ininceye kadar uygulayabilirsiniz. Bu diyet, beslenme aliskanliklarinizi duzenlemeyi ve daha sonra bunlari bir yasam tarzi haline donusturmenizi amacliyor. Asil hedef noktasi kilo kaybini kalici bir hale getirmek. 5 gunluk forma gir formda kal diyetini, zayiflamaya karar verdikten hemen sonra uygulayabilirsiniz. Bu rejimin bir diger ozelligi, esnek olusu. Yani 3 ana ogunde yiyeceklerinizi 6 ara ogune bolerek de alabilirsiniz.
Haftada 2 Kilo

5 gunluk "Forma Gir, Formda Kal" diyetini uygulayarak ve duzenli olarak egzersiz yaparak, her hafta 2 kilo verebilirsiniz. Bir ay boyunca bu rejimi uyguladiktan sonra, verdiginiz kilolari geri almamak icin su tavsiyelere uymanizda yarar var:

• Yagli sut yerine az yagli veya yagsiz sut icmeyi tercih edin.

• Alisveris yaparken uzerinde az yagli yazan yogurtlari tercih edin.

• Salatalariniza sos veya mayonez kullanmayin.

• Kasar ve tulum peyniri yerine az yagli beyaz peyniri tercih edin.

• Kizarmis yiyecekler yerine haslanmis veya izgara olanlari tercih edin.

• Kirmizi et yerine balik ve tavuk yiyin.

• Zengin soslu ve kremali yiyeceklerden uzak durun. Caniniz cok istediginde haftada bir kez olmak kosuluyla yiyebilirsiniz.
• Haftada dort gun en az yarim saat egzersiz veya yuruyus yapin.
Forma Gir Formda Kal Diyeti
Kahvaltilar

1. secenek - 1 bardak sut, 1 bardak meyva suyu, 1 orta boy muz.

2. secenek - 1 tas sutlu cornflakes, 1 kucuk dilim peynir,1 elma.

3. secenek - 1 kati pismis yumurta, 1 dilim recelli tost ekmegi, 1 kase meyveli yogurt

4. secenek - Yarim taze greyfurt, 1 cay kasigi bal, 1 dilim tost ekmegi, 1 kibrit kutusu buyuklugunde beyaz peynir.

5. secenek - 1 dilim kepek ekmegi, 1 cay kasigi tereyagi, 1 cay kasigi marmelat, 1 bardak elma suyu veya portakal suyu.

6. secenek - 1 bardak sut ve 3 cay kasigi kakao ile hazirlanmis sicak kakao, 2 diyet biskuvi ve iki cay kasigi krem peynir.

Ogle yemegi

1.
secenek - 1 domates, 50 gr. Dardanel ton baligi, 1 caykasigi mayonez, 1 kasik haslanmis misir, kivircik salata, 1 salatalik, 1 kasik zeytinyagi ve limonla hazirlanmis salata. Ardirdan 1 orta boy muz.

2. secenek - 2 ince dilim ekmegi, 2 cay kasigi tereyagi, 2 dilim peynirle hazirlanmis sandovicin yaninda 1 bardak portakal suyu ve elma.

3. secenek - 1 tas domates veya karisik sebze corbasi, uzerine krem peynir surulmus 1 dilim tost ekmegi, 1 dilim karpuz .

4. secenek - 1 kati pismis yumurta, 1 tabak yagsiz yesil salata, 50 gr. haslanmis tavuk eti, 1 portakal.

5. secenek - 1 tas yogurtlu corba (3 kasik haslanmis lapa pirince, 3 kasik yogurt ve bir miktar sicak su ilave ederek karistirin, uzerine nane serpin.) 2 adet izgara kofte, 1 tabak sogus dogranmis salatalik ve domates.

6. secenek - Balik snitzel (2 orta buyuklukte balik filetosunu galeta ununa batirarak hafif yagda kizartin), 1 tabak mevsim salata, 1 salkim uzum.

7. secenek - 80 gr. tavuk eti, 30 gr. kereviz, marul ve bir corba kasigi zeytin yagiyla hazirlanmis tavuk salatasi, 1 dilim ekmek, 1 armut.

8. secenek - 1 tabak domatesli spagetti (30 gr. spagetti makarnayi haslayin ,diger tarafta bir cay tabagi dilinmis kuru sogani yagda kavurun ve domatesi uzerine dograyarak sos haline getirin, makarnanin uzerine dokun),1 bardak ayran.

9. secenek - Izgarada kizartilmis 60 gr. Hamburger eti, 1 tabak sogus dogranmis domates ve salatalik, 1 elma.

10. secenek - 1 tas domates corbasi, 1 tabak lahana salatasi (50 gr. turp, 140 gr. kirmizi lahana, marul ve 1 corba kasigi zeytinyagi ile hazirlayin), 1 dilim kepek ekmegi.
Aksam yemegi

1. secenek - 1 tas mercimek corbasi, 100 gr. haslanmis tavuk, 1 tabak haslanmis sebze, vanilyali bir top dondurma.

2. secenek - 3 adet haslanmis sosisin yaninda 1 haslanmis patates, yesil sogan ve maydanozla hazirlanmis patates salatasi,1 kase meyveli yogurt.

3. secenek - 1 tas domates corbasi, 3 adet etli kabak dolmasi, 1 tabak meyve salatasi.

4. secenek - 1 tabak yagsiz makarna, 2 adet izgara balik, 2 top meyveli dondurma.

5. secenek - 2 yumurta, 100 gr haslanmis mantar, biraz peynir, maydanoz ve margarinle hazirlanmis mantarli omlet, 1 bardak ayran, 1 elma.

6. secenek - 1 tas sebze corbasi, 3 kofte, 1 tabak havuc salatasi, 1 seftali

7. secenek - 1 tabak menemen (2 kucuk domates, 1 yumurta, 1 yesil biber ve 1 tutam karabiber ile hazirlayin), 1 dilim kizarmis ekmek, 1 tas yogurt.

8. secenek - 80 gr. haslanmis alabalik, yaninda 1 tabak rendelenmis havuc ve 1 orta boy haslanmis patates.

9. secenek - 1 tabak ton balikli makarna (1 tabak haslanmis makarnanin uzerine 20 gr. taze tor baligini, 1 domates ve bir avuc maydanozu dograyin), 1 muz .

10. secenek - 1 tabak peynirli patates salatasi (100 gr. haslanmis patates, 1 dis sarmisak, 10 gr. dil peyniri, kivircik, maydanoz ve 1 corba kasigi zeytinyagi ile hazirlayin) , 2 grissini, 1 portakal.

Diyeti biraktiran bahaneler!!!!!!

Diyete baslayip zayiflayamadigi icin umitsizlige kapilanlarin, ''''''''Su icsem yariyor'''''''', ''''''''Cok az yiyorum, ama yine de kilo veremiyorum'''''''', ''''''''Kilolu olmam ailemden kaynaklaniyor'''''''' gibi bahaneler uydurduklari ortaya cikti.
Diyetisyen Esin Seker'e gore, diyetten kacanlarin ifade ettikleri bahaneler soyle siralaniyor:

- 'Cok az yiyorum, yine de kilo veremiyorum': Kalorisi dusuk yiyeceklerle beslenmek ve hareketli bir hayat surmekle istenilen olculere kolayca ulasabilirsiniz. Cok az yediginiz halde kilo veremediginizi dusunuyorsunuz. Peki simdiye kadar hic yediginiz yiyeceklerin listesini tuttunuz mu? Bir gun boyunca yediklerinizin listesini tutsaniz, dusundugunuzden cok daha fazla yediginizi goreceksiniz. Belki de cok fazla abur cubur yiyorsunuz ve bunlari normal yiyeceklerden saymadiginiz icin az yediginizi dusunuyorsunuz.

- 'Sevdigim yiyeceklerden vazgecmek istemiyorum': Diyet yaparken sevilen yiyeceklerden vazgecmeye gerek yok. Ancak cikolata, patates cipsi ve dondurmadan vazgecemeyenler, bu yiyeceklerden az miktarda ve cok sik olmamak kaydiyla yiyebilir. Bir an icin kendinizi kaybedip, diyetten hemen vazgecmeniz riskini de goz onunde bulundurmaniz gerekiyor.

- 'Daha once pek cok kez denedim, ama basarili olamadim': Diyet yapmayi daha once deneyip basarisizliga ugrayan insanlarin olabilir. Sakin vazgecmeyin, gecmis tecrubelerinizden de ders alarak hatanizi fark etmeye calisin. Diyetiniz sirasinda, cok kati kurallar mi koydunuz. Kisa zamanda cok fazla kilo kaybetmek mi istediniz, bir baskasi istedigi icin mi diyete basladiniz. Butun bu sorularin cevaplarini bulmaya calisin. Bu kez daha once yaptiginiz hatalari yapmayin. Daha gercekci olun, ne kadar surede kac kilo verebileceginizi iyi hesaplayin ve mukemmel olmasaniz da en azindan elinizden geleni yapabileceginizi dusunun.

- 'Sigarayi yeni biraktim, bir de diyet yapamam': Sigarayi birakma donemlerinin yeme aliskanliklarini degistirmek icin en uygun zaman oldugunu unutmayin. Bunu basarabilmeniz icin olumlu dusunmeniz, kendinizi mesgul etmeniz ve planli olmaniz yeterli olur. Aciktiginizi hissettiginizde hemen bir elma ya da baska bir meyve yiyin. Bir yandan da sigarayi birakirken, diger yandan yeme aliskanliklarinizi da degistirebilir ve bu donemi kendiniz icin olumlu bir hale cevirebilirsiniz.

- 'Kilolarim ailemden geliyor, sismanlik bizim genlerimizde var': Sismanlik bir yonuyle genlere bagli olabilir. Ama bu durum diyet yapan kisinin hic kilo veremeyecegi anlamina gelmez. Ailenizde kalitsal olarak gelisen bir sismanlik soz konusu ise, siz saglikli bir diyet programiyla ve duzenli egzersizlerle kilo verebilirsiniz. Sizin sanssizliginiz buyuk ihtimalle bunyenizin, kucuk yasinizdan beri size verilen genis porsiyonlar, kizartmalar ve cikolatalara alisik olmanizdan kaynaklaniyor.




Kilo vermenin en etkili ve dogru yolu vucut yag depolarinin azaltilmasidir."Sevdiklerimi yiyerek, yorucu egzersizler yapmadan zayiflamak istiyorum."diyorsaniz,kalori kontrolu ile cok basit bir sekilde kilolarinizdan kurtulmaniz icin yardimci olabiliriz.

Acliga dayanamiyor musunuz?



Diyete basladiginizda ozellikle tatli yemek mi istiyorsunuz? Iste bunu yok edecek 5 ipucu

• Aclik hissini duyar duymaz hemen bir seyler atistirmaya kalkmayin ve on dakika bekleyiniz. Belki bu sure icinde ortaya cikan o aclik arzusunun onune gecmis veya aclik durumunuz herhangi bir gida almadan da azalmis olacaktir.

• Bu durumda hemen bir bardak su iciniz. Mideniz doldugunda doyma refleksi sayesinde aclik hissinizi kandirmis olacaksiniz. Mide doldugu icin acligi daha iyi tolere edebilirsiniz.

• Yaninizda limon varsa bir dilim kesip suyunu iciniz. Icilen bir dilim limon suyu aclik hissini azaltacaktir.

• Buyuk ogunler yerine daha sik araliklarla az gida yiyiniz. Doyma dorumu beyinde kontrol edilen bir merkez sayesinde yapilmaktadir. Ara ogunleri zevk alarak bekleyiniz.

• Aclik hissinden uzak durmanin diger bir sekli ise hareket halinde olmaktir. Sadece kalorinin sinirlanmasi ile olan bir diyet uzun vadede basarili olamaz. Onun icin kalorinin sinirlanmasinin yani sira ayni zamanda egzersiz yapmak ve hareket halinde olmak bir o kadar onemlidir.

Unutmayin, hareketlilik paralelinde verilen kilolar kalici olarak verilmis olan kilolardir.

Makarna diyetini denediniz mi?



Haftada 3-4 kilo vererek istediginiz forma kolayca ulasabileceginiz bu diyet kacmaz!


Makarna ve karbonhidrat agirlikli bu diyeti 14 gun boyunca uygulayabilirsiniz. Aksam yemekleri icin sinirlama yoktur; verilen olcuyu iki kere yiyebilirsiniz.

1. gun

Sabah: Uzerine tereyagi ya da margarin surulmus iki ince dilim ekmek, 2 mandalina, cay veya kahve.

Ogle: 1 tabak makarna, 1 kase yagsiz salata.

Aksam: Yarim tavuk, 1 kase yagsiz salata (havuc, kivircik, coban).

2. gun

Sabah: Uzerine tereyagi ya da margarin surulmus iki ince dilim ekmek, 2 mandalina, cay veya kahve.

Ogle: 1 tabak makarna, 1 kase yagsiz salata.

Aksam: Yarim tavuk, 1 kase salata (yagsiz olacak limon, sirke konabilir).

3. gun

Sabah: Uzerine tereyagi ya da margarin surulmus iki ince dilim ekmek, 2 mandalina, cay veya kahve.

Ogle: 1 tabak makarna, 1 kase yagsiz salata.

Aksam: 10 adet izgara kofte, ekmeksiz az yagli kiymadan olacak (teflon ya da izgara).

4. gun

Sabah: Uzerine tereyagi ya da margarin surulmus iki ince dilim ekmek, 2 mandalina, cay veya kahve.

Ogle: 1 tabak makarna, 1 kase yagsiz salata.

Aksam: 10 adet izgara kofte (ekmeksiz az yagli kiymadan olacak - teflon ya da izgara).

Bu diyette her sey yeniliyor!




Uzun surede dengeli kilo verilebilecek bir diyet. 2-3 ay boyunca uygulayabilirsiniz.



Hedef: Haftada ortalama 2 kilo.
Gunluk kalori: 1300 Kcal

1. gun

Sabah: Sekersiz cay, kahve, iki dilim ekmek, ceviz buyuklugunde tereyagi, bir meyve.

Ogle: Izgara biftek, sebze, meyveli yogurt.

Aksam: Izgara et, bakliyat, bir-iki dilim ananas

2. gun

Sabah: Sekersiz kahve, cay, az yagli sut, yulafli musli.

Ogle: Rendelenmis sossuz havuc, balik ve haslanmis patates, bir kase yogurt.

Aksam: Izgara biftek, sebze yemegi, yagsiz beyaz peynir, bir meyve, bir dilim ekmek.

3. gun

Sabah: Sekersiz cay, kahve, az yagli sut, bir meyve.

Ogle: Sossuz salata, haslama patates, bir kase yogurt.

Aksam: Sebze corbasi, haslama balik, pilav, bir kase yogurt

4. gun

Sabah: Sekersiz cay, kahve, uc dilim tahilli ekmek, bir ceviz buyuklugunde tereyagi, bir kase yogurt.

Ogle: Az yagli kivircik salata, tavuklu pilav, beyaz peynir, bir meyve.

Aksam: Tavuk salami, limonlu salata, meyve salatasi.

5. gun

Sabah: Sekersiz cay, kahve, iki dilim ekmek, bir ceviz buyuklugunde tereyagi, bir meyve.

Ogle: Sossuz salata, iki dilim tavuk salami, mercimek, bir yogurt, bir meyve.

Aksam: Sebze corbasi, iki kucuk patates, beyaz peynir.

ISTAHIN ONUNE GECMENIN KOLAY YOLLARI

Yeme istegi beyinde basliyor
Beyin, vucutta enerjinin azaldigini fark eder etmez aclik hissetmemize yol acan kimyasal maddeleri salgiliyor. Bunun sonucu dogal olarak biz de yeme geregi hissediyoruz. Ancak beynimizin bu kimyasal maddeleri salgilayan kismi, ayni zamanda duygulari da kontrol ediyor. Iste, sikildigimiz veya kendimizi kotu hissettigimizde hemen buzdolabina kosmamizin baslica sebebi bu. Ayrica yemeklerin tadi, kokusu veya goruntusu de aclik duygusuna neden olabiliyor. Ornegin, yemek sonrasinda caniniz tatli vitrininde duran o dondurma kasesinden cekiyorsa, bunun nedeni kesinlikle ac olmaniz degil, kontrolden cikan yeme isteginizdir. Eger bunu aklinizdan cikarmazsaniz, tokken yediginiz yemek miktarini en aza indirmis olursunuz.

Atistirma krizlerinden kurtulun!
Gun icinde sik ve az ogunler yemek, istahinizin kontrolden cikmasini onlemenin en kolay yolu. Belki yine arada bir seyler atistirmak isteyebilirsiniz, ama bu sefer yiyeceginiz miktarlar az olacaktir. Boyle bir durumda atistirmak icin saglikli karbonhidratlara yonelin, cunku bu besin turu sindirim sisteminde daha uzun sure kaliyor ve seker seviyenizi yavasca yukselterek daha uzun sureli bir tokluk hissi sagliyor.

Tat alma duyunuzu uyarin!
Yapilan arastirmalara gore, tat alma duyusunu degisik tatlarla tatmin etmek, daha az miktarlarla yetinmeyi sagliyor. Surekli ayni yemegi yemek de, ozellikle tadi hosunuza gitmiyorsa, bir sure sonra tat alma mekanizmanizin iptal olmasina yol aciyor. Ve bu nedenle de kendinizi sanki hic yemek yememis gibi hissedebiliyorsunuz. Boyle bir durumu engellemek icin ogunlerinizi taze otlarla ve baharatlarla tatlandirabilirsiniz.

Bol bol su icin!
Su icmek kendinizi tok hissetmeniz acisindan onemli. Ayrica vucudunuz susuz kaldiginda cogu zaman aclik hissine benzeyen sinyaller gonderiyor. Bol su icmek, bedeninizin su istedigi zamanlarda yemege yonelmenizi engelleyecektir.

Yiyecekleri iyice cigneyin!
Yiyecekleri uzun sure cignedikten sonra yutmak, beynin vucuda giren besinleri kaydetmesine zaman tanimak anlamina geliyor. Ustelik bu sekimde tat alma duyusu da tatmin oluyor. Boylece doydugunuzu anlamanizla, yemeye son vermeniz arasindaki zaman kisaliyor. Fazla yemekten kaynaklanan sindirim sorunlarindan kurtulmaniz da ayri bir avantaj!

Guc gerektiren egzersizler yapin!
Egzersizleriniz zorlastikca vucut isiniz artiyor ve daha fazla kalori yakmaya basliyorsunuz. Bu durum da egzersizi takip eden birkac saat boyunca istahinizin bastirilmasina neden oluyor. Boyle bir durumda normal ogun saatinden birkac saat once egzersiz yapmak en mantiklisi. Cunku ogun saati geldiginde spor yapmanin verdigi etkiyle istahiniz biraz daha kapanir. Fakat asla ogun atlama hatasina dusmeyin, aksi halde hem vucudunuz zayif duser, hem de bir sure sonra asiri yeme istegi duyarsiniz.

5 kilo Vermek Icin 25 Oneri !!!

Beslenme aliskanliklarinda yapacaginiz kucuk degisiklikler, istediginiz formda vucuda sahip olmanizi saglayabilir. Kalori hesabi yaparak her zaman basarili sonuclar alamayabilirsiniz!

Missouri Belleville Memorial Hastanesi diyetisyenlerinden Beth Mueth, soyle diyor: "Vucudunuzu bir makineymis gibi dusunun. Kilonuzu dengede tutabilmeniz icin aldiginiz kalori ile harcadiginiz kalorinin birbiriyle uyumlu olmasi gerekir. Genellikle cogumuz harcadigimizdan daha fazla kalori aliriz. Bu sistemi basit birkac degisiklikle lehinize isler hale getirebilirsiniz."


SIKI DIYETE GEREK YOK!

Bir kilo icin 3 bin 500 kalori almaniz gerekir. Kalori aliminizda eger bir yilda her gun 100 kalori acik verirseniz, bir yilda bes kilodan fazla kilo verebilirsiniz. Bunu siki bir diyet yapmak yerine beslenme aliskanliklarinizda yapacaginiz kucuk degisikliklerle saglayabilirsiniz. Bu yil bes kilo vermek istiyorsaniz, bu 25 oneriyi dikkatle okuyun:

1 Tam yagli sut urunleri yerine yarim yagli sut urunleri tuketmeye baslayin.

2 Restoranda yemek siparisi verirken, tam yerine yarim porsiyon isteyin. Haftada iki kez disarida yemek yediginizi dusunursek, bu maddeyi uygulamaniz sonucunda kalori aliminiz onemli olcude azalacaktir.

3 Yemeklerinizdeki tereyagi ve margarin miktarini azaltin. Sadece kahvaltinizdan azaltacaginiz bir miktar tereyagi bile kilo vermenize yardimci olacak.

4 Yemeklerinizde yag miktari yuksek olan et suyunu mumkun oldugunca az kullanin.

5 Kirmizi et yerine tavuk ya da hindiyi tercih edin.

6 Her sabah buyuk bir bardak portakal suyu icin.

7 Sosis, salam, jambon gibi et urunlerini kalori bakimindan yuksek oldugu icin sinirli miktarda tuketin.

8 Sekerli bir Cappuccino icmek yerine tatlandirici iceren bir kahveyi tercih edin.

9 Kizarmis patates yerine firinda patatesi tercih edin. Bu size ortalama 90 kalori kazandirir.

10 Gunde 10 ile baslayarak her gun duzenli olarak 30 dakika egzersiz yapmaya baslayin. Ornegin her gun duzenli olarak 30 dakika yururseniz, kilo vermeniz kolaylasir.

11 Yumurta sarisini kesin cunku yumurtanin kolesterol ve yag iceren kismi sarisidir. Yemek tariflerinizde bir yumurta kullanmaniz gerekiyorsa, sarisini cikarip iki yumurtanin beyazini kullanin.

12 Patlamis misir seviyorsaniz, yagsiz ve tuzsuz yemeye ozen gosterin.

13 Sekerli tatlilar ya da hamur isleri yemek yerine, sekeri sadece iceceklerinizden ya da sabah kahvaltida sutle yediginiz tahil urunlerine karistirarak tuketmeyi tercih edin.

14 Normal soda yerine light soda icin.

15 Light soda bulamiyorsaniz, ictiginiz soda miktarini azaltin.

16 Beyaz ekmek yerine kahverengi ekmek yiyin. Her yediginiz sandvicten ortalama 100 kalori k�r edersiniz.

17 Yagli cedar peyniri yerine yagsiz mozarella gibi peynirleri tercih edin.

18 Mutfaginizda yagli mayonez yerine yagsiz mayoneze yer verin.

19 Is kirmizi et yemeye geldiginde miktarinda olculu olun, saglikli olan miktar bir iskambil karti buyuklugunde olan porsiyondur.

20 Normal bira yerine light bira icin.

21 Salata soslarindan yagsiz olanlari tercih edin.

22 Asansor kullanmak yerine merdivenleri kullanin.

23 Hicbir seyi abartili yemeyin. Yemeklerinizin porsiyonlarini azaltin. Ornegin McDonald's'ta patates kizartmasi yiyecekseniz, buyuk boy yerine kucuk boy alin.

24 Tavugu derisiz yiyin.

25 Dondurmaniza cikolata sosu koymak yerine taze meyvelerle susleyin.

Diyetin ''diyet''i agir olmasin !

Bundan yuzyillar once dolgun hatlara sahip olanlar 'guzel' bulunurken, bugun ince ve yagsiz vucut bir kosul haline geldi. Cinsiyet ayrimi gozetmeksizin bu tutku herkesi etkisi altina aldi ve diyet listeleri ile bas basa birakti. Oysa risk cok buyuk!.

Dunya podyumlarinda firtina gibi esen modellerin sifir beden olmasi gecen yildan itibaren buyuk tartismalara yol acmis; bir kadinin fiziksel guzelliginin hangi bedende standart kazanmasi gerektigi dunya genelinde buyuk tartismalara yol acmisti. Gerek podyum dunyasindan, gerekse kagit bebeklere ozenen genc kizlar arasindan olumle sonuclanan vakalarin gorulmesi, bu tartismalari daha da alevlendirmisti. Sifir beden bir vucuda sahip olmak icin yapilan diyetler, vucudun iflas etmesine neden olunca bu diyetler yeniden mercek altina alinmisti... Arastirmalar sonucunda; birkac beden incelten, beslenme aliskinliklarini degistirme iddiasinda olan diyetlerin bile bir sure sonra kisiye daha da cok kilo aldirdigi ortaya cikti. Geo dergisi de, 2007'nin ilk sayisinda 'Diyetler Neden Sismanlatir' konulu bir dosya calismasi yayimladi. Diyetin tarihcesinden gunumuze kadar olan gelisiminin ve ne gibi etkiler yarattiginin anlatildigi dosyada, dunyada kabul goren farkli diyetler de tek tek degerlendiriliyor. Iste Antik Yunan'a kadar uzanan, ozellikle kadinlarin en az makyaj ve giyim trendleri kadar konustugu diyet hakkinda bilinmesi gerekenler...

Diyet, Antik Yunan'da 'diaita' (yasam tarzi) anlamina geliyordu. Epikuros ve Pythagoras gibi filozoflar ve daha sonralari Galenos gibi doktorlar; vucut uzerinde etki yapan surekli bir gucler dengesini savundu. Buna gore her asiri uc zararli sayildi. Cunku gut gibi hastaliklar, oburluk sonucunda sadece zenginlerde ortaya cikiyordu. Yillar gectikce, farkli oneriler ve farkli yeme aliskanliklari onerileri ortaya atilmaya baslandi. Ornegin doktor Christoph Wilhelm Hufeland 1800'lu yillarda; ancak dengeli yemek, yani makrobiyotik sayesinde uzun bir yasam surulebilecegini oneriyordu. Lifli maddeleri muhafaza etmek icin yandaslarina unu tamamen ogutmemeyi tavsiye eden Amerikali papaz Sylvester Graham ise ayni donemlerde dogal besinlerin yani sira, gubrelenmemis meyve ve sebzeleri tuketmeyi onerdi. Cok gecmeden enerji bilancosuna iliskin ilk bilimsel incelemeler yapildi. Hekim Carl Voit 1900'lu yillara dogru bir insanin ortalama yag, protein ve karbonhidrat tuketimini arastirip ilk beslenme normunu ortaya atti. Bundan sonra bilim adamlari besin maddelerinin enerji degerini hesapladi; oyle ki cok gecmeden herkes kalorileri sayabilir hale geldi. 1900-1920 arasinda ilk tibbi kilo cetvelleri ortaya cikti. Giysiler icin konfeksiyon beden uygulamasi kullanilmaya baslandi. Boylece endustriyel normlar yeni bir insan imajina damgasini vurdu. 1960'larda ABD Tarim Bakanligi, Amerikalilar'dan hayvansal yaglar yerine bitkisel olanlari tuketmelerini istedi. Arastirmalar; hayvansal urunlerde bulunan doymus yag asitlerinin kolesterol oranini yukselttigini; sebze ve balikta bulunan doymamis yag asitlerinin ise kolesterolu dusurdugunu gostermisti. Devletin tavsiyesi etkili oldu; 1970 ve 80'li yillarda ABD'de koroner kalp hastaliklarinin orani yari yariya indi. Onlarca yildir beslenme uzmanlari, diyet onerileri ve gida maddesi piramitleriyle insanlara kilolarini nasil dengeleyebileceklerini ogretmeye calisiyor. Peki tum bu kalori saymalar ve diyet onerileri yanlis mi?

Zayiflamak; teoride oldugu gibi, pratikte hic de kolay degil. Diyetlerle kisiye ya ihtiyaci olandan daha az kalori verdiriliyor ya da gereginden fazla hareket ettirilerek enerji harcatiliyor. Gunumuzde ise cogu insan daha fazla hareket etmek yerine, az yemek yemegi seciyor. Bir-iki haftada, hatta gunde olabildigince fazla kilo kaybina dayanan; lahana corbasi ya da ananas diyeti gibi tek tarafli programlar, uzmanlarca kabul gormuyor. Dengeli bir beslenme tarzini destekleyen zayiflama programlari; ornegin Weight Watchers Diyeti, uzmanlara gore vucuda yuk olmuyor. Ancak surekli bir beslenme degisikligine gidilmedikce onlarin da etkisi uzun surmuyor. Peki diyetler neden saglik icin risk tasiyor? Sik yapilan diyetler, insanin kilosunu kafaya takarak, toplumun dayattigi bir vucut ideali gutmesine yol acabiliyor. Bu da diyetleri beslenme bozukluklari, ozellikle de anoreksi (zayiflik hastaligi) ve blumi (yediklerini kusma) icin baslangic haline getiriyor. Bunlar, ozellikle genc kadinlarin ruhsal ve bedensel sagligi icin buyuk risk olusturuyor. Tedavi edilmezse cok onemli bedensel ve psikososyal sonuclari olan anoreksia'da yuksek olum oranlarina varan surekli bir takinti tehlikesi basgosteriyor. Iste bunun icin uzmanlar, gorunusunden mutsuz olan kisinin, diyetisyene degil terapiste gitmesi gerektigini soyler...

30 dakika da zayiflayin

Kilo vermek isteyenler icin en zor seylerden biri de spor yapmak. Peki ya biri cikip da size gunde sadece yarim saatinizi ayirarak kilo verebileceginizi soylese? B-Fit kurucularindan Bedriye Hulya soylemekle kalmiyor, kendisi de B-Fit sayesinde iki beden kuculmus!
Bir iletisimci, bir isletmeci, bir psikolog, bir egitimci, bir estetiysen ve bir sanatci olmak uzere toplam alti kadinin biraraya gelerek Turkiye'ye getirdikleri B-Fit, tum omrunu spora vakfetmeden incelmek icin mukemmel bir yontem sunuyor. Ustelik kadinlara is firsati da sagliyor.

Bedriye Hulya B-Fit hakkinda bizleri aydinlatti:

B-Fit tam olarak nedir?
Bedriye Hulya: Tum dunyada buyuk ilgi goren ve sadece Amerika'da 13 milyon kisinin katildigi 30 dakikalik bir spor programi. Yurt disindan getirdigimiz bu sistemi Turkiye'de B-Fit adi altinda 2005 yilinda kurduk.

B-Fit ile sporu hayatin bir parcasi olarak konumlandirarak her yastan ve her gelir duzeyinden bayana duzenli ve sistemli spor yapma aliskanligi kazandirmayi hedefledik.. Franchise sistemi ile kadinlara is imkani da yaratan B-Fit, su an toplam 3 ilde 6 subesi ile hizmet veriyor. Aralik 2006'da ise bu sayi 12'ye cikti.

B-Fit'i Turkiye'ye getirmek nereden akliniza geldi?
Bedriye Hulya: 2003 yilinda Amerika'da yasarken, ogle yemekleri arasinda bu merkezlerden birine gitmeye basladim. Her gun ogle saatini iple cekiyordum cunku hem orada cok egleniyor, hem de kendimi cok iyi hissediyordum. Gunde sadece 30 dakika ayirip 2 beden incelince dikkatimi bu konuya yogunlastirmaya basladim. Oncelikle sistemle ilgili epey bir arastirma yaptim. 2004 yilinda Turkiye'ye dondum. Daima aklimin bir kosesinde olan bu fikirle oynayip duruyor ve arastirmayi surduruyordum; cunku bu sistemin Turk kadini icin cok uygun oldugunu dusunuyordum. Turk kadini spora egilimli degil; cunku spor yapabilmek icin bircok engel var. Ancak bu sistemin engelleri ortadan kaldirdigini gordum. Ardindan Amerika'ya donerek aradigim tum bilgileri topladim, konuyla ilgili cesitli workshop'lara, fuarlara ve konferanslara katildim. Katildigim egitimlerin yani sira makineleri ithal edecegim ureticinin temsilcilik anlasmasini yaptim ve alt yapi calismalarina basladim. Ardindan Turkiye'ye geri dondum ve bu isi kimlerle birlikte yapmak istedigime karar verdim. Is yapmak istedigim bes kadin arkadasimi bu cati altinda organize ettim. 6 bayan ortak, 2006 yilinin Subat ayinda ilk subemizle bedensel olarak varolduk ancak yukarida da soyledigim gibi fikirsel kurulusu daha eskilere dayaniyor.

Neden sadece kadinlara ozel?
Bedriye Hulya: Yurt disindaki ornekleri de genellikle kadinlar icin. Erkekler cok fazla tercih etmiyorlar; cunku makineler cok islevsel ama gorunum olarak daha duz. Erkeklerin aradigi agirliklar, kaba gorunumler B-Fit aletlerinde yok. Ustelik erkekler daha cok vucut gelistirmeye yoneliyorlar, bu makineler ise ince kaslari gelistiriyor. Tabii Amerika'da islevselligi nedeniyle ordu ve futbol takimlari tarafindan kullaniyor ama ozel salonlarda tercih edilmiyor. Bir de makinelerin baslangic guc seviyelerini erkekler ve kadinlarin kullandigi makinelerde farkli ayarlamak gerektigi icin ayni gruplarda calismalari mumkun olmuyor. Bu da beraberinde randevu sistemini getirdigi icin zamandan tasarruf yapilamiyor. Oysa ki sadece kadinlar oldugunda istediginiz saatte hangi grup olursa olsun programa dahil olmaniz mumkun. Ayrica bu sistemi tum kadinlara hizmetten odun vermeden ve ekonomik olarak sunabilmemiz icin hem ilk kurulus, hem de isletme giderlerinin minimumda tutulmasi gerekiyor. Ayrica kucuk mekanlardaki cozumler bu faydayi da sagliyor.

Bir spor salonuna gidip, orada aletli calismaktan farki nedir?
Bedriye Hulya: Arastirmalar, her gun yapilan ayni tip egzersizlerin vucudu bir sure sonra aliskanliga ittigini gosteriyor. Oysa B-Fit'te gecirilen 30 dakika vucudu sadece dayaniklilik, ya da sadece aerobik calismalarinda olusan aliskanliklardan koruyor. Agirlik esasli makinelerin vucuda verdigi zorlama olmadigi icin spor sonrasi agri yasanmiyor. Makinelerin ne kadar sureyle ve hangi sirayla kullanilacagi daha onceden belirlenmis oldugu icin, kisinin ne yapacagini kesfetmek gibi bir durumu olmuyor.

Kullanilan aletler farkli midir? Farkliysa, bunlar nasil farklar?
Bedriye Hulya: Toplam 9 aletin bulundugu bu spor programi kisinin kendi itme ve cekme gucuyle kullandigi aletler ile toplu halde yapilan ozel bir spor programi. Her biri vucudun farkli bolumlerini calistiran toplam 9 aletin bulundugu sisteme istasyon calismasi deniyor ve her gelen uye bos olan bir istasyondan beklemeden gruba katilabiliyor. Belirlenmis surelerle ve sirayla aerobik ve aletli calismalarin birlesmesiyle gerceklestirilen bu spor programi toplam 30 dakika suruyor, esneme hareketleriyle sona eriyor.

Normalde spor salonunda sadece yarim saat gecirerek bir sonuca ulasmak biraz zor gorunuyor. B-Fit'in sirri nedir?
Bedriye Hulya: Amerikan Saglik Orgutu bir kisinin saglikli ve zinde kalabilmesi icin gerekli olan zamani 30 dakika olarak belirliyor. Amerika'da bulunan Hastalik Kontrol ve Onleme Merkezi'nde (CDC) yapilan arastirmalar sonucu 30 dakikayi bir kisinin sagligini koruyabilmesi ve hastaliklari daha iyi onleyebilmesi ici en uygun sure olarak oneriyor.

B-Fit spor programi da vucuttaki tum kaslarin calismasini sagliyor. Makinelerin aralarindaki platformlarda yapilan aerobik hareketlerle ve istasyon degistirmeleri nedeniyle kalbe ve dolasima faydasi buyuk. Kas kutlesi arttikca ����bolizma hizlaniyor ve kalori kaybi kolaylasiyor. Vucutta yag azaliyor. Bununla beraber de incelme saglaniyor.

“30 dakika”da yapilan aerobik ve kas gelistirici spor; kaslarin sekillenmesini ve kuvvetlenmesini, dayanikliligin artmasini, yorgunlugun azalmasini, performansin yukselmesini, kemik yogunlugunun korunmasini, kas ve eklem yaralanmalarinin ve sakatlanmalarinin onlenmesini, durusun gelismesini ve kan dolasiminin kolaylasmasini sagliyor. Psikolojik rahatlama ve iyi uyku ise bu sistemin getirdigi diger avantajlar.

B-Fit metodu her yas grubundan kadina uygun mudur? Sakincali yanlari var midir?
Bedriye Hulya: Calisma sirasinda vucuda uygulanan yuklenme suresinin uzun ve siddetli olmamasi, her yasta ve seviyede bayanin bu spor programini uygulamasina firsat veriyor. Kisinin kendi itme ve cekme gucuyle kullanilan aletler, varolan kaslara bicim verip sekillenmesini ve osteoporoz riskini azaltiyor. Bu program kisiyi yormadigi gibi herhangi bir sakincali durumda yaratmiyor. Ustelik muzik ve ritim esliginde yapilan egzersizler ile kaslarin ritmik kanlanmasini saglayarak kalp ve dolasim sistemine de yardimci oluyor.

B-Fit yurt disinda da franchise veriyor mu, yoksa bu sadece Turkiye'de mi uygulaniyor?
Bedriye Hulya: Simdilik sadece Turkiye'de franchise veriyoruz.

Su an nerelerde subeleri var?
Bedriye Hulya: Ilk subemizi 2006 yilinin Subat ayinda actik. Halen Uckuyular (Izmir), Narlidere (Izmir), Yildiz (Istanbul Avrupa Yakasi), Acibadem (Istanbul Anadolu Yakasi), Altintepe-Bostanci (Istanbul Anadolu Yakasi) ve Bodrum Oasis subeleriyle hizmet veriyoruz. Onumuzdeki gunlerde ise Izmir'de uc sube, Istanbul'da Bahcelievler, Florya, Cihangir, Atasehir, Sariyer olmak uzere bes sube ve Karadeniz Ereglisi'ndeki subelerimiz B-Fit ailesine eklenecek. Gelecekteki hedefimiz “Her mahalleye bir B-Fit”.

B-Fit'in fiyatlari cok uygun. Turkiye'ye ozellikle yurt disindan gelen uygulamalarda gudulen fiyat politikasi dusunulunce, B-Fit bunu nasil basariyor?
Bedriye Hulya: B-Fit salonlarindaki aletler Amerika'nin en buyuk spor aletleri ureticisi tarafindan bizim icin uretilmistir ve aracisiz ithal edilmistir. Aletler gorsellikten cok islevselligi ile one cikar. B-Fit ozel programi icin buyuk, gosterisli alanlar gerekmez ve 35 YTL'lik aylik ucret yillik abonelik halinde gecerlidir.

Siz de B-Fit egzersizlerine katiliyor musunuz? Kendinizde nasil sonuclar tespit ettiniz?
Bedriye Hulya: Arkadaslarim bana surekli nasil kilo verdigimi ve enerjik gozuktugumu soruyorlar. Ben de onlardan kilomu tahmin etmelerini istiyorum. Bugune kadar tahmin edebilen cikmadi. Aslinda baska bir insanin kilo vermekle ugrasacagi kadar bir kilodayim. Ama B-Fit sayesinde yag degil kas dokusuna sahibim. Kas yagdan daha az bir yer kapladigi icin 38 bedenim. Ayrica yemek yemegi cok severim ama saglikli beslenme kurallarina uyarak ve B-Fit'i hayatimin bir parcasi yaparak ince, saglikli ve mutlu kalmayi basariyorum.