18 Aralık 2007 Salı

"Bu yýl 7,6 milyon kiþi kanserden ölecek"

Amerikan Kanser Derneğinin Uluslararası Kanser Araştırma Kurumu verilerine dayanarak hazırladığı rapor, kanserden her gün 20 bin kişinin öldüğü dünyada, 2007'de yaklaşık 7,6 kişinin bu hastalıktan ölmüş olacağını, 12 milyondan fazla kişinin kansere yakalanacağını gösterdi.

Raporda, gelişmiş ülkelerdeki yeni 5,4 milyon kanser vakasından 2,9 milyonunun, gelişmekte olan ülkelerdeki 6,7 milyon vakadan 4,7 milyonunun ölümle sonuçlanacağı vurgulandı.
 
Zengin ülkelerde erkeklerde en fazla prostat, akciğer ve kolon kanserine, kadınlarda ise meme, kolon ve akciğer kanserine rastlandığı belirtilen raporda, gelişmekte olan ülkelerde de erkeklerde akciğer, mide ve karaciğer, kadınlarda rahim ve meme kanserinin görüldüğüne dikkat çekildi.
 
Dünyada kanser vakalarının yaklaşık yüzde 15'inin enfeksiyondan kaynaklandığına işaret edilen raporda, gelişmekte olan ülkelerde enfeksiyona bağlı kanser oranının gelişmiş ülkelerdekine göre 3 kat fazla olduğu (yüzde 26'ya yüzde 8) vurgulandı.
 
Helicobacter pylori bakterisinin mide, human papilloma virusün rahim ağzı, hepatit virüslerinin karaciğer kanserine neden olduğu belirtilirken, gelişmekte olan ülkelerdeki ölümlerin, erkenden tanı konulamaması ve tedavi olanaklarının yetersiz olmasından kaynaklandığı kaydedildi.
 
Sigara-Kanser
 
Raporda, sigara ve kanser konusuna da özel bir bölüm ayrıldı. Tütün kullanımının 2000'de 5 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olduğu kaydedilen raporda, sigaranın 20. yüzyılda dünya genelinde yaklaşık 100 milyon kişinin ölümünden sorumlu olduğu, 21. yüzyılda çoğu gelişmekte olan toplumlarda olmak üzere 1 milyardan fazla kişinin ölümüne yol açabileceği ifade edildi.
 
Kanserden çocuk ölümleri ve enfeksiyona bağlı ölümlerin azaldığını, artık ileri yaşlara kadar hayatta kalabilen kişilerin sayısının arttığını belirten rapora imza atanlardan Ahmedin Cemal, ancak halkın giderek artan bir bölümünün sigara içmek, az hareket etmek ve doymuş yağ oranı yüksek besinleri tüketmek gibi Batılı hayat tarzını benimseyen az gelişmiş ülkelerde kansere yakalanma sıklığının arttığını söyledi.
 
Dünya Sağlık Örgütüne göre dünyada tütün kullanan 1,3 milyar kişinin yaklaşık yüzde 84'ü gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor.
 
Örgüt, sadece Çin'de 350 milyon tütün bağımlısının bulunduğunu, bunun da ABD nüfusundan fazla olduğunu tahmin ediyor.
 
Tütün kullanımının bu şekilde devam etmesi halinde dünyada 2030'a dek  2 milyardan fazla tütün bağımlısının olacağı, bunların yarısının tütün bağımlılığının neden olduğu hastalıklardan öleceği tahmin ediliyor.

Akciðerin dostu Güneþ

Bilim adamları, güneş ışığı yetersizliğinin akciğer kanseri riskini artırabileceğini bildirdi.

"Journal of Epidemiology and Community Health" dergisinde yayınlanan California üniversitesi bilim adamlarının araştırmasında, ekvatordan uzak olan, güneş ışığının az olduğu ülkelerde akciğer kanseri oranının yüksek olduğu belirlendi.
 
Çeşitli kıtalardaki 111 ülkedeki verileri inceleyen bilim adamları, akciğer kanserinde vakaların yüzde 85'inin sebebi sigara olsa da, güneş ışığı eksikliğinin de faktörlerden biri olduğunu belirttiler.
 
Güneşten alınan D vitaminin, vücuttaki hücre ölümünden sorumlu faktörleri teşvik ederek tümör büyümesini önlediği belirtiliyor.
 
Vücudun ana D vitamini kaynağı UVB ışınının ekvatora yaklaştıkça arttığını hatırlatan bilim adamları, araştırmada Ekvatordan uzak ülkelerde akciğer kanseri oranının en yüksek, Ekvatora yakın ülkelerde ise en düşük olduğunu saptadıklarını bildirdi.
 
Araştırmacılardan Dr. Cedric Garland, diğer kanser hastalıklarında olduğu gibi akciğer kanserinin de genellikle epitel hücrelerde başladığını hatırlatarak, D vitaminin, hücreleri sıkı sıkıya birbirine bağlayan ve böylece hücre bölünmesini frenleyen tutkal benzeri bir madde oluşturan kimyasalları uyardığını söyledi.
 
D vitaminin kanserin gelişimini yavaşlatma özelliğinin de bulunduğu belirtiliyor.
 
Dr. Garland, bununla birlikte orta derecede güneş ışığına maruz kalmanın deri kanserinin en kötü türü olan melanoma riskini önemli ölçüde artırmadığını da vurguladı.
 
(Fotoğraf http://www.nasa.gov adresinden alınmıştır.)


Meme kanserini teþhis eden kan testi

Metin Güneş / CNN TÜRK / Londra

İngiltere’de meme kanseri için yeni bir kan testi uygulanmaya başlandı.

Bilimadamları tümörleri elle hissedilebilecek kadar büyümeden iki yıl önce belirleyen bir test geliştirdiler.
 
Bu sayede mamogramlarda görünmeyen kanserler bile çok önceden teşhis edilebilecek.
 
DiaGenic adı verilen test başlangıçta sadece İngiltere’de bulunan özel Opaldia Breastcare kliniğinde kullanılacak.
 
Opaldia kliiniğinde kanser uzmanı olan Dr. James Mackay, “Bu kan testi sayesinde mamogarmlarda görünmeyen meme kanserlerini erken teşhis edebileceğiz. Erken teşhis edildiğinde de etkili bir şekilde tedavi edebileceğiz” dedi.
 
Test meme kanseri nedeniyle faal hale geçen hücreleri tesbit ediyor.
 
Bu da vücudun bağışıklık sisteminde bir erken uyarı sistemi görevi yapıyor.