9 Mayıs 2007 Çarşamba

Dayak cozummu??

Cocugunuza kizdiginizda sakinlesmek icin, muzik dinlemeyi ya da dus almayi deneyebilirsiniz.

Cocuklar hangi yasta olurlarsa olsunlar, anne-babalarini ofkelendirecek ya da hayal kirikligina ugratacak seyler yapabilirler. Hatta bazen kucuk bir bebegin aglamasi bile anne-babada gerilim, stres ve caresizlik duygusuna neden olabilir.

Ancak anne-babanin bu ofkesinin cocugun canini yakacak hareketlere donusmemesi onemlidir. Ornegin, bazi kisilere zararsiz bir davranis gibi gozukse de, kucuk cocuklarin ve bebeklerin sarsilmasi beynin onemli zararlar gormesine neden olabilmektedir.

Bebek ve cocuklarin sarsilmasi yumusak, hassas beyinlerinin sert kafatasi kemiklerine carparak tahrip olmasina neden olabilmekte ve bu da olum, felc, gelisme ve ogrenme bozukluklari gibi cok ciddi sonuclara yol acabilmektedir. Bu nedenle uzmanlar, ozellikle 2 yasindan kucuk cocuklarin, sevme veya oyun amaciyla bile olsa sarsilmamasi konusunda uyariyorlar. Ayrica bebekleri ziplatarak, atip-tutarak sevmek de benzer sonuclara neden olabilmektedir.

Cocuga kimler, neden vuruyor?

Cocuklarini hirpalayan insanlarin mutlaka kotu insanlar olmasi gerekmez, ancak bu kisiler genellikle ofkelendiklerinde ve stres altindayken kendini kontrol edemeyen kisilerdir. Anne-baba olmak zor bir istir. Buna gecim sikintilari, issizlik gibi sorunlarin eklenmesi de anne-babalarin gerilim ve stresini artirir. Bu nedenle anne-babalarin ofkelerini kontrol etmeyi ve saglikli bicimlerde ifade etmeyi ogrenmeleri buyuk bir onem tasimaktadir.

Ne yapmalisiniz?

Asiri ofkelenerek, cocugunuza vurabileceginizi hissettiginiz anda sunlari yapabilirsiniz:

• Herhangi bir hareket yapmadan once dusunun.

• Cocugu odasi ya da yatagi gibi guvende olabilecegi bir yere birakin ve sakinlesene kadar cocugunuza yaklasmayin.

• Derin derin nefes alin, kendinizi daha iyi hissedene kadar derin nefes almaya devam edin.
• Cocugun yaninda kalabilecek baska biri varsa evden cikin veya sessiz bir odaya gecerek sakinlesmeye calisin.

• Bir arkadasiniza ya da akrabaniza telefon edin.

• Bir seyler icin, ilik bir dusa alin.

• Sevdiginiz bir muzik dinleyin.

• Kendinizi hala ofkeli hissediyorsaniz, bir yastiga sarilin veya yastigi yumruklayin.

• Cocugun neden yaramazlik yaptigini anlamaya calisin ve cocugun davranislarini cocugun canini yakmadan duzeltme yollarini arastirin.

Dayak cocuga ne ogretir?

Unutmayin, siddet cocuga olumlu hicbir sey ogretmez. Tam tersine ofkeli anne-babadan dayak yiyen cocuk, kendisi de ofkelendiginde dayak atmayi veya siddete basvurmayi ogrenir.

Cocugun hatali davranislarini nasil duzeltebilirsiniz?

Cocugun hatali davranislarini yasina ve gelisim duzeyine uygun disiplin yontemlerini uygulayarak duzeltebilirsiniz. Ayrica cocugun tehlikeli olmayan ve baskalarina ve kendine zarar vermeyen olumsuz davranislarinin gormezden gelinmesi ve olumlu davranislarinin methedilmesi de yararli olacaktir. Bunun yaninda, anne-babalarin zevk aldiklari seyleri yapabilmek icin kendilerine zaman ayirmalarinin onemli oldugu da unutulmamalidir. Her seye ragmen ofkenizi kontrol etmekte zorlaniyor ve baskalarina zarar verebileceginizden endise ediyorsaniz, bir ruh sagligi uzmanindan yardim almaktan da cekinmemelisiniz