11 Nisan 2007 Çarşamba

Yarayi yok eden sprey!

Yarayi yok eden sprey!

Bugune dek tedavi edilemeyen ya da buyuk operasyon gerektiren cilt rahatsizlari, yaralar bir spreyle tarihe karisiyor!

Mucizevi spreyi Avustralyali bir plastik cerrah gelistirdi. Recell adli hucre sprey teknolojisiyle saglikli bolgeden alinan deri hucreleri sivi hale getirilip, sorunlu bolgeye naklediliyor.

20 dakika gibi kisa bir surede operasyon tamamlaniyor. Hastaneye yatmaya dahi gerek kalmiyor.

Bilimkurgu gibi gorunen bu tedavi yontemi 2006'dan bu yana Avustralya ve Ab ulkelerindeki tip merkezlerinde kullaniliyor. Turkiye'de de Doktor Tunc Tiryaki ile Dr. Osman Oymak'in Levent'te kurduklari bir merkezde kullanilmaya baslandi. Gaziantep Universitesi Tip Fakultesi'nde de bu yontem uygulaniyor.

Elma suyunu suzmeden icin

Elma suyunu suzmeden icin

Antioksidanlar, vucuda zarar veren ve hastaliga neden olan molekulleri notrlestiriyor.

Ureticiler, tortusu alinmis elma suyunun tuketici icin daha cazip oldugunu dusunurken, perakendeciler de suzulmus elma suyunu uzun raf omru icin tercih ediyor.

Arastirmanin basinda bulunan Polonya'daki Wroclaw Universitesi'nden Dr. Jan Oszmianski, "Tortulu elma sulari daha cok antioksidan iceriyor" dedi.

En saglikli secim icin oneride de bulunan Oszmianski, "Elmayi kabugu ile tuketmek daha cok antioksidan alma acisindan daha iyi" dedi.

Dinamik olmanin beyaz sirri

Dinamik olmanin beyaz sirri

Sinop Il Tarim Muduru Siddik Ipek, toplumunda sut icme aliskanliginin giderek zayifladigini belirterek, sut icme bilincinin yerlestirilmesine yonelik calismalarin arttirilmasi gerektigini soyledi. Insan sagligi icin sutun onemine deginen ve kahvaltilarda icilen bir bardak sutun gune dinamik baslamak icin en guzel yol oldugunu belirten Ipek, "Toplumun beslenme konusundaki bilgi duzeyinin yetersiz olmasi, ulkemizdeki beslenme sorunlarinin basta gelen nedenlerinden biridir. Insan beslenmesinde sutun oldukca onemli bir yeri vardir. Insan beslenmesi icin gerekli butun besin ogelerini yeterli miktarda icermemesine ragmen, sut mevcut besinler icinde en komple olanidir.

Bu nitelik ozellikle vucudun enerjisi, yapisi ve biyokimyasal islemleri icin gerekli belli basli besin ogelerini diger besinlere gore daha yeterli ve dengeli icermesinden gelmektedir. Ayrica kan kolesterol duzeyini dusurmede de etkili olmaktadir. Tum bu hususlar goz onune alindiginda kahvaltida bir bardak sut icmek, bir adet portakal, domates, salatalik ve benzeri bir sebze ya da meyve tuketmek gune dinamik ve saglikli baslamak acisindan onemlidir. Saglikli nesiller icin uretimi oldukca iyi duzeyde olan sut tuketimini arttirmak zorundayiz" diye konustu.

Kronik Obstruktif Akciger Hastaligi (KOAH)

KOAH gorulme sikligi giderek artmakta olan kronik bir akciger hastaligidir. Tum dunyada sik rastlanan hastaliklar arasinda ikinci ve olum nedenleri arasinda 5. sirada yer alir. Turkiye’de 2,5–3 milyon KOAH’li hastanin oldugu tahmin edilmektedir.

KOAH’in acilimi Kronik Obstruktif Akciger Hastaligi’dir. KOAH'in olusturan iki hastalik vardir: Kronik bronsit ve Amfizem. Kronik bronsit: Fazla miktarda mukusun olustugu, hava yollarinin daraldigi surekli oksurukle seyreden bir hastaliktir. Klasik olarak kronik bronsitte art arda iki yil icinde en az 3 ay suren balgamli oksuruk ataklari gorulur. Amfizem: Akcigerlerin alveollerin (akcigerlerin en ufak hava kesesi) genisleyip, yapilarinin bozuldugu hastaliktir. Amfizemde alveoller hasar gormustur. Klasik belirtisi nefes darligidir.


Yapilan arastirmalara gore, KOAH olgularinin yuzde 80-90'inin nedeni sigaradir. Ancak KOAH olanlar sadece sigara icenler degildir. Sigara dumani, kimyasal duman ve organik tozlara surekli maruz kalmak da KOAH nedenlerindendir.

KOAH yavas ilerleyen ve zaman icinde kotulesen, klinik acidan ilerlemis hale gelene kadar genellikle fark edilemeyen bir hastaliktir. Hem erkeklerde hem de kadinlarda onemli bir saglik sorunudur.


KOAH'in temel belirtileri nefes darligi ve buna eslik eden hiriltili solunum veya oksuruktur. Baslangicta sadece egzersiz veya efor sirasinda nefes darligi gelisir. Zaman gectikce normal gunluk aktiviteler sirasinda nefes darligi gorulur.

Hastalarin hemen hepsinde sabah oksurugu mevcuttur ve cogu bunu sigara oksurugu olarak yorumlar. Eger kronik bronsit tablosu baskin ise balgam cikisi on plandadir.

KOAH maalesef tamamen iyilestirilebilen bir hastalik degildir. Ancak kontrol altina alinabilir ve hayati zorlastiran belirtiler azaltilabilir.


KOAH'in ilerlemesini onleyen ve belirtilerin siddetini kontrol eden yontemler sunlardir: Oncelikle sigaranin birakilmasi, ilac tedavisi (Brons genisleticiler, balgam sokuculer, steroidler, idrar sokuculer) ve akciger rehabilitasyon programlari.

Fastfood Affetmiyor!


Fastfood turu yiyeceklerin sismanlattigi yeni bir arastirmayla daha guclu sekilde kanitlandi.

Fastfood Affetmiyor!
22/01/2007
Kuzey Carolina Universitesi’nden Dr. Barry Popkin ile ekibi, yaklasik 3400 kisi uzerinde uzun sureli bir arastirma yapti. Arastirmacilar, fastfood lokantalari ile geleneksel lokantalarda yenen yemeklerin etkisini saptamak icin, arastirmanin 7. ve 10. yillarinda, arastirmaya katilan kisilerin yeme aliskanliklarina (geleneksel ve fastfood lokantalari) ve vucut kutle endekslerine (VKE) baktilar.

7 Gunde Sigarayi Birakma Programi

7 Gunde Sigarayi Birakma Programi

Kendinizi 7 gunluk programa hazirlayabilmeniz icin asagidaki onerileri uygulayin:

En cok ihtiyaciniz olan sey ictiginiz sigaralarin adedi yazan bir listedir. Bu isteyi sigara paketinizin uzerine saglamca yapistirin. Her gun bu tip bir listeye ihtiyaciniz olacak. Bu nedenle listenizi fotokopi ile cogaltin ve yaninizda hazir bulundurun.

Spor, sigaranin yerini tutabilecek en iyi seydir. Spordan sonraki tatli yorgunlukicindeki bir bedenle sigara icmek hic de cekici gelmeyecektir. Bu nedenle icinizde step dansi ya da yoga ogrenmek, tenis oynamak veya kosmak icin bir arzu duymussaniz, simdi bunu gerceklestirmenin tam sirasidir. Eger bu etkinliklere sigarayi birakmanin birinci gunu baslarsaniz cok daha iyi olur. Kendinize bir cimnastik kitabi alip icindekileri evinizde kendi basiniza da uygulayabilirisiniz.
Sigarayi birakma gununden onceki gun icebildiginiz kadar cok sigara icmek de yararli olur. Birinci gunden onceki gun uc paket ya da icebildiginiz kadar fazla sigara icin. Sigaranin yaratabilecegi en berbat duruma dusun; yogun duman icinde bir oda, aciyan bir bogaz, agizda les gibi nikotin tadi ve kipkirmizi gozler.
Sigarayi birakmayi bir iskence gibi gormeyin. Sigara icmeyi biraktiginiz ilk gunler bir parca rahatsizlik duyabilirsiniz. Ornegin cigerler temizlenmeye basladigi icin birkac gun oksuruk siddeti ve balgam artabilir. Eger bu sikayetler sizi endiselendiriyor ise doktorunuza danisip ayrintili bilgi alin.

1.GUN

Sigarayi birakmanizin temel nedenlerini bir liste halinde yazin. Bu listeyi gozunuze carpacak heryere asin; banyo aynasina, buzdolabina veya televizyonun ustune. Bir kopyasini da yaninizda tasiyip iradenizin zayifladigini hissettiginizde cebinizden cikarip tekrar okuyun.
Butun sigara paketlerinizi atin.
Yalnizca bir paket ve en sevmediginiz sigarayi alin. Boylece sigaraniza zahmetsizce ulasamayacak ve ictiginizde beklediginiz zevki alamayacaksiniz. Normalde ictiginizden daha dusuk nikotin ve katran iceren bir markayi secmeniz vucudunuzun nikotinsiz gunlere daha kolay adapte olmasini saglar.
Ictiginiz sigara miktarini gosteren listeyi paketinizin uzerine yapistirin. Ictiginiz her sigarayi yakmadan once kaydetmeyi ve numaralandirmayi unutmayin. Boylece kisa sure sonra gunde ne kadar sigara ictiginiz konusunda bir fikriniz olacaktir. "1" numarali sigara, onu icmeden yapamayacaginiz sigara, "2" numarali sigara cok istediginiz ancak birinci kadar dayanilmaz olmayan ve "3" numarali sigara onu icmeden de yasayabileceginiz sigaradir. Sigaranin yanina zamani ve onu icerken icinde bulundugunuz durumu da yazin. Ornegin otobus ya da onemli bir telefon beklerken veya sikintili ve endiseli oldugunuz bir zaman gibi. Caniniz her sigara icmek istediginde, bu liste doldurma isini eksiksiz yapmayi ihmal etmeyin. Kul tablalarinizi temizlemeyin. Kul tablanizin bir sure sonra agzina kadar doldugunda ortaya cikan igrenc tabloyu gozlerinizle gorun.

2.GUN

Bugun "3" nolu sigarayi icmeyeceksiniz ve kendinizi numaralandirma hatalari yaparak kandirmayacaksiniz.
Sigara, tiryakinin agzini mesgul eder. Bunun bir baska yolu da sekersiz sakiz cignemektir. Yaninizda her zaman sakiz bulundurun. Bunun yerine sekerleme ve meyva suyu da yiyip icebilirsiniz. Bircok kisi kilo almaktan korktugu icin sigarayi birakmadigini soylemektedir. Eger planli ve dengeli yerseniz sismanlamazsiniz. Sigara yakma aliskanliginiz varsa yemeginiz bittigi an da sofradan kalkin ve 5 dakikalik kisa bir yuruyuse cikin. Duman yerine cigerlerinize dolan temiz hava yemegin tadini daha iyi cikarmaniza yardimci olacaktir.

3.GUN

"3" numarali sigaralari icmemek cok da kotu bir iskence sayilmazmis. Bugun belki "2" numarayi bile icmeyebilirsiniz. Ictiginiz sigaralari listenize kaydetmeyi unutmayin. Her sigaradan once kendinize "bu sigarayi gercekten istiyor muyum? " sorusunu sorun.
Sigara icmek yerine derin nefes alip verme egzersizi yapmayi deneyin. Rahatlayin iki ya da uc kez derin nefes alip verin. Kendinizi gercekten daha iyi hissedeceksiniz. Bu egzersiz, sigara icmeme kararinizi destekleyecektir.
Sigara icmeden durabileceginiz belli bir sure belirleyin. Ornegin gunun en fazla sigara ictiginiz doneminde sigara icmeden en fazla ne kadar dayanabileceginizi olcun. Gunun ilk sigarasini icmeyi mumkun oldugu kadar geciktirin. Eger cok tiryaki iseniz en az bir saat, ortalama sigara icen biriyseniz iki saat ve az sigara icen biri iseniz yarim gun sigara icmemeyi deneyin. Unutmayin ki otobus ya da tiyatro gibi sigara icmenin yasak oldugu yerlerde kendinize hakim olabiliyorsunuz.
Sigara markanizi degistirme zamani geldi. Artik daha dusuk katran ve nikotin iceren bir sigara alip tutunun vucudunuza verdigi zarari daha da azaltabilirsiniz.

4.GUN

Bugun "2" numarali sigarayi birakiyorsunuz. Gercekci olun. Yalnizca gercekten ihtiyaciniz olan "1" numarali sigarayi gercekten ihtiyaciniz oldugu bir anda icin.
Simdi biraz rahatliyoruz. Gidip gercekten sevdiginiz ne varsa yiyin. Paranizi biftek, ananas, karides gibi seylere harcayin. Ozellikle cok sevdiginiz bir yiyecegi bol bol yiyin. Ama kilo probleminiz varsa tatli konusunda biraz dikkatli olun.
Genellikle sigara ictiginiz bir ortam secin. Bir kokteyl ya da sigara dumanina bogulmus bir toplanti odasi ve bu ortamda bulundugunuz sure icinde hic sigara icmeyin. Eger kendi sinirlarinizi kendiniz belirlerseniz, bunlara uymak o kadar da zor olmaz.
Cakmak ve kibritlerinizi atin. Sigaranizi yakmak icin ates aranmaniz, size ne yapmak uzere oldugunuzu ve kac sigara ictiginizi dusunmek icin kolaylik saglayacaktir.

5.GUN

Artik sigara almayin. Ictiginiz sigara listesini yaninizda tasiyin ve kaydetmeye devam edin. Bugun sadece "1" numarali sigarayi iceceksiniz unutmayin.
Bugun arkadaslariniza sigarayi biraktiginizi soyleyin. Onlardan ozellikle de icmeyenlerden buyuk destek goreceksiniz. Kararinizi tanidiklariniza acmaniz bu karari daha da kesinlestirir.
Kul tablalarinizi dokmemenizi istemistik. Simdi onlari kullanmanizin zamani geldi. Butun kultablalarinizdaki kul ve izmaritleri bir kavanoza doldurup ustune biraz su ekleyin. Bu kavanozu surekli elinizin altinda bulundurun ve caniniz sigara icmek istediginde kapagini acip biraz koklayin. Caniniz hala sigara icmek istiyor mu?
Bu aksam kul tablalarinizi yikayip dolabin ust raflarina kaldirin. Yarin hic sigara icmeyeceginiz icin onlara hic ihtiyaciniz olmayacak.

6.GUN

24 saat hic sigara icmeyin.
Sigara icmenin yasak oldugu yerlere gidin. Muzeleri ya da sigara icmeyen arkadaslarinizi ziyaret edin, sinemaya gidin, ust uste film seyredin.
Alkollu iceceklerden uzak durun. Alkol ve sigara birlikte iyi gider. Alkol ayrica iradenizi ve direncinizi de zayiflatir.

7.GUN

24 saat daha sigara icmeyin.
Bu hafta icmediginiz sigaralardan kalan parayla kendi kendinize ozel bir tasarruf hesabi acin. Bir yil boyunca her hafta bu hesaba ayni miktarda para yatirin. Yil sonunda tahmin edeceginizden cok daha fazla para birikmis oldugunu goreceksiniz. Bu parayla cok isteyipte alamadiginiz bir sey alin.
Sigarayi birakmaya bagli depresyon ya da fiziksel semptomlar hissederseniz doktorunuza basvurup yardim isteyin.
Insan oldugunuzu unutmayin. Iradeniz kirilip bir sigara icerseniz hemen umutsuzluga kapilmayin. Sigarayi birakma nedenlerinizi tekrar okuyun ve yeni nedenler varsa ekleyin. Sizin uzerinizde en etkili olan teknigi deneyimlerinizle bulacaksiniz. Buldugunuz teknikleri uygulamaya devam edin. Zorlanmadiginizi hissettiginiz gunun progr****** geri donun. Devam edin. Birakabilirsiniz ve birakacaksiniz.




****Tabi bunun ilk once kendinize soz vermeniz gerekiyor.Daha bastan bu zamana kadar birakamadik 7 gunde mi birakicaz gibi bi onyargi olursa programin hic bir yarari olmaz.Bunu yapmaya ciddi anlamda karar vermek gerekiyor.

Kemik erimesinin onune gecme yontemleri

Kemik erimesinin onune gecme yontemleri

Kemik erimesi, yuzyillardir insanligin ileri yaslarda yasadigi bir sorun. Gunumuz tip dunyasi artik bunu sorun olmaktan cikardi. Dr. Gurkan, teshisi ve tedaviyi anlati.

Kemik erimesi zamaninda teshis edilip onlenmezse sakatliklara ve olume neden olabiliyor.

Alman Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Elif Gurkan, kemik erimesinin (osteoporoz) kemik yogunlugunun azalmasi nedeniyle dayanikliginin azalmasi ve kemik kalitesinin dusmesi oldugunu soyledi.

Kemik erimesinin siddeti arttikca kemik kirilganliginin da arttigini belirten Gurkan, osteoporozun 'ciddi ve sinsi' bir hastalik oldugunu belirtti.

Kemik erimesinin zamaninda teshis edilip onlenmezse sakatliklara ve olume neden olabilecegine dikkat ceken Gurkan, dunyada kalp - damar hastaliklari ve kanserden sonra bilinen ucuncu olum nedeninin osteoporoza bagli buyuk kemik kiriklari oldugunu kaydetti.

Osteoporozdan korunmak icin


Bebeklikten, hatta anne karnindan itibaren dogacak cocugun gelecegi dusunulerek dogru beslenilmeli
Kalsiyum yasam boyunca yeterli miktarda alinmali
Fiziksel aktiviteler yapilarak kemiklerin guclenmesi saglanmali. Ancak genetik gibi bazi faktorler de hastaligi tetikleyebilir

Risk faktorleri

Kadin olmak
50 yasin ustunde olmak (Yas arttikca yogunlugunu kaybeden kemikler zayiflar)
Menopoza girmis olmak (Menopoza girmis kadinlarin ortalama ucte birinde osteoporoz gelisiyor. Bunun nedeni ostrojen duzeyindeki azalma)
Erken menopoza girmek veya yumurtaliklarin operasyon ile alinmasini takiben cerrahi (yapay) menopoza girmek
Erkeklerde erkek cinsiyet hormonu olan testosterondaki azalma ile kemik kutlesi de azalabiliyor
Dusuk kalsiyum iceren yiyeceklerle beslenme ve vitamin D eksikligi
Fiziksel aktivitenin, hareketliligin ve egzersizin az olmasi
Ailede osteoporozlu kimselerin bulunmasi (Kiriklara yatkinligin bir kismi kalitsaldir, annelerinde omurga kirigi oykusu olan genc kadinlarda da kemik kutlesinde azalmaya rastlaniyor)
Kisa boylu, ince yapili kisiler iri yapili, kilolu kisilere gore daha fazla osteoporoz riski tasiyor
Beyaz tenli, acik renk gozlu olmak
Sigara icmek
Alkollu, kolali ve kafeinli icecekleri cok fazla tuketmek
Bazi ilaclari uzun sureden beri veya yuksek dozlarda kullaniyor olmak (Ornegin kortikosteroidler, lityum, aluminyum, antikonvulzanlar, antiasitler, antikoagulanlar, siklosporin, tiroid ilaclari ve bazi kanser ilaclari gibi)
Seker hastaligi, tiroid veya paratiroid bezinin fazla calismasi, mide-barsak operasyonu gecirmis olmak, uzun suren hareketsizlik, felcler, bazi romatizmal hastaliklar ve diger bazi endokrin (hormonal) hastaliklar osteoporoza neden olabiliyor

Belirtileri:

Bel ve sirt agrisi
Boyda kisalma, omurgada kirik
Sirtta kaburlasma, omuzlarda yuvarlaklasma
El bileginde kirik
Kaburga kiriklari
Kalca kemiginde kirik

Tedavide:

Yasam tarzinda degisiklikler yaparak dusmeyi azaltacak onlemler almak
Doktorun onerdigi egzersiz programlarini uygulamaya calismak
Beslenme seklinizi onerilen sekilde duzenlemek
Ilaclari duzenli kullanmak ve yine duzenli doktor kontrolune gitmek
Osteoporozun onlenebilen ve tedavi edilebilen bir hastalik oldugunu bilmek

Yaniklarda ilk mudahale nasil yapilmali???

Yaniklarda ilk mudahale nasil yapilmali?

Deri bir kac fonksiyonu bir arada bulundurur;

1.Enfeksiyona karsi engel olusturur

2.Altinda bulundurdugu organ ve dokulari korur

3.Vucut isisinin korunmasini saglar

4.Sicak,soguk,agri ve dokunma duyularini tasir

5.Vucut cikartilarinin uzaklastirilmasi icin bir yol olusturur.

Organizmanin bolgesel olarak ates,buhar,sicak cisimler ile karsilasmasi sonucu gelisen doku harabiyetidir. Zararin derecesini bildiren siniflandirmada yanigin derinligi, vucudun ne kadarinin etkilendigi ve yanik bolgenin yeri goz onunde bulundurulur. Buna gore

1.derece yanik ( yuzeyel yanik ) ; Cilt kuru,kizarik ve hafif sis gorulur.Agrilidir ve cok hassastir.Orta dereceli gunes yaniklari buna ornektir.

2.derece yanik (kismi kat yanik ) ; Cilt kizarik ve nemli gorunur.Bul denen ici sivi dolu kesecikler olusmustur.Cok agrilidir.Atesle direkt temas,sicak sivi veya cisim yaniklari,kimyasal madde veya gunes yaniklari ikinci derece yaniga yol acabilir.

3.derece yanik (tam kat yanik) ; cildin tum tabakalarini etkileyip cilt alti dokudan kas, kemik ve organlara dek inmis yaniklardir. Cilt kuru, serttir, elastikiyetini kaybetmistir, mumsu gorunumde olabilir.Koyu kahverenginden siyaha dek renk alabilir, agrisizdir.En cok patlama ile olusmus yanginlarda ve alevlerle sinirlanmis ortamda kalan kisilerde veya elektrik carpmalari ile olusur.

Ilk yardim

1.Hastayi yanik kaynagindan uzaklastirip yanmayi durdurmak.

2.Ilk yardim icin uygulamalari baslatmak;oncelikle hastanin yasamsal belirtilerini hizla degerlendirip oncelik belirlemek

3.Yanik bolge ile ilgilenmenin yeterli oldugu karari verildikten sonra birinci derece yaniklarda soguk su ile sogutmak.Bu islem akan soguk su ile veya su dolu bir kapta 5-10 dakika tutmak ile yapilir. Agizdan agri kesici ilaclar alinabilir. Agri kesici kremler kimi kisilerde alerjik reaksiyona yol acabileceginden dikkatli kullanilmalidir. Bu tip yuzeysel yaniklar 48 saat icinde kendiliginden iyilesir; bu surenin sonunda kirmizilik ve agri devam ediyorsa bir saglik kurulusuna basvurmalidir.

Ikinci derece yaniklarda yanik bolgeyi soguk suyla islatmak ve ya soguk suyla dolu kapta bekletmek uygundur. Kol ve bacaklarda yanik varsa kalp seviyesinden yukarida tutmak gerekir. Varsa taki, giysi ve diger aksesuarlari cikartmak gerekir. Cilde bulasmis yag,gaz gibi yabanci maddeler sabunlu su ile dikkatlice temizlenebilir. Yanik alani temiz bir ortuyle kapatmalidir.

Ucuncu derece yaniklarda hastayi alandan uzaklastirip kisaca sogutmasini yaptiktan sonra mumkun olan en kisa surede bir saglik kurulusuna ulastirmak gerekir.

Ne yapmamali ?

1.Yaralari sogutmak icin buz kullanilmaz; duyu azalmasina yol acip donuk olusturabilir.

2.Yaranin uzerine yapismis giysileri sokmemelidir, etrafi kesilip o bolge birakilir.

3.Asla dis macunu, krem, yag, salca gibi maddeler surulmez.

UNUTMAYINIZ !

Eller, ayaklar, yuz ve ureme organlarindaki 3.derece yaniklar

.Solunum sistemi hasari ile birlikte olan yaniklar

.Vucudun %10 undan fazlasini kaplayan 3.derece yaniklar

.Vucudun %20 sinden fazlasini kaplayan 2.derece yaniklar

.Cocuk ve yaslilardaki her turlu yanik

.Ozellikle kol veya bacaklarin tamamini dairesel olarak kaplayan yaniklar

.Kol veya bacakta kirik suphesi ile birlikte olan yaniklardir.Mutlak hastanin yasamsal bulgulari dikkatle gozlenip gerekirse desteklenerek en kisa zamanda bir saglik kurulusunda tedavileri baslatilmalidir.

Bitkisel ve Aromatik Yaglar..

ACI BADEM YAGI

Oksuruk kesici idrar arttirici, kurt dusurucu ve seker hastaligi icin kullanilir. Kuru ve catlak cilt bakiminda etkilidir. Stres ve yorgunluk icin masaj yagi olarak kullanilir.

ICINDEKILER:

Protein, Seker ve amigdalin icerir.

KULLANILISI:

Bir cay bardagi suya 2 damla damlatilarak gunde 3 defa alinir. bilhassa bebeklerin kabizliklarinda badem yagi esit miktarlarda bal ve pekmez ile karistirilip 4-5 saatte bir cay kasigi verilir

UYARI: Yuksek miktarlarda alinmasi zararlidir

SAKLAMA:

Serin, isiktan uzak ve agzi sikica kapali olarak, cocuklarin ulasamayacagi bir yerde saklanmalidir.


ADACAYI YAGI

Bebeklerde gaz giderici, mide gazi giderici,ter kesici ve idrar arttirici etkileri vardir. astim ve bayanlarda adet duzensizliklerinde hormon dengelenmesinde kullanilir. Cilt bakim ve temizliginde kullanilir. On iki parmak bagirsagindaki yaralara da faydalidir.

ICINDEKILER:

Tuyon, sincol, barneol ve piren maddelerini icerir.

KULLANILISI:

Bir cay bardagi suya 3 damla damlatilarak gunde 1 defa icilir. Yara uzerine direkt tatbik edilebilir.

UYARI: Gunde 3 damladan fazla icilmez. Fazla kullanimi epilepsi ve krampa yol acabilir.


ANASON YAGI

Bebeklerde gaz giderici, mide gazi giderici,ter kesici ve idrar arttirici etkileri vardir. astim ve bayanlarda adet duzensizliklerinde hormon dengelenmesinde kullanilir. Cilt bakim ve temizliginde kullanilir. On iki parmak bagirsagindaki yaralara da faydalidir.

ICINDEKILER:

Tuyon, sincol, barneol ve piren maddelerini icerir.

KULLANILISI:
2-10 Damla bir seker parcasi uzerine damlatilarak veya bir fincan suya 4-5 damla damlatilarak gunde 3 defa kullanilir.

UYARI: Daha yuksek miktarda alindigi zaman hafif bir sarhosluk sonra uyku meydana getirir.


ARDIC YAGI
Kalp yetmezligi soguk alginligi ve romatizmal hastaliklarda kullanilir. burkulma ve carpma gibi kazalarda agri kesici ve hareket kabiliyetini arttirici ozelligi vardir. Astim hastalarinda ve idrar tutamayan cocuklarda faydalidir.

ICINDEKILER:

Organik asitler, glikoz, sakkaroz, juniperin, recineli bilesikler ve aci madde icerir.

KULLANILISI :
Bir cay bardagi suya 5 damla damlatilarak alinir.

Hamilelikte kullanilmamalidir. Fazla alindigi taktirde bobrekleri tahris eder ve idrar yollarinda kanamaya sebep olur.


ARDIC KATRAN YAGI

Ardicin ozel turunden elde edilen ardic katrani yagi tum mantar hastaliklarinda cilt kasintilarinda sedef ve egzamada varis ve agrilarinda uyuz ve benzeri tum cilt problemlerinde kullanilir.

ICINDEKILER:

Organik asitler, glikoz, sakkaroz, juniperin, recineli bilesikler ve aci madde icerir.

KULLANILISI:

Kullanilacak doku defne sabunu ile yikanir. Ince tabaka halinde cilde surulur.

BERGAMUT ESANSI

Stres ve yorgunlugu giderici ve bagisiklik sistemin! kuvvetlendiricidir. Egzama tedavisinde de kullanilir. Istah arttirici ve safra sokturucu etkisi vardir. Ayrica cayda lezzet ve koku verici olarak da kullanilir.

Kullanilisi

Dahilen; bir fincan suya 2-3 damla damlatilarak, gunde 2 defa kullanilir. Haricen; cilde masaj yapilarak stres ve yorgunlugu giderici olarak kullanilir.


BIBERIYE YAGI

Idrar sokturur gaz giderir, kan dolasimini arttirir, bronsite ve sinuzite, sarilik ve karaciger yetmezliginde de kullanilir. Uykusuzlugu ve sinir sistemini duzenler. Kolestrolu denetler.

ICINDEKILER:

Kamfer, terpen, tanen, recine, aci maddeler, saponin, cholin, glikozit, organik asitler, kafur.

KULLANILISI:

Bir fincan suya 2-3 damla damlatilir veya sekere damlatilarak gunde 3 defa kullanilabilir. Sinuzite romatizmal agrilara sivilceler uzerine surulerek kullanilir.

BUGDAY YAGI

Hucre yenileyici, selulit icin; yanik yara ve diger cilt problemlerinde kirisikliklarda etkili olarak kullanilir. Ayrica hassas ve yipranmis saclar icin faydalidir. Cilt lekeleri gunes lekeleri ve dogum lekelerini giderir.

ICINDEKILER:

B vitaminleri ve mineraller icerir.

KULLANILISI:

Dahilen; gunluk bir cay kasigi kulllanilir. Haricen; Sac icin friksiyon cilt icin masaj seklinde uygulanir.


CEVIZ YAGI
Kuru ciltlerde yumusatici ve besleyici etkiye sahiptir. Dogal nemlendiricidir. Sac diplerini ve saclari besler. Ayrica romatizmaya iyi gelir. Guneste bronzlastirici olarak kullanilir.

ICINDEKILER:

%70 civarinda yag tasidigi saptanmistir.

KULLANILISI:
Haricen cilde masaj seklinde uygulanir.

COREK OTU YAGI


Idrar ve sut arttirici istah acici, adet sokturucu etkilere sahiptir. Ayrica astimi seker, romatizma tedavisinde ve grip doneminde bagisiklik sistemini guclendirerek vucudun direncli tutulmasini saglar. Hemoroide faydalidir. Saci besler dokulmesini onler.

ICINDEKILER:

Tanen, saponinler, alkaloidler, nigellin ve connigellin icerir.

KULLANILISI:

Gunde 3 defa 1 fincan suya 4-5 damla damlatilarak icilir.. Ayrica sac dokulmesi ve kepege karsi sac diplerine friksiyon seklinde kullanilir.Sinuzit icin sabah aksam buruna 1-2 damla damlatilir .


DEFNE YAPRAGI YAGI

Yemeklerde guzel koku vermek icin kullanilir gargara yolu ile alindiginda bademcik iltihaplarinda soguk alginligina ve gribal enfeksiyonlara iyi gelir. Terletici ve Antiseptik ozelliklere sahiptir. Sac ve kafa derisi tedavilerinde kullanilir. Sac buyumesine etki eder. Ayrica gaz giderici ve kan gevseticidir.

ICINDEKILER:

Cineol, evgenol, graniol ve pinenler icerir.

KULLANILISI:

Bir fincan suya 4-5 damla damlatilarak. Gunde 2 defa icilir. Parmak uclariyla friksiyon seklinde kullanilir.

Gebelikte kullanilmamalidir. Kizdirici ozelligi nedeni ile cilt uzerinde kullanilirken dikkat edilmelidir.

DEFNE UCUCU YAGI

Yemeklerde guzel koku vermek icin kullanilir. Gargara yolu ile alindiginda bademcik iltihaplarinda soguk alginligina ve gribal enfeksiyonlara iyi gelir. Terletici ve antiseptik ozelliklere sahiptir. Sac ve kafa derisi tedavilerinde kullanilir. Sac buyumesine etki eder. Ayrica gaz giderici ve kan gevseticidir.

Kullanilisi

Dahilen; bir fincan suya 4-5 damla damlatilarak gunde 2 defa icilir. Haricen; parmak uclariyla friksiyon seklinde kullanilir. (Gebelikte kullanilmamalidir. Kizdirici ozelligi nedeniyle cilt uzerinde kullanilirken dikkat edilmelidir.)



FINDIK YAGI

Kuru ve yipranmis ciltlere rahatlikla uygulanir varis ve sackiran hastaligi icinde faydalidir. Dogum oncesi, Dogum sonrasi cildin esnekligini saglamak ve cilt catlagini onlemek amaciyla masaj yapilarak kullanilir.

ICINDEKILER:

Sabit yag, fosfor kalsiyum, protein ve seker icerir.

KULLANILISI:

Masaj olarak kullanilir. Sac diplerine parmak uclariyla friksiyon yapilir.


GUL YAGI

Agri kesici, keyif verici, uyutucu, oksuruk kesici etkileri vardir.Kabizlik ve tansiyon dusmesinde etkilidir. Ayrica sac uzatici ve besleyici etkiye sahiptir.

ICINDEKILER:

Papaverin, kodein tebain, narsoin ve morfin icerir.

KULLANILISI:

Haricen cilde masaj seklinde uygulanir. Bir cay bardagi suya 10-15 damla damlatilarak gargara yapilir.


HASHAS YAGI

Agri kesici, keyif verici, uyutucu, oksuruk kesici etkileri vardir.Kabizlik ve tansiyon dusmesinde etkilidir. Ayrica sac uzatici ve besleyici etkiye sahiptir.

ICINDEKILER:

Papaverin, kodein tebain, narsoin ve morfin icerir.

KULLANILISI:

Gunde 2-3 damla bir seker parcasi uzerine damlatilarak veya yarim cay bardagi suya 2-3 damla damlatilarak alinir.Saca friksiyon seklinde uygulanir.


HAVUC YAGI


Ultraviole (UV) isinina karsi vucut bagisikligini arttirir . Cildin bozulmasini onler. Gunes yaniklarinin iyilesmesine yardimci olur. Hucre yenileyici Idrar arttirici kan temizleyici kan yapici ve kollestrolu duzenleyici etkileri sahip oldugu bilinmektedir.Ayrica ses tellerine faydalidir. gunes yaglari da bronzlastirmayi kolaylastirir.

ICINDEKILER:

Ucucu yag, sabit yag, seker, A vitamini, karotin ve rezin icerir

KULLANILISI:

Gunde 2-3 damla bir seker parcasi uzerine damlatilarak veya yarim cay bardagi suya 2-3 damla damlatilarak alinir.


HINDISTAN CEVIZI YAGI

Hazim kolaylastirici bulanti ve kusmayi giderici etkiye sahiptir.Iltihaplanmaya karsi etkili olmasi nedeni ile haricen eklem ve kas agrilarina romatizmaya karsi kullanilir. Fiziksel yorgunlugu giderici etkiye sahiptir. Sac dokulmesinde etkilidir. Ayrica pastalarda esans olarak kullanilir.

ICINDEKILER:

Myristicin icerir.

KULLANILISI:

2-3 Damla bir fincan suya damlatarak kullanilir. Uygulanacak yere defne sabunu ile temizlenir. Bol miktarda yedirilerek tatbik edilir. Ayakta olusan mantar hastaliklarinda da surulerek kasinti onlenir. Masaj yapilarak cilt altinda toplanan yag ve toksit maddelerin terleme yolu ile disari atilmasini saglar. tedavi

UYARI: Gebelikte kullanilmaz.

ISIRGAN TOHUM YAGI

Sac dokulmesinde romatizma hucre yenileyici kan temizleyici, miyom kucultucu olarak kullanilir.

ICINDEKILER:

Potasyum tuzlari, organik asitler, histamin ve asetilkolin icerir.

KULLANILISI:

Dahilen bir fincan suya 5 damla damlatilarak gunde 2 defa kullanilir. Haricen cilde masaj yapilarak kullanilir. Sac diplerine friksiyon yapilir.


JOJOBA YAGI


Cildi yumusatir. Cizgileri ve kirisikliklari azaltmak icin kullanilir.Kuru ciltleri nemlendirir. Akneleri giderir. kuru ve kirik saclari besler parlaklik verir. Sac sekillendirici olarak kullanilir.

ICINDEKILER:

Tohumlarinda %50 oraninda yag icermektedir.

KULLANILISI:

Saclara friksiyon yontemi ile cilde masaj yapilarak kullanilabilir.


KANTARON YAGI


Hazmi kolaylastirici ve istah acici ozelliklere sahiptir. Ates dusurucu etkisi vardir. Ulser ve gastritte iyilesmeyi hizlandirir. Bagirsak spazmlarini cozer. Bagirsak solucanlarini dusurur. Hemoroide faydalidir. Yara ve yaniklari iz birakmadan iyilestirir.

ICINDEKILER:

Ucucu yag, rezin, aci maddeler (glikozitler), recine, pektin ve kolin icerir.

KULLANIISI:

Gunde 2 defa ogle ve aksam yemeklerinden once 5-6 damla alinmalidir. Hemoroide distan surulur.

KARABAS YAGI


Kalbi kuvvetlendirir. Damar sertligine kollestrol ve sekere faydalidir. uykusuzlugu giderir. balgam soker zindelik verir egzama yaralarina iyi gelir. Sivrisinek kovucudur.

ICINDEKILER:

Kafur, fenkon, borneol ve sineol icerir.


KULLANILISI:

Gunde 2 ser damla sabah aksam yarim fincan suya damlatilarak kullanilir. Cilde surulur.

KARANFIL YAGI

Agiz ve mide kokularini giderir. Sinirleri uyusturur antiseptik ve agri kesici olarak kullanilir. Dis agrilarinda etkilidir. Diseti cekilmesi ve iltihaplarinda faydalidir. Hasere kovucudur.

ICINDEKILER:

Ucucu yag, sabit yag ve tanen icerir.

KULLANILISI:

Dahilen 1 fincan suya 2 damla damlatilarak icilir.Dis agrilarinda pamuk uzerine damlatilarak dis uzerine tatbik edilir.

Karanfil yagi cilde surulmemelidir.


KAYISI YAGI

Yuz temizliginde kullanilir. Akneleri temizler. Cilde canlilik verir. Yaslanma ile ortaya cikan kirisikliklari giderir. Nemlendirici ozellige sahiptir. Parazit problemlerinde kullanilir. Pastalarda esans olarak kullanilir.

ICINDEKILER:

Tanen, zamk, sekerler, organik asitler, saponin ve anonin icerir.


KULLANILISI:

Haricen cilde pamukla tatbik edilir. dahilen, bir fincan suya 3 damla damlatilarak kullanilir.


KEKIK YAGI


Bronsit, nezle, grip, solunum yolu rahatsizliklarina dise eti iltihaplarina iyi gelir. kurt dusurucudur. Alyuvar olusumunu arttirir. Seker hastaligina iyi gelir. Yara ve yaniklara antiseptik olarak kullanilir. Romatizmaya iyi gelir.Gastrit gibi mide rahatsizliklarina yardimci olur

ICINDEKILER:

Carvacrol, p-cymene, terphinene, caryophyllene, myrcene, linalool, thymol, terphinen-4-ol, thujene, pinene, camphene, borneol ve humulene icerir.

KULLANILISI:

2-3 damla yarim fincan suya katilarak veya seker uzerine damlatilarak kullanilir. parmak uclariyla masaj seklinde tatbik edilir.

Fazla miktarda dahilen kullanimi sakincalidir.



KETEN YAGI


Menapoz sikintilarini giderir. Mide agrilarini ve kabizligi giderir. Hazmi kolaylastirir. Sindirim sistemi iltihaplarinda etkilidir. Zihin acicidir.

ICINDEKILER:

Musilaj, linamarin, doymamis yag asitleri ve protein icerir.

KULLANILISI:

Bir fincan suya 5 damla damlatilarak icilir.


LAVANTA YAGI


Idrar arttirici ve romatizma agrilari dindirici etkileri vardir. Bas agrisi stres ve kas agrilari icin iyi gelir ayrica guve ve sivrisinekleri uzaklastirmak icin kullanilir. Hassas ve yagli ciltler icin tavsiye edilir. akneleri ve vucuttaki kotu kokulari giderir. cilde suruldugunde atesi dusurur. sactaki sirkeleri gidericidir. Kozmetik amacli esans ve banyo yagi olarak kullanilir.

ICINDEKILER:

Pinen, cineol, borneol ve organik asitler icerir.

KULLANILISI:

Bir cay bardagi suya veya bir seker parcasi uzerine 3-4 damla damlatilarak alinir. ayrica cilde masaj yapilarak kullanilir.

KAKAO YAGI

Idrari sokturur.Vucuttaki zehirli maddeleri disari atar.Bobrek iltihabini giderir. Besleyici,uyarici,istah acici ve kuvvet vericidir.Haricen basur memelerini,kadinlarin goguslerindeki yara ve catlaklari yumusatmak icin kullanilir.

Icindekiler:Sabit yag,tanen,nisasta ,sekerler,alkoitler(teobromin,kafein)
tasimaktadir.

KULLANILISI:

Gunde 2-3 damla bir seker parcasi uzerine damlatilarak veya
yarim cay bardagi suya 2-3 damla damlatilarak alinir.
LIMON YAGI

Ferahlik verir. Grip ve soguk alginligina karsi korur. Hafizayi guclendirir. Bogaz agrisi mide yanmasi kan temizleme ve bobrek tasinda , bagdokusu hastaliginda kas kuvvetlendirir. Dis etini kuvvetlendirir. Sivilceleri giderir. Cildi guzellestirir. Vucuttaki istenmeyen yaglarin atilmasini saglar.Tonik olarak kullanilir. mikrop oldurucudur.. Bocek ve sinek isirmalarinda kasinti ve sismeleri onler pastalara esans olarak kullanilir.

ICINDEKILER:

Hesperidin, sekerler, C vitamini, musilaj, malik ve sitrik asitler icerir.

KULLANILISI:

Balla tatlandirilmis suya 2 ser damla damlatilarak gunde 3 defa gargara yapilip yutularak kullanilir. Tonik olarak kullanimda bolca masaj yapilarak surulur.


MELISSA YAGI


Yatistirici, midevi gaz sokturucu terletici ve antiseptik etkilere sahiptir. Bas agrisi ve migrende soguk alginliginda , kas agrilarinda faydalidir. Mide ulserine iyi gelir. Beyin damarlarini acar cilt temizliginde cildi guzellestirir.

ICINDEKILER:

Tanen, sitral, sitronellal ve linolal icerir

KULLANILISI:

Gunde 2-3 damla bir seker parcasi uzerine damlatilarak veya yarim cay bardagi suya 2-3 damla damlatilarak alinir.

MERSIN YAGI


Yagli tahris olmus ve iltihapli ciltler icin kullanilir. Hemoroid tedavisinde ve seker hastaligina karsin etkilidir. Nefes acici ozellige sahiptir. Gerginlige ve uykusuzluga iyi gelir. Adale kuvvetlendirici ve spor sakatliklarinda masaj icin cok uygundur Astimli hastalarda haricen infizyon seklinde faydalidir.

ICINDEKILER:

Tanen, sekerler, strik ve mainik asit gibi organik asitler icerir.

KULLANILISI:

Dahilen gunde 1 fincan suya 5 damla damlatilarak icilir. Haricen cilde masaj seklinde kullanilir.

NANE YAGI


Mide bulantisini keser. Hazmi kolaylastirir. Gaz sokturucudur. Sinirleri guclendirir bas agrilarina iyi gelir. Selulit tedavisinde kullanilir. Anne sutunu arttirir. Bagirsak solucanlarini temizler.

ICINDEKILER:

Mentol, mentor, cadinen, pinenler, terpenler ve cineol icerir.

KULLANILISI:

Dahilen gunde 3 defa bir seker parcasi uzerine 2-3 damla damlatilarak veya 1 fincan suya 2-3 damla damlatilarak icilir. Haricen cilde masaj yapilarak surulur.

Fazla miktarda kullanilmasi sakincalidir.

OKALIPTUS YAGI

Kabizlik, oksuruk, sinuzit, seker hastaligi, romatizma ve selulite etkilidir.

Kullanilisi

Dahilen; bir fincan suya 5 damla damlatilarak balla tatlandirilip icilir. Haricen; masaj seklinde ve sinuzit icin bugu seklinde antiseptik olarak kullanilir.



PAPATYA YAGI


Duyarli ve problemli ciltler icin yaralari iyilestirici ve cildi besleyen ozellige sahiptir. Bademcik ve dis iltihabinda kullanilir.

ICINDEKILER:

Tanen, flavon glikozitleri, bisabolol, arzulen, terepen ve salisilik asit icerir.

KULLANILISI:

Bir fincan suya 4-5 damla damlatilarak gargara yapilir. Cilde masaj seklinde tatbik edilir.

Icilmesi sakincalidir.


PORTAKAL YAGI

Mide rahatsizliklarini gecirir. Hazmi kolaylastirir. Ates dusurucudur. Romatizmada faydalidir. Cildin guzel olmasini saglar. Yara ve yaniklarin tedavisinde kullanilir. Cildi sikilastirir. Sivilce ve akneleri kurutur. Tonik olarak kullanilir. Pastalara esans olarak kullanilir. Kan dolasimini duzenleyicidir. Sinir yatistiricidir.

ICINDEKILER:

Sekerler, musilaj, ucucu yag ve bol miktarda C vitamini icerir.

KULLANILISI:

Dahilen yarim fincan suya 3 damla damlatilarak. Gunde 3 defa kullanilir. haricen cilde masaj yapilarak surulur.


REZENE YAGI


Midevi siskinlik, hazimsizlik rahatsizliklarini giderir. Gaz sokturucu ve anne sutunu arttirici etkisi vardir.Yara iyilestirici ozellige sahiptir. Cildi besler ve puruzleri giderir.

ICINDEKILER:

Anethol ve astragol gibi maddeler icerir.

KULLANILISI:

Dahilen bir fincan suya 5 damla damlatilarak icilir. Haricen yara uzerine surulerek kullanilir.


SARIMSAK YAGI


Mikrop oldurucudur. Yuksek tansiyonu dusurur. Istah acar hazmi kolaylastirir. Kabizligi giderir. Kani temizler. Kalp adalesini kuvvetlendirir. Siyatik varis romatizma, mafsal iltihabinda faydalidir. ayrica sac uzamasini saglar, dokulmesini onler, sackiran hastaligina iyi gelir.

ICINDEKILER:

Karbonhidratlar (sakkaroz, glikoz) vitaminler (A, B ve C), allicin ve sarimsaga ozel koku veren kukurtlu yag icermektedir.

KULLANILISI:

Bir fincan suya, 4-5 damla damlatilarak gunde 3 defa icilir. Cilde masaj seklinde uygulanir.


TATLI BADEM YAGI


Kuru ve catlak ciltleri cok olumlu etkiler ve puruzlerini giderir. Ayrica sac besleyici olup dokulmesini onler. Kabizlik giderici ozellige sahiptir.

ICINDEKILER:

Protein ve seker icerir.

KULLANILISI:

Sac diplerine parmak uclariyla friksiyon yapilir. Kabizlik icin gunde 1 cay kasigi icilir.


SUSAM YAGI


Dahilen mushil, haricen ise ozellikle kuru ciltlere kirpik, kas ve saclara rahatlikla kullanilir. Seker hastaliginda da kullanilmaktadir. yaniklarda iyilestirme ozelligi vardir.

ICINDEKILER:

Oleik, palmitik, linoleik, stearik ve miristik asit icerir.

KULLANILISI:

Her sabah ac karnina bir cay kasigi icilir. Mushil olarak ta bir cay kasigi alinir. Cilde ve saca masaj seklinde uygulanir.


CAM TEREBENTIN YAGI


Solunum bel soguklugunda ve idrar yolu hastaliginda kullanilan etkili bir antiseptiktir. saci besler. dokulmeyi onler kepegi gideriri. ve saci kuvvetlendirir. Sac diplerinde mikro organizmalarin olusumunu engeller.

ICINDEKILER:

Recine asiti, kolofan ve pinen icerir.

KULLANILISI:

Gunde 1-2 damla bir seker parcasi uzerine damlatilarak alinir. sac diplere masaj yaparak kullanilir. 200 gr lik sampuana 20 damla damlatilarak kullanilir.

Bobrekte tahris yaptigindan bobrek rahatsizligi olanlar icmemelidir.


MENEKSE YAGI


Cilt hastaliklari, egzama, dermatit ve uyuzda kullanilir.Mikrop kiricidir. sac dokulmesine karsi etkilidir. Kuru saclari nemlendirir. Parlaklik ve canlilik verir. Kozmetik endustrisinde kullanilmaktadir.

ICINDEKILER:

Tanen, saponinler, flavon glikozitleri, vialamin ve emetin icerir.

KULLANILISI:

Cilde masaj yapilarak saca friksiyon seklinde kullanilir.


YASEMIN YAGI

Romatizma agrilarinda, cilt besleyici temizleyici ve selulit giderici olarak kullanilir.

Kullanilisi

Haricen; cilde masaj seklinde uygulanir.



Banyo Icin Bitkisel Esanslar

Defne ucucu yagi
Okaliptus yagi
Ardic yagi

Limon yagi
Rezene yagi
Bergamut yagi

Melissa yagi
Lavanta yagi
Gul yagi

Adacayi yagi
Biberiye yagi

Banyo suyuna bes damla karistirilir. Bu su ile masaj yapip yikanir.


Sac Bakimi - Kuru ve Cansiz Saclar Icin

Badem yagi
Susam yagi
Defne gar yagi

Corekotu yagi
Menekse yagi
Zeytin yagi

Kekik yagi
Ceviz yagi
Hindistan Cevizi yagi

Karistirilip sac diplerine ve saca yedirilir. Istenildigi kadar bekletilip yikanir. Haftada 2 defa yapilir.

Sac Bakimi - Yagli ve Cansiz Saclar Icin

Portakal yagi
Cam Terebentin es.
Defne ucucu yagi

Biberiye yagi
Mersin yagi
Papatya yagi

Karistirilip sac diplerine ve saca yedirilir. Istenildigi kadar bekletilip yikanir. Haftada 2 defa yapilir.


Bronzlasma

Ceviz yagi
Kakao yagi
Kayisi yagi

Havuc yagi
Findik yagi
Badem yagi

Birbirine karistirilir, butun vucuda surulur. Guneste bekletilir.


Cilt Bakimi Icin

Portakal yagi
Limon yagi
Kayisi yagi

Gul yagi
Bugday yagi
Papatya yagi

Havuc yagi
Jojoba yagi
Yasemin yagi

Islatilmis pamuga 1 cay kasigi dokulur. Losyon seklinde cilde surulur. 30 dakika sonra ilik su ile yikanir.



Selulit Tedavisi

Zambak yagi
Keten yagi
Ardic yagi

Portakal yagi
Bugday yagi
Nane yagi

Susam yagi
Yasemin yagi
Anason yagi

Rezene yagi
Lavanta yagi
Limon yagi

Biberiye yagi
Jojoba yagi
Yosunlu sabun

Selulitli bolgeye iyi bir masaj yapilarak surulur. 2 gunde bir yapilmalidir. 1-2 saat sonra yikanir.Hassas ciltler daha kisa bekletebilir. (Yosunlu sabunla yikanir.)


Cilt Catlaklari

Kakao yagi
Gliserin yagi
Keten yagi

Badem yagi
Saf Zeytin yagi
Corekotu yagi

Kantaron yagi
Kayisi yagi
Melissa yagi

Catlayan kuruyan bolgeye masaj yapilarak yedirilir.




Masaj Yaglari

Susam yagi
Alabalik yagi
Kekik yagi

Lavanta yagi
Nane yagi
Gliserin yagi

Ardic yagi
Jojoba yagi
Biberiye yagi

Vucuda masaj yapmada kullanilir. Butun vucut bu yaglarla ovulur.


Romatizma ve Agri Giderici Yaglar

Kekik yagi
Defne gar yagi
Alabalik yagi

Karanfil yagi
Pelesenk yagi
Susam yagi

Sarimsak yagi
Portakal yagi
Gliserin yagi

Cam Terebentin es.
Biberiye yagi
Okaliptus yagi

Agriyan bolge once kolonyali mendil ile silinir. Sonra agri yaglari iyice yedirilerek surulur. Sicak havlu ile sarilir. 2-3 saat sonra yikanabilir.



Sinirsel Basagrisi (Migren)

Nane yagi
Pelesenk yagi
Papatya yagi

Kekik yagi
Lavanta yagi


Sakaklara ve alin bolgesine yaglar su ile yada islak pamuga dokulerek (seyreltilerek) masaj yapilir.

Saygilarimla...

Ruzgara karsi yurumek ani kalp krizi nedeni

Ruzgara karsi yurumek, kalp hastalarini en az yokus ya da merdiven cikmak kadar yoruyor ve ani kalp krizlerine neden olabiliyor.

Mersin Universitesi'nde gorev yapan Prof. Dr. Murat Dikmengil, gogus ve kalp hastaliklarinda en buyuk tehlikenin ruzgara karsi yurumek oldugunu soyledi.

Dikmengil, Akdeniz Bolgesi'nde iliman bir iklim yasanmasina ragmen ozellikle sabahin ilk saatleri ve aksam uzeri asiri ruzgarlarin hakim oldugunu acikladi:

''Ruzgara karsi birakin kosmayi yurumek bile tipki bir yokus cikmak ya da
merdiven cikmak gibi kalp hastalarini yorar.

Tum kalp rahatsizligi bulunanlara, ruzgara karsi yurumekten kacinmalarini ve boyle havalarda mumkunse evden cikmamalarini oneriyoruz. Aksi takdirde ani kalp krizleri yasanabilir.''

Dikmengil, sporun hangi dali olursa olsun, kisinin saglik durumuna gore
yapacagi sporu secmesi gerektigini de soyledi.

Dikmengil, ''Bunun icin bu hastalik icin gerek yasi gerekse ailesel oykusuyle potansiyel gorulen kisiler rutin kontrollerini mutlaka yaptirmali'' dedi.

Bircok kisinin spor yapabildigi icin kalp hastasi olamayacagi yanilgisina
dustugunu belirten Dikmengil, ''Oysa, duzenli yuruyus yapmak, ya da baska spor dallariyla ugrasmak kalp hastaligi olmadigi anlamina gelmiyor'' diye konustu.

Yaklasan Kurban Bayrami'na da dikkati ceken Dikmengil, "Gogsunden sikayetleri bulunan ve kalp rahatsizligi olanlar kesinlikle heyecanlanmasinlar, yorulmasinlar. Ayaklarini uzatarak dinlensinler. Hepsinden onemli asiri yagli yiyeceklerden kacinsinlar'' dedi.

Dikmengil, kalp rahatsizligi bulunan birine kesinlikle efor testi uygulanmamasi gerektigine de degindi:

"Efor testi, bence, cok tehlikeli. Kalp hastasi zaten efor testini kendi yapiyor. Hasta, "ben iki merdiven cikinca kalbim, gogsum agriyor" diyor. Bu hastayi efor testine almaya hic gerek yok. Boyle durumlarda anjiyo yapilmalidir.''

Kalp ve damar hastaliklarinin dunyada oldugu gibi Turkiye'de de olum nedenleri arasinda ilk sirada yer aldigini soyleyen Dikmengil, kalp hastaligina karsi rutin araliklarla kontrol yapilmasinin olum oranlarinin azaltilmasinda onemli etken olacagini soyledi.



Buyume hormonu 'genclik iksiri' degil

Bu hormonlar zararli yan etkilere yol aciyor


30 yasina dogru en yuksek seviyesine ulasan bu hormonlarin seviyesi daha sonra azaliyor

Kemik Tumorleri

KEMIK TUMORLERI

Kemikte baslayan tumorler nadirdir. Eger kanserliyse, habis hucreler cogu zaman vucudun baska bir yerindeki kanserden gelmislerdir (����staz yapmistir.) Bunun istisnalari ilikte baslayan multipl meyelom ve osteosarkomdur.
Belirtiler

- Kemigin yuzeyinde sert bir sislik,

- Bu sislikle birlikte agri,

- Kemik kirilmalari.

Osteosarkom birinci kemik kanserleri arasinda en yaygin olanidir. Bunlarin her ikisi de ����staz seklindeki kemik kanserlerinden cok daha az gorulur. Daha buyuk siklikla, kemik tumorleri selimdir.

Teshis

Rontgen yararli olabilir, ancak kesin teshis koymaya yetmeyebilir. Tumorun habis olup olmadigini anlamak icin, laboratuvarda incelemek uzere kucuk bir doku orneginin alindigi kemik biyopsisi yapilabilir.

Selim tumorler nadir olarak sagligi tehlikeye atar. Eger tumor habis ya da vucudun baska bir bolgesinden yayilmissa yasami tehdit edebilir.

Tedavi

Selim tumorlerin nadir olarak ameliyatla cikartilmasi gerekir. Osteosarkom gibi bir kemik kanseri ameliyatla cikartilir ve kanser ilaclari verilir. Bazen, kanser dokusu alinirken kol ya da bacak korunur ve daha sonra onarilir. Bu islemi bir rehabilitasyon programi izler.

Kaliteli Uyku Icin Sut veya Ihlamur

Ayrica yataga ac ya da tok girilmemeli stresten uzak durulmali.

Ozellikle stresli insanlarda gorulen uykusuzluk sorununa karsi sanildigi gibi 'koyun saymak' degil, ilik sut ya da ihlamur icmek daha etkili bir cozum sagliyor.

Psikolog Goksu Goktas, duzenli uykunun kisinin hem fiziksel, hem de ruhsal gelisiminin saglikli olmasi acisindan onemli oldugunu vurguluyor.

Uykusuzlugun ise bircok saglik sorununa zemin hazirladigini belirten Goktas, kaliteli bir uyku icin su onerilerde bulunuyor: "Uykuya gecmek icin yaygin bir kani olan 'koyun sayma' yontemi yerine ilik sut ya da ihlamur icmek tercih edilmeli.

Yasamsal oneme sahip uyku duzenini saglamak icin yataga cok ac ya da tok girilmemeli, stres verici dusuncelerden uzak durulmali.

Tuvalet ihtiyaci yatmadan karsilanmali ki gece kalkilmasin. Saat 19'dan sonra fazla tuzlu yiyecekler, asiri alkol, cay ve kahve alinmasi da uykuyu kacirabilir."

Agiz ve Dis Bakimimizi Nasil Yapmaliyiz?

Agiz ve dis sagligini korumak icin yapilmasi gereken islemler hakkinda yeteri kadar bilgi sahibi oldugumuzu dusunmuyorum.Bu konuda bilgilerimizi yeniden gozden gecirmek,bilmediklerimiz veya yanlis bildiklerimiz uygulamalari hatirlatma adina boyle bir konu sectim.Agiz ve dis bakimi icin gereken dis fircasi,dis macunu ve dis ipleri ve bunlarin uygulamalari konusuna kisa bir goz atalim.

Oncelikle fircamizin sekli nasil olmali ? Fircamizin uzeri duz (zikzak,kavisli v.s olmamali) ve kisa olmali.Bu tur fircalar hem cevre dokuya zarar vermez,hem de bulanti yaratmaz.Fircanin altindan gecen duzlem,sapina paralel olmalidir.Fircanin uzerine leblebi tanesi kadar dis macunu koyup,fircayi hic islatmadan kuru birsekilde kullanmak gerekir.Fircalama islemi herzaman disetinden dislere dogru, (once disetleri sonra disler) olmalidir.Yani firca sadece dislere degil,disetlerinede mutlaka uygulanmalidir.Ayrica dislerin cigneyici yuzleri ve dilde itinali bicimde fircalanmalidir.

Bu islemin ardindan firca ve agiz iyice durulanmali,bir dahaki kullanima kadar kuruyabilmesi icin bir bardak veya tasiyici icerisinde dik bir konumda hijyenik ve temiz bicimde muhafaza edilmelidir.Fircalama islemi iki dakikadan az olmamali cok da fazla uzun surmemelidir.Ideal fircalama sabah,oglen,aksam yemeklerden sonra ve yatarken mutlaka yapilmalidir.Bu islem hem dis etlerini saglikli kilar,iltehablanmasini onler,hemde disler uzerindeki besin artiklarini uzaklastirip agiz icerisinde olusan asidi notralize eder.Bu da curuk olusumuna neden olan etkenlerin onemli bir bolumunu ortadan kaldirir.

Dogal olarak firca dislerin birbirine degen kontak noktalarini temizleyemez.Bunun icinde disipi kullanma zorunlulugumuz vardir.Dis ipleri disler arasindaki birikintileri en iyi temizleyebilen temizlik aparatlaridir.Ozellikle puberte cagindan sonra cok daha fazla olmak uzere dislerle disetleri arasinda distasi birikimi olur.Bunlarin siklikla kontrolunu yaptirip,dislerle disetlerini bu taslardan uzaklastirmak gerekir.Aksi takdirde zaman icerisinde biriken tartarlar once disetini sonrada disi cevreleyen dokulari iltehablandirip bu dokularin yikimi sonucu cekilmesine ve giderek dislerin kaybina neden olur.

Yukarida anlattiklarim agiz ve dis sagliginin kendi basimiza yapabilecegimiz bolumu.Butun bunlara ragmen dislerin sikisikligi,tukruk yapisi,genetik faktorler,sistemik hastaliklar ,beslenme aliskanliklarimiz ve daha bunun gibi bir cok nedene bagli olarak agiz ve dislerde sorunlar olabilir.Bu sorunlar daha baslangic doneminde kolayca,agrisiz,zahmetsiz ve cok daha ekonomik olarak cozume kavusabilir.Bunun icin her birey rutin olarak en az 3-4 ayda bir kez DIS HEKIMINE gidip (hic bir sorunu oladigini dusunse dahi) kontrolden gecmelidir. Cok kisa bicimde ozetledigim bu yontemler uygulandigi tadirde tum yasam boyunca estetik bir gulus ve sorunsuz disler sizleri mutlu ve saglikli kilacaktir.

Aile sofrasi ruh sagligina iyi geliyor

Ailenizle ne siklikta yemek yediginizi dusunun ve bu sayiyi mumkun oldugunca cogaltin. Cunku birlikte yemek yiyen aile bireylerinin ruh sagligi problemleri daha az.

Psikiyatrist Doc. Dr. Sefa Saygili, ailelerin sofrada bulusmasinin onemini belirterek, birlikte yemek yiyen aile bireylerinde ruh sagligi problemlerinin daha az oldugunu belirterek ayak ustu atistirmak yerine aile bireylerinin bir arada yemek yemesinin tercih edilmesini onerdi.

Doc. Dr. Sefa Saygili, Aylik olarak yaynlanan Gulistan Dergisi'nin halen bayilerde satilan ocak 2007 tarihli 73. sayisinda yayinlanan "Sofraya Davet" baslikli makalesinde, gunumuzun yaygin adetlerinden birinin de yemeklerin tek basina yenmesi veya 'tastfood' (hizli yemek) tarzi, yani ayakta atistirmak olduguna dikkat cekerek, "Halbuki, yemegin baska fonksiyonlari vardir. Birbirini seven kisilerin, ozellikle ailelerin, RabbimIzin ikram ettigi nimetleri bir arada sohbet ederek, nese ve muhabbet icinde yemeleri; aile birligi ve ruh sagliginin korunmasi acisindan vazgecilmez derecede onemlidir" uyarisinda bulundu.

Sofra basina ailece oturmak, kisileri
birbirine baglar,evde sicak ve sevgi
dolu bir ortam olusmasina yardim eder.

"Cunku yemekte bir araya gelmeyen, gelseler bile hicbir sey konusmayan bir aile; butunlesme, yemek zamanini canli duygular ve manalarla zenginlestirme gucunu kaybeder. Bu donmus b�r yiyecegi yemege calismak gibi bir seydir; tatsiz, tuzsuz ve tatminsizdir" diyen saygili, makalesini su sekilde surdurdu: "Yemekte bir araya gelmis ailenin sevgi ve emek harcanarak hazirlanan bir yemegi, neseyle paylasilmasindan o kadar cok sey kazanilir ki... Sofra basina ailece oturmak, kisileri birbirine baglar, evde sicak ve sevgi dolu bir ortam hazirlamaya yardim eder. Butun bunlar, aile fertlerinin mutlulugunu artirir.

Ailece sevdigimiz yemekler, bizi butunlestirir ve fiziki, hissi ve ruhi bakimdan guclendirir. Sofra basinda tatli sohbetler yapmak, aile fertlerinin birbirlerini dinlemesi, ozellikle cocuklarin da soz sahibi olmasi.
Butun bu aile efradiyla; es, cocuk, kardes, ana, babamizla ve evde diger bulunanlarla yemek vakti gelince topluca sofraya oturmamiz veya dostlarimizla, sevdiklerimizle beraber olmamiz, Peygamber Efendimizin ummetine tavsiyelerinden biridir"

BIRLIKTE YEMEK KALPLERI BIRLESTIRIR

Saygili, "Gercekten birlikte yenilen yemeklerde kalpler birlesir, anilan gidalarin bereketi artar. Kisiler daha musamahali, telkine, anlasmaya ve isbirligine yatkin haldedir. Modern dunyada is gorusmelerinin ve kritik anlasmalarin hep yemekli toplantilarda yapilmasi bosuna degildir." saptamasinda bulunurken, su noktaya a dikkat cekmeyi ihmal etmedi: "Yalniz, sofra basinda sadece yemek yenmeli ve sohbet edilmeli; televizyon seyretmek, gazete okumak gibi baska is yapilmamalidir. Yine, cocuklarin yaramazliklari veya hatalari konusulmamali, hos seylerden bahsedilmelidir"

PEYGAMBERIMIZ DE TOPLU YEMEGI ISARET EDIYOR

Saygili makalesinde, "Peygamberimizin "Yemeklerinizi toplu olarak yiyiniz, bereket topluluktadir" ve "Allah'in en cok sevdigi yemek, cevresinde ellerin fazlaca bulundugu sofra ve yemektir" sozleri, bu acidan oldukca enteresandir. Ustelik kosusturma ve karmasanin arttigi gunumuz dunyasinda, daha da onem kazanan bir tavsiyedir" hatirlatmasina yer verdi ve makalesini su tavsiyelerle bitirdi:

"Halbuki yemek yalniz yendiginde, kisi doydugunu yeterince hissedemez, topluluktaki lezzeti alamaz ve adeta yediklerinden tatmin olmaz.
Aileyle birlikte yemenin cocuga saglayacagi onemli bir fayda da, buyuklerle birlikte sebze agirlikli, degisik gidalara ve saglikli beslenmeye aliskanlik kazanmasidir.

Birlikte yemek yiyen ailelere mensup cocuk ve ergenlerde ruh sagligi problemlerine daha seyrek rastlandigi, bu cocuklarin kendine guvenlerinin daha fazla oldugu bir gercektir. Cunku, ailece sofraya oturmak, ruh sagligini koruyan, birlestirici ve aile hayati Icin duzenleyici bir mekanizmadir. Bu firsati kacirmayalim

Folik asit Alzheimer riskini azaltiyor

ABD'de yapilan bir arastirmada, yuksek folat (folik asit) aliminin Alzheimer riskini azalttigi ortaya cikti.

Istanbul Teknik Universitesi Gida Muhendisligi Ogretim Uyesi Prof. Dr. Hikmet Boyacioglu, ABD'de yapilan yeni bir calismada, folat aliminin artirilmasinin Alzheimer hastaligiyla iliskisinin arastirildigini soyledi.

Yaklasik alti yil suren calismada, Alzheimer'in erken bunamanin en genel sekli oldugu ve dunya genelinde 13 milyondan fazla kisiyi etkilediginin belirtildigini vurgulayan Boyacioglu, hastaligin tedavisinin dogrudan ve dolayli maliyetinin ABD'de 81 milyon Ingiltere'de ise 22 milyon euro oldugunun tahmin edildigini acikladi.

Boyacioglu, Alzheimer hastaligi ile folat, B6 ve B12 aliminin iliskisinin incelendigi arastirmada, B6 ve B12 vitaminlerinin alim duzeyinin soz konusu hastalik riski ile iliskili bulunmadigini dile getirdi.

Boyacioglu, ''Ancak hem diyet hem de beslenme destegi kaynaklarindan folat aliminin artirilmasinin, Alzheimer hastaligi riskini onemli duzeyde (yuzde 50 oraninda risk azalmasi) azaltmasi ile iliskili oldugu rapor edildi'' dedi.

Boyacioglu, folik asitin DNA ve alyuvar olusumu ile amino asit ����bolizmasi, hucre buyume ve yenilenmesi icin zorunlu olan bir vitamin oldugunu da vurguladi:

''Ispanak benzeri yaprakli sebzeler, karaciger, yurek, bobrek, kavun, portakal suyu, enginar, pancar, brokoli, bamya ve kuru baklagiller folik asitin en zengin kaynaklaridir.

Folik asitin yetersiz miktarlarda aliminin, kansizlik, zayif hissetme, kramplar, depresyon, sizofreni, kalp hastaligi ve bazi kanserlere neden oldugu ve ozellikle hamilelik sirasinda yeterince alinmadigi takdirde DNA yapimi ve hucre bolunmesindeki rolu nedeniyle sakat dogumlara yol acabilecegi bildirilmektedir.

ABD ve Kanada'da, 1989 yilindan bu yana, tum hububat urunleri folik asit ile zenginlestirilmektedir.''

Obeziteye karsi sakizla mucadele

Ingiliz bilim adamlari, sakiza yerlestirecekleri ozel bir madde ile obezite ile mucadele etmeyi dusunuyor. Londra Emperyal Koleji'nde calisan bilim adamlari, vucudun yeterince besin aldiginda salgiladigi enzimi taklit eden bir ilac uzerinde calisiyor.

Vucuda enjekte edilebilecek ilacin 5 ila 8 seneye kadar hazir olmasi bekleniyor. Ancak bilim adamlari, ilacin sakiz yolu ile vucuda alinmasini hedefliyor. Dunya uzerindeki 5 yetiskinden bir obezite hastaligi ile karsi karsiya. 2010 yilinda bu rakamin 3'te 1 olacagi tahmin ediliyor.

Ilac uzerinde yapilan arastirmalarda, vucuda ortalama seviyede enjekte edilen ilacin insanin gunluk aldigi gidanin yuzde 15-20 oraninda kesilmesine yardimci oldugu ortaya cikti.

Arastirma grubuna baskanlik eden Prosefor Steve Bloom, "Bir problemimiz var ve ne yapacagimizi bilemiyoruz. Obez insanlar ciklet cignemeyi seviyor." dedi. Arastirmacilar, testlerini hafif kilolu insanlar uzerinde gerceklestirdi. Ilaci alan kisilerin kendilerini daha az ac hissettikleri ve normal yediklerinin yuzde 15-25 oranin daha az yedikleri ortaya cikti.

Obeziteye karsi sakizla mucadele

Ingiliz bilim adamlari, sakiza yerlestirecekleri ozel bir madde ile obezite ile mucadele etmeyi dusunuyor. Londra Emperyal Koleji'nde calisan bilim adamlari, vucudun yeterince besin aldiginda salgiladigi enzimi taklit eden bir ilac uzerinde calisiyor.

Vucuda enjekte edilebilecek ilacin 5 ila 8 seneye kadar hazir olmasi bekleniyor. Ancak bilim adamlari, ilacin sakiz yolu ile vucuda alinmasini hedefliyor. Dunya uzerindeki 5 yetiskinden bir obezite hastaligi ile karsi karsiya. 2010 yilinda bu rakamin 3'te 1 olacagi tahmin ediliyor.

Ilac uzerinde yapilan arastirmalarda, vucuda ortalama seviyede enjekte edilen ilacin insanin gunluk aldigi gidanin yuzde 15-20 oraninda kesilmesine yardimci oldugu ortaya cikti.

Arastirma grubuna baskanlik eden Prosefor Steve Bloom, "Bir problemimiz var ve ne yapacagimizi bilemiyoruz. Obez insanlar ciklet cignemeyi seviyor." dedi. Arastirmacilar, testlerini hafif kilolu insanlar uzerinde gerceklestirdi. Ilaci alan kisilerin kendilerini daha az ac hissettikleri ve normal yediklerinin yuzde 15-25 oranin daha az yedikleri ortaya cikti.

AIDS'e karsi jel...

Brezilyali bilim insanlari, ulke kiyilarinda yasayan "dictyota pfaffi" adli bir deniz yosunundan elde edilen bir maddeyle AIDS virusune karsi jel gelistirdiler.

Arastirmayi yapan ekibin baskani immunolog Luiz Castello Branco, basina yaptigi aciklamada, AIDS virusunun cinsel yolla gecmesini engellemeyi amaclayan mikrop oldurucu jelin, fareler ve rahim agzinda yasayan canli hucreler uzerindeki ikinci asama deneylerinin gelecek ay baslayacagini belirtti.
Rio de Janeiro kentindeki Oswaldo Cruz Enstitusu'nde yapilan arastirmanin koordinatoru Branco, son uc yildir yurutulen projenin ilk asamasinda, jelin yuzde 95 oraninda etkili oldugunu kaydetti.
"Buyuk olasilikla sonunda urunun yuzde 50'nin uzerinde bir etkisi olacak" diyen Brezilyali arastirmaci, tamamen Brezilya yapimi olan jelin 7 yil icinde ticari urun olarak piyasaya surulmesinin beklendigini soyledi.
Branco, Afrika'da yapilan deneylerde urunun simdiden, kitadaki AIDS vakalarinin yuzde 40 azaltilmasini saglayacak sekilde yuzde 30 oraninda etkili oldugunu belirterek, "Kadin, kocasi bilmeden bu jeli kullanabilir. Simdi urunun guvenligini ve ideal doz miktarini test edecegiz" dedi.

Kan bagisi konusunda merak edilenler

Kan bagisi konusunda merak edilenler
Turkiye'de halkin yuzde 39'unun tasidigi A Rh pozitif en yaygin kan grubuyken, yuzde 1'inin tasidigi AB Rh negatif ise en az rastlanan kan grubu.
Turkiye Kizilay Dernegi, kan bagisini artirmak amaciyla yuruttugu kampanya cercevesinde halki bilgilendirici brosurler bastirdi.

Turkiye'de kan gruplarinin gorulme sikligina yer verilen brosurlere gore, halkin yuzde 39'u A Rh pozitif, yuzde 29'u 0 Rh pozitif, yuzde 14'u B Rh pozitif, yuzde 6'si A Rh negatif, yuzde 5'i AB Rh pozitif, yuzde 4'u 0 Rh negatif, yuzde 2'si B Rh negatif, yuzde 1'i de AB Rh negatif kan tasiyor.

-xxx SORULAN SORULAR-

Brosurlerdeki kan bagisiyla ilgili sik sorulan sorular ve yanitlari da soyle:

-Kimler kan bagislayabilir: 18-65 yas arasi onemli bir saglik problemi bulunmayan, vucut agirligi 50 kg'in uzerinde olan kisiler.

-Ne siklikla kan verilir: Bagislar arasinda en az 2 ay ara olacak sekilde senede 4 kez kan bagislanabilir.

-Kan bagislamaya gelirken yanimda ne getirmeliyim: Resmi kimlik belgesi yeterlidir.

-Kan bagisi ne kadar zaman alir: Kayit, muayene, kan verme ve ikram islemlerinin hepsi 30-35 dakika surer.

-Aci hisseder miyim: Evet. Ama sadece igne cildinizi gecerken agri hissi duyarsiniz. Ignelerin uc keskinligi ve egimi agriya en az neden olacak sekilde tasarlanmis, silikonla kaplanmistir.

-Her bagisimda form doldurmam gerekli mi: Evet. Formdaki sorulara vereceginiz samimi ve dogru cevaplar yapilacak tum tarama testlerinden daha gecerlidir.

-Vucudumda ne kadar kan var: Eriskin bir insanda ideal kilosunun yuzde 8'i kadar kan vardir. Pratik olarak 5 bin-6 bin mililitre olarak hesaplanir.

-Ne kadar kan aliniyor: 405-495 mililitre. -Sarilik gecirdim kan bagislayabilir miyim: B ve C tipi sarilik gecirenler hicbir zaman kan bagisi yapamaz.

-Kan bagislandiktan sonra herhangi bir degisiklik hisseder miyim: Tavsiyelere uymussaniz yarim saat icinde gunluk aktivitelere donebilirsiniz. Ancak asiri dikkat gerektiren ve guc harcanan meslek sahiplerinin kan bagisladiklari gun dinlenmeleri tavsiye edilir.

-Kanim kullanilmadan once test ediliyor mu: Mutlaka! AIDS, C ve B tipi sarilik, frengi ve kan grubu testi her bagista yapilir. Ancak herhangi bir suphe uzerine test yaptirmak amaciyla kan bagislayanlara bundan vazgecmeleri oneriliyor.

-Test sonuclarim pozitif bulunmussa ne olur: Panige kapilmayin. Bu durumda dogrulama testleri yapilarak kan merkezi doktorunca size bilgi verilecek.

-Kansiz kalir miyim: Hayir. Bagis oncesi yapilan test sonucu kan duzeyi dusuk bulunan kisilerden kan alinmaz.

-Kilo alip verir miyim: Hayir. Kan bagisinin bilimsel olarak kanitlanmis bu tur yan etkileri yoktur.

-Ilac kullaniyorum kan bagislayabilir miyim: Bazi ilaclar kan bagisi icin engel olusturabilirler. Bu durum butun ilaclar icin gecerli degildir. Lutfen kullandiginiz ilaclari kan merkezi doktoruna bildirin.

-Kan bagisi yapmak aliskanlik veya bagimlilik yapar mi: Bilimsel olarak kan bagisinin bagimlilik yaptigini gosteren bir calisma yoktur.

-Kan bagisladigim zaman AIDS veya herhangi bir hastalik bulasir mi: Kan alimi islemindeki igneler tek kullanimlik ve sterildir. Bu nedenle herhangi bir hastaligin bulasma riski yoktur.

-KAN BAGISLAYANLAR NELERE DIKKAT ETMELI-

Brosurlerde kan bagislayanlara yonelik su onerilerde bulunuluyor:

-Kan alindiktan sonra 30 dakika gecmeden sigara icilmemeli

-Kan alinan kolunuzla ilk birkac saat agir bir sey kaldirmayin

-Ilk 4 saat her zamankinden daha fazla sivi alin

-Bir sonraki ogunden once alkollu icecek almayin

-Ayni gun agir spor hareketleri yapmayin, sauna ve hamam gibi sicak ortamlarda bulunmayin

-Agir ve asiri dikkat gerektiren islerde calisanlar 24 saat dinlenin

-Bayginlik hissi, bas donmesi olursa bir yere uzanin ve basinizi iki dizinizin arasina alacak sekilde oturun

Iste kalbe dost 7 besin

Iste kalbe dost 7 besin

Kalp sagliginin gunluk hayatta yenilen yemeklerle yakin iliskili oldugunu belirten uzmanlar, balik, soya, siyah susam, yulaf, ispanak, havuc ve yesil cayin kandaki yagi temizleme ve kalp damarlarini koruma islevlerine sahip oldugunu bildirdi.

Kalp hastaliklari son yillarda olum nedeni olarak ilk siraya yerlesince, kalbi korumak herkesin ilgi gosterdigi bir konu haline geldi. Uzmanlar, doymamis yag asidi, A vitamini ve folik asit iceren yemeklerin kandaki yagi temizleme ve kalp damarlarini koruma islevlerine sahip oldugunu belirterek, kalbe yararli 7 yemegi soyle siraliyor:

Balik: Ozellikle deniz baliklarinin icerdigi yag ve doymus yag asidi diger etlere gore daha dusuk. Deniz baliklarinda bulunan Omega-3 yag asidi, felc riskini de dusurur. Bu da, deniz urunlerini cok tuketen bir ulkede felc oraninin dusuk olmasinin nedenlerinden biridir.

Soya: Insan vucudunun ihtiyac duydugu amino asit ve doymamis yag asidi iceren soya, vucuttaki yag ve kolesterolun emilmesini hizlandirarak, kalp damarlarinin acilmasini saglar.

Siyah Susam: Zengin E vitamini iceren siyah susam, kalp damarlarinin esnekliginin korunmasinda son derece etkilidir. Bunun yani sira siyah
susamin icerdigi alfalinolenik asit (damarlarin duvarlarini kolesterole
karsi koruyan bir asit turu) tansiyonu dusurme ve kanin pihtilasmasini
onleme islevine de sahiptir.

Yulaf: Linoleik asit ve B vitamini bakimindan zengin olan yulaf,
atardamarlarin sertlesmesini onler. Bunun yani sira yulafta bol
miktarda bulanan lifler de kandaki kolesterol oranini dusurur.

Ispanak: Folik asit icermesinden dolayi ispanak, kalp hastaliklarina
yakalanma riskini yuzde 25 oraninda dusurebilir.

Havuc: Kan damarlarinin acilmasini saglar ve boylece felci
onleyebilir.

Yesil Cay: Cok zengin besin degerlerine sahip olan caydaki en onemli
besin, polifenoldur. Arastirmalar, cay yapraginda bulunan polifenolun
kandaki kolesterol oranini dusurdugunu, atardamarlarin sertlesmesini ve
kanin pihtilasmasini onledigini, tansiyon ve kan yagini dusurucu
islevlere sahip oldugunu gosteriyor.

Oglen uykusu hafizayi koruyor

Oglen uykusu hafizayi koruyor
Uyku ihtiyacinin bir kisminin gunduz karsilanmasinin gece uykusunda azalmaya yol actigini belirten uzmanlar, "Yarim saatlik gunduz uykusu (en dogrusu saat 14.00 gibidir), 1.5 saatlik gece uykusuna bedeldir" diyor

Bilim adamlari, ogle uykularinin beyni dinlendirmesinin yani sira ogrenme yetenegini de artirdigina dikkat cekiyor. Uzmanlar, Oglen uykusunun adi siesta diye gecer. Calismak soz konusu oldugunda oglen saatleri en verimsiz saatlerdir. Ogleden sonra 14.00 gibi saatlerde uyuyarak gece uykusuna olan ihtiyaci azaltmak mumkun ve akillica olabilir. Gunduz kaliteli bir uyku uyunursa ondan sonraki surecte daha zinde olunur. Uyku yogunlugu, baska bir deyisle uykuya dalma suresi, uyanik kalinan sure ile orantili olarak artmakta ve uykunun baslamasini takiben azalmaktadir." uyarisinda bulundu.

Oglen uykularinin insan vucudunda verim ve zindeligi artirdigina dikkat ceken uzmanlar, her gun ogle saatlerinde yarim saatlik bir ukyunun verimlilik acisindan onemli oldugunun altini ciziyor. Bir internet sitesinde ogle uykusunun yararlari anlatildi. Aciklamada; "Uyku ozellikleri kisiden kisiye degisir. Uyku genetik gecislidir, o yuzden genetik ozellikler cok onemlidir. Bunu tek yumurta ikizlerindeki benzer uyku ozelliklerinden de anlayabiliriz. En genel haliyle gunluk uyku saati 4-11 arasi uygundur ama Turkiye'nin yuzde 75'i 7-8 saat uykuda geciriyor, yuzde 10'u 6 saatten az, yuzde 15'i de 8 saatin uzerinde uyuyor. Kisa uyku, derin yavas uyku evresi degil ve rem dedigimiz kisa sureli ve ruyalarin hatirlandigi uyku suresidir. Kisa uyku aslinda daha etkili bir uykudur. Uzun uykuda ise (ornegin 8 saatlik uyku) kisa uykuda gorunen fazlar var ama bunun uzerine yuzeyel fazlar da vardir ve bu fazlar aslinda cok da etkili degiller. Yani soyle ki uzun uyku cok da gerekli olmayan bir uyku tipidir. Asagi yukari 8 saat uzeri gereksiz denebilir. Gun ortasinda uyumak insan vucudu icin cok yararli. Ayrica gun icerisinde 60-90 dakika uyumanin; beyni 8 saatlik gece uykusuna kadar dinlendirdigi belirtiliyor. Arastirmalarin gunde 60-90 dakika uyuyanlarin test sonuclarinin uyumayanlara oranla cok daha basarili oldugunu gozler onune serdigi belirtiliyor.

Beyin fonksiyonlarini gelistiren besinler

Uzmanlar, bazi besinlerin beyin fonksiyonlarini gelistirdigini belirterek, insan beyninin sadece glikoz ve oksijenle calistigini, meyvelerde bulunan meyve sekerinin de kolayca glikoza donustugunu kaydetti.

Besinlerin vucuttaki etkileri ve yararlari, gun gectikce daha dogru ve bilimsel sekilde ortaya konulmaya baslandi. insan vucudu icin en cok yarari olan ve sindirim sistemi icin en az enerji gerektiren yiyecegin meyve oldugu belirtildi. uzmanlarin yaptigi aciklamalara gore,

zencefil yeni fikirlerin uretilmesini,

havuc hatirlama yeteneginin guclenmesini,

ananas ezber kabiliyetinin artmasini,

sogan yipranma ve yorgunlugun giderilmesini,

cilek ise stresin azalmasini sagliyor.

Uzmanlar, beyin fonksiyonlarini gelistiren besin maddeleri, tuketim sekilleri ve ozelliklerini soyle siraliyor:
"Meyveler ac karnina yenmelidir. Cunku meyve midede degil ince bagirsakta sindirilir. Mide dolu ise meyve midede kalir ve mayalanir. Piyasada satilan meyve sulari tercih edilmemelidir, cunku dogalligini kaybedip asidik karaktere donusmustur. Taze sikilmis meyve sularini tercih edin. Sabahlari gec kahvalti ediyor ya da kahvaltiyi ihmal ediyorsaniz, o zaman mevsimlik meyve, meyve suyu ve bir bardak ilik su almayi aliskanlik hale getirin. Sabah bir tatli kasigi bal veya bir avuc siyah uzum zihin aktivitenizi canlandirir. Ceviz, findik, fistik, zihnin uzun sure calismasina yardimci olur. Yorgunlugu giderir. Feslegen, limon, balik ve karabiberin zihin acma ozelligi vardir. Zencefil icerdigi maddelerle, beynin yeni fikirler uretmesini saglar. Kan sulandigi icin daha serbest akar. Kimyon insanin aklina yeni fikirler getirir. Icerdigi ucucu yaglar butun sinir sistemini uyarir; ancak faal dusunce sartiyla. Aniden bir fikre, bir bulusa ihtiyaci olan insan suya karistirarak kimyon icebilir. Havuc hatirlama yetenegimizi arttirir, cunku beyin ����bolizmasini canlandiran enzimler icerir. Yagli havuc salatasi tercih edilmelidir. Ananas ezberlemek icin cok yararlidir. Avokado kisa sureli hafiza icin tuketilebilir. Cilek stresin etkisini azaltir, mutluluk hormonu salgilanmasini saglar. Limon algilama yetenegini arttirir. Lahana, troid bezlerinin aktivitesini azaltir ve bu da sinirlenmeye iyi gelir. Sogan asiri yipranmaya, fiziki yorgunluga karsi kani sulandirir. Boylece beyin oksijeni daha kolay alir."

Beyin fonksiyonlarini gelistiren besinler

Uzmanlar, bazi besinlerin beyin fonksiyonlarini gelistirdigini belirterek, insan beyninin sadece glikoz ve oksijenle calistigini, meyvelerde bulunan meyve sekerinin de kolayca glikoza donustugunu kaydetti.

Besinlerin vucuttaki etkileri ve yararlari, gun gectikce daha dogru ve bilimsel sekilde ortaya konulmaya baslandi. insan vucudu icin en cok yarari olan ve sindirim sistemi icin en az enerji gerektiren yiyecegin meyve oldugu belirtildi. uzmanlarin yaptigi aciklamalara gore,

zencefil yeni fikirlerin uretilmesini,

havuc hatirlama yeteneginin guclenmesini,

ananas ezber kabiliyetinin artmasini,

sogan yipranma ve yorgunlugun giderilmesini,

cilek ise stresin azalmasini sagliyor.

Uzmanlar, beyin fonksiyonlarini gelistiren besin maddeleri, tuketim sekilleri ve ozelliklerini soyle siraliyor:
"Meyveler ac karnina yenmelidir. Cunku meyve midede degil ince bagirsakta sindirilir. Mide dolu ise meyve midede kalir ve mayalanir. Piyasada satilan meyve sulari tercih edilmemelidir, cunku dogalligini kaybedip asidik karaktere donusmustur. Taze sikilmis meyve sularini tercih edin. Sabahlari gec kahvalti ediyor ya da kahvaltiyi ihmal ediyorsaniz, o zaman mevsimlik meyve, meyve suyu ve bir bardak ilik su almayi aliskanlik hale getirin. Sabah bir tatli kasigi bal veya bir avuc siyah uzum zihin aktivitenizi canlandirir. Ceviz, findik, fistik, zihnin uzun sure calismasina yardimci olur. Yorgunlugu giderir. Feslegen, limon, balik ve karabiberin zihin acma ozelligi vardir. Zencefil icerdigi maddelerle, beynin yeni fikirler uretmesini saglar. Kan sulandigi icin daha serbest akar. Kimyon insanin aklina yeni fikirler getirir. Icerdigi ucucu yaglar butun sinir sistemini uyarir; ancak faal dusunce sartiyla. Aniden bir fikre, bir bulusa ihtiyaci olan insan suya karistirarak kimyon icebilir. Havuc hatirlama yetenegimizi arttirir, cunku beyin ����bolizmasini canlandiran enzimler icerir. Yagli havuc salatasi tercih edilmelidir. Ananas ezberlemek icin cok yararlidir. Avokado kisa sureli hafiza icin tuketilebilir. Cilek stresin etkisini azaltir, mutluluk hormonu salgilanmasini saglar. Limon algilama yetenegini arttirir. Lahana, troid bezlerinin aktivitesini azaltir ve bu da sinirlenmeye iyi gelir. Sogan asiri yipranmaya, fiziki yorgunluga karsi kani sulandirir. Boylece beyin oksijeni daha kolay alir."

Bitter cikolata tansiyona faydali

Italyan, Ingiliz ve Alman bilim adamlari, sutsuz cikolatanin tansiyonu dusurucu etkisi bulundugunu, kalp hastaliklarina karsi da korudugunu tespit etti

Italyan ve Ingiliz bilim adamlarinin, sonuclari Nature dergisinde yayimlanan arastirmasinda, sutsuz cikolatanin kalp hastaliklarina karsi koruma saglayan kandaki antioksidan seviyesini artirdigi belirlendi. Sutlu cikolataya nazaran 100 gram siyah cikolata tuketiminden sonra kandaki antioksidan seviyesi yuzde 20 oraninda artti. Bilim adamlari, "Bu sonucun, sutun cikolatadaki antioksidanlarin emilimini engelleyebildigini gosterdigini" kaydetti.

Polifenol sayesinde

Almanya daki Koln Universitesi nde yapilan kucuk capli bir arastirmanin sonucunda da sutsuz cikolatanin tansiyonu dusurucu etki yaptigi saptandi. Hafif hipertansiyon sik�yetleri bulunan 13 kisiden 7 sine 2 hafta boyunca her gun 28 gram sutsuz, 6 sina da sutlu cikolata yedirildi. Bilim adamlari, "Sutsuz cikolata yedirilen deneklerin tansiyonundaki dusus muhtemelen bu cikolatanin icindeki polifenol maddesi sayesinde gerceklesti" dediler.

Sutlu cikolata sevenlere teselli

Siyah cikolatanin kalp ve tansiyon uzerindeki etkisini tespit eden bilim adamlari, sutlu cikolata sevenleri de, "Sutsuz cikolatadaki ayni miktarda antioksidan emilimini saglamak icin sutlu cikolatadan iki kat daha fazla yemek gerekiyor" diye teselli ediyor. Ancak bu da daha fazla kalori, dolayisiyla kilo demek.

Sigarayi birakanlara altin tavsiyeler

Avrupa ulkeleri arasinda tutun tuketiminde ucuncu sirada, dunya ulkeleri arasinda yedinci sirada oldugunun belirtildigi aciklamada, nufusun 17 milyonunun sigara ictigi belirtildi.

Saglik Mudurlugu aciklamasinda, sigarayi biraktiktan sonra saglikta yasanacak gelismeler soyle ifade edildi. "Sigarayi biraktiktan 20 dakika sonra kan basinci ve nabiz sayisi normale doner, 12 saat sonra kandaki karbonmonoksit duzeyi normal seviyesine duser, 2 hafta - 3 ay sonra, kalp krizi gecirme riskiniz azalmaya baslar ve akciger fonksiyonlari gelismeye baslar, 1 ay -9 ay sonra, nefes darliginiz ve oksurugunuz azalir.
1 yil sonra, kalp krizi gecirme riskiniz sigara icen birine gore yari yariya azalir." Sigarayi birakanlarin kilo alimini onlemek icin uymalari gereken kurallar ise soyle aciklandi: "Sigara icenler sigara icmeyenlere gore daha az istahlidir. Bu durum sigara icenlerde yeterli ve dengeli besin secimini de olumsuz etkilemektedir. Sigarayi birakma ile birlikte ozellikle psikolojik bagimliligi olan bireylerde asiri besin tuketimine egilim gorulmekte, kolay tuketilebilir ancak yuksek kalorili besin alimi artmaktadir. Bu sebeple sigarayi biraktiktan sonra ilk 3 gun en zor donemdir. Ozellikle ilk gunlerde sigara icme krizinden kurtulmak icin asiri yeme egilimini onlemek amaciyla fiziksel aclikla duygularin neden oldugu aclik arasindaki farki ogrenmeye calismak cok onemlidir. Unutmayin ki, sigarayi birakmak ve sagliginiza kavusmak icin en onemli neden kendinizsiniz. Bu gecis doneminde kilo kontrolunu saglamak amaciyla; aciktiginizda ya da yeme ihtiyaci duydugunuzda yoneldiginiz besinlere dikkat edin. Ornegin sicak cikolata yerine sut icmeyi; tatli yerine meyve yemeyi deneyebilirsiniz. Kalorisi yuksek kuru yemis yerine kuru meyveleri tercih edin."
Gaziantep Saglik Mudurlugu'nden yapilan aciklamada, "Ev ya da is yerinizdeki cekmecenizde enerji yogunlugu yuksek besinlerden bulundurmayin" denildi, "Cay ve kahveyle birlikte caniniz cok sigara istiyorsa taze sikilmis meyve suyu ya da meyve ozlu cay icmeyi tercih edin" tavsiyesi yapildi.
Gaziantep Saglik Mudurlugu'nden yapilan aciklamada ayrica, "yemek yerken porsiyon buyukluklerini azaltin. Kucuk kase ve tabak kullanarak porsiyonlarinizi kucultebilirsiniz. Sigarayi birakma ile birlikte tat ve koku alma duyunuz iyilestigi icin besinlerinizi yavas tuketerek her lokmanin keyfini cikarin" denildi.
Sigaranin zehrini suyla atin
Saglik Mudurlugu aciklamasinda, sigaranin vucutta neden oldugu zehirli maddelerin atilabilmesi icin en iyi kaynagin su oldugu belirtildi.
Gunde en az 2 litre su icilmesini tavsiye eden Gaziantep Saglik Mudurlugu yetkilileri, su uyarilari yapti: "Bu donemde gerek psikolojik olarak rahatlamayi saglamak gerek kilo alimini onlemek ve ����bolizmayi hizlandirmak amaciyla fiziksel aktivitenin mutlaka artirilmasi gerekmektedir. Yapilan bilimsel arastirmalarda, sigara dumanindaki pek cok maddenin oksidan olarak etki gosterdigi, vucutta hucre hasarina neden olan ve bagisiklik sistemini olumsuz etkileyen serbest radikal olusumunu artirdigi bildirilmektedir. Bu nedenle sigara icenlerde vucudun savunma sisteminde antioksidan olarak gorev yapan E, C vitaminleri ile A vitaminin on maddesi B karotenin kandaki seviyeleri dusuktur. Ayrica, sigara iciminin bazi B gurubu vitaminlerin duzeyini, ozellikle de B12 vitaminini dusurdugu de yapilan calismalarda bildirilmektedir. Bu nedenle sigarayi birakan bireylerde savunma sistemini guclendirmek ve olusan serbest radikallerin vucuda verdikleri hasarin vucut tarafindan onarilmasina yardimci olmak amaciyla antioksidan vitaminlerden zengin sebze ve meyve tuketiminin artirilmasi gerekmektedir."
Gaziantep Saglik Mudurlugu yetkilileri, "Posa icerigi yuksek olmasi nedeniyle sebze ve meyve tuketiminin ayni zamanda sigarayi birakan bireylerde gorulen kabizlik sikayetlerinin giderilmesi acisindan da yararli" oldugunu bildirdi.
Buna gore, "Kabizlik sikayetlerinin azaltilmasi icin tam tahil urunleri ve kepekli urunleri tercih etmek, kuru meyvelerden ozellikle erik, incir ve kayisi tuketimini artirmak, haftada en az 3 kere yarim saat kadar tempolu yurumek veya sabah kahvaltidan once 15 dakika boyunca karin kaslarinin calismasini saglamak kabizlik problemini onleyecegi belirtildi.

Zayiflama caylari karacigeri vuruyor

Zayiflamak ve forma girmek amaciyla icilen bitkisel caylar, akut hepatitten siroza kadar ciddi karaciger hasarina neden olabiliyor. Zayiflama caylarinda bulunan alkaloit adli kimyasallarin, akut hepatit basta olmak uzere hizli seyirli ve olumcul sarilik ve siroz gibi ciddi karaciger hastaliklarina neden oldugu belirtildi. Turk Karaciger Arastirmalari Dernegi Baskani Prof. Dr. Nurdan Tozum, “Son zamanlarda moda haline geldi ama ben zayiflamak icin cay tuketilmesini onermiyorum. Kullanan kisinin de bu caylarin, sagligina zarar verebilecegini ve karacigerinde gecici ya da kalici ciddi hasar birakabilecegini bilmesi gerekir” dedi.

Uzakdogu'dan gelen caylara dikkat
Prof. Dr. Nurdan Tozum, son donemlerde sikca tuketilen zayiflama caylarinin ozellikle yuksek dozlarda alindiginda vucutta biriktigini ve caylarin icindeki alkaloit kimyasalinin da karaciger hucrelerine ciddi zarar verdigini soyledi. Prof. Tozum, “Uzakdogu’dan gelen bir takim caylarin karacigerde hasara neden oldugunu onceden biliyoruz. Bu bitkiler, dogadan ciktiklari sekliyle alkaloit iceriyor ki bu madde karaciger uzerinde toksik etkiye sahiptir”dedi.
Bitkisel zayiflama caylarinin yan etkileri ile ilgili vaka ve rapor bildirimlerinden yararlandiklarini belirten Prof. Tozum, bu caylarin siroza bile yol acabilecegini ifade etti. “Ozellikle Cin ve Jamaika’dan elde edilen ozel caylar, karaciger hucresinde akut hepatite dolayisiyla karaciger hucresinde yogun hasara neden oluyor. Cok nadir de olsa hizli seyirli ve olumcul hepatite yol acabilir. Uzun vadede surekli kullanilirsa karaciger toplardamarlarinda hasar yapip siroza bile neden olabilir. Ancak genelde bizim en cok korktugumuz, akut hasara yol acmasidir. Bu, literaturde cok sik rastladigimiz bir durumdur. Mesela bizim aloevera kullanip karaciger nakline giden iki hastamiz oldu, en cok bildirim de Amsterdam ve Fransa’dan yapiliyor.”
Adacayi ve ihlamur rahatlikla icilebilir
Zayiflama caylarinin karaciger hucreleri uzerindeki zararli etkisiyle ilgili bilginin, diger bitki caylari icin de gecerli olup olmadigi sorusuna Prof. Tozum, “Butun bitkisel caylarin zararli oldugunu soylemek mumkun degil. Cunku bu urunlerle ilgili cok fazla kontrollu ve tibbi calisma henuz yok. Ancak bazi bitki caylari acikta ve cok ucuza satiliyor. En azindan bu urunlere itibar edilmemeli, butun dunyada satilan ve zarari gorulmemis ada cayi, ihlamur gibi caylarin tuketilmesinde hicbir sakinca yok” diye cevap verdi.
Zayiflamak icin cay icmek dogru degil
Turk Karaciger Arastirmalari Dernegi Baskani Prof. Tozum’e gore, daha kaliteli bir yasam icin tuketilen bu urunleri kullanirken saglik uzerindeki etkilerinin farkinda olmak buyuk onem tasiyor. “Zayiflamak icin cay tuketmemek gerektigini dusunuyorum. Cunku bunlarin icinde diuretik dedigimiz idrar sokturuculer var. Bunlar vucudun daha cok suyunu atiyor, oysa ki insan bol su icse ayni etkiyi saglar ve daha saglikli olur. Yani tuketici, bu caylarin bazi riskleri yaninda getirebildigini ve karacigerlerinde akut ya da kalici hasar birakacagini bilmeli.”

Cocuklar icin beslenme rehberi

Amerikali uzman Sue Gilbert cocuklar icin iyi bir beslenme nasil olmali konusuna kendi bilgi ve deneyimlerine dayanarak aciklik getiriyor:

Cocugunuzun yurume doneminin baslamasindan sonraki yillar firtinadan sonraki sessizlige benzer. Cocugunuz artik daha oturmus, sevdigi ve sevmedigi yiyecekler dogru ve iyi bir bicimde belli olmus, buyume yavas yavas rayina oturmus, ve siz aile olarak, sonunda cocugunuzun ne yiyip ne yemedigi konusunda bazi endiselerinize ragmen cocugunuzun pek cok seyi iyi yaptigini bilmenin rahatligi icerisindesinizdir. Bununla birlikte yine de cok fazla rahat olmanin zamani degildir. Yeme aliskanligi, belli bir duzene oturtulmasi ve saglamlastirilmasi gereken tum yasam boyunca devam eden bir olgudur.Bu zaman, cocugunuz icin eve getirdiginiz ve ogunlerde onune sundugunuz yiyeceklerin saglikli ve lezzetli olduguna emin olmaniz gereken kritik zamandir.Olusturdugunuz yemek ogunu ornekleri ve bildiginiz beslenme bilgileri,cocugunuzun yiyecek secimindeki onemli faktorlerdir.Beslenme bilginizi ogun planina kattiginiz zaman, cocuklar yedikleri yemekler konusundaki pozitif davranislarini gelistirirler.Bundan otesi siz cocuklariniz icin bir ornek teskil edersiniz.Duzenli olarak sizin yediginiz ve tercih ettiginiz yiyeceklerin, cocugunuzun yiyecek tercihlerinde mutlak etkisi olur.Onlar sizin nutuk verdiginiz seyleri uygulayip uygulamadiginizin farkinda olacak yastadirlar.Eger sut onemli ise, neden diyet soda iciyorsunuz? Aile ve cocuk arastirmalarinda cocuklar ve ailelerinin aldigi kaloriler, karbonhidratlar ve yaglar konusunda positif bir iliski oldugu saptanmistir. Nebraska "da yapilan baska bir calismada cocuklara ogunlerinde eslik eden biri varsa daha iyi yemek yediklerini gosteriyor.Daha sisman cocuklar ve annelerine nazaran, zayif cocuklar ve onlarin anneleri daha cok konusup daha az ve yavas yemek yiyorlar.Bu ailelerin cocuklariyla harika sohbetler yaparak yemek yemesi icin iyi bir neden.Cocugunuzun kendine ozgu olan aclik ve doygunluk hislerini kendi kendine anlama yetenegini canli tutun ve bu yeteneklerine gore hareket etmelerini saglayin.Cocuklar kalori aldiklarinda kendi kendilerini cok iyi ayarlayan kisilerdir.Dr. Leann Birch tarafindan hazirlanan bir calismada, cocuklarin %95"i sabahlari az kalori yogunluklu kahvalti alan cocuklara nazaran, sabahlari yogun kalorili kahvalti yapan cocuklarin bir sonraki oglen yemeginde daha az yedikleri gorulmustur.Buna nazaran bu oran yetiskinler icin sadece %60"tir. Cocuklariniza tabaklarindaki herseyi yemeleri uzerine eger istemiyorlarsa baski yapmayin.

Televizyon ve yiyecek secenekleri

On yasindan daha kucuk cocuklar kendilerinden daha buyuk kardeslerine kiyasla TV reklamlarini daha yakindan takip ederler.Bazilari hatta reklamlarla programlari ayirt edemezler.Yiyecek reklamlarinin cok onemli bir kismi cocuk programlarinda gosterilir.Bu reklamlarin cogu beslenme ve yiyecegin besin kalitesi uzerinde durmazlar ve daha cok tatliligi cikolatali olup olmadigi gibi konulari islerler. Sunduklari yiyecekleri fiziksel ihtiyaca gore degil daha cok tadi ile ilgili secim icin izleyiciyi tesvik ederler. Elbette tadilan yemegin tadi iyi olmali ancak bu yiyecek seciminin sadece bir yonunu teskil eder. Bu reklamlar, eger izlemesine izin verdiginiz takdirde cocugunuzun beslenme aliskanligini cesitli yollarla etkileyecektir:


Reklamlar satin almayi etkiler
Yiyecegin kullanilmasinda acligi gidermekten ziyade baska amaclari etkiler.
Reklamlar nadiren tuketilen yiyecekle onun saglik uzerindeki etkisi arasindaki iliskiden bahseder
TV izlemenin oturarak yapilan bir eylem olmasi nedeniyle cocugunuzun sismanlasmasi ile ilgili olmasi acisindan da TV izlemenin etkileriyle savasmak gerekir. TV izlemek ile saglikli beslenme arasinda saglam bir iliski varmis gibi gorunmese de bu cocuklarla baslar. Bu problemle mucadele etmenin en iyi yolu, izlendiginde TV"yi sinirlayin, reklamlari incelemek icin zaman ayirin boylece cocugunuz pazarlama uzmanlarinin taktiklerinden korunmus olabilir. Sunu unutmayin ki bu marketing uzmanlari reklamlara ve yiyecek dizaynina baslamadan once cocuklara danisirlar.

3-7 yas arasindaki cocugu beslemek

Cocuklarin istahlari istikrarli bir buyume donemine girmesiyle gelisir.Cocuklarin hala bu donemde kesin olarak begendikleri ve begenmedikleri ve hatta kisiye ozel yeme davranislari,tabagindaki yiyeceklerin birbirine dokunmamasi gibi,olabilir. Onlarin bu iyi huylu tuhaf davranislarinin gelip gecici olduguna emin olarak kabullenin. Cocugunuzun sevdigi ve sevmedigi seylere saygi gostermeniz, onlari yemelerini istediginiz yeni bir yiyecegi denemek icin daha da istekli yapacaktir. Cocugunuzun buyumesiyle, daha fazla ve daha az siklikta gunde ortalama bes yada birkac defa yiyebilirler Uc doyurucu ogun ve birkac ogun aralarinda yenen hafif yiyecekler-meyva.cerez tatli gibi (Okul sonrasi alinan hafif yiyecekler normal bir ogun olarak gereklidirler).Yeni yiyeceklere karsi dereceli bir kabullenme gorebilirsiniz. Pek cok cocuk tanidik olmadiklari yiyecekleri red etmeye ve sebzeleri pas gecmeye devam ederler.Sade ve karisik olmayan tabaklari, firinda pisirilen toprak veya cam kaplara gore daha cok sevdikleri gorulur ve oda sicakligindaki, yiyeceklerden hoslanirlar.Cogu cok kuvvetli tadi olan yiyecekleri red eder ve buyuk porsiyonlu yiyeceklerle ilgilenmezler.

Saglikli beslenme gereksinmelerini karsiladiklarindan emin olmak icin asagida gunluk olarak cocugunuzun yemesi gerekenleri veriyoruz.

2 ya da 3 bardak sut (ya da 15 gram peynir yada biraz yogurt her bir bardak sut ile)

yaklasik 50-60 gramlik iki porsiyon et ( ya da bir yumurta, yag, baklagil)

Yeterli miktarda sebze ve meyva (bir elma, yarim muz,uc havuc parcasi, patates puresi,dort ya da bes cilek, yarim bardak meyva suyu)

Dort porsiyon tahil yiyecekleri ( bir dilim ekmek, yarim bardak makarna,yarim bardak pisirilmis tahil turu)

Ogun saatlerini duzenleyin. masaya oturdugunda ac oldugundan emin olun, boyle olunca cocugunuz sadece yemege egilmekle kalmaz, yiyecekten hoslanir da.Hatta cocugunuz acikmis bile olsa cocugunuzun yemek icin beklemesi icin ona yardimci olabilecek yontemler gelistirin. Eger gerekliyse onu yemegin yapildigi yerden uzak tutun.Belki baba neden yemegin masada yenmesi gerektigine dair iyi bir hikaye okuyabilir. Yeme becerileri hala gelistirilmektedir. Cocugunuzun ara sira yiyecegi dokebilecegi ve tabaginin etrafini pis ve daginik birakabilecegi kacinilmazdir.Cocugunuzu ne kadar az elestirirseniz beslenme aliskanligi o kadar iyi olacaktir. Arastirmalar gosteriyor ki cocuklar ne kadar elestirilirse o kadar az iyi besleniyorlar.Bu demek degildir ki bir takim gecerli sinirlar koyamazsiniz.Birtakim mutlak davranislar masaya bagli degildir.

Az yagli diyet cocuklar icin uygun mu?

Amerikali uzman Sue Gilbert bir annenin tum aile icin dusuk yagli diet programi uygulayip uygulayamacagi sorusuna soyle aciklik getiriyor:

Bu gunumuzde pekcok ailenin yuzlestigi bir sorundur. Cocuklar ici az yagli diet uzerine hala calismalar suruyor.Bu noktada calismalar gosteriyor ki cok kati bir bicimde sinirlanan yag ozellikle 10 yasin altindaki cocuklarda uzun vadede saglikli olmak icin fayda saglamiyor ve bazi negatif sonuclari olabiliyor.Iyi yemeyen ve iyi bir gelismesi olmayan cocuklar icin yag kisitlamasi sakincalidir. Ayrica sunu aklinizda bulundurun ki bazi cocuklar onlara ne kadar yagli yiyecek yedirdiginize onem vermezler.

Yukariaki soruyu soran aile orneginde evdeki herkesin ihtiyacina tam uyacak bir yiyecek bulmak kolay olmayacaktir.Dusuk yagli yiyecekleri tum aile icin duzenleyebilirsiniz ve cocuklar icin sizin ve kocanizin yemeyecegi daha yuksek yagli yiyecekleri cocugunuz icin ilave edebilirsiniz. Ornegin, ikinizde yagsiz sut icerken cocuklariniz yagli sut icebilir. Siz yagli yiyacekler yerken cocugunuz tam yagli bir yogut yiyebilir.Sabah tostarini ve aksam ekmeklerini yaglayip kendiniz icin yagsiz olani yiyebilirsiniz. Kendi salatanizi yagsiz bir sosla suslerken, cocuklarinizinkini normal soslarla susleyebilirsiniz.

Ayrica ogunlerinizi de siz ve kocaniz ve cocular arasinda ikiye ayirabilirsiniz. paylasilacak tabaklari bir kenera koyarak. Ornegin, bir tencere makarna pisirin, cocuklarin makaranasina peynir sosu ilave edin sizinkini ise yagsiz domates sosu ile susleyin. Bir kase salatayi ve bir somun tahilli italyan ekmegini paylasin.

Ogun aralarinda yenen hafif seyler, cerez, meyva, tatli gibi seyler sizi sismanlatmaksizin cocugunuza verebileceginiz ilave yag ve kalorileri icerir. Cocuklarin yetiskinlerden daha fazla bu tur hafif yiyeceklere ihtiyaclari vardir (meyva, cerez, tatli gibi).Onlara dusuk yagli ogunler sunup sonra onlara kendinizin katilmayacagi yag iceren hafif yemek ve cerezleri sunarak eksikligi giderebilirisiniz.

Eger bunlarin zor oldugunu dusunuyorsaniz,siz ve esiniz icin yapilacak en iyi sey,cocugunuz icin gerekli yagli yemegi seciyorsaniz, yediklerinizin MIKTARINI kisin. Enerji ihtiyacinizi karsilamak icin az yada cok yag almalisiniz, yag paketlerinin kalori etkisi protein ve karbonhidrattan daha kuvvetlidir. Ayrica dikkat etmediginiz yukarida bahsedilen hafif seyleri gun boyunca almadiginiza cok dikkat edin ornegin, artan yemegi yemek yada susadiginizda su yerine meyva suyu icmek gibi.

Ve elbette ki, her gun gayretli bir sekilde jimnastik yapinki bu en saglikli seydir.Kilo kontrolu icin bu sadece yeterli degildir fakat cocuklariniz icin iyi bir ornek olusturur.Egzersiz yapmak muthis bir stress gidericidir ve ayni zamanda bu evde cocuklarinizin da yapmasi gereken birseydir.

Kati yiyeceklere baslangic: Bebegim ne zaman hazir olacak?

Amerikali uzman Debbi Donovan dort aylik kizi olan bir annenin sorusunu gundeme getiriyor. Anne dort aylik kizlarinin sadece emzirme yontemiyle yeterince beslendigini ,saat uyudugunu soyluyor ve soruyor bebegime ne zaman kati yiyecekler sunmaya baslamaliyim?

Cocuk doktorlari American akademisi bebeklerin 4 ve 6 ay arasinda olanlarinin kati yiyeceklerle tanismasini tavsiye ederler. Kati yiyecekler bebegin artan demir ve protein ihtiyacini karsilamaya yardim ederler. Emzirme bebeklerin besin ihtiyaclarinin % 75"ini karsilayan bir beslenmedir ve ilk yillarinin ikinci yarisinda da devam etmelidir.

Alti aylik bir bebek kati yiyeceklere karsi ilgi gosterir. Cocugunuz desteksiz olarak dik oturur, kucuk nesneleri secer ve sizin tabaginizdakilerle cok ilgilidir. Kati yiyecekleri secmek icin keyfi bir zaman secmektense bebeginizin ilgi isaretini gozlemlemek daha onemlidir.Tum bebekler kati yiyeceklere hazir olmalari ve ilgilenmeleri ayni yaslarda olur.Alerjiye egilimi olan bebekler kati yiyecekleri 9 aylik olana kadar red ederler.

Kati yiyecekleri bebeginize yedirirken yavas hareket edin.Ilk once emzirin, ve sonra bebeginize yarim cay kasigi yeni yiyecekten sunun.Muzlar ve tatli patatesler baslangic icin mukemmeldirler. Bunlar besleyicidirler ve bebekler bunlarin tadlarindan hoslanir gorunurler. Yeni kati yiycekleri verdikten sonra bir hafta bekleyin ki bebeginizin alerjik bir reaksiyon gosterip gostermedigini gozlemleyebilesiniz. Bu reaksiyonlar kurdesen,tahris etme, karin agrisi ya da herhangi bir enfeksiyon olabilir. Eger bebeginiz belli bir yiyecege karsi reaksiyon gosteriyorsa onu yemek dietinden cikarin. Eger cok siddetli bir reaksiyon gosteriyorsa doktorunuza bundan bahsedin
.