11 Nisan 2007 Çarşamba

Ruzgara karsi yurumek ani kalp krizi nedeni

Ruzgara karsi yurumek, kalp hastalarini en az yokus ya da merdiven cikmak kadar yoruyor ve ani kalp krizlerine neden olabiliyor.

Mersin Universitesi'nde gorev yapan Prof. Dr. Murat Dikmengil, gogus ve kalp hastaliklarinda en buyuk tehlikenin ruzgara karsi yurumek oldugunu soyledi.

Dikmengil, Akdeniz Bolgesi'nde iliman bir iklim yasanmasina ragmen ozellikle sabahin ilk saatleri ve aksam uzeri asiri ruzgarlarin hakim oldugunu acikladi:

''Ruzgara karsi birakin kosmayi yurumek bile tipki bir yokus cikmak ya da
merdiven cikmak gibi kalp hastalarini yorar.

Tum kalp rahatsizligi bulunanlara, ruzgara karsi yurumekten kacinmalarini ve boyle havalarda mumkunse evden cikmamalarini oneriyoruz. Aksi takdirde ani kalp krizleri yasanabilir.''

Dikmengil, sporun hangi dali olursa olsun, kisinin saglik durumuna gore
yapacagi sporu secmesi gerektigini de soyledi.

Dikmengil, ''Bunun icin bu hastalik icin gerek yasi gerekse ailesel oykusuyle potansiyel gorulen kisiler rutin kontrollerini mutlaka yaptirmali'' dedi.

Bircok kisinin spor yapabildigi icin kalp hastasi olamayacagi yanilgisina
dustugunu belirten Dikmengil, ''Oysa, duzenli yuruyus yapmak, ya da baska spor dallariyla ugrasmak kalp hastaligi olmadigi anlamina gelmiyor'' diye konustu.

Yaklasan Kurban Bayrami'na da dikkati ceken Dikmengil, "Gogsunden sikayetleri bulunan ve kalp rahatsizligi olanlar kesinlikle heyecanlanmasinlar, yorulmasinlar. Ayaklarini uzatarak dinlensinler. Hepsinden onemli asiri yagli yiyeceklerden kacinsinlar'' dedi.

Dikmengil, kalp rahatsizligi bulunan birine kesinlikle efor testi uygulanmamasi gerektigine de degindi:

"Efor testi, bence, cok tehlikeli. Kalp hastasi zaten efor testini kendi yapiyor. Hasta, "ben iki merdiven cikinca kalbim, gogsum agriyor" diyor. Bu hastayi efor testine almaya hic gerek yok. Boyle durumlarda anjiyo yapilmalidir.''

Kalp ve damar hastaliklarinin dunyada oldugu gibi Turkiye'de de olum nedenleri arasinda ilk sirada yer aldigini soyleyen Dikmengil, kalp hastaligina karsi rutin araliklarla kontrol yapilmasinin olum oranlarinin azaltilmasinda onemli etken olacagini soyledi.



Hiç yorum yok: