11 Nisan 2007 Çarşamba

..::Agiz ve Dis::..

Periodontoloji:

Diseti hastaliklarinin tedavisi amaci ile distaslarinin temizlenmesi, cerrahi tekniklerle hastaligin tedavisi....
Periodontal hastaliklar diseti ve disleri cevreleyen destek dokulari etkileyen iltihabi hastaliklardir. Diseti hastaliginin en onemli sebebi "bakteri plagi"dir. Hergun duzenli ve yeterli fircalama yapilmazsa, tukruk icinde bulunan kalsiyum, bakteri plagiyla birlesip sertleserek disler uzerine yapisir ve distasi (tartar) dedigimiz yapiya donusur. Plaktaki bakteriler tarafindan uretilen zararli maddeler disetlerinde iltihaba yol acar. Diseti hastaliginin bu erken donemine" gingivitis" denir. Bu donemde disetleri kirmizidir,kanamalidir ve hacim olarak buyumustur.Bu hastalik tablosunun ilk sinyallerini fark eden hasta hemen hekime basvurursa bu asamada yapilacak distasi temizligiyle disetlerinin tedavisinde yuksek basari saglanir. Belirtilerin ihmal edilmesi durumunda hastalik ilerler, disetindeki iltihap cene kemigine ulasir ve erimesine neden olur. Bu durumda cerrahi tedaviler gerkebilir. Diseti iltihabinin neden oldugu dis kayiplari, curuklerin neden oldugu dis kayiplarindan daha fazladir. Periodontal problemlerin onlenmesinde en onemli gorev kisinin kendisine dusmektedir.Gunluk agiz bakim islemleri (dis fircalama ve dis ipi kullanma) distasi olusumunu en alt duzeye indirebilir, ancak tamamen onleyemeyebilir. Disler sabah aksam 2 dakika sureyle fircalanmali ve duzenli olarak dis hekimi tarafindan kontrol edilip temizlenmelidir.

Ortodonti:

Dis caprasikliklarinin ve cene anomalilerinin duzeltilmesi...
Kalitim, gelisim yetersizligi, cesitli yanlis aliskanliklar (parmak emme, biberon ve yalanci meme gibi faktorler) sebebiyle olusan bozukluklarin tedavisi ortodontinin konusudur. Sadece dislerde caprasiklik varsa, yas faktoru onemli degildir. Her yasta dislerin duzeltilmesi mumkundur. Ancak kisinin kemik yapisiyla ilgili (iskeletsel) bir problem soz konusu ise, tedavisi ergenlik cagina kadar yapilir.

Dis beyazlatma (Bleaching):

Dis beyazlatma, dislerin yapisindaki renklenmeleri ortadan kaldiran bir islemdir. Dis renklenmelerinin cesitli sebepleri olabilir. En yaygin nedenleri; kahve , cay, kola ve sigara gibi leke yapici maddelerin kullanilmasi, travma, yaslilik, tetrasiklin renklesmesi, eski kaplamalar, sinir dejenerasyonu vb. gibi nedenlerdir. Dis beyazlatma islemi uygun sekilde ve dis hekimi kontrolunde yapildiginda dis ve disetlerine zararsizdir.Ancak tedavi sirasinda dislerde hassasiyet (ozellikle sogukta), disetlerinde kizarma ve hassasiyet meydana gelebilmektedir. Fakat bu gecicidir ve tedavinin bitimiyle birlikte, birkac gun icinde bu sikayetler ortadan kalkmaktadir. Agartma islemi icin iki yontem vardir:
  • Ev agartmasi (home bleaching) denilen yontemde, hekim agizdan olcu alir, bunlara uygun kaliplar hazirlanir. Hasta bu kalibin icersine ilaci yerlestirerek dislerin uzerine takar (en az 6-8 saat ve tercihen uykuda). Islem disin rengine bagli olarak 1-4 hafta icinde biter.
  • Office bleaching denilen, muayenehanede hekim tarafindan yapilan agartmadir. Hekim ilaci disler uzerine uygular, isik kaynagi kullanilarak dislerin beyazlamasi saglanir.Yine dislerin durumuna gore bir veya birkac seansta disler beyazlar.
Dis beyazlatma islemi, hamile ve cocuklar haric herkese uygulanabilir...

Hiç yorum yok: