11 Nisan 2007 Çarşamba

Aci kirmizi ßißer kanSere iyi geLiyor...

Aci kirmizi biberin insan sagligi uzerindeki olumlu etkileri, ozellikle kanser hucrelerini yok eden ozelligi, Ingiltere'de yapilan bir arastirmayla bir kez daha dogrulandi.

Nottingham Universitesi tarafindan yapilan arastirmada, jalapeno biberinin (aci kirmizi biber) icinde bulunan "kapsaisin" maddesinin, hucrelerin enerji ureten isi odasi mitokondriye saldirarak, kanser hucrelerinin olumunu tetikledigi belirlendi.

Arastirmaya gore, kapsaisindeki molekul ailesi vaniloidler, kanser hucrelerindeki protein gelisimine engel olarak "apostosis"i veya hucre olumunu tetikliyorlar. Vaniloidler, bunu yaparken, etraftaki saglikli hucrelere zarar vermiyorlar. Kapsaisin etken maddesini akciger ve pankreas kanser hucrelerinde deneyen bilim adamlari, bu etken maddenin tumorlu hucrenin tam kalbine saldirdigini belirterek, "Tum kanserlerin (Asil topugunu) kesfettigimizi dusunuyoruz" diye konustular.

Arastirmaya baskanlik eden Timothy Bates, kanserli hucredeki mitokondrinin biyokimyasal yapisinin normal hucrelerdekinden cok farkli oldugunu kaydetti.

Bates, bir doz kapsaisinin bir kanser hucresinin apostosise girmesine yol actigini, ancak normal hucrede bu sonuca yol acmadigini belirterek, "Bu, kanserli hucreleri dogustan digerlerinden ayiran ve savunmasiz oldugunu gosteren bir durum" dedi. Turkiye'de siklikla tuketilen aci kirmizi biberde de yogun olarak bulunan alkaloid madde kapsaisinin basta kanser olmak uzere bircok saglik sorununda olumlu etkiye sahip oldugu hekimlerce daha once dile getirilmisti.

TURKIYE VE ABD'DEKI CALISMALAR

Gaziantep Universitesi (GAZU) Tip Fakultesi'nde gecen yil yapilan bir arastirmada da aci kirmizi biberde yogun olarak bulunan alkaloid madde kapsaisinin, kanser basta olmak uzere bircok saglik sorununda olumlu etkiye sahip oldugu belirlenmisti.

Biyokimya Anabilim Dali Ogretim Uyesi Prof. Dr. Necat Yilmaz, calismalarinin sonuclarina gore, kirmizi biberin icerisinde bol miktarda bulunan kapsaisin maddesinin insan sagligi uzerine bircok olumlu etkiye sahip oldugunu belirlediklerini ifade etmis, "Agri kesici ve iltihap cozucu etkisini P- maddesi yok ediyor, kanser onleyici etkisini ise icindeki kirmizi karotenoid maddesi sagliyor. Ayrica kirmizi biber kolesterol dusurucu, mide asidini duzenleyici ve mikrop oldurucu etkilere sahip. Sanildiginin aksine kirmizi biber zayiflatici etki de gosteriyor'' diye konusmustu.

Yilmaz, bu faydalarin saglikli kurutulmus ya da taze yenilen kirmizi biberde goruldugunu bildirmisti. ABD'nin Los Angeles kentindeki Cedars-Sinai hastanesi Kanser Enstitusu ve Kaliforniya Universitesi'nde yapilan bir baska arastirmada da kirmizi biberin icinde yogun olarak bulunan ve aciligini veren kapsaisinin, prostat kanseri hucrelerini yok eden etkisi ortaya cikarilmisti.

Los Angeles'taki Cedars-Sinai Hastanesi Kanser Enstitusu ve California Universitesi'nde yapilan arastirmaya gore, aci kirmizi biberde yogun olarak bulunan alkaloid madde kapsaisin, kanserli prostat hucrelerine enjekte edildiginde, bunlarin parcalanarak yok olmalarini sagliyor.

ISOT-CAPSICUM-ANITUM

Turkiye'de isot (isi otu), bilim cevrelerinde ise ''capsicum anitum'' adiyla bilinen kirmizi aci biber, sevilerek tuketilen ve kulturu yapilan bir bitki. Anavataninin Meksika oldugu sanilan ve Azteklerin yazili belgelerinde soz ettikleri kirmizi aci biber, Avrupa'ya 15. yuzyilin sonlarinda geldi, 16. yuzyilda kita ulkelerine ve Osmanli topraklarina yayildi. Kirmizi biberi en cok tuketen ulkelerden olan Hindistan'a ise bu bitki 17. yuzyilda Portekizliler tarafindan ulastirildi. Hint ve Meksika mutfaginda cok sik kullanilan kirmizi aci biber, Turkiye'de en fazla Guneydogu Anadolu Bolgesi'nde yetistirilmekte ve tuketilmekte. L.T. Tresh adli bilim adami, 1846 yilinda bibere aciligi veren maddenin kristal yapisinda oldugunu tespit ederek, adini ''capsaicin-kapsaisin'' koymustu.

Hiç yorum yok: