11 Nisan 2007 Çarşamba

Kronik Obstruktif Akciger Hastaligi (KOAH)

KOAH gorulme sikligi giderek artmakta olan kronik bir akciger hastaligidir. Tum dunyada sik rastlanan hastaliklar arasinda ikinci ve olum nedenleri arasinda 5. sirada yer alir. Turkiye’de 2,5–3 milyon KOAH’li hastanin oldugu tahmin edilmektedir.

KOAH’in acilimi Kronik Obstruktif Akciger Hastaligi’dir. KOAH'in olusturan iki hastalik vardir: Kronik bronsit ve Amfizem. Kronik bronsit: Fazla miktarda mukusun olustugu, hava yollarinin daraldigi surekli oksurukle seyreden bir hastaliktir. Klasik olarak kronik bronsitte art arda iki yil icinde en az 3 ay suren balgamli oksuruk ataklari gorulur. Amfizem: Akcigerlerin alveollerin (akcigerlerin en ufak hava kesesi) genisleyip, yapilarinin bozuldugu hastaliktir. Amfizemde alveoller hasar gormustur. Klasik belirtisi nefes darligidir.


Yapilan arastirmalara gore, KOAH olgularinin yuzde 80-90'inin nedeni sigaradir. Ancak KOAH olanlar sadece sigara icenler degildir. Sigara dumani, kimyasal duman ve organik tozlara surekli maruz kalmak da KOAH nedenlerindendir.

KOAH yavas ilerleyen ve zaman icinde kotulesen, klinik acidan ilerlemis hale gelene kadar genellikle fark edilemeyen bir hastaliktir. Hem erkeklerde hem de kadinlarda onemli bir saglik sorunudur.


KOAH'in temel belirtileri nefes darligi ve buna eslik eden hiriltili solunum veya oksuruktur. Baslangicta sadece egzersiz veya efor sirasinda nefes darligi gelisir. Zaman gectikce normal gunluk aktiviteler sirasinda nefes darligi gorulur.

Hastalarin hemen hepsinde sabah oksurugu mevcuttur ve cogu bunu sigara oksurugu olarak yorumlar. Eger kronik bronsit tablosu baskin ise balgam cikisi on plandadir.

KOAH maalesef tamamen iyilestirilebilen bir hastalik degildir. Ancak kontrol altina alinabilir ve hayati zorlastiran belirtiler azaltilabilir.


KOAH'in ilerlemesini onleyen ve belirtilerin siddetini kontrol eden yontemler sunlardir: Oncelikle sigaranin birakilmasi, ilac tedavisi (Brons genisleticiler, balgam sokuculer, steroidler, idrar sokuculer) ve akciger rehabilitasyon programlari.

Hiç yorum yok: