Oglen uykusu hafizayi koruyor
Uyku ihtiyacinin bir kisminin gunduz karsilanmasinin gece uykusunda azalmaya yol actigini belirten uzmanlar, "Yarim saatlik gunduz uykusu (en dogrusu saat 14.00 gibidir), 1.5 saatlik gece uykusuna bedeldir" diyor
Bilim adamlari, ogle uykularinin beyni dinlendirmesinin yani sira ogrenme yetenegini de artirdigina dikkat cekiyor. Uzmanlar, Oglen uykusunun adi siesta diye gecer. Calismak soz konusu oldugunda oglen saatleri en verimsiz saatlerdir. Ogleden sonra 14.00 gibi saatlerde uyuyarak gece uykusuna olan ihtiyaci azaltmak mumkun ve akillica olabilir. Gunduz kaliteli bir uyku uyunursa ondan sonraki surecte daha zinde olunur. Uyku yogunlugu, baska bir deyisle uykuya dalma suresi, uyanik kalinan sure ile orantili olarak artmakta ve uykunun baslamasini takiben azalmaktadir." uyarisinda bulundu.
Oglen uykularinin insan vucudunda verim ve zindeligi artirdigina dikkat ceken uzmanlar, her gun ogle saatlerinde yarim saatlik bir ukyunun verimlilik acisindan onemli oldugunun altini ciziyor. Bir internet sitesinde ogle uykusunun yararlari anlatildi. Aciklamada; "Uyku ozellikleri kisiden kisiye degisir. Uyku genetik gecislidir, o yuzden genetik ozellikler cok onemlidir. Bunu tek yumurta ikizlerindeki benzer uyku ozelliklerinden de anlayabiliriz. En genel haliyle gunluk uyku saati 4-11 arasi uygundur ama Turkiye'nin yuzde 75'i 7-8 saat uykuda geciriyor, yuzde 10'u 6 saatten az, yuzde 15'i de 8 saatin uzerinde uyuyor. Kisa uyku, derin yavas uyku evresi degil ve rem dedigimiz kisa sureli ve ruyalarin hatirlandigi uyku suresidir. Kisa uyku aslinda daha etkili bir uykudur. Uzun uykuda ise (ornegin 8 saatlik uyku) kisa uykuda gorunen fazlar var ama bunun uzerine yuzeyel fazlar da vardir ve bu fazlar aslinda cok da etkili degiller. Yani soyle ki uzun uyku cok da gerekli olmayan bir uyku tipidir. Asagi yukari 8 saat uzeri gereksiz denebilir. Gun ortasinda uyumak insan vucudu icin cok yararli. Ayrica gun icerisinde 60-90 dakika uyumanin; beyni 8 saatlik gece uykusuna kadar dinlendirdigi belirtiliyor. Arastirmalarin gunde 60-90 dakika uyuyanlarin test sonuclarinin uyumayanlara oranla cok daha basarili oldugunu gozler onune serdigi belirtiliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder