11 Nisan 2007 Çarşamba

Goz testi ile Alzheimer’a erken tani

Basit bir goz muayenesiyle Alzheimer hastaligini, beyindeki belirtilerinden once teshis etmek mumkun...
ANKARA - ABD’li bilim adamlarinca gelistirilen lazerle goz tarama testi sayesinde Alzheimer hastaligina, belirtileri beyinde olusmadan once tani koymak mumkun hale geldi.

LiveSciense.com’un haberine gore, Harvard Tip Fakultesi’nden Lee Goldstein ve ekibinin gelistirdikleri lazer testi, Alzheimer beyinde kalici hasara neden olmadan hastalarda teshis olanagi sagliyor.

Goz mercegini ve onu cevreleyen siviyi lazerle inceleyerek Alzheimer hastalarinin beyinlerinde olusan “beta-amyloid” proteini kalintilari olup olmadigini incelenen test sayesinde, ilac sirketlerinin de yeni Alzheimer ilaclarinin gelistirilmesine hiz kazandirilacagi belirtiliyor.

“Hastaligi belirtilerinden once teshis etmeliyiz, bu bize hastaligin seyrini degistirme ve tedavi olanagi saglar” diyen Dr. Goldstein, fareler uzerinde yapilan denemelerin kisa sure once insanlarda da yapildigini ve basarili oldugunu soyledi.

Goldstein ve ekibi bulgularini 9 Ekim’de New York eyaletinin Rochester kentinde yapilacak Amerikan Goz Vakfi yillik toplantisinda sunacaklar.


Hiç yorum yok: