11 Nisan 2007 Çarşamba

AIDS'e karsi jel...

Brezilyali bilim insanlari, ulke kiyilarinda yasayan "dictyota pfaffi" adli bir deniz yosunundan elde edilen bir maddeyle AIDS virusune karsi jel gelistirdiler.

Arastirmayi yapan ekibin baskani immunolog Luiz Castello Branco, basina yaptigi aciklamada, AIDS virusunun cinsel yolla gecmesini engellemeyi amaclayan mikrop oldurucu jelin, fareler ve rahim agzinda yasayan canli hucreler uzerindeki ikinci asama deneylerinin gelecek ay baslayacagini belirtti.
Rio de Janeiro kentindeki Oswaldo Cruz Enstitusu'nde yapilan arastirmanin koordinatoru Branco, son uc yildir yurutulen projenin ilk asamasinda, jelin yuzde 95 oraninda etkili oldugunu kaydetti.
"Buyuk olasilikla sonunda urunun yuzde 50'nin uzerinde bir etkisi olacak" diyen Brezilyali arastirmaci, tamamen Brezilya yapimi olan jelin 7 yil icinde ticari urun olarak piyasaya surulmesinin beklendigini soyledi.
Branco, Afrika'da yapilan deneylerde urunun simdiden, kitadaki AIDS vakalarinin yuzde 40 azaltilmasini saglayacak sekilde yuzde 30 oraninda etkili oldugunu belirterek, "Kadin, kocasi bilmeden bu jeli kullanabilir. Simdi urunun guvenligini ve ideal doz miktarini test edecegiz" dedi.

Hiç yorum yok: