11 Nisan 2007 Çarşamba

Bitter cikolata tansiyona faydali

Italyan, Ingiliz ve Alman bilim adamlari, sutsuz cikolatanin tansiyonu dusurucu etkisi bulundugunu, kalp hastaliklarina karsi da korudugunu tespit etti

Italyan ve Ingiliz bilim adamlarinin, sonuclari Nature dergisinde yayimlanan arastirmasinda, sutsuz cikolatanin kalp hastaliklarina karsi koruma saglayan kandaki antioksidan seviyesini artirdigi belirlendi. Sutlu cikolataya nazaran 100 gram siyah cikolata tuketiminden sonra kandaki antioksidan seviyesi yuzde 20 oraninda artti. Bilim adamlari, "Bu sonucun, sutun cikolatadaki antioksidanlarin emilimini engelleyebildigini gosterdigini" kaydetti.

Polifenol sayesinde

Almanya daki Koln Universitesi nde yapilan kucuk capli bir arastirmanin sonucunda da sutsuz cikolatanin tansiyonu dusurucu etki yaptigi saptandi. Hafif hipertansiyon sik�yetleri bulunan 13 kisiden 7 sine 2 hafta boyunca her gun 28 gram sutsuz, 6 sina da sutlu cikolata yedirildi. Bilim adamlari, "Sutsuz cikolata yedirilen deneklerin tansiyonundaki dusus muhtemelen bu cikolatanin icindeki polifenol maddesi sayesinde gerceklesti" dediler.

Sutlu cikolata sevenlere teselli

Siyah cikolatanin kalp ve tansiyon uzerindeki etkisini tespit eden bilim adamlari, sutlu cikolata sevenleri de, "Sutsuz cikolatadaki ayni miktarda antioksidan emilimini saglamak icin sutlu cikolatadan iki kat daha fazla yemek gerekiyor" diye teselli ediyor. Ancak bu da daha fazla kalori, dolayisiyla kilo demek.

Hiç yorum yok: