11 Nisan 2007 Çarşamba

Yaniklarda ilk mudahale nasil yapilmali???

Yaniklarda ilk mudahale nasil yapilmali?

Deri bir kac fonksiyonu bir arada bulundurur;

1.Enfeksiyona karsi engel olusturur

2.Altinda bulundurdugu organ ve dokulari korur

3.Vucut isisinin korunmasini saglar

4.Sicak,soguk,agri ve dokunma duyularini tasir

5.Vucut cikartilarinin uzaklastirilmasi icin bir yol olusturur.

Organizmanin bolgesel olarak ates,buhar,sicak cisimler ile karsilasmasi sonucu gelisen doku harabiyetidir. Zararin derecesini bildiren siniflandirmada yanigin derinligi, vucudun ne kadarinin etkilendigi ve yanik bolgenin yeri goz onunde bulundurulur. Buna gore

1.derece yanik ( yuzeyel yanik ) ; Cilt kuru,kizarik ve hafif sis gorulur.Agrilidir ve cok hassastir.Orta dereceli gunes yaniklari buna ornektir.

2.derece yanik (kismi kat yanik ) ; Cilt kizarik ve nemli gorunur.Bul denen ici sivi dolu kesecikler olusmustur.Cok agrilidir.Atesle direkt temas,sicak sivi veya cisim yaniklari,kimyasal madde veya gunes yaniklari ikinci derece yaniga yol acabilir.

3.derece yanik (tam kat yanik) ; cildin tum tabakalarini etkileyip cilt alti dokudan kas, kemik ve organlara dek inmis yaniklardir. Cilt kuru, serttir, elastikiyetini kaybetmistir, mumsu gorunumde olabilir.Koyu kahverenginden siyaha dek renk alabilir, agrisizdir.En cok patlama ile olusmus yanginlarda ve alevlerle sinirlanmis ortamda kalan kisilerde veya elektrik carpmalari ile olusur.

Ilk yardim

1.Hastayi yanik kaynagindan uzaklastirip yanmayi durdurmak.

2.Ilk yardim icin uygulamalari baslatmak;oncelikle hastanin yasamsal belirtilerini hizla degerlendirip oncelik belirlemek

3.Yanik bolge ile ilgilenmenin yeterli oldugu karari verildikten sonra birinci derece yaniklarda soguk su ile sogutmak.Bu islem akan soguk su ile veya su dolu bir kapta 5-10 dakika tutmak ile yapilir. Agizdan agri kesici ilaclar alinabilir. Agri kesici kremler kimi kisilerde alerjik reaksiyona yol acabileceginden dikkatli kullanilmalidir. Bu tip yuzeysel yaniklar 48 saat icinde kendiliginden iyilesir; bu surenin sonunda kirmizilik ve agri devam ediyorsa bir saglik kurulusuna basvurmalidir.

Ikinci derece yaniklarda yanik bolgeyi soguk suyla islatmak ve ya soguk suyla dolu kapta bekletmek uygundur. Kol ve bacaklarda yanik varsa kalp seviyesinden yukarida tutmak gerekir. Varsa taki, giysi ve diger aksesuarlari cikartmak gerekir. Cilde bulasmis yag,gaz gibi yabanci maddeler sabunlu su ile dikkatlice temizlenebilir. Yanik alani temiz bir ortuyle kapatmalidir.

Ucuncu derece yaniklarda hastayi alandan uzaklastirip kisaca sogutmasini yaptiktan sonra mumkun olan en kisa surede bir saglik kurulusuna ulastirmak gerekir.

Ne yapmamali ?

1.Yaralari sogutmak icin buz kullanilmaz; duyu azalmasina yol acip donuk olusturabilir.

2.Yaranin uzerine yapismis giysileri sokmemelidir, etrafi kesilip o bolge birakilir.

3.Asla dis macunu, krem, yag, salca gibi maddeler surulmez.

UNUTMAYINIZ !

Eller, ayaklar, yuz ve ureme organlarindaki 3.derece yaniklar

.Solunum sistemi hasari ile birlikte olan yaniklar

.Vucudun %10 undan fazlasini kaplayan 3.derece yaniklar

.Vucudun %20 sinden fazlasini kaplayan 2.derece yaniklar

.Cocuk ve yaslilardaki her turlu yanik

.Ozellikle kol veya bacaklarin tamamini dairesel olarak kaplayan yaniklar

.Kol veya bacakta kirik suphesi ile birlikte olan yaniklardir.Mutlak hastanin yasamsal bulgulari dikkatle gozlenip gerekirse desteklenerek en kisa zamanda bir saglik kurulusunda tedavileri baslatilmalidir.

Hiç yorum yok: