11 Nisan 2007 Çarşamba

Kan bagisi konusunda merak edilenler

Kan bagisi konusunda merak edilenler
Turkiye'de halkin yuzde 39'unun tasidigi A Rh pozitif en yaygin kan grubuyken, yuzde 1'inin tasidigi AB Rh negatif ise en az rastlanan kan grubu.
Turkiye Kizilay Dernegi, kan bagisini artirmak amaciyla yuruttugu kampanya cercevesinde halki bilgilendirici brosurler bastirdi.

Turkiye'de kan gruplarinin gorulme sikligina yer verilen brosurlere gore, halkin yuzde 39'u A Rh pozitif, yuzde 29'u 0 Rh pozitif, yuzde 14'u B Rh pozitif, yuzde 6'si A Rh negatif, yuzde 5'i AB Rh pozitif, yuzde 4'u 0 Rh negatif, yuzde 2'si B Rh negatif, yuzde 1'i de AB Rh negatif kan tasiyor.

-xxx SORULAN SORULAR-

Brosurlerdeki kan bagisiyla ilgili sik sorulan sorular ve yanitlari da soyle:

-Kimler kan bagislayabilir: 18-65 yas arasi onemli bir saglik problemi bulunmayan, vucut agirligi 50 kg'in uzerinde olan kisiler.

-Ne siklikla kan verilir: Bagislar arasinda en az 2 ay ara olacak sekilde senede 4 kez kan bagislanabilir.

-Kan bagislamaya gelirken yanimda ne getirmeliyim: Resmi kimlik belgesi yeterlidir.

-Kan bagisi ne kadar zaman alir: Kayit, muayene, kan verme ve ikram islemlerinin hepsi 30-35 dakika surer.

-Aci hisseder miyim: Evet. Ama sadece igne cildinizi gecerken agri hissi duyarsiniz. Ignelerin uc keskinligi ve egimi agriya en az neden olacak sekilde tasarlanmis, silikonla kaplanmistir.

-Her bagisimda form doldurmam gerekli mi: Evet. Formdaki sorulara vereceginiz samimi ve dogru cevaplar yapilacak tum tarama testlerinden daha gecerlidir.

-Vucudumda ne kadar kan var: Eriskin bir insanda ideal kilosunun yuzde 8'i kadar kan vardir. Pratik olarak 5 bin-6 bin mililitre olarak hesaplanir.

-Ne kadar kan aliniyor: 405-495 mililitre. -Sarilik gecirdim kan bagislayabilir miyim: B ve C tipi sarilik gecirenler hicbir zaman kan bagisi yapamaz.

-Kan bagislandiktan sonra herhangi bir degisiklik hisseder miyim: Tavsiyelere uymussaniz yarim saat icinde gunluk aktivitelere donebilirsiniz. Ancak asiri dikkat gerektiren ve guc harcanan meslek sahiplerinin kan bagisladiklari gun dinlenmeleri tavsiye edilir.

-Kanim kullanilmadan once test ediliyor mu: Mutlaka! AIDS, C ve B tipi sarilik, frengi ve kan grubu testi her bagista yapilir. Ancak herhangi bir suphe uzerine test yaptirmak amaciyla kan bagislayanlara bundan vazgecmeleri oneriliyor.

-Test sonuclarim pozitif bulunmussa ne olur: Panige kapilmayin. Bu durumda dogrulama testleri yapilarak kan merkezi doktorunca size bilgi verilecek.

-Kansiz kalir miyim: Hayir. Bagis oncesi yapilan test sonucu kan duzeyi dusuk bulunan kisilerden kan alinmaz.

-Kilo alip verir miyim: Hayir. Kan bagisinin bilimsel olarak kanitlanmis bu tur yan etkileri yoktur.

-Ilac kullaniyorum kan bagislayabilir miyim: Bazi ilaclar kan bagisi icin engel olusturabilirler. Bu durum butun ilaclar icin gecerli degildir. Lutfen kullandiginiz ilaclari kan merkezi doktoruna bildirin.

-Kan bagisi yapmak aliskanlik veya bagimlilik yapar mi: Bilimsel olarak kan bagisinin bagimlilik yaptigini gosteren bir calisma yoktur.

-Kan bagisladigim zaman AIDS veya herhangi bir hastalik bulasir mi: Kan alimi islemindeki igneler tek kullanimlik ve sterildir. Bu nedenle herhangi bir hastaligin bulasma riski yoktur.

-KAN BAGISLAYANLAR NELERE DIKKAT ETMELI-

Brosurlerde kan bagislayanlara yonelik su onerilerde bulunuluyor:

-Kan alindiktan sonra 30 dakika gecmeden sigara icilmemeli

-Kan alinan kolunuzla ilk birkac saat agir bir sey kaldirmayin

-Ilk 4 saat her zamankinden daha fazla sivi alin

-Bir sonraki ogunden once alkollu icecek almayin

-Ayni gun agir spor hareketleri yapmayin, sauna ve hamam gibi sicak ortamlarda bulunmayin

-Agir ve asiri dikkat gerektiren islerde calisanlar 24 saat dinlenin

-Bayginlik hissi, bas donmesi olursa bir yere uzanin ve basinizi iki dizinizin arasina alacak sekilde oturun

Hiç yorum yok: