11 Nisan 2007 Çarşamba

Dik oturmak omurgayi zorluyor




Iskocya’da yapilan bir arastirmada, dimdik oturmanin kronik sirt agrisina neden oldugu belirlenirken, doktorlar, omurgaya daha az baski yapan geriye kaykilarak oturma pozisyonunu onerdiler.

Uzmanlar hafifce geriye yaslanarak oturulmasini oneriyor.


Sirt ya da boyun agrisi cekmemek icin dik oturmak gerekir dusuncesi artik gecerliligini yitiriyor. Iskocyali ve Kanadali bilimadamlarinin yaptigi arastirmada 90 derecelik bir aciyla dimdik oturmanin omurgaya fazlasiyla baski yaptigi belirlendi. Bilimadamlarina gore masabasinda ya da bilgisayar karsisinda en dogru oturma sekli hafif geriye yaslanarak yani 125 derece ve uzeri bir aciyla oturmak...

Isyerinde ya da evde zamaninin buyuk bolumunu oturarak gecirenlere bugune kadar uzmanlar sirt agrisi cekmemeleri icin hep dik oturmalarini onerdi.

Ancak Iskocyali ve Kanadali bilimadamlari farkli oturma sekillerinin omurgayi ne kadar zorladigina dair bir arastirma yapti ve bilgisayar karsisinda ve masabasinda en dogru oturma seklinin 125 derece ve uzeri bir aciyla oturmak oldugunu belirledi.

Arastirma kapsaminda uc farkli oturma seklinin sirt kaslarina, omurgaya ve omurgadaki disklere ne kadar baski yaptigi belirlendi.

Incelenen ilk oturma sekli 70 dereceden az bir aciyla yani one dogru egilerek oturmanin omurgayi nasil etkiledigi oldu. Bu sekilde oturanlarin sirtin en alt bolumundeki kaslari ve tendonlari fazlasiyla zorladigi belirlendi.

Omurgaya en fazla baski yapan oturma seklinin 90 derecelik aciyla yani dik oturmak oldugu belirlendi. Bu sekilde oturuldugunda omurgadaki diskler uzerinde buyuk bir baski olustugu goruldu.

Ancak ayaklar yere basarken geriye dogru yaslanarak yani 125 derece ve uzeri bir aciyla oturuldugunda omurganin, disklerin, kas ve tendonlarin cok daha rahat oldugu belirlendi. Bu sekilde oturuldugunda omurganin dogal yapisi olan “S” sekline en yakin halinde oldugu goruldu.

Chicago’da yapilan Kuzey Amerika Radyoloji Vakfi yillik toplantilarinda sunulan arastirma, Iskocya’nin Aberdeen kentindeki Woodend hastanesinde sirt agrisi olmayan 22 gonullu uzerinde yapildi.

Hiç yorum yok: