11 Nisan 2007 Çarşamba

Obeziteye karsi sakizla mucadele

Ingiliz bilim adamlari, sakiza yerlestirecekleri ozel bir madde ile obezite ile mucadele etmeyi dusunuyor. Londra Emperyal Koleji'nde calisan bilim adamlari, vucudun yeterince besin aldiginda salgiladigi enzimi taklit eden bir ilac uzerinde calisiyor.

Vucuda enjekte edilebilecek ilacin 5 ila 8 seneye kadar hazir olmasi bekleniyor. Ancak bilim adamlari, ilacin sakiz yolu ile vucuda alinmasini hedefliyor. Dunya uzerindeki 5 yetiskinden bir obezite hastaligi ile karsi karsiya. 2010 yilinda bu rakamin 3'te 1 olacagi tahmin ediliyor.

Ilac uzerinde yapilan arastirmalarda, vucuda ortalama seviyede enjekte edilen ilacin insanin gunluk aldigi gidanin yuzde 15-20 oraninda kesilmesine yardimci oldugu ortaya cikti.

Arastirma grubuna baskanlik eden Prosefor Steve Bloom, "Bir problemimiz var ve ne yapacagimizi bilemiyoruz. Obez insanlar ciklet cignemeyi seviyor." dedi. Arastirmacilar, testlerini hafif kilolu insanlar uzerinde gerceklestirdi. Ilaci alan kisilerin kendilerini daha az ac hissettikleri ve normal yediklerinin yuzde 15-25 oranin daha az yedikleri ortaya cikti.

Hiç yorum yok: