11 Nisan 2007 Çarşamba

Aile sofrasi ruh sagligina iyi geliyor

Ailenizle ne siklikta yemek yediginizi dusunun ve bu sayiyi mumkun oldugunca cogaltin. Cunku birlikte yemek yiyen aile bireylerinin ruh sagligi problemleri daha az.

Psikiyatrist Doc. Dr. Sefa Saygili, ailelerin sofrada bulusmasinin onemini belirterek, birlikte yemek yiyen aile bireylerinde ruh sagligi problemlerinin daha az oldugunu belirterek ayak ustu atistirmak yerine aile bireylerinin bir arada yemek yemesinin tercih edilmesini onerdi.

Doc. Dr. Sefa Saygili, Aylik olarak yaynlanan Gulistan Dergisi'nin halen bayilerde satilan ocak 2007 tarihli 73. sayisinda yayinlanan "Sofraya Davet" baslikli makalesinde, gunumuzun yaygin adetlerinden birinin de yemeklerin tek basina yenmesi veya 'tastfood' (hizli yemek) tarzi, yani ayakta atistirmak olduguna dikkat cekerek, "Halbuki, yemegin baska fonksiyonlari vardir. Birbirini seven kisilerin, ozellikle ailelerin, RabbimIzin ikram ettigi nimetleri bir arada sohbet ederek, nese ve muhabbet icinde yemeleri; aile birligi ve ruh sagliginin korunmasi acisindan vazgecilmez derecede onemlidir" uyarisinda bulundu.

Sofra basina ailece oturmak, kisileri
birbirine baglar,evde sicak ve sevgi
dolu bir ortam olusmasina yardim eder.

"Cunku yemekte bir araya gelmeyen, gelseler bile hicbir sey konusmayan bir aile; butunlesme, yemek zamanini canli duygular ve manalarla zenginlestirme gucunu kaybeder. Bu donmus b�r yiyecegi yemege calismak gibi bir seydir; tatsiz, tuzsuz ve tatminsizdir" diyen saygili, makalesini su sekilde surdurdu: "Yemekte bir araya gelmis ailenin sevgi ve emek harcanarak hazirlanan bir yemegi, neseyle paylasilmasindan o kadar cok sey kazanilir ki... Sofra basina ailece oturmak, kisileri birbirine baglar, evde sicak ve sevgi dolu bir ortam hazirlamaya yardim eder. Butun bunlar, aile fertlerinin mutlulugunu artirir.

Ailece sevdigimiz yemekler, bizi butunlestirir ve fiziki, hissi ve ruhi bakimdan guclendirir. Sofra basinda tatli sohbetler yapmak, aile fertlerinin birbirlerini dinlemesi, ozellikle cocuklarin da soz sahibi olmasi.
Butun bu aile efradiyla; es, cocuk, kardes, ana, babamizla ve evde diger bulunanlarla yemek vakti gelince topluca sofraya oturmamiz veya dostlarimizla, sevdiklerimizle beraber olmamiz, Peygamber Efendimizin ummetine tavsiyelerinden biridir"

BIRLIKTE YEMEK KALPLERI BIRLESTIRIR

Saygili, "Gercekten birlikte yenilen yemeklerde kalpler birlesir, anilan gidalarin bereketi artar. Kisiler daha musamahali, telkine, anlasmaya ve isbirligine yatkin haldedir. Modern dunyada is gorusmelerinin ve kritik anlasmalarin hep yemekli toplantilarda yapilmasi bosuna degildir." saptamasinda bulunurken, su noktaya a dikkat cekmeyi ihmal etmedi: "Yalniz, sofra basinda sadece yemek yenmeli ve sohbet edilmeli; televizyon seyretmek, gazete okumak gibi baska is yapilmamalidir. Yine, cocuklarin yaramazliklari veya hatalari konusulmamali, hos seylerden bahsedilmelidir"

PEYGAMBERIMIZ DE TOPLU YEMEGI ISARET EDIYOR

Saygili makalesinde, "Peygamberimizin "Yemeklerinizi toplu olarak yiyiniz, bereket topluluktadir" ve "Allah'in en cok sevdigi yemek, cevresinde ellerin fazlaca bulundugu sofra ve yemektir" sozleri, bu acidan oldukca enteresandir. Ustelik kosusturma ve karmasanin arttigi gunumuz dunyasinda, daha da onem kazanan bir tavsiyedir" hatirlatmasina yer verdi ve makalesini su tavsiyelerle bitirdi:

"Halbuki yemek yalniz yendiginde, kisi doydugunu yeterince hissedemez, topluluktaki lezzeti alamaz ve adeta yediklerinden tatmin olmaz.
Aileyle birlikte yemenin cocuga saglayacagi onemli bir fayda da, buyuklerle birlikte sebze agirlikli, degisik gidalara ve saglikli beslenmeye aliskanlik kazanmasidir.

Birlikte yemek yiyen ailelere mensup cocuk ve ergenlerde ruh sagligi problemlerine daha seyrek rastlandigi, bu cocuklarin kendine guvenlerinin daha fazla oldugu bir gercektir. Cunku, ailece sofraya oturmak, ruh sagligini koruyan, birlestirici ve aile hayati Icin duzenleyici bir mekanizmadir. Bu firsati kacirmayalim

Hiç yorum yok: