7 Mayıs 2007 Pazartesi

Stres, vucuttaki kanser hucrelerini guclendiriyor / 7 mayis

Modern zamanlarin hastaligi stresin, kanserle dogrudan baglantisi olabilecegi ve kanser hucrelerinin guclenmesine yol actigi belirtildi.

Biyolojik Kimya Dergisi'nin mart sayisinda yayinlanan bir arastirmada "epinephrine" isimli stres hormonunun ozellikle prostat ve gogus kanseri hucrelerini guclendirerek bu hucrelerin omrunu uzattigi ortaya cikti. Arastirmaya gore stres, hem kanser hucrelerinin gelisip cogalmasina sebep oluyor hem de kanser tedavilerinin etkinligini azaltiyor. Stresli olaylar karsisinda epinephrine hormonu ani yukselise geciyor ve uzun sureli sikinti veya depresyon durumlarinda da vucutta epinephrine orani yuksek kalmaya devam ediyor.

Strese Ekspres Cozum.....

Sabahlari bes dakika

Gulumseyerek beyninizi uyarin. Gulmek hem bedeniniz, hem de ruhunuz icin etkili bir ilactir. Gerildiginizi hissettiginiz anda bir kahkaha atin. Bu sizi daha mutlu etmekle kalmaz, ayni zamanda endorfin seviyenizi yukselterek bagisiklik sisteminizi de guclendirir. Entelektuel performanizini artirmasi da cabasi.

Toplantidan once 10 dakika

Vucudunuza masaj yaparak tansiyonunuzu dusurun. Aromaterapi uzmanlarina gore, aninda ise yarayan iki temel kendi kendine masaj teknigi mevcut. Ilkinde bas parmaginizi kas kemiginizin alti ile gozkapaginizin ustune yerlestirip, isaret parmaginizla elmacik kemiklerinizin uzerine bastiriyor ve her iki parmakla birkac dakika boyunca 8 ciziyorsunuz. Ikincisinde ise elinizde, bas ve isaret parmaklariniz aarsinda bulunan akupresur noktasina bastirip, hafifce masaj yapiyorsunuz. Gevsemenizi ve daha enerjik olmanizi saglayan, agrilari ve stresi azaltan bu ternigi gun icin icinde her iki elinize de uyggulayin.

Ogle yemeginden sonra 15 dakika

Meditasyonla konsantrasyonunuzu artirin ve genclesin. Akliniz surekli, yetistirmeniz gereken raporlar ve sabahki toplantida alinan kararlarla mesgulken, icinde bulundugunuz ana odaklanmaniz pek kolay olmaz. Bu durum, ogle yemeginin ardindan ortaya cikan enerji dususuyle daha da zorlasir. Cozum mu? Herkese bir stres savas olan medistasyon sayesinde, basit bir egzersizle bile zihin yukunuzu bosaltabilir, zekanizi keskinlestirebilirsiniz. Ustelik bunun icin yoga matina ve los bir odaya da ihtiyaciniz yok. Sandalyenizde rahat bir pozisyona gecmeniz, gozlerinizi kapamaniz ve derin bir nefes almaniz yeterli. Bu esnada, nefesinizin vucudunuzun iinde diyaframa kadar yol alisini ve sonra agzinizdan geri cakisini gozunuzun onunde canlandirmayi deneyin. Sonra midenizde bir mum yandigini hayal edin; aldigniz her nefeste alevi titresin. Bu alevin guclu bir sekilde parladgigini dusunun ve ona bakarak, “ben basarili ve guclu biriyim” deyin. Ardindan derin bir nefes alin ve mumu ufleyin. Gozlerinizi actiginizda kendinizi daha tetikte ve tazelenmis hissedeceksiniz.

Sicak Hava Ofke Patlamalarina Sebep Oluyor !

Sicak hava ofke patlamalarina sebep oluyor

Akdeniz Universitesi Saglik, Kultur ve Spor Dairesi Baskanligi nda gorevli Uzman Psikolog Elif Yazar, asiri sicaklarin insan psikolojisini olumsuz etkiledigini belirterek, "Bir olay karsisinda tepki verirken ya da karar alirken birkac dakikalik nefes egzersizi yapilmali" uyarisinda bulundu.

Ozellikle ofke ve anksiyeteye yatkin kisilerde sabirsizlikla tahammulsuzlugun sicakla birlikte tetiklendigine dikkat ceken Yazar, sicakla birlikte tepkisel hareketlerin arttigini ifade etti. "Kisi, en son yapacagi seyi ilk basta yapmaya basliyor" diyen Yazar, sozlerine soyle devam etti:



"Sicakta sabirsizlik ve tahammulsuzluk basladigi gibi, ofke patlamalari da yasaniyor. Ofkenin nedeni aranmadan, aniden ortaya cikiyor. Bunlarin yani sira umutsuzluk, karamsarlik, yorgunluk, olumsuzluk ve uyku hali de sicakla birlikte daha yogun hissediliyor. Kisi, belki en son soyleyecegi ya da yapacagi seyi ilk basta yapiyor. Bu nedenle, ani tepkiler ve kararlar yerine, birkac dakika nefes alip verdikten, ve birkac dakika dusundukten sonra olaylar karsisindaki tepkiler ortaya koyulmali."

Sicak havada arac kullanmanin onemine de dikkat ceken Yazar, asiri sicaklarin kisinin reflekslerini zayiflattigi soyledi. "Refleks zayiflamasi hayati bir konudur" diyen Yazar, trafikte dikkatli olunmasi gerektigini belirtti. Yazar, "Trafikte sinirlenmemek, mumkunse klimali araclarda bulunmak, sabirsizlik gostermemek, ofke patlamalarina engel olmak olasi kazalari onleyecektir. Sicak insani sinirli yapabiliyor. Bunun icin trafige cikarken kisi kendi kendine sakin olmayi telkin etmeli. Kendisini, trafikte karsi tarafa toleransli olacagina inandirmali. Bu tip telkinler, olumsuzluklari engelleyecektir" seklinde konustu. Sicaklarda yayalarin da dikkatli olmasi gerektigini hatirlatan Yazar, "Yayalarin dikkatli olmasi gereken konu, suruculerin hata yapabilecekleridir. Bu nedenle yolun karsisina gecerken dikkat edilmesi gerekiyor" dedi.


Sicaklarin insan vucudu uzerinde oldugu kadar ruh halinde de degiskenliklere neden oldugunu yenileyen Yazar, bol sivi alinmasi gerektigini kaydetti. Yazar, "Ayrica mecbur kalinmadikca sokaga cikilmamali. Serin yerler tercih edilmeli. Nefes egzersizleri ihmal edilmemeli" ifadelerini kullandi.

Ruh Sagligi Nedir?

RUH SAGLIGIMIZ

Psiko-Sosyal Saglik Nedir?

Burada iki kelime bulunmaktadir. Psiko ve sosyal keli­meleri birlestirilerek psikososyal denilmektedir. Psikoloji ruh bilimidir. Ruh sagligiyla ilgili bilgiler psikoloji adi altinda toplanmaktadir. Psikolojik sagliga mental, ruhsal, moral ve ahl�k yonunde saglik da denilmektedir.Burada bildirilen psikoya tek kelimeyle ruh sagligi diyebiliriz.


Ruh Sagligi Nedir?: Ruh sagligi su ogelerden Olus­maktadir:
1) Insanin toplumla ahenkli-uyumlu Iliskiler kurabilme yetisinin-yeteneginin-kabiliyetinin olmasidir.
2) Insanin kendi kosullari-sartlan icerisinde basarili olabilmesidir.
3) Insanin hayatin-yasamanin turlu streslerine-sikintilarina tahammul gucu gosterebilmesid�r.
4) Insanin sosyal cevreye iyi bir sekilde uyum gosterebilmesidir.
5) Insanin zor ve guc durumlara dusse bile umidini kaybetmemesidir, bu zorluklardan cikabilmesi icin kendinde moral, mucadele ve calisma gucu bulabilmesidir.
6) Insanin adeta gozlerinin icinin gulmesi ve yasama sevinci duyabilmesidir
7) Insanlari sevmesi, saymasi, insana deger vermesi, kendisinin de diger insanlar tarafindan ayni sekilde sevilip sayilmasini ve deger verilmesinin teminidir. Yani sosyal cevreye akil, his ve heyecan bakimindan iyi bir adaptasyon saglamasidir.
8) Insanin dogru, durust, kendinin ve baskalarinin haklarina saygili, caliskan, ozverili ve tek kelimeyle olgun bir insanda olmasi gereken degerlere sahip olabilmesidir vd.
Bu ogeler birleserek bireyin ruh sagligini olusturmak­tadir. Bu degerler yok veya noksan Ise kisi buna gore ruh sagligi yonunden not alacaktir.

Bu ogeler birbirinin aynisi yahut birbirine cok yakin gibi gorunurlerse de tarifi daha iyi anlatabilmek icin boylece maddelendirmek daha yararli ol­maktadir.

Aradaki farklari fark ederek butunu kavramak esastir. Goruldugu gibi ruh sagligi ne kadar onemli olmakta­dir. Ruh sagligina diger bir sekilde akil sagligi da denilmek­tedir.

Anlami kuvvetlendirmek icin akil ve ruh sagligi olarak da soylenmektedir. Akil sagligi baska, ruh sagligi baska de­gildir. Ikisi de birbirinin icerisindedir. Bunun icin artik akil ve ruh sagligi yerine sadece bunlardan birisi kullanilmaktadir.Bu da ruh sagligidir.

Sosyal Saglik Nedir: Insanin yasadigi sosyal cevre­de sagligini bozabilecek olumsuzluklarinin olmamasidir. Trafik kargasasi, cevre kirliligi, insanlarin egitimsizliginden, bilgisiz­liginden ve gorgusuzlugunden kaynaklanabilecek turlu sikin­tilar, uzuntuler, yol, su, elektrik sorunlari vd. bunlar arasin­dadir.

Oyle ise sosyal saglik bireyin yasadigi sosyal cevrede bedensel ve ruhsal sagligini bozmayacak sartlari bulabilmesidir. Bu olmaz ise haliyle insanin yerine gore bedensel ve ruhsal sagligi da tehlikeye girebilecegi gibi hastalanabilir, sakatlanabilir hallere de dusebilir. Buna erken olumleri de da­hil edebiliriz.

Goruldugu gibi sosyal saglik da cok onemlidir. Bunun olabilmesi icin devlet, toplumlar ve tum insanlik ge­reken gorevlerini yapabilmeli, bunun icin ozen gostermez­dirler.

Iste psikososyal saglik ruhsal ve sosyal sagligin birlikte soylenmesidir. Cunku bu iki oge birbiriyle cok ilgilidir. Ruh sagligi olmadan sosyal saglik olmaz. Sosyal saglik olmadan da ruh sagligindan soz edilemez. Bedensel saglikta buna eklenirse insanin bedensel, ruhsal ve sosyal sagliginin bir butun olusturdugu daha iyi anlasilabilir