7 Mayıs 2007 Pazartesi

Psiko-Sosyal Saglik Nedir?

Burada iki kelime bulunmaktadir. Psiko ve sosyal keli­meleri birlestirilerek psikososyal denilmektedir. Psikoloji ruh bilimidir. Ruh sagligiyla ilgili bilgiler psikoloji adi altinda toplanmaktadir. Psikolojik sagliga mental, ruhsal, moral ve ahl�k yonunde saglik da denilmektedir.Burada bildirilen psikoya tek kelimeyle ruh sagligi diyebiliriz.


Ruh Sagligi Nedir?: Ruh sagligi su ogelerden Olus­maktadir:
1) Insanin toplumla ahenkli-uyumlu Iliskiler kurabilme yetisinin-yeteneginin-kabiliyetinin olmasidir.
2) Insanin kendi kosullari-sartlan icerisinde basarili olabilmesidir.
3) Insanin hayatin-yasamanin turlu streslerine-sikintilarina tahammul gucu gosterebilmesid�r.
4) Insanin sosyal cevreye iyi bir sekilde uyum gosterebilmesidir.
5) Insanin zor ve guc durumlara dusse bile umidini kaybetmemesidir, bu zorluklardan cikabilmesi icin kendinde moral, mucadele ve calisma gucu bulabilmesidir.
6) Insanin adeta gozlerinin icinin gulmesi ve yasama sevinci duyabilmesidir
7) Insanlari sevmesi, saymasi, insana deger vermesi, kendisinin de diger insanlar tarafindan ayni sekilde sevilip sayilmasini ve deger verilmesinin teminidir. Yani sosyal cevreye akil, his ve heyecan bakimindan iyi bir adaptasyon saglamasidir.
8) Insanin dogru, durust, kendinin ve baskalarinin haklarina saygili, caliskan, ozverili ve tek kelimeyle olgun bir insanda olmasi gereken degerlere sahip olabilmesidir vd.
Bu ogeler birleserek bireyin ruh sagligini olusturmak­tadir. Bu degerler yok veya noksan Ise kisi buna gore ruh sagligi yonunden not alacaktir.

Bu ogeler birbirinin aynisi yahut birbirine cok yakin gibi gorunurlerse de tarifi daha iyi anlatabilmek icin boylece maddelendirmek daha yararli ol­maktadir.

Aradaki farklari fark ederek butunu kavramak esastir. Goruldugu gibi ruh sagligi ne kadar onemli olmakta­dir. Ruh sagligina diger bir sekilde akil sagligi da denilmek­tedir.

Anlami kuvvetlendirmek icin akil ve ruh sagligi olarak da soylenmektedir. Akil sagligi baska, ruh sagligi baska de­gildir. Ikisi de birbirinin icerisindedir. Bunun icin artik akil ve ruh sagligi yerine sadece bunlardan birisi kullanilmaktadir.Bu da ruh sagligidir.

Sosyal Saglik Nedir: Insanin yasadigi sosyal cevre­de sagligini bozabilecek olumsuzluklarinin olmamasidir. Trafik kargasasi, cevre kirliligi, insanlarin egitimsizliginden, bilgisiz­liginden ve gorgusuzlugunden kaynaklanabilecek turlu sikin­tilar, uzuntuler, yol, su, elektrik sorunlari vd. bunlar arasin­dadir.

Oyle ise sosyal saglik bireyin yasadigi sosyal cevrede bedensel ve ruhsal sagligini bozmayacak sartlari bulabilmesidir. Bu olmaz ise haliyle insanin yerine gore bedensel ve ruhsal sagligi da tehlikeye girebilecegi gibi hastalanabilir, sakatlanabilir hallere de dusebilir. Buna erken olumleri de da­hil edebiliriz.

Goruldugu gibi sosyal saglik da cok onemlidir. Bunun olabilmesi icin devlet, toplumlar ve tum insanlik ge­reken gorevlerini yapabilmeli, bunun icin ozen gostermez­dirler.

Iste psikososyal saglik ruhsal ve sosyal sagligin birlikte soylenmesidir. Cunku bu iki oge birbiriyle cok ilgilidir. Ruh sagligi olmadan sosyal saglik olmaz. Sosyal saglik olmadan da ruh sagligindan soz edilemez. Bedensel saglikta buna eklenirse insanin bedensel, ruhsal ve sosyal sagliginin bir butun olusturdugu daha iyi anlasilabilir

Hiç yorum yok: