7 Mayıs 2007 Pazartesi

Sicak Hava Ofke Patlamalarina Sebep Oluyor !

Sicak hava ofke patlamalarina sebep oluyor

Akdeniz Universitesi Saglik, Kultur ve Spor Dairesi Baskanligi nda gorevli Uzman Psikolog Elif Yazar, asiri sicaklarin insan psikolojisini olumsuz etkiledigini belirterek, "Bir olay karsisinda tepki verirken ya da karar alirken birkac dakikalik nefes egzersizi yapilmali" uyarisinda bulundu.

Ozellikle ofke ve anksiyeteye yatkin kisilerde sabirsizlikla tahammulsuzlugun sicakla birlikte tetiklendigine dikkat ceken Yazar, sicakla birlikte tepkisel hareketlerin arttigini ifade etti. "Kisi, en son yapacagi seyi ilk basta yapmaya basliyor" diyen Yazar, sozlerine soyle devam etti:



"Sicakta sabirsizlik ve tahammulsuzluk basladigi gibi, ofke patlamalari da yasaniyor. Ofkenin nedeni aranmadan, aniden ortaya cikiyor. Bunlarin yani sira umutsuzluk, karamsarlik, yorgunluk, olumsuzluk ve uyku hali de sicakla birlikte daha yogun hissediliyor. Kisi, belki en son soyleyecegi ya da yapacagi seyi ilk basta yapiyor. Bu nedenle, ani tepkiler ve kararlar yerine, birkac dakika nefes alip verdikten, ve birkac dakika dusundukten sonra olaylar karsisindaki tepkiler ortaya koyulmali."

Sicak havada arac kullanmanin onemine de dikkat ceken Yazar, asiri sicaklarin kisinin reflekslerini zayiflattigi soyledi. "Refleks zayiflamasi hayati bir konudur" diyen Yazar, trafikte dikkatli olunmasi gerektigini belirtti. Yazar, "Trafikte sinirlenmemek, mumkunse klimali araclarda bulunmak, sabirsizlik gostermemek, ofke patlamalarina engel olmak olasi kazalari onleyecektir. Sicak insani sinirli yapabiliyor. Bunun icin trafige cikarken kisi kendi kendine sakin olmayi telkin etmeli. Kendisini, trafikte karsi tarafa toleransli olacagina inandirmali. Bu tip telkinler, olumsuzluklari engelleyecektir" seklinde konustu. Sicaklarda yayalarin da dikkatli olmasi gerektigini hatirlatan Yazar, "Yayalarin dikkatli olmasi gereken konu, suruculerin hata yapabilecekleridir. Bu nedenle yolun karsisina gecerken dikkat edilmesi gerekiyor" dedi.


Sicaklarin insan vucudu uzerinde oldugu kadar ruh halinde de degiskenliklere neden oldugunu yenileyen Yazar, bol sivi alinmasi gerektigini kaydetti. Yazar, "Ayrica mecbur kalinmadikca sokaga cikilmamali. Serin yerler tercih edilmeli. Nefes egzersizleri ihmal edilmemeli" ifadelerini kullandi.

Hiç yorum yok: