14 Aralık 2007 Cuma

Böbrek naklinde dünya rekoru bizim

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi, 2007 başından bugüne kadar 306 böbrek nakli yaparak dünya rekoru kırdı.

Geçen yıl Avrupa'da en fazla organ nakli yapan birinci merkez olarak rekor kıran Organ Nakli Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin Müdürü Prof.Dr. Alper Demirbaş, ekibiyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, dünyada bu yıl en fazla böbrek nakli yapan merkez olarak haklı bir gurur yaşadıklarını anlattı.
 
Yılbaşından bu yana 306 nakil gerçekleştirdiklerini kaydeden Prof.Dr. Demirbaş, bu rakamla ilk sırada olduklarını, ikinciliği ABD Viskonsin Üniversitesi Nakil Merkezi'nin 304 nakille, üçüncülüğü de yine ABD'den Alabama Üniversitesi Nakil Merkezi'nin 303 nakille aldığını söyledi.
 
Avrupa'da 280, ABD'de 300 böbrek nakil merkezinin önüne geçtiklerini belirten Prof. Dr. Alper Demirbaş, yıl sonuna kadar da 12 randevulu nakil daha olduğunu kaydetti.
 
Kan grubu uyumsuz nakil
 
Demirbaş, böbrek nakilleriyle ilgili şunları söyledi:
 
"Kaybedilen hasta sayısı 3'te kaldı. Başarı oranı da yüzde 99.5'tir. Bunun bir örneği dünyada yok. 6 kan grubu uyumusuz nakil yaptık. Bu da dünyada bir ilktir. Bunu yaptığımızda birçok meslektaşımızın bu olaydan haberi yoktu, olanlar da 'imkansız' diyordu.
 
Doku uyumsuz böbrek nakli için de eleştiri almıştık. Sonuçlar bilimsel olarak yayınlandı. Yüzde 100 uyumludan farksız olduğu kabul edildi. 306 böbrek naklini Türkiye'nin 60 değişik ilinden gelen hastalarla yaptık.
 
Örneğin, Diyarbakır'dan 10, Şanlıurfa'dan 10, 17 nakil merkezi bulunan İstanbul'dan 47, Konya'dan 16, Mersin'den 10, Adana'dan 13 kişi merkezimizde böbrek nakli oldu."
 
Dünya rekorunu kıran ekip
 
Merkez Müdürü Prof. Dr. Alper Demirbaş'ın yaptığı basın açıklamasına ekip arkadaşları Doç.Dr. Murat Tuncer, Doç.Dr. Okan Erdoğan, Doç.Dr. Zeki Ertuğ ve Dr. Levent Yücetin de katıldı.
 
Basın toplantısında konuşan Nefrolog Doç.Dr. Murat Tuncer, rakamsal başarının yanında bilimsel alanda da çok önemli başarılara da imza attıklarını belirterek, "Dünya tıbbına kazandırdıklarımız da var. Türkiye'de pankreas ve böbrek naklini birlikte ilk yapan merkez olduk. Bu şeker hastalarının hayatiyeti için çok önemli bir başarıdır.
 
Kan grubu uyumsuz böbrek naklini ilk kez biz yaptık. Fransa'dan önümüzdeki günlerde gelecek olan bir hastaya kan uyumsuz nakil yapacağız. Çünkü Fransa'da bu tekniği bilen ve uygulayan merkez yok. Tüm bu yaptığımız olumlu işlere karşın halen bekleme sıramızda 2 bin 700 kişi bulunuyor" dedi.
 
Doç.Dr. Okan Erdoğan ise, "Vericiye kapalı yöntemle müdahale edip nakil yaptığımız ameliyatların başlatıcısı biz olduk. Bu yöntemle 70 nakil gerçekleştirdik. Bir bakıma eğitim merkezi konumundayız. Merkezimizde şu ana kadar 4 nefrolog yetiştirdik" dedi.


Hafýza kaybýna kamera

Alzheimer hastalığı gibi hafıza sorunu olanlara yardımcı olacak minik ve insanın üzerinde taşıyabileceğidijital bir kamera geliştirildi.

Microsoft tarafından üretilen Sensecam adlı kamera, hafızanın hızlı şekilde canlandırılmasını sağlamak için daha sonra izlenmek üzere, gün içinde yaşananların her 30 saniyede bir fotoğrafını çekiyor.
 
Testler sonucu, kameranın, hafıza sorunu olanlara, olayları ve buna bağlı duyguları hatırlamalarında yardımcı olduğu görülürken, uzmanlar,dijital kameranın genel hafıza kaybı sorunu ve Alzheimer hastalığı gibi daha ciddi durumda olanlar tarafından rahatlıkla kullanılabileceğini belirtiyorlar.
 
Amerikan ve İngiliz üniversitelerince denemeleri yapılmakta olan kamera, avuca sığabiliyor ve 30 binden fazla görüntüyü depolayabiliyor.
 
Beyin enfeksiyonu nedeniyle hafıza kaybına uğrayan 63 yaşındaki bir kadın üzerinde yapılan testlerde denek, iki hafta boyunca görüntüleri iki günde bir ve bir saat süreyle yeniden izledi.
 
Olayları anımsamasına herhangi bir yardım olmadığında her şeyi beş gün içinde unutan deneğin testler sırasında hafızası gözle görülür biçimde düzeldi ve iki haftasonunda yaşadığı olayların yüzde 90'ını anımsamaya başladı.
 
Araştırmacılar, kamerayı belirli bir hastalığı olmamasına karşın tipik hafıza kaybı olan sağlıklı yaşlılar ile Alzheimer hastaları üzerinde de deniyorlar.