14 Mayıs 2007 Pazartesi

Tiroid Hastaliklari, gozleri buyutur

Tiroid hastaliklari gozlerde de birtakim fiziksel hasarlar yaratiyor. Bu hastaligi genellikle tibbi tedaviyle duzeltmek mumkun oluyor. Ancak hormon seviyesinin normale donmesi tek basina yeterli degil. Sigara icen hastalarin mutlaka sigarayi birakmasi gerekiyor!

Tiroid hastaliklari, en cok gorulen rahatsizliklarin basinda geliyor. Turkiye'de her 3 kisiden biri tiroid hastasi. Tiroid hormonu cok sayida organi ve metabolizma islevlerini etkiliyor. Tiroid hormonunu en cok etkileyen organlardan biri de goz. Ozellikle tiroid bezinin fazla calismasi gozde sekil bozukluklarina yol aciyor. Tiroid bezinin gozde yapmis oldugu sekil bozukluklarinin nedeni kesin olarak bilinmiyor. Ancak konuyla ilgili bazi teoriler mevcut. Acibadem Kadikoy Hastanesi Goz Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Muslime Yalaz su bilgileri veriyor: “Tiroid bezi hastaligi sirasinda kan dolasimina katilan bazi antikorlar gozun arkasindaki yag ve bag dokusu ile gozumuzu hareket ettiren kaslar icerisinde reaksiyonlara neden olurlar. Bunun sonucunda kaslarda sisme, yag ve bag dokusunda buyume ve odem olur.”

Goz Buyuk Gorunuyor
Goz arkasindaki dokularin buyumesi, gozun one dogru itilmesine neden oluyor. Goz kapaklari arasindaki mesafe aciliyor. Bu sebeple gozler buyumus gibi gorunuyor. Bu hastalar sanki bir seyden korkmus, etkilenmis gibi bakmalariyla dikkat cekiyor. Prof.Dr.Muslime Yalaz “Bu goruntu farkliligi zaten tiroid hormonundaki dengesizligin vermis oldugu hassasiyetle birlesince hastalari cok mutsuz ediyor.” diyerek, hastaligin yarattigi sorunlari soyle anlatiyor: “Gozlerde sulanma, isiga bakamama, goz kapaklarinda sislik, zaman zaman ozellikle sabahlari cift gorme, goz hareketleri sirasinda agri veya gozde baski veya one itilme hissi, nadiren de gorme bozuklugu olabilir.”

Tedavide Multidisipliner Yaklasim
Bu belirtileri yasayan hastalar bazen tiroid hastaliklarini bilmeden sadece gozlerinde kizariklik, sulanma veya buyume sikayetleri ile goz doktoruna geliyorlar. Tiroid hastaligi ve goz belirtileri genellikle es zamanli basliyor. Bazi hastalarda tiroid hastaliginin tedavisi, hafif olan goz bulgularinin agirlasmasina da neden olabiliyor. Bu sebeple hastalarin endokrinolog, goz hekimi ve hatta cerrahi gereken durumlarda cerrah ile birlikte degerlendirmeleri gerekiyor.

Prof. Dr. Muslime Yalaz “Hastaligin aktif olan olgularinda, hastaligin siddetine gore oncelikle tibbi tedavi uygulanirken, inaktif olanlarda ise sekil bozuklugu soz konusu ise cerrahi operasyon uygulanabiliyor” diyor

Sigara Hastaligi Tetikliyor
Hastanin hormon duzeylerinin normal hale getirilmesi, tedavinin basarisindaki en onemli etken. Ancak goz hastaligi basladiktan sonra hormon seviyesinin normallesmesi tek basina yeterli degil. Bu asamada her hastanin mutlaka bir endokrinolog ile birlikte takip edilmesi gerekiyor. Hastaligi henuz yeni baslamis ve hafif olan olgularda suni gozyasi ve gunes gozlugu kullanimi, yuksek yastikta yatma gibi uygulamalarla sikayetlerde azalma goruluyor. Prof. Dr. Muslime Yalaz bir noktanin altini onemle cizerek soyle diyor: “En onemlisi hastanin eger sigara iciyorsa bunu birakmasi ve hatta pasif icici bile olmamasidir. Ne yazik ki hastalarimizin buyuk bir kismi sigara icmektedir. Sigaranin bu hastalarda hem belirtilerin ortaya cikmasinda, hem siddetlenmesinde ve hatta tedavinin basarisinda olumsuz etkisi vardir. Aktif ama siddetli belirtilerin oldugu hastalarda baslica tedavi sekli kortizon, radyoterapi ve cerrahidir. Kortizon tedavisi daha cok hastanede ve yatarak verilmektedir. Radyoterapi ile birlikte uygulandiginda sonuc daha basarili olur.”

Kozmetik Amacli Ameliyat Yapilmaz
Agir goz bulgulari olan ve ilac tedavisiyle hastaligi kontrol altina alinamayan hastalar ile hastaligi inaktif olup sekil bozuklugu sorunu yasayanlara cerrahi tedavi uygulaniyor.

Prof. Dr. Muslime Yalaz cerrahi operasyonla ilgili su bilgileri veriyor: “Hastalarda gozu cevreleyen kemik duvarlardan pencereler acarak gozun arkasindaki basinc azaltilmaya calisilir. Ayni operasyon hastaligin inaktif oldugu donemde goz ileri derecede one dogru itilmis ve belirgin sekil bozuklugu olusturmus ise bu durumu duzeltmek icin ameliyat yapilir. Hastalar sekil bozukluklarinin hemen duzeltilmesini isterler ancak hastalik aktif iken kozmetik amacli operasyonlar yapilmamalidir. Zaten bircok bulgu tiroid hastaliginin kontrol altina alinmasi ve medikal tedavi ile duzelmektedir. Ancak %5- 6 hastada kortizon, radyoterapi veya cerrahi tedaviye gerek olmaktadir.”

Siki ic Camasirlarina dikkat!!

Siki ic camasirlarinin ureme guclugune yol acabilecegi bildirildi.

Sperm hucrelerinin olusumu ve gelisimi icin olmasi gereken ideal sicakligin korunamamasi ve asiri sicaga maruz kalma durumlarinda ureme gucluguyle karsilasma olasiliginin daha fazla oldugu bilgisine dayanarak yapilan arastirmalarda, ic camasiri seciminin de onemli oldugu ortaya cikti. Konuyla ilgili aciklamalarda bulunan Antalya Tup Bebek Merkezi'nden Opr. Dr. Mete Isikoglu, "Dunyada yapilan arastirma sonuclarina gore, yururken testis sicakligi oturma durumuna gore daha dusuk olmakta, bununla birlikte siki ic camasirlarinin ozellikle yururken olumsuz etkisi daha cok olmaktadir. Bulgulara gore jokey tipi siki ic camasirlar yerine bol ve rahat olan slip veya boksir tipi camasirlarin tercih edilmesi hayatin ileri doneminde ureme guclugu yasama olasiligini azaltacaktir" dedi