25 Nisan 2007 Çarşamba

Erkekler Icin Once Saglik !

Erkeklerin yaptirmasi gereken testler
Gunumuzde olumcul hastaliklarin tedavisi bile mumkun. Ancak bunun icin erken tani sart. Erken taniya giden yol ise, yasamsal onem tasiyan testler.
Erkekler icin yasamsal onem tasiyan testler...


Tonometre ile korluk engelleniyor
Glokom, halk arasindaki adiyla ‘goz tansiyonu’, yaptigi sinir hasari ile korluge neden olabilen bir goz hastaligi. Ilac tedavisi ve lazer ile korlugun onune geciliyor ancak bu da erken teshis ile mumkun. Korluk riskine karsi glokomun rutin muayenelerine en gec 40 yasinda baslanmali. Ancak ailede glokom hastasi varsa bu testler daha erken yaslara alinmali, da baslanmali. Goz ici basincinda genel adi tonometre olan cihazlara basvuruluyor. Retina kontrolunde, gozun arka bolumunu gorebilmek icin gozbebegi damla formundaki ilaclarla genisletiliyor. Goz ici basinci, tonometre cihazindan kontrollu bir sekilde hava puskurtulmesiyle olculuyor.



Eforla kalp sorunlari belirleniyor
Erkeklerin kalp ve dolasim sistemi hastaliklarina yakalanma riski kadinlarin 4 kati. Bu nedenle 40 yasini gecmis her erkegin yilda bir kez kardiyolojik check-up’tan gecmesi, kalp sagligi acisindan buyuk onem tasiyor.
Efor testi, bu yasamsal onem tasiyan check-up’ta basvurulan yontemlerden biri. Test, cogunlukla kosu bandinda uygulaniyor. Yaklasik 10 dakika suren test sirasinda kalp ve kalp kapaklarinin durumu ile isleyisi hakkinda bilgi veren EKG surekli izleniyor, belirli araliklarla damar basinci olculuyor.
Efor testi egzersizi ritim ve ileti bozukluklarini arastirmak amaciyla yapiliyor. Bu sayede kalp ve dolasim sistemi hastaliklari da ciddi boyutlara ulasmadan tedavi edilebiliyor.


Yilda bir kez cilt muayenesi kanseri onluyor
Her yil duzenli olarak dermatoloji uzmaninin kapisini calmak da, saglik icin yaptirilmasi gereken testlerin bir parcasi. Ozellikle vucutta bulunan cok sayida ben ve ailedeki cilt kanseri hikayeleri, muayenenin onemini daha da artiriyor. Cunku benler, olumcul bir kanser turu olan melanom riski tasiyor. Melanomda yen tani yontemi, dijital dermatoskopi. Bu yontemde yaglanmis deri yuzeyi isikli bir buyutme saglayan dermatoskop ile inceleniyor. Vucuttaki benlerin haritasi olusturularak noktasal lokalizasyonlar belirleniyor. Ardindan her bir ben icin dermatoskopik goruntu aliniyor ve kaydediliyor. Boylece bir sonraki kontrolde elde edilecek goruntuyle karsilastirma sansi saglaniyor. Bunlarin yani sira dijital dermatoskop, benlerde izlenen supheli degisiklikleri de gosteriyor.
Bu test ile cilt uzerindeki degisiklikler, kanserlesmeden tespit edilebiliyor.

Erkekler nelere tahammul edemez?

Erkekler en ufak bir nedenden dolayi bile kadinlardan uzaklasabilirler. Iste en yaygin soguma nedenleri...

Dedikodu: Erkekler surekli baska kadinlarin gorunumleri ve yaptiklari hakkinda konusan kadinlardan hic hoslanmazlar. Kendilerini boyle kadinlarin yaninda rahat hissetmedikleri gibi, bu davranisi aptalca bulurlar.

Servet duskunlugu: Hic bir erkek esas cekici olan seyin cuzdani oldugu dusuncesinden hoslanmaz. Hatta 'ne is yapiyorsun?' sorusunu bile 'ne kadar paran var' diye algiladiklari da gorulur.

Kendinizi bitirmeyin

Kiskanclik: Bu kadinin kendi kendini bitirmeye baslamasidir. Bir erkege yakin olmanin yollarindan birisi ona ozgurlugunu vermektir.

Surekli beraberlik: Bazi kadinlar yanlarinda erkekleri olmadan hicbir sey yapamazlar. Ne sinemaya gidebilirler, ne de restorana... Yapacaklari her seyde erkeklere baglidirlar ve gunde 10 kez ararlar. Bu tur davranislar da erkekleri tam anlamiyla deli eder.

Dirdir: Surekli elestiren ve hicbir seyi begenmeyen kadinlar da erkekleri canindan bezdirir.

Eski asklardan konusmak: Bir kadin surekli eski iliskisinden bahsederek yanindaki erkege ya onu yeterli bulmadigi ya da eski askini unutamadigi izlenimini verir. Bu da erkege edilecek en buyuk hakarettir herhalde...

Probleminizi cozun

Kronik sizlanmalar: Surekli bir derdinden bahseden kadinlar karsilarindaki erkegi yorar ve sikarlar. Cunku erkek, kadinin problemini mutlaka kendisinin cozmesi gerekiyormus gibi bir hisse kapilir.

Sacmalamak: Kuaforunun ne soylediginden ya da baskalarinin ne giydiginden, nerelere gittiginden bahsetmek ve daha kotusu bunu surekli kilmak yerine icinde kadin ve erkegin birlikte ilgilenebilecegi konu basliklari bulmak daima daha iyidir.

Prostat check-up`i erkek icin gerekli

Umraniye Belediyesi ve Validebag Ogretmenler Hastanesi isbirligi ile duzenlenen `Prostat Hastaliklari ve Guncel Tedaviler` baslikli seminerde konusan Op. Dr. Huseyin Hayit, toplumun prostat kanseri konusunda daha fazla bilgilendirilmesi gerektigini soyledi. Prostat hastaliklarinin erkeklerde en sik gorulen rahatsizlik oldugunu belirten Hayit, sorunla mucadelede en buyuk dezavantajin, hastaligin belirti vermemesi oldugunu kaydetti. Hayit, prostat kanserinin 45 yas ve uzeri erkeklerde goruldugunu ve kemik ile akcigerlere rahatlikla yayilabildigini soyledi. Hayit, prostatla ilgili hastaliklarin erken donemde tedavi sonuclarinin cok iyi oldugunu ve hayat kalitesinin yukselmesi icin prostat check-upi`nin gerekli oldugunu soyledi.

erkeklere ozel

Kadinlarda menopoz, kemik erimesi ve kalp -damar hastaliklari riskini artirdigi gibi, erkeklerde de andropoz basta prostat ve sismanlik olmak uzere pek cok ciddi hastaliga davetiye cikariyor.

Kadinlardaki menopoz gibi erkekte de belli bir yastan sonra hormon seviyelerinde bir degisiklik meydana geliyor. 45-50 yasindan itibaren erkeklik hormonu olan testosteronun yani sira bobrekustu bezinden salgilanan ayni yapidaki hormonlar da surekli bir dusus gosteriyor. 'Andropoz' olarak da adlandirilan bu durum, cinsel fonksiyonun gerilemesi yaninda, cinsel arzu ve zihinsel fonksiyonlarda da dusmeye, yorgunluk, uyku problemleri, duygusal degisiklikler, iktidarsizlik, depresyon, kemik erimesi, sismanlik ve kalp -damar hastaliklari gibi bircok sikintiya da yol acabiliyor. Bu donemi mumkun oldugu kadar saglikli gecirmek ise, kadinlarda oldugu gibi dengeli beslenmek ve spordan geciyor. Iste, Beslenme Uzmani Turgay Kose'den, andropoz doneminde erkeklerin hayat kalitesini artiracak beslenme tavsiyeleri... .. Ana ogunlerde besin cesitliligine onem verin (sut ve sut urunleri, et ve et urunleri, ekmek - tahil grubu besinler, sebze - meyveler). .. Gunde 3-4 su bardagi sut ya da yogurt ve peynir tuketin. Bu gruptaki besinlerin yarim yagli veya yagsiz (light) olmasi, cok daha sagliklidir. .. Bitkisel sivi yaglari tercih edin. Ozellikle soya yagi ve zeytinyagi birlikte dusunulebilir. Kanola yagi, findik yagi veya bitkisel karisim yaglar da kullanilabilir. .. Cig sebzelerde, yagli tohumlarda (findik, yerfistigi, badem ve ceviz), soya urunlerinde bulunan ve kronik hastaliklardan koruyucu etkileri oldugu dusunulen fitokimyasallarin da beslenmede yer almali.

HAFTADA 3 KERE BALIK YIYIN

Kemik erimesi ve kalp - damar hastaliklarindan koruyucu etkilerinden dolayi omega -3 yag asitlerini iceren yiyeceklere agirlik verilmeli. Haftada 2 -3 kez balik, koyu yesil yaprakli sebzeler yenmesi, gunde bir avuc findik, badem ve ceviz tuketilmesi tavsiye edilir. .. Seker ve sekerli besinlerden olabildigince kacinin. .. Kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru bakla, kuru borulce, soya fasulyesi), kepekli tahillar (esmer ekmek, bulgur ve kepekli pirinc / makarna / eriste / un), sebze ve meyveler posa icerir. Iyi bir sekilde yikandiktan sonra, soyulmadan yenilebilen sebze ve meyvelerin kabuklari ile tuketilmesi de faydalidir. .. Yemekler ve ekmeklerdeki tuz yeterlidir. Sofraya tuzluk getirmeyin. Yemegin tadina bakmadan tuz eklemeyin. .. Sigara kullanmayin. Kalp -damar hastaliklari ve bircok saglik sorunu riskini artiracagi gibi, D vitamininin aktif sekline donusumunu azaltir. .. Gunde 14 bardak su icin. Cay, kahve, kola gibi icecekler suyun yerini tutmaz. .. Gunde 20 dakika kadar gunes isigindan yararlanin.

Erkekler neden kisir olur?

Erkek itaat etmeyen esini dovuyor

Ondokuz Mayis Universitesi Tip Fakultesi Adli Tip Ana Bilim Dali Baskani Yrd. Doc. Dr. Ahmet Turla, aile icerisinde uygulanan siddetin cok buyuk kisminin magdurunun kadinlar olmakla birlikte, erkege ve kadina gore siddet nedenlerinin degistigini belirtti. Kadinlarin yuzde 28.2'sinin, maddi guclukten dolayi esinin siddet uyguladigini dusundugunu kaydeden Yrd. Doc. Dr. Ahmet Turla, "Kadinlarin yuzde 23.4'u, kocanin sinirli olmasi, yuzde 18.9'u akrabalarinin kiskirtmasi, yuzde 15'i alkol, yuzde 10.3'u sudan sebepler ve yuzde 4.2'si kocasinin dik basli olmasini siddetin gerekcesi olarak gosteriyor" dedi.
Siddetle ilgili sorulara erkeklerin yuzde 56'sinin cevap vermedigini ifade eden Turla, yuzde 19.3'unun, "Esim bana itaat etmedigi icin siddet uyguluyorum" dedigini vurguladi. Turla, "Erkeklerin yuzde 11'i nedensiz, yuzde 2.7'si cocuklarin yaramazligi, yuzde 2.3'u esinin isine karismasi ve yuzde 9'u diger nedenlerle esine siddet uyguladigini belirtiyor. Ulkemizde erkekler de kadinlar da 'insan haklari', 'kadin haklari' ve ilgili yasalar konusunda yeterli bilgiye sahip degildir ve ayni zamanda bu olgularla karsilasan meslek gruplarinin bu sorunu "aile ici mesele" olarak degerlendirerek, taraf tutmama egilimi icerisinde olmalari, aile icerisindeki siddetin devam etmesindeki en onemli etkenlerdir" diye konustu.

Erkeklerin estetik sevdasi

BURUN AMELIYATI BIRINCI, LIPOSUCTION IKINCI SIRADA
Erkeklerde estetik ameliyat aliskanliginin giderek yayginlastigini soyleyen Ersezen, “erkekler en cok burun estetigine ragbet ediyor” dedi. Bel ve gobek bolgesindeki yaglari alma, meme kucultme, yuz germe ameliyatlari ise bunu takip eden diger ameliyatlar.

ERKEKLER DUZ VE KUNT BURUN ISTIYOR
Erkeklere yapilan burun estetiginde kadinlardaki teknigin kullanildigini ancak erkeklerde fazla oyuk, kavisli ve fazla kalkik burunun kadinsi bir ifade vereceginden tercih edilmedigini soyleyen Ersezen, “Erkeklerde bu ameliyatlar daha duz ve kunt bir burun elde etme amaciyla yapiliyor. Erkeklerin estetik ameliyat tercihlerinde ikinci sirada ise liposuction (vakumla yag alma) yer aliyor. Erkekler gobek ve bel kisminda bulunan fazla yaglardan, 1-2 saatlik bir ameliyat ve ardindan 20-30 gun elastik bir korse takmakla kurtulabiliyor” dedi.

Harbi delikanlik testi

Harbi delikanlik testi

Her erkegin, harbilik kabilinden bir icraati vardir. Testimiz, sizin delikanliliktan nasibinizi ne kadar aldiginizi soyleyecek, ruhunuzun harbi tarafini ortaya cikartacak. Bu sayede biz de boyle bir delikanlinin kendi cevherini kesfetmesine on ayak olmanin gururunu sonsuza kadar tasiyacagiz. Biz ki...
1. Tanimadiginiz biri size bakmayi abartti. Bakislariyla adeta deliyor. Hangi cumleyi kullanirsiniz?
a. Ne baktin birader?
b. Ne bakiyon lan!
c. Niye baktin canim?
d. Oyle uyuz uyuz bakma oyarim gozlerini!
e. Hicbiri.

2. Bira sisesini;
a. Cakmak arkasiyla acarim
b. Disimle acarim
c. Masanin kenarini kullanarak acarim
d. Her zaman bir acacak tasirim
e. Hicbiri

3. Turk sinemasindan bir idol sececeksiniz. Bu hangisi olurdu.
a. Cuneyt Arkin
b. Kartal Tibet
c. Kadir Inanir
d. Bulent Kayabas
e. Hicbiri

4. Yeni bir sevgiliniz var. Ona ilk ne hediye edersiniz?
a. Savunma spreyi
b. Cicek
c. Cikolata
d. Rotweiler cinsi saldirgan bir bekci kopegi
e. Hicbiri

5. Nerelerde aglarsiniz?
a. Sinemada
b. Futbol macinda
c. Siir kitabi okurken
d. Sevgilinizin kollarinda
e. Hicbiri

6. Evde sinirlendiginizde yiktiginiz ilk sey.
a. Yemek masasi
b. Televizyon
c. Tabak canak dolabi, saksi vs.
d. Duvar
e. Hicbiri

7. Tutuklandiniz ve korkunc bir nezarethaneye atildiniz.
a. Gorevli memuru cagirip beni cikartmasini isterim
b. Uslu uslu oturup susuzluga, sicakliga, havasizliga ve sigarasizliga dayanmaya calisirim
c. Memuru cagirip telefon etmek icin izin isterimd. Polisleri tehdit eder, yuksek rakimli tepelerde tanidiklarim oldugunu soylerim
e. Hicbiri

8. Bir partidesiniz. Partideki bayanlardan biri size esrarli bir sigara uzatti.
a. Hicbir tepki vemeden yanindan uzaklasirim
b. Sigarayi bir nefeste kokune kadar icerim. Sonrada bayana bu tur seylerin sakincalarindan bahsederim
c. Kibarlik icabi bir nefes alirim
d. O evden arkama bakmadan cikar giderim
e. Hicbiri

9. Favori yazariniz:
a. Oscar Wilde / Kucuk iskender
b. Charles Bukowski / Ahmet Vardar
c. Boris Vian / Metin Kacan
d. William Burroughs / Ahmet Altan
e. Hicbiri

10. Facaniz nerede?
a. Kaba etimde
b. Karnimda
c. Yuzumde
d. Gogsumde
e. Hicbiri

11. Lisede hangi sporu yaptiniz?
a. Yuzme
b. Basketbol
c. Tenis
d. Futbol
e. Hicbiri

12. Gece evde bir parti veriyorsunuz. Muzigin sesinden rahatsiz olan bir komsu kapinizi caldi ve pek de kibar gozukmuyor.
a. Cekip gitmesi icin onu uyaririm
b. Ozur dileyip muzigin sesini kisarim
c. Onu da partiye davet ederim
d. Kapinin deliginden bakip komsumu gorunce kapiyi acmam
e. Hicbiri

13. Bir dis mihrak tarafindan kacirildiniz, bir sandalyeye eliniz kolunuz baglanmak suretiyle oturtuldunuz. Size ajanlik teklif ediyorlar. Tepkiniz ne olur.?
a. Yuzlerine tukururum
b. Once kabul ederim sonra kacip ihbar ederim
c. Memnuniyetle kabul eder, pacayi kurtarmaya bakarim
d. Kabul ederim, ellerimin cozulmesinden sonra elime gecen ilk silahla hepsini oldururum
e. Hicbiri

14. Iki kopeginiz var. Isimleri ne olurdu?
a. Kika ve Filinta
b. Moni ve Roni
c. Pufi ve kuki
d. Camoka ve Ayibogan
e. Hicbiri

15. Hapiste uc yil kaldiktan sonra ciktiniz. Calismak istediginiz ilk is ne olurdu.
a. Bahcivanlik
b. Tahsildarlik
c. Koruma gorevlisi
d. Bosta gezen
e. Hicbiri

16. Birisi annenize agiza alinmayacak kufurler ediyor.
a. Babama birakirim
b. Oracikta basarim girtlagina
c. Kendisini siddetle kinadigimi ifade ederim
d. Annemi savunur, asil onun annesinin oyle oldugunu soylerim
e. Hicbiri

17. Isten haksiz yere cikartildiniz.
a. Intihar ederim
b. Patronun masasini kundaklarim
c. Butun is yerini kundaklarim
d. Patronu bir kenara cekip ayagini denk almasini soylerim
e. Hicbiri

18. Uyusturucu kullaniyor olsaydiniz, bu hangisi olurdu?
a. Kokain ve tum kimyasal, uyarici haplar
b. Eroin ve mutlak bagimlilik yapan kimyasallar
c. Ot, esrar ve bitkisel uyaricilar
d. Sentetik tiner, Bally, Uhu vs yapiskanlar
e. Hicbiri ya da hepsi

19. Bir is gorusmesine gittiniz. Patronu etkilemek icin...
a. Diplomalarimi gosteririm
b. Sabika kaydimi gosteririm
c. Bir sise votkayi katiksiz kafama dikerim
d. Yanimda getirdigim kendo sopasiyla bildigim tum numaralari yaparim
e. Hicbiri

20. Son sozleriniz ne olur?
a. Icimi baydiniz, hepiniz!
b. Atabilecegin en siki yumruk bu muydu?
c. Cehennem bana viz gelir!
d. Kendi yolumdan hic donmedim!
e. Hicbiri

21. Oglunuz adam yaralamaktan ve kavga cikartmaktan tutuklandi.
a. Onu azarlar, cok kizarim
b. Hosgorur, nedenini sorarim
c. Teselli etmeye calisir, her delikanlinin basina boyle seylerin gelebilecegini soylerim.
d. Bu bir degil iki degil deyip bir temiz sopalarim
e. Hicbiri

22. Evinize giren bir hirsizi yakaladiniz.
a. Yastigimin altindaki silahimi cikartip karanlikta onu bacagindan vururum
b. Polis cagiririm
c. Battaniyenin altina girip beni gormemesi icin dua ederim
d. Isiklari yakarim, hirsizin yanina gidip once onu uyaririm. Sonra onu girdigi yerden asagi yuvarlarim. Arkasindan bir daha geldiginde bu kadar sansli olmayacagini bagiririm.
e. Hicbiri

23. En hizli zamaninizda hain bir hastalik nedeniyle iktidarsiz kaldiniz.
a. Diger uzuvlarim sagolsun
b. Doktor doktor dolasip derdime care ararim
c. Viagra alirim
d. Hayat benim icin bitmis demektir
e. Hicbiri

DEGERLENDIRME
1-a1,b3,c2,d4
2-a3,b4,c2,d1
3-a4,b3,c2,d1
4-a1,b4,c2,d3
5-a2,b4,c1,d3
6-a3,b2,c1,d4
7-a2,b4,c3,d1
8-a2,b4,c3,d1
9-a1,b4,c3,d2
10-a1,b2,c4,d3
11-a2,b3,c1,d4
12-a4,b2,c3,d1
13-a4,b2,c1,d3
14-a2,b3,c1,d4
15-a3,b2,c1,d4
16-a1,b4,c2,d3
17-a1,b2,c3,d4
18-a3,b1,c4,d2
19-a1,b2,c4,d3
20-a1,b2,c3,d4
21-a2,b3,c4,d1
22-a3,b2,c1,d4
23-a4,b2,c1,d3

23 - 43 puan arasi
Biraz pratik yapmaniz gerek
Bu dunyada var olmak o kadar da kolay degil. Kurtlar sofrasinda bir sandalye kapip oturacaksin, en yakin asa kasik sallayacaksin. Ama diger taraftan da onuru elden birakmayacaksin, raconu bozmayacaksin. Delikanlinin hasosu olmak icin kirk firin ekmek yemeniz lazim. Ayrica sadece ekmekle olmaz. Spor yapacaksiniz, bir yumrukta duvarlari yikacaksiniz, Bukowski okuyacaksiniz, hem de ayni zamanda adaletli olacaksiniz. Isiniz cok zor cooook.

43 - 69 puan arasi
Ha gayret
Neyse ki simdilik gundelik hayatla baglantilariniz devam ediyor. Unutmayin delikanlilik dunyasinin adami olmak istiyorsaniz, sizi yumusatacak zevklerden olabildigince uzaklasmali, bunu yaparken de delikanli mitosunun icinde kendi etiginizle var olmalisiniz. Agir olun molla desinler.

69 - 92 puan arasi
Harbi Keriz Marsandiz!
Bravo size harbilerin harbileri! Abiler, abilerimiz. Cuneyt Arkin'dan beter olun insallah. Ise giderken bagrinizi gomleklere sigdirmak, ayakkabiyi topuguna basmadan giymek, yollarda nara atmadan yurumek ne de zor geliyor olsa gerek. Delikanlilik aleminin gururusunuz. Size diyecek hicbir seyimiz yok.

Not: Sorulardaki e secenegini cogunlukta isaretleyenler ya da tum siklarda e sikkini secenler! Oncelikle kendinize yasamak adina bir amac belirleyiniz lutfen!

ONEMLI::Ortalama penis boyu nekadar dir???

Ortalama penis boyu 14.5 santimetre


Cinsel iliskiye girmek icin 9.5 santimetre penis boyu yeterli

Peyronie cinsel yasami vuruyor!!!!

Peyronie hastalarinin penisleri muz seklini aliyor

Erkeklere tek kullanimlik dogum kontrol hapi


Ilac bes yil icinde piyasada

Cep telefonunda kisirlik tehdidi !

Cep telefonuyla uzun sure konusmanin spermlerin azalmasina neden oldugu bildirildi.

Antalya Tup Bebek Merkezi Kadin Dogum Uzmani Opr. Dr. Murat Berkkanoglu, uzun sureli cep telefonu kullaniminin spermler uzerinde olumsuz etkisi oldugunu ve sperm hucrelerinin hareketliligini azalttigini belirtti. Berkkanoglu, bu durumun cocuk sahibi olmakta gucluk ceken ailelerin yaklasik yuzde 10'unda goruldugunu ifade ederek, "Bu durumun nedenleri arastirildiginda sigara, alkol ve diger cevresel faktorlerin de onemli etkileri oldugu gozlenmistir. Gunluk hayatimiza giren ve her gecen gun daha da yayginlasan cep telefonu kullanimi ile insan sagligi arasindaki iliskiler yeni arastirmalarla daha da belirginlesmeye baslamistir. Bu arastirmalardan biri, uzun sureli cep telefonu kullaniminin spermler uzerinde olumsuz etkisi oldugunu ve sperm hucrelerinin hareketliligini azalttigini gostermistir. Baska bir arastirma da, cep telefonlarinda aciga cikan elektromanyetik dalgalarin sperm hareketliligini azalttigini gostermistir. Uzun sureli elektromanyetik dalgalara maruz kalma ayni zamanda erkek sperm hucrelerinde yapisal degisiklikler yapabilir ve bu durum daha da ciddi sonuclar dogurabilir" dedi.


Teknolojik aletlerin gunluk hayati kolaylastirdigini ancak bu buluslarin tamamen zararsiz olmayabilecegini kaydeden Berkkanoglu, "Ilk rontgen bulundugunda oldugu gibi beklenmeyen zararli etkiler, uzun yillar sonra karsimiza cikabilir. Tabi ki bunlari daha onceden tespit etmek her zaman mumkun olmayabilir. Fakat zararli etkilere sebep verebilecek noktalarda bu aletler yeniden gelistirilebilir veya en azindan uyarilar ve bilgilendirmeler yapilabilir" diye konustu.

Erkekler nelere tahammul edemez?

Erkekler en ufak bir nedenden dolayi bile kadinlardan uzaklasabilirler. Iste en yaygin soguma nedenleri...

Dedikodu: Erkekler surekli baska kadinlarin gorunumleri ve yaptiklari hakkinda konusan kadinlardan hic hoslanmazlar. Kendilerini boyle kadinlarin yaninda rahat hissetmedikleri gibi, bu davranisi aptalca bulurlar.
Servet duskunlugu: Hic bir erkek esas cekici olan seyin cuzdani oldugu dusuncesinden hoslanmaz. Hatta 'ne is yapiyorsun?' sorusunu bile 'ne kadar paran var' diye algiladiklari da gorulur.

Kendinizi bitirmeyin
Kiskanclik: Bu kadinin kendi kendini bitirmeye baslamasidir. Bir erkege yakin olmanin yollarindan birisi ona ozgurlugunu vermektir.
Surekli beraberlik: Bazi kadinlar yanlarinda erkekleri olmadan hicbir sey yapamazlar. Ne sinemaya gidebilirler, ne de restorana... Yapacaklari her seyde erkeklere baglidirlar ve gunde 10 kez ararlar. Bu tur davranislar da erkekleri tam anlamiyla deli eder.
Dirdir: Surekli elestiren ve hicbir seyi begenmeyen kadinlar da erkekleri canindan bezdirir.
Eski asklardan konusmak: Bir kadin surekli eski iliskisinden bahsederek yanindaki erkege ya onu yeterli bulmadigi ya da eski askini unutamadigi izlenimini verir. Bu da erkege edilecek en buyuk hakarettir herhalde...

Probleminizi cozun
Kronik sizlanmalar: Surekli bir derdinden bahseden kadinlar karsilarindaki erkegi yorar ve sikarlar. Cunku erkek, kadinin problemini mutlaka kendisinin cozmesi gerekiyormus gibi bir hisse kapilir.
Sacmalamak: Kuaforunun ne soylediginden ya da baskalarinin ne giydiginden, nerelere gittiginden bahsetmek ve daha kotusu bunu surekli kilmak yerine icinde kadin ve erkegin birlikte ilgilenebilecegi konu basliklari bulmak daima daha iyidir.
Bekletmek: Bilinen en yaygin kadin hastaliklarindan biri de bekletmektir. Bekletmeyi aliskanlik haline getiren kadinlara tavsiyemiz bundan bir an once kurtulmalari

Erkegi elde tutmanin yollari.

baglayacak "olmazsa olmaz"lari biliyor ve uyguluyor musunuz? Uzmanlar, kadinlarin 10 hatadan uzak durmasi halinde, sevdikleri erkegi asla kaybetmeyeceklerini savunuyor.
Erkekler konusmayi sevmez
Biraz suskun olan erkek sevgilinin surekli uzerine gidip, israrla, her seyin yolunda olup olmadigini sormak ters tepkiye yol aciyor. Uzmanlar, erkeklerin, kadinlar kadar cok konusmayi sevmedigine ve tek baslarina da cok mutlu olabildigine dikkat cekiyor.
Hesabi devamli ona odetmeyin
Erkeklerin genellikle comert davranmayi sevdigini ifade eden uzmanlar, 'Ama birakin, iclerinden gelerek bunu yapsinlar. Eger her zaman hesap odeme gorevini ona birakiyorsaniz, kendilerini kullanilmis gibi hissederler' diyor.
Duygulariniza hakim olun
Partneriniz sizden tas gibi duygusuz olmaniz beklenmiyor, yeter ki tartismalar sirasinda duygulariniza hakim olup bir yetiskin gibi konusun. Erkekler gozyaslarindan etkilenir ve hicbir erkek bir kadini aglatmak istemez.
Arkasindan konusmayin
Arkadaslariniza anlattiginiz seyler konusunda cok dikkatli olmaniz gerekiyor. Siz unutabilirsiniz veya affedebilirsiniz ama, arkadaslariniz size yapilan haksizliklari kolay unutmazlar. Anlattiklariniz olumsuz olmasa da, sevgilinizle ilgili olan butun sirlarinizi ortaya dokmekten kacinmalisiniz. Bazi olaylar yalniz sizin aranizda kalmali.
Fazla ileri gitmeyin
Erkekler duygularini kadinlar kadar kolay gosteremez. Fazla ileri gidip gitmediginizi anlamak icin once bir deneyin. Elini tutun veya omuzuna elinizi koyun ve nasil bir tepki verecegini gorun. Eger fazla yakinliktan rahatsizlik duymuyorsa, sorun yok. Ama hareketlerinize karsi cekingen davraniyorsa, onu fazla zorlamayin.

Varikosel nedir? Nasil tedavi edilir?

Varikosel testislerdeki kani bosaltan venlerin (toplardamar) genisleyip varislesmesidir.
Toplardamarlarin ic yuzeyinde kan dolasimini duzenleyen kapakciklar islevlerini yitirmistir ve kani bosaltamamaktadir. Testisten cikan toplar damarlarin asiri ve anormal olarak genislemis olmasi, testiste isi etkisi ve beslenme bozuklugu sonucu sperm ureten hucreleri toksik bazi maddelerle karsi karsiya birakir. Bu durum maddeler testis icinde etki yarattigi icin sperm olusumunu kotu etkiler. Testislerin sonografik muayenesi ve damarsal arastirilmasi gerekir. Boyle bir durum cerrahi mudahale ile duzeltilir.
Puberte sonrasi erkeklerin yaklasik % 10-20 sinde gorulur. Kisirlik (infertilite) sikayeti olan erkeklerin ise yaklasik %40 inda varikosel mevcuttur. Sekonder infertilite sikayeti olan erkeklerde ( onceden en az bir cocugu olan ancak simdi kisirlik sikayeti ceken) ise bu oran % 80 lerin uzerine cikmaktadir. Varikosel her iki testiste de gorulebilir. Ancak anatomik komsuluklari dolayisi ile sol testiste gorulme orani % 85, sag testiste gorulme orani ise % 15 civarindadir. Bir taraftaki varikosel genellikle diger testisi de etkilemektedir.

Varikosel cogu zaman hicbir belirti vermez. Ancak bazen asagidaki belirtiler gorulebilir:
Testislerde agri
Testislerde kuculme
Testislerde dolgunluk hissi
Infertilite (kisirlik)
Gozle gorulebilen genislemis damarlar
Ele gelen genislemis damarlar

Varikoselin neden kisirliga sebep oldugu konusunda henuz kesin bir bilgi yoktur. Ancak genisleyen damarlarin testislerde sebep oldugu isi artisinin sperm uretimini olumsuz etkiledigi, genisleyen damarlarda biriken kanda anormal konsantrasyonlara ulasan bobrekustu bezi ve renal urunlerin sperm olusumunu olumsuz etkiledigi, yine bazi ����bolik urunlerin artmasi ve oksijenlenmenin azalmasinin sperm uretimini olumsuz etkiledigi gibi birtakim teoriler mevcuttur.

Bazen hastalar testislerinde gordukleri veya ayakta iken ellerine gelen genislemis damarlar sebebi ile doktora gelirler. Doktor tarafindan yapilacak elle muayene ile genellikle tani konur. Bazen ultrasonografi / Doppler gerekebilir. Butun varikoselli hastalara 4 gunluk cinsel perhizden sonra sperm tahlili (spermiogram) yapilip sperm sayisi, hareketliligi ve sekilleri arastirilmalidir. Hastalarin yaklasik %70 inde sperm yogunlugu ve hareketliligi azalmis, sekilleri bozulmustur. Bu hastalarda yuksek oranda kisirlik gorulur.Kisirlik sikayeti olan varikoselli erkeklerde, cok yogun agri sikayeti olanlarda ve testislerinden biri digerine gore anlamli kuculme gostermis varikoselli erkeklerde cerrahi tedavi onerilir. Tedaviye gecmek icin varikoselin mutlaka sperm degerlerini bozmus olmasi gerekir. Yani spermi normal ise tedavi edilmeyebilir. Evli olmayan erkeklerde de varikosel bulunmus ve sperminde bozulma baslamis ise tedavi yapilmalidir. Eger erkek adolesan cagda, yani henuz ergenlige gelmemis ise ve sperm veremiyorsa bu durumda testiste kuculme olup olmadigina bakilir. O taraf testisi %10’dan fazla volum kaybetmis ise yine ameliyat endikasyonu vardir.

Testislerinde agri olan ve muayene ile varikosel saptanan erkeklerde bu agrinin mutlaka varikoselden kaynaklaniyor olmasi gerekmez. Once diger nedenler arastirilmali ve semptomatik tedavi yapilmali, ondan sonra varikoselin tedavisine gecilmelidir.

VARIKOSELIN TEDAVISI AMELIYATTIR

Ameliyat sirasinda mikroskop kullanilmasi onerilmektedir. Ameliyati kasik bolgesinden yapilan kucuk bir kesi ile gerceklesir. Testisi drene eden venler baglanir. Basit bir ameliyattir ve genellikle hastane de yatmayi gerektirmez. Varikosel ameliyatinin basari sansi degisiktir. Mikroskobik yapilan ameliyatlarin basari sansi digerlerine oranla cok daha yuksektir. Yaklasik 30-60 dk. surer. Bu sirada testisle ilgili diger olusumlarin zarar gormemesine ozen gosterilmelidir. Varikosel ameliyati dikkatli yapilmaz ise hidrosel (testis cevresinde sivi birikimi), atrofi gibi komplikasyonlar gorulebilir. Ama son yillarda, ameliyat tekniginde elde edilen ilerlemeler sayesinde bu komplikasyonlara hemen hemen hic rastlanilmamaktadir. Bunda cerrahin deneyimi onemlidir. Ameliyat olacak kisilerin bunu iyi bilmesi ve ameliyati yapacak doktordan da bu konuda bilgi almasi gerekir. Ameliyattan 3 ay sonra sperm uretiminde duzelme gorulmeye baslar. Sperm tetkiki ameliyattan sonraki 3-6. ayda yapilmalidir. Sperm uretimindeki duzelme ameliyat olan hastalarin %50-80 inde gorulur. Gebelik uzerindeki etkisi de yuzde 20-69 civarinda artmaktadir. Azoospermi olgularinda da varikosel ameliyati yapilmasi onerilirse de, basarisinin daha dusuk olacagi onceden belirtilmelidir.

Tup bebek uygulamasi yapilacak erkeklerde de varikosel ameliyati yapildiktan sonra tup bebege gecilmesi basariyi artirabilir. Ameliyat edilen hastalarin bir kisminda sperm degerleri biraz daha yukselerek mikroenjeksiyon (ICSI) yerine asilama (IUI) uygulamasina gecilebilir, hatta dogal yolla gebe kalma sansi da elde edilebilir. Spontan gebelik saglanamayan hastalarda sperm sayisi, motilite veya sperm morfolojisindeki iyilesme ile yardimci ureme tekniklerinin basarisi artmaktadir.

Penis egriligi ameliyatla tedavi edilir

Penis egrilikleri olusum nedenlerine bagli olarak 2’ye ayrilir, dogustan penil egrilikler ve edinsel (sonradan olusan) penil egrilikler...
Penis egriliklerinin asagiya dogru, yukari dogru ya da yanlara olmak uzere cesitli tipleri olabilir.
Dogustan olan penil egriliklerinde penisin ic dokularinda kismi doku yapisikliklari nedeniyle yapisikligin bulundugu yone dogru egriligiyle gorulur. Ozellikle ergenlik caginda penisin boyutlarinin buyumesiyle ortaya cikar. Egriligin derecesine gore penisin sekli cinsel iliskiyi zorlastirabilir veya iliskiye engel olabilir. Tani, ereksiyon halindeki penis’in gorulmesi ile rahatlikla konur. Dogustan olan penil egriliklerin ilacla tedavisi mumkun degildir. Bu hastalarda cerrahi tedaviyle penis duzeltilebilir. Sonuc tam basarilidir.

Penis’in Edinsel Egrilikleri genellikle 2 nedenle olusabilir.

Ereksiyon halindeki penisin cinsel iliski sirasinda degisik pozisyonlarda veya asiri zorlamalariyla maruz kaldigi travmalar sonucu kavernoz dokularda yirtilmalar olusmasi. Bu hastalarda hemen cerrahi tedavi ile dokularin tamiri yapilmazsa genellikle peniste egrilige neden olabilir. Bu tip egrilikler daha sonra gene bazi ozel cerrahi teknikler kullanilarak ameliyatla duzeltilebilir.

Peyroni hastaligi ozellikle 40-60 yas hasta grubunda olusur. Bu hastaligin olusum mekanizmasi tam olarak aydinlatilamamistir. Nedenleri arasinda: Cinsel iliski sirasinda olusabilecek mikrovaskuler travmalar, E vitamini yetersizligi vucuttaki buyume faktorlerinden olusacak patolojiler vardir. Hastaligin yaklasik 12 ayi bulan akut doneminde peniste ereksiyonla olusan siddetli agrilar ve egrilik olabilir.Hastalarin az bir kisminda semptomlar kendiliginden duzelebilir. (ilk 12 ayda). Ancak bu donemin sonrasinda onemli bir hasta grubunda belirtiler ilerler ve agrilar kaybolsa da peniste egirlik giderek artabilir. Bazen de her iki yanda olusabilecek lezyona bagli olarak kum saati gibi bogumlu bir penis gorunumune neden olabilir. Peyroni hastaliginin ilk doneminde ( 1 yil ) agizdan alinabilecek bazi ilaclar % 30-40 civarinda duzelme saglayabilir. Lezyonun icine yapilan bazi enjeksiyonlar ile de kismi duzelmeler gorulmustur. Egriligi duzeltmeye yonelik asil tedavi cerrahidir. Bu amacla cesitli cerrahi teknikler kullanilabilir.Bu belirtilen ameliyatlar hastalarda ereksiyonun normal oldugu durumlarda uygulanir. Ancak eger ereksiyon sorunu mevcut ise penis egriligi Penil Protez ameliyati ile tedavi edilir.


Erkeklerde Uroandrolojik Check-up’in onemi

Prostat ve cinsel fonksiyon bozukluklari, erkekleri yaslanmayla birlikte bekleyen 2 onemli tehlike. 40’li yaslardan itibaren erkeklik hormonu testosteron duzeyindeki goreceli azalmaya paralel olarak fiziksel, islevsel ve ruhsal degisiklikler ortaya cikar.

Her yil duzenli olarak yaptirilacak uroandrolojik check-up ile riskleri minimize etmek mumkun.

Ister cinsellikle ilgili, ister prostat ve uriner sistemle ilgili olsun herhangi bir hastaligin ilerlemesinden sonra hekime basvurmak tedaviyi guclestirir. Onemli olan, hastaliklarin belirti vermeden once teshis edilmesi ve tedaviye bir an once baslanmasidir. Uroandrolojik check-upta cinsellikle ilgili olabilecek organik etkilenmelerin veya hormonal bir problemin olup olmadigina ve eger boyle bir sorun saptanirsa hormonal tedavinin verilip verilemeyecegine bakilir. Testosteron hormonunun dusmesi libidoyu, yani cinsel istegi ve performansi azaltir. Bu hormonun takviyesi, ancak prostatta kesinlikle testosterona karsi bir etkilenme meydana gelip gelmeyeceginin belirlenmesiyle mumkun olabilir. Bu nedenle erkeklerin 40 yasindan sonra her yil uroandrolojik check-up’tan gecmeleri son derece onem tasir.

Uroandrolojik Check-upta Prostat Kontrolu:
Idrar kesesi ile rektum (kalinbagirsagin son bolumu) arasinda bulunan prostat, spermi besleyen sekresyon sivisi salgiladigindan cinsel fonksiyon ve spermin hareketi acisindan onem tasir. 40’li yaslardan itibaren erkeklerde prostat enfeksiyonu ve tumor gelisme riski yukselir. Bu hastaliklar etkili bir sekilde tedavi edilmezse daha yasamsal tehditler yaratabilir. Klinik muayene, sonografik tetkik ve kanda PSA duzeyinin kontrolu ile prostat hastaliklari ve kanseri erkenden teshis edilir ve tedavisi derhal duzenlenebilir. Bu da uroadrolojik check-upin onemini bir kez daha ortaya koyar.

Uroandrolojik Check-upta Cinsel Fonksiyon Kontrolu:
Andropozun menopozdan en onemli farki erkeklerin hormonal degisimleri bu sekilde yillar icinde yavas olarak yasamasi ve omrunun sonuna dek cinsel istek ve aktivitesini surdurebilmesi hatta ileriki yaslarda cocuk sahibi olabilmesidir. Calismalar bu hormon duzeyinin her yil % 1 oraninda azalma gosterdigini ortaya koyuyor. Erkekte ilerleyen yasla birlikte testosteron hormonundaki azalma ve hormonal bu degisiklikler sonucu cinsel arzuda azalma ve sertlesme sorunlari ortaya cikabilir. Bununla beraber diyabet, hipertansiyon, kolesterol seviyeleri, merkezi sinir sistemi hastaliklari, sigara alkol kullanimi gibi faktorler de erken yaslarda dahi cinsel fonksiyon problemleri cikmasina sebep olan faktorlerdir.

Onemli olan uroandrolojik check-up ile gereken psikolojik ve fizyolojik degerlendirmelerin yapilarak sebebin ortaya konmasi ve buna gore tedavinin yapilmasidir. Laboratuar tetkiklerini takiben yapilan doppler ultrasonografi ile damarsal kontroller yapilir. Sertlesme sorununda organik faktorlerin tespitinde kullanilan NPT-Uyku testi , uykudaki ruya fazinda olusan ereksiyonlarin bilgisayar tarafindan kaydedilerek incelenmesidir. Psikogram testleri ile de erkegin cocuklugundan itibaren gecirdigi ve psikojenik yapisini etkileyen faktorler degerlendirilir. Cinsel problem veya performansinda bu faktorler sebebiyle bir etkilenme var ise, tedavi buna gore duzenlenir.


Erkeklerin gizli sorunu... !!!!!!!!!!!



60'ndan sonra ayda bir seks.........

Turk erkeklerinin cinsel hayati 60 yasindan sonra bicak gibi kesiliyor.


60'ndan sonra ayda bir seks

50 yasindan sonra ayda 6 kez cinsellik yasayan Turk erkekleri, 60 yasina geldiginde ise ayda bir kez seks yapar hale geliyor. Cinsel Egitim Tedavi ve Arastirma Dernegi'nin "Erkeklerde Cinsellik" konusunda yaptigi arastirma, orta yasin uzerindeki Turk erkeklerinin cinsel bilgilerinin torunlarindan bile daha az oldugunu da ortaya cikartti. Arastirmanin sonuclarini, Marmara Universitesi Tip Fakultesi'nden Prof. Dr. Ferruh Simsek ve Cerrahpasa Tip Fakultesi Geriatri Bilimdali Ogretim Uyesi Prof. Dr. Engin Eker acikladi:
* Gunumuzde anti-aging yontemleriyle dis gorunum kismen de olsa duzeltiliyor ancak cinsel anlamda bu denli buyuk bir genclesme saglanamiyor. Kadin ve erkekler 40'li yaslarinda ayda 8 kez cinsel birliktelik yasarken, 50 ve daha uzerinde bunu ayda 6'ya kadar dusuruyorlar. Cinsel yasam, 60 yas ve sonrasinda ayda bir kez yasanarak bicak gibi kesiliyor. Doksan yasindan sonra ise, en fazla senede bir gun seks yapabiliyorlar.'

Sorularla Erken Bosalma.........

ERKEN BOSALMA NE SIKLIKTA GORULUR?

Vajinismus ve Erkekler!!!!

Vajinismus sorunu erkekte de problemlere neden olabilir mi?



Sorunun tedavisi sureci uzadikca erkekte kendine guvensizlik,

cinsellikten soguma, ;ereksiyon problemleri gibi ciddi sorunlarla

karsi karsiya kalma riski de dogabilmektedir.



Ayrica cinsellik gibi insan fizyolojsi ve aile ici baglarda onemli bir role sahip dogal bir

surecin yasanamamasi psikolojik sorunlarla beraber aile ici sosyal sorunlara da

neden olabilmektedir.








Erkeklerde gogus buyumesinin nedenleri?

Jinekomasti, erkeklerde meme dokusunun buyumesine verilen isimdir, tek tarafta veya iki tarafli olabilir, memede hassasiyete ve agriya sebep olabilir. Bazi erkek cocuklari veya eriskin erkeklerde meme bolgesinde normalden fazla yag toplanmasi olusabilir, bu duruma pseudojinekomasti (yalanci jinekomasti) denir.

Jinekomasti ile ayni sey degildir ve kozmetik goruntu disinda patolojik bir durum olusturmaz. Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Bulent Koc, Mynet okurlari icin yazdi.

Meme buyumesinin normal olarak kabul edildigi, uc yasam donemi vardir. Fizyolojik jinekomasti denilen bu devreler: 1- Yenidogan devresi, 2- Ergenlik Devresi, 3- Ileri yaslilik devresidir. Bu devrelerin tumunde jinekomasti olusmasinin asil nedeni kanda dolasan kadinlik hormonu olan estrojen hormonu miktarinin, testesteron denilen erkeklik hormonundan fazla miktarda bulunmasidir.Yenidogan devresindeki jinekomasti, bebek anne karninda iken plasentadan gecen anneye ait estrojen hormonunun, erkek bebek kaninda yuksek miktarda bulunmasidir. Ergenlik caginda da estrojen hormon duzeyi testesterona gore relatif olarak fazlalik gosterir. Yaslilikta ise erkeklerde testesteron duzeyi duser, bu da estrojen hormonunun rolatif olarak daha fazla olmasina yol acar.

Erkeklerde de meme basi altinda az miktarda meme dokusu vardir, jinekomastide bu doku genisler, buyur ve kadin memesine benzer. Ergenlik caginda bu buyume siklikla tek taraflidir ve genellikle 12-15 yaslar arasinda olusur. 14 yasindaki erkek cocuklarinda %65 ‘e varan oranda jinekomasti saptanmistir. Bu durum genellikle 2-3 yil icerisinde kendiliginden duzelir. Ileri yaslarda olusan jinekomasti ise siklikla iki taraflidir, genellikle iki meme esit oranda buyumez, yani asimetrik buyume vardir.

Asiri sismanligi olmayan erkeklerde meme buyumesine jinekomasti denmesi icin en az 2 cm. capta meme dokusu olusmalidir.

Jinekomasti terimi iyi huylu meme buyumesini ifade etmekle birlikte, bunun erkeklerde olusabilecek meme kanserinden ayirdedilebilmesi onemlidir. Jinekomasti olusmus erkeklerde bu sislik kansere donusmez ancak olusan bir meme buyumesinin direkt olarak meme kanseri seklinde baslayabilecegi de unutulmamalidir.

Jinekomasti olusturan sebepler soyle siralanabilir:

1.Estrojen hormonunu arttiran durumlar. Bunlar:
a)Testislerden veya testis disi bazi tumorlerden ( deri, akciger, karaciger, bobrek ustu bezi kanserleri) asiri estrojen salgilanmasi.
b)Hipertiroidizm veya hipotiroidizm gibi endokrin sistem hastaliklari.
c)Siroz, asiri yaglanma gibi karaciger hastaliklari.
d)Uzun sureli aclik.

2.Androjenik hormonlari ( erkeklik hormonu ) azaltan durumlar.
a)Yasliliga bagli hormon azalmasi.
b)Testis calismasindaki yetersizlikler –

1.Dogustan olan yetersizlikler
testis gelismemesi
Inmemis testis
genetik kromozom anomalileri

2.Sonradan olusan yetersizlikler- Travma
Orsit (testis iltahabi)
Radyasyon
Hidrosel
Varikosel
Spermatosel

3.Ilaca bagli jinekomastiler- Estrojen hormonu iceren veya estrojen duzeyini etkileyen ilaclar vardir. Bunlara bazi ornekler; digital, anabolik steroidler, marihuana gibi bazi uyusturucu ilaclar, cimetidin,ketakonazol,spiranolakton,furosemid,diaz epam,teofillin, anti tumor ilaclardir.

4.Mekanizmasi bilinmeyen diger nedenler.
-Akciger hastalilari
-Gogus duvarina travma olusmasi
-AIDS
-Anksiyete ve stres

Ergenlik caginda olusan jinekomasti tedavi gerektirmez, genellikle 2-3 yilda kendiliginden gecer. Androjenik hormon yetersizligi olan durumlarda testesteron verilmesi meme buyumesinin gelismesini saglayabilir.

Jinekomastiye sebep olan ilaclarin kesilmesi de problemi sonlandirabilir. Buyuk jinekomastilerde cerrahi tedavi ile dokunun cikarilmasi gorunum ve agri yonunden hem fiziksel hem de psikolojik rahatlama saglayacaktir.

ONEMLI::SAGLIKLI ERKEKTE PERIYODIK MUAYENELER

Bu yazimizda saglikli erkeklerde yapilmasi onerilen periyodik saglik muayenelerini ele alalim. Yazi yol gosterici olmasi ile hazirlanmistir. Doktorunuz saglik oz ve soy gecmisinize gore bu testlere eklemeler yapabilir.
Yilda bir kez dishekiminize gorunun. Dishekiminiz agiz boslugunuzda dis ve disetlerinizde olasi degisiklikleri ayna ile yapacagi kucuk bir gozlemle saptayabilir.
Her 3-5 yilda bir goz muayenesi yaptirin. Yasiniz 50 nin uzerinde ise bunu siklastirin. Doktorunuz gorme sorununuz olup olmadigini, gozluk gereksiniminiz olup olmadigini, goz tansiyonu (glokom) , makuler dejenerasyon ve katarakt gibisik rastlanilan goz hastaliklari acisindan degerlendirir.
Her iki yilda bir tansiyonunuzu kontrol ettirin.( Bu siklik tansiyonu normal olanlar icindir. Eger tansiyonunuz normal sinirlarin disinda ise doktorunuzun onerdigi siklikta olcturun.) Yuksek tansiyon ortalama her bes kisiden birini etkilemektedir. Yanlizca koroner kalp hastaligi icin degil, konjestif kalp yetmezligi, carpinti, bobrek hastaliklari ve retinopati denilen goz bozukluklari icinde hipertansiyon risk faktordur. Tansiyonunuzu olctururken dinlenmis ve stres den uzaklasmis olmaniz gerekmektedir. Bircok uzman tansiyonun ust sinirlarini 140/90 olarak kabul etmektedir. Bununuzerindeki degerler yuksek tansiyon olarak kabul edilmektedir.
Her 5 yilda bir kolesterol seviyelerinizi olcturun. (Kolesterol seviyeleriniz normalin uzerinde ise doktorun onerdigi siklikta olcum yaptirin) Basit bir kan testi ile kandaki total kolesterol, Dusuk Dansiteli Kolesterol (LDL, kotu kolesterol) ve yuksek dansiteli kolesterol (HDL, iyi kolesterol) duzeyleri olculur. Total kolesterol ve LDL artisi kan damarlarinin ceperlerinde yag birikimini arttirir. HDL ise bu yagin birikimini onler. Kolesterol yuksekligi ve damarlarda biriken yag olumcul olabilen koroner arter hastaligina sebep olur. Kolesterol duzeyleri 200 mg/dl yi gectiginde koroner kalp hastaligi riski artmaktadir. 200-240 mg/dl arasindaki degerler ilimli yuksek olarak kabul edilebilir ve diyet ve egzersiz ile bu duzeyler dusurulebilir. Bazi uzmanlar 240 mg/dl yi bazilari da 280 mg/dl yi gectiginde ilac tedavisine baslarlar.
Normal
Sinir
Yuksek

ERKEK NEYI BEKLER

Gercek bir kadin"
Annesinin besledigi gibi besleyen, Evini temiz, Ve sicak tutan, Dirdir etmeyen bir kadin...
Bir dolarin bile kiymetini bilen,
Butun gun calisip, Butun gece de dans edebilen... Ve hayir demeyen...
Basi agrimayan :))
Her zaman tedbirli, Ve her zaman "hazir" olan, Yalniz kendisini sevecek, Ve simartacak bir kadin...

BEKLER ...BEKLER ...BEKLER..HEP BEKLER..COK BEKLER...HALA BEKLER!!!
GERCEKTEN BOYLEMI !!!

ErKeK iSen GiR :)))))

http://www.atillaate.com/xp.htm

Kadinlar'in Gercek Yuzu


Butun kadinlar birbirlerini rakip olarak gorurler. Birbirlerini kiskanmalari icin ayni meslekten olmalariyla da menfaatlerinin catismasi falan sart degildir.

* Ortalikta kendilerinden baska kadinlarin da dolasiyor olmasi, kiskanmalari icin yeterli bir sebeptir. Yolu kadinlarin gorev yaptigi bir yere, ornegin bir banka subesine dusen bir kadin, gordugu muameleden bunu sip diye anlayabilir.

* Butun kadinlarin mutlaka kosulacak sartlari vardir. "Seninle evlenirim ama...", "dedigini yaparim ama...

* Nedense butun ask siirleri, en duygulu sarki sozleri hep erkekler tarafindan yazilmistir. Cok duygulu olduklari soylenen kadinlarin bu sirada ne yaptiklari merak konusudur. Bence kadinlar o sirada diger kadinlari incelemekle mesguldurler. "Ne giymis, ne takmis, benden guzel mi?" Vs...

* Erkekler (eger ruh hastasi degillerse) eslerini cok yakin arkadaslarindan, akrabalarindan, yani olur olmaz herkesten kiskanmazlar. Oysa kadinlar, hic ayrim yapmaksizin, omur boyunca, istisnasiz her disiden kiskanirlar kocalarini. * Kendisinden 30 yas buyuk bir kadinla, sirf parasi icin evlenen pek az erkek vardir. Buna karsilik etraf, babasi, hatta dedesi yasinda, ama mutlaka zengin erkeklere asik olan(!) kadinlarla doludur.

* Hicbir kadin calistigi yerde ustunun kadin olmasini istemez. Vallahi bunu ben soylemiyorum, anketler oyle diyor.

* Erkekler kadinlardan ilgi, sefkat, sevgi disinda pek bir sey beklemezler. Kadinlara bunlar asla yetmez, ilave olarak iki bilezik, bir yuzuk gerekir cogu zaman.

* Gelin-kaynana cekismesinin fikralara gectigi ulkemizde hic damat-kayinpeder cekismesine tanik oldunuz mu? "Elti gemisi yurumez" diye bir soz vardir da neden bacanaklar icin soylenmis benzer bir laf yoktur?

* Evli kadinla iliskiye giren cok az erkek vardir. Buna karsilik evli erkekle hic dusunmeden iliskiye giren kadin sayisi benim bildigim, gordugum, duydugum kadariyla bir hayli kabariktir. * Erkekler bir araya geldiklerinde isten, politikadan, futboldan bahsederler genellikle. Kadinlar bir araya geldiginde ise vay o anda orada olmayan diger kadinlarin haline!

* Eslerinden, "yorgunum", "basim agriyor" bahanesiyle mumkun oldugunca kacan kadinlar, ortaya ikinci bir kadin ciktigi zaman aniden kocalarini cok sevdiklerini(!) fark ederler.

* Kocasi tarafindan aldatilan kadinlar genellikle bosanmak yerine, bir cocuk daha yapmayi tercih ederler. Tersi durumda ise erkekler kadinlar kadar akilli olmadiklari icin bunu gurur meselesi yapar ve kadini hemen bosamaya kalkarlar. * Kadinlar evde aksama kadar istedikleri gibi yasarlar. Ne karisanlari ne de gorusenleri vardir. Erkeklerin aksamdan aksama geldikleri evlerinde pek de ozgur olduklari soylenemez. Kendilerine durmadan oraya oturmamasi, sigarasinin kulune dikkat etmesi, ayakkabisini cikarmasi hatirlatilir.

* Kadinlar aksama kadar kocalarinin bilgisi disinda istedikleri arkadaslarini misafir ederler. Oysa hicbir erkek karisindan izin almadan eve bir erkek arkadasini getiremez. Hatta izin alarak bile...

* Kadinlar her istediklerinde eslerinden izin almadan annelerini ziyaret edebilirler. Erkekler ne haberli, ne habersiz, yanlarinda esleri olmadan asla annelerine ugrayamazlar. * Kadinlar butun iliskilerinde hesap kitap icindedirler. Asla seffaf degildirler. Hoslanirlar, hoslanmaz gibi davranirlar, isterler, istemez gibi yaparlar. Esleriyle sorunlarini cozmede bedenlerini silah olarak kullananlar bile vardir.

* Vucutlarini gostermeye bayilirlar. Acik, dar, seffaf, kisa giyerler. Sonra da "neden bakiyorsunuz?" diye sinirlenirler. Aslinda amaclari baktirmaktir, ama bunu asla kabul etmezler. Ozgurlukten, rahatliktan, medeniyetten falan soz ederler. Nereden biliyorsun, derseniz, ben de kadinim oradan biliyorum.

NOT: Istisnalar kaideyi bozmaz (Bu yaziyi okuyan butun kadinlar kendini istisna olarak kabul edecektir).

ErkeklerIn GIzlI DUnyasi

Erkekler, gizli dunyalarinin kapilarini zorla acmak istemezler. Yenilgiyi kendine yakistiramayan erkekler, bu ugurda hayatlarini tehlikeye atmaktan da kacinmaz. Kendilerini dev aynasinda gormeye alistiklari icin, en basit bir basarisizlik, onlar icin agir bir darbe olur. Ama bir kadin icin onemli olan, erkegini anlayabilmek ve sorunu kaynagindan cozmeyi bilmektir. Iste size ipuclari.

DUYGULARINI ACIKLAMAZ
Erkekler her zaman, kadini anlamanin zorlugundan soz ederler. Oysa anlasilmasi gercekte daha zor olan erkektir. Esiniz olsun, nisanliniz olsun, hatta ergenlik cagindaki oglunuz olsun, hayatinizdaki her erkek, size ic dunyasinin kapilarini ardina kadar acmaktan kacinir.



Gorunuse bakilirsa, erkegin gizlisi saklisi yoktur. Duygularini dusuncelerini aciklamaktan hic cekinmez. Ama gercegin gorunenler gibi olmadigini biliyoruz. Erkegin aklindan gecenlerle, yaptigi aciklamalar birbirinden oldukca farklidir.



Erkegi anlayabilmek icin onun gizli formullerini ogrenmek gerekiyor. Amerikali Sosyolog Chris Keller, yazdigi kitapta kadinlarin erkekleri daha iyi anlayabilmelerini saglayacak bazi ipuclari veriyor.

RUH HALINI SAKLAR
Erkek, pek sik olmasa da zaman zaman duygularini disa vurmaktan kendini alikoyamaz. Ornegin masayi yumruklamak ya da birdenbire islik calmaya baslamak, avaz avaz bagirmak gibi. Bu tur olaylar her zaman yasanmaz. Erkek, cesitli nedenlerle duygularini, ruh halini, kadindan gizlemeye calisir. Ve de cogunlukla basarili olur. Ama hayatinizdaki erkegin gizli dunyasini kesfetmekten umudu kesmeyin. Yapmaniz gereken sadece bazi formulleri ogrenmek. Erkek, hayatinin kadiniyla bazen ilgilenmiyormus gibi gorunebilir. Aslinda, o kadina karsi duydugu sevgide bir azalma olmamistir. Onunla artik ilgilenmemesi de soz konusu degildir.

'Hii'lar 'Evet'ler

Erkegin kafasi cesitli konularla dolu oldugu zamanlar, bazi sorunlari nasil cozecegine karar veremedigi icin cevresinden, ozellikle de hayatindaki kadindan uzaklasmis gibi gorunur. Iste size evlerde cok sik yasanan bir sahne: Kadin eve donen esine, 'Gunun nasildi?' diye sorar. Erkek, 'Iyiydi' deyip susar. Kadin, esinin o gunu nasil gecirdigini ayrintilariyla ogrenmek ister: 'Hepsi bu mu? Gunun iyi miydi?' Erkek gene orali degildir 'Hii.' 'Bugun neler oldu tahmin et bakalim.' Kadin bu sozleriyle kocasini suskunluktan kurtarmaya calisir. Oysa erkek o sirada, kafasini mesgul eden sorunlardan kacmak icin asla gerceklesmeyecegini bildigi hayallerle avunur. Erkegin bu tavirlari, kadini asla karamsarliga itmemelidir. Gercekte erkek esinden degil, hayatin kargasasindan, gurultusunden kacmaya calismaktadir. Suskunluk donemindeki erkegi bu sorularla bunaltmak ise ters tepki verir: 'Senin neyin var?' 'Canin bir seye mi sikildi?' 'Benden bir seyler mi gizliyorsun?'

Meselenin ic yuzu

Erkek sadece sorunlarini kendi kendine cozumlemenin carelerini aramaktadir. Boyle zamanlarda erkegin damarina basilmamali. O, kafasindaki sorunlara cozum bulunca, her sey eskisi gibi olacaktir. Erkekler, gizli dunyalarinin kapilarini zorla acmak istemezler. Cocukluk donemlerinde de sirlarini ebeveynlerine aciklamamak icin direnirler. Kiz cocuklar okulda neler yaptiklarini uzun uzun anlatmayi yeglerken, erkek cocuklari konusturmak zaman alir. Erkek, yenilgiyi kendine yakistirmaz. Yenilmezlik, ustunluk ve basarili olmak duygulari, her erkegi bir olcude etkiler. Erkekler yenilgiden korkar. Bu duygusunu aciklamak yerine kendini oldugundan baska turlu gostermeye calisir. Korkusunu cesaret gosterilerinin ardina gizlemesi yadirganmamali. Bu yuzden sorunlarini cozene kadar ustune gidilmemelidir.

Kadinlarin Hoslanmadigi Erkekler!

Yapilan arastirma ve anket sonuclarina gore, cogu kadin, temiz ve
bakimli erkek seviyor. Tanisma asamasinda farkedilemeyen onemli
ayrintilar, daha sonra iliskinin sonunu getirebiliyor.

Ana kuzusu sevilmiyor

Kadin, birlikte oldugu erkegin anne sozunden cikmayan bir sut kuzusu
oldugunu gormeye hic tahammul edemez.

TV karsisinda yayilmak

Kadinlar, erkegin eline kumandayi alip zap yapmasindan nefret eder.

Trasli olmali

Her gun tras olan erkege butun kadinlar bayilir. Sakali cikmayan
erkekler de kadina dayanilmaz gelir.

Ter kokma

Kadinlar, hos kokmayan erkeklerden kacar.

Bol pantolon

Asiri bol bir pantolon erkegin fizigini kotu gosterir. Cok dar
olanlar da iticidir. Ortasini bulmaniz sart.

Daginik olmak

Erkeklerin surekli etrafi dagitmasi da eksi bir puandir.

Surekli tartismak

Her konuyu her firsatta bir tartisma haline getiren erkek itici
gelir.

Beyaz corap

Beyaz corap da kadinlarin itici bulduklari seylerden.

Yemek yerken

Eger hizli, agzinizi doldurarak, ses cikararak, bir de agziniz
doluyken konusarak yemek yiyorsaniz bittiniz!

Vucut tuyleri

Bu bolgelerdeki tuyler elinizde olmasa da kadinlar sirtta kildan
hoslanmaz.

Bakimsiz ayakkabilar

Aman ayakkabinizin her zaman boyali ve cilali olmasina dikkat edin.

Fazla jole

Joleyi abartmak, saclari kafaya yapistirmak da bircok kadina itici
gelir. Mutlaka ortasini bulun!

Erkek Isimleri ve Anlamlari

A
ACAR : Becerikli,atilgan
AKAY : Beyaz ay, dolunay
AKEL : Durust, guvenilir
AKGUN : Mutlu,sevincli gun
AKIN : 1.Arkasi kesilmeyen bir gelis durumunda olmak. 2.Baskin.
AKTAC : Beyaz tac,gelin taci
AKTAN : Aydinlik gece
ALI : Yuce,ulu
ALICAN : Candan,cana yakin
ALISAN : Sani serefi en yuksek olan
ALKAN : Kizil kan
ALKIN : Sevdali,asik
ALP : Kahraman,cesur,savasci
ALPAR :Yigit,cesur
ALPASLAN : Aslan gibi cesur,savasci beyi
ALPTUG : Yigitlik simgesi.
ALPER : Yigit insan, yigit erkek.
ALPEREN : Yigit ve ermis kisi.
ALPHAN : Yigit,hukumdar
ALPTEKIN : Tek yigit,prens
ALTAN : Sabah gunes dogarkenki zaman
ALTAY : Orta Asya'da Tanri dagi,bir Turk boyu
ALTUG : Kizil tug, al renkli.
ANIL : Amac, erek, hatirlanmak.
ANDAC : Armagan,hediye
ARAL : Takimada,siradaglar.
ARCAN : Saf,temiz
AREL : Temiz,durust
ARDA : 1.Isaret olarak yere dikilen cubuk. 2.Ardil.
ARGUN : Zayif,gucsuz,dermansiz
ARGUN : Temiz,aydinlik gun
ARIKAN : Temiz soy
ARIN : Temiz,saf - Alin
ARIF : Anlayisli,taninmis,meshur,bilgi sahibi
ARKAN : Temiz kandan gelen - Ustun,galip
ARKUT : Temiz ve kutlu.
ARMAN : Hasret,ozlem - Sikinti
ARSLAN : Yirtici,guclu,yigit
ARTUN : Kendine guvenen, onurlu.
ATABERK : Sehzade egitmeni - Devlet yetkilisi
ATACAN : Hosgorulu,babacan
ATAK : Canli,girisken-Comert-Nisanci
ATAKAN : Dusunmeden cesurca ise girisen
ATALAY : Unlu,sohretli
ATAMAN : Ata kisi,onder
ATASOY : Atalarin soyundan gelen
ATILLA : Savasci,fatih - Buyuk,unlu
AYBERK : Ay gibi guzel ve saglam.
AYDIN : Isikli-Ayli gece-Acik,belli-Ugurlu
AYHAN : Ay hakimi
AYKUT : Ay gibi ugurlu.
AYTAC : Ay biciminde tac
AYTEK : Ay gibi
AYTEKIN : Ay sehzadesi, prensi
AYTUNC : Ay gibi guzel,tunc kadar saglam
AZIZ : Sevgili - Az bulunur- Muhterem
AZMI : Kararlilik - Guclu,kuvvetli


B
BAHA : Kiymet, deger, para.
BAHADIR: Kahraman
BAHIR : Deniz-Belli, acik-Isikli,parlak
BALER : Tatli dilli, cana yakin
BALKI : Simsek, isik, parlayis.
BARAN : Direnci kiran guc, ulu, yuksek.
BARAY : Sonsuzluk.
BARBAROS : Kizil sakal
BARIN : Guc ve kuvvet.
BARIS : Sulh.
BARKIN : Gezmek, gormek, gezgin.
BARKAN : Colde olusan kucuk kum kitlesi
BARLAS : Kahraman
BARS : Kaplan benzeri yirtici hayvan
BARTU : En eski Turk hanlarindan biri.
BASER : Basta gelen
BATI : Gunesin battigi yon
BATIHAN : Bati'nin hukumdari, hani
BATURALP : Yigitler yigidi
BATIRAY : Ay gibi yigit
BATUG : Ustun olan, yigit. Az.
BATUHAN : Yigit hukumdar.
BATUR : Yigit, yurekli, bahadir.
BAYAR : Ulu, yuce
BAYBARS : Eski Turklerin besledigi kaplan
BAYBORA : Firtina
BAYCAN : Zengin
BAYHAN : Zengin ve guclu
BAYKAL : Yaban kisragi - Sibirya'da bir gol
BAYSAL : Soylu, unlu
BAYULKEN : Gogun 16.katinda oturan baris tanrisi
BEDIR : Dolunay.
BEDIRHAN : Ileri goruslu lider
BERK : 1.Sert, saglam, kati. 2.Yildirim.
BERKAY : Guclu ve ay gibi.
BERKE : Kamci, kirbac.
BERKAN : Parlama - Kivircik kuzu postu
BERKANT : Bozulmaz yemin
BERKAY : Ay gibi guclu
BERKE : Kamci
BILGEHAN : Gokturk hakani
BILGIN : Alim, bilgili kisi
BIRANT : Tek yemin. Ozelligi olan yemin
BOGAC : Bir Dedekorkut kahramani
BORA : Siddetli ruzgar
BORAN : Ruzgar simsek ve gok gurultusu ile ortaya cikan saganak yagisli hava olayi.
BUGRA : Erkek deve
BURAK : Hz.Muhammed'in Mirac gecesi bindigi efsanevi at
BURC : Kale, hisar cikintisi - Gunes sistemi - sarp yamac
BULENT : Yuce, yuksek


C
CABBAR Kuvvet,kudret sahibi-Becerikli
CAFER:Kucuk akarsu
CAHIT Caba gosteren, caliskan
CAN: Insan ve hayvanlarda yasamayi sagladiginave olumle vucuttan ayrildigina inanilan madde disi varlik.
CANALP : Ozunde yigitlik, guc olan
CANBERK : Guclu, saglam
CANDAS : Dost, yoldas
CANDEMIR : Ozu demir gibi saglam
CANDOGAN : Cana dogan
CANEL : Dostluk eli
CANER: Cok icten, sevilen.
CANKUT: Nese, mutluluk, talih, baht.
CANTEKIN : Tek, essiz can
CAVIT : Sonsuz, ebedi
CELAL : Buyukluk, yucelik - Ofke, kiginlik
CELAYIR : Mogollarin kollarindan
CELIL : Buyuk, yuce
CEM : Hukumdar - Toplanma,biraraya gelme
CEMAL : Guzel yuz - Yuz guzelligi
CEMIL : Guzel yakisikli erkek - Iyilikle anma
CEMRE : Ates,kor-Suda,havada,toprakta olustuguna inanilan sicaklik
CENAP : Seref, onur
CENGIZ : Guclu, gozupek
CENGIZHAN : Mogol Imparatorlugunu kuran hukumdar
CENK : Savas
CEVAHIR : Mucevher,degerli sus tasi
CEYHUN : Orta Asya'da bir akarsu - Cennet'in 4 nehrinden biri
CIHAN : Dunya
CIHANGIR : Dunyaya egemen olan
CIHAT : Din ugruna savasan
COSKUN : Heyecanli, kabina sigmayan
CUMHUR : Halk, topluluk
CUNEYT : Kucuk asker

TESTIS KANSERI

Testis kanseri cogunlukla, sperm ureten hucrelerde baslar. Kanser ilk olarak testiste bezelye buyuklugunde sert bir yumru olarak dikkat ceker. Bu yumru genellikle dokunuldugu zaman acimaz. Erken safhalarda baska belirti yoktur. Bircok erkek tumoru kendisi kesfeder. Ne kadar erken fark edilirse o kadar iyidir. Genellikle kanser sadece tek testisi etkiler.

Belirtiler

- Testiste yumru veya sisme;

- Muhtemelen bolgesel agri veya hassasiyet

- Testiste agirlik hissi (bazen).

Testis kanseri genc erkeklerde, ozellikle 15-35 yaslarinda ve siyah erkeklere kiyasla beyaz erkekler arasinda daha cok gorulur. Eger testislerin biri veya her ikisi dogumda inmemisse, ileride her iki testis icin de kanser riski daha buyuktur. Erken tespit edilerek tedavi edilirse, kanser genellikle iyilesebilir.

Teshis

Kendi kendini muayene ile skrotum icindeki tumor veya baska bir olusumun varligi fark edilebilir. Boyle bir yumru fark ederseniz, aciyip acimadigina bakmadan hemen doktora danisin. Teshisi dogrulamak icin ultrasonografi yapilabilir.

Testisteki bir tumor hemen her zaman habistir, ama tumorun varligindan emin olmak icin doktor muayenesi gereklidir. Testisleri ve skrotumu etkileyen baska sartlarda da benzer yumrular ortaya cikabilir. Epididimit, Hidrosel, Vanikosel ve Orsit gibi. Bunlarin bir kismi da zararsizdir.

Testiste tumor varsa, ameliyatla cikartilmasi sarttir. Tumor habis ise, vucudun baska yerlerine dagilip dagilmadigini anlamak icin, kan testleri, rontgen ve baska testler gerekir.

Testis kanseri teshisi konulan erkeklerin yuzde 70 i tedaviden sonra 5 yil veya daha fazla yasarlar (5 yil sag kalma orani). Ancak, bu gec safhada kesfedilmis kanserleri de kapsamaktadir. Testis kanserlerinin en cok gorulen turu olan seminom erken teshis ve tedavi edilirse, hemen hemen butun vakalarda iyilesebilir.

Tedavi-Ameliyat

Hasta testisin ameliyatla alinmasi gereklidir. Bu erkekligin kaybedilecegi anlamina gelmez, cunku geride kalan saglikli testis vucudun normal cinsel ve hormon uretme islevlerini yerine getirebilir. Iki testis de kaybedilirse, kisirlik meydana cikar. Ancak 3 haftada bir enjeksiyonla erkeklik hormonu verilerek gerekli olan normal cinsel islev saglanabilir.

Diger Tedaviler

Kanserlerin vucudun diger kisimlarina yayilmasini onlemek veya yayilmissa ona karsi mucadele edebilmek icin radyoterapi veya kemoterapi kullanilir

parmak kutletme

Kimi insanlar, her iki elinin parmaklarini birbirine gecirerek ve onlari gererek ses cikartirlar, yani citlatirlar.

Cogumuz buradan gelen sesin kemiklerden geldigini saniriz, hatta rahatsiz oluruz ama nedense bunu yapanlar durumlaryndan memnun gorunurler. En cok ve kolaylikla citlattigimiz yerler vucudumuzda en cok bulunan surtunmeli eklem yerleridir. Bu tip eklem yerlerinde, ornegin, parmaklarinizda, iki kemigin birlestigi yerde bir baglanti kapsulu ve bu kapsulun icinde de, kemiklerin hareketleri



oksijen, nitrojen ve karbondioksit gazlari bulunur. Vucudumuzda en kolay citlatabilecegimiz eklem yerlerimiz parmaklarimizdir. Parmaklarimiz gerilince ve eklem yerlerimiz duzlesince bu kapsul de gerilir. Icindeki sivinin basinci azalir ve gaz kabarciklari patlamaya baslar.Iste duydugumuz bu seslerdir. Patlayan kabarciklar sonucunda gazlar bu siviyi terk eder, sivi daha da genlesir ve eklem yerinin hareket yetenegini artirir. Kuskusuz ki eklem yerinin gerilmesi, bu kapsulun boyu ile sinirlidir. Eger parmaklarinizi citlattiginiz anda rontgenini de cekmis olsaniz, eklem icinde olusan gaz kabarciklarini gorebilirsiniz. Bu olay eklem yerindeki hacmi yaklasik yuzde 15-20 artirir. Ayni parmaginizi arka arkaya citlatamazsiniz. Bir sure beklemeniz gerekir, cunku gaz kabarciklarinin sivi icerisinde tekrar olusmasi biraz zaman alir. Tum bu aciklamalar, deneylerle kanitlanmasyna karsin, yine de bu kadar kucuk gazin, bu denli buyuk bir ses cikartabilmesinin nedeni h�l� anlasilmis degildir. Ayrica detayli calismalar gostermistir ki, citirdama sirasinda iki ayri ses duyulmaktadir. Birincisinin gaz kabarciklarinin patlamasi oldugu biliniyor.Ikinci sesin ise kapsulun uzama sinirina vardiginda ciktigi saniliyor. Peki, parmaklarimizi citlatmak vucudumuz icin zararli midir? Bunu aliskanlik bicimine getirenlerde, eklemler cevresindeki yumusak doku zarar gormekte, parmaklar sismekte, dolayisiyla elin kavrama gucu azalmaktadir
______________________________

PENIS KANSERI

Penis kanseri cok enderdir. Genellikle sunnet olmamis ve sunnet derisinin altindaki bolgeyi temiz tutmayan erkeklerde gorulur. Ilk safhalarda, genellikle penis ucuna yakin agrisiz kucuk olusumlar ortaya cikar. Ameliyatla cikarilip incelenmeden, bunlari alelade zararsiz penis sigillerinden ayirmak olanaksizdir. Hapis olusum gelistikce agri ve kanama olabilir.

Belirtiler

- Penisin genellikle ucunda, sivilce gibi agrisiz bir yara;

- Peniste baska tip agrisiz sivilce veya sigiller.

Teshis

Penisteki herhangi bir olusum urologa gorunmek icin yeterli bir nedendir. Doktor muayenede kitlenin cikarilarak incelenmesi sonucunda kitlenin habis olup olmadigina karar verir. Habis oldugu ortaya cikarsa, vucudun baska yerlerine dagilip dagilmadigini anlamak uzere birtakim baska testler yapilarak yayilmayi kontrol altina alabilmek icin gerekli en iyi tedaviye karar verilir.

Butun diger kanserler gibi penis kanseri de hayati tehdit edebilir. Ne kadar erken teshis ve tedavi olursa, iyilesme sansi o kadar yuksektir.

Tedavi - Ameliyat

Habis olusumla birlikte, penisin kucuk bir kisminin da cikarilmasi gerekebilir. Penisin buyuk bir bolumu cikarilsa da, cinsel aktivite ve idrar yapmak icin yetecek kadari birakilabilir.

Diger Tedaviler

Hastaligin vucudun diger taraflarina da dagilmasini engellemek veya dagilmayi kontrol altinda tutmak icin, radyoterapi veya kemoterapi kullanilabilir.

COUVADE SENDROMU: ERKEKLERDE GEBELIK BELIRTILERI

Couvade Sendromu na yakalanan erkekler, esleri hamile kaldiktan kisa bir sure sonra gebelik semptomlari yasiyor.


Couvade Sendromu denilen hastalik, esleri gebe kalan erkeklerin kisa bir sure sonra gebelik semptomlari yasamasi anlamina geliyor. Bu semptomlar arasinda mide, bagirsak sistemi rahatsizliklari, karin buyumesi, istahta degisme, kokuya hassasiyet, sirt agrilari, bacak kramplari, halsizlik, uyku yakinmalari, dis agrisi, deride isilik, bayilma ve kilo alma yer aliyor. Couvade Sendromu yasayan baba adaylarina yasadiklari bu semptomlarin hastaliktan daha cok ebeveynlik konusundaki yetersiz bilgilenmelerinden kaynaklandiginin aciklanmasi gerekiyor. Uzmanlar, bu sendromu yasayan baba adayinin kaygilari ile basa cikamamasi durumunda, destekleyici psikoterapi tedavisi gormesi konusunda uyariyorlar.


Semptomlar, gebeligin ilk uc ayinin sonunda baslayip, ikinci uc ayinda artarak ve dogum gerceklesene kadar suruyor. Uzmanlarin 267 cift uzerinde yaptiklari calismada, erkeklerin yuzde 22.5 inin Couvade Sendromu yasadiklari belirlendi. Ayrica Couvade Sendromu yasayan ve yasamayan erkekler arasinda davranissal olarak anlamli farklar bulundu. Gebelik oncesi, gebelik esnasi ve sonrasinda yapilan ziyaretlerde, Couvade Sendromu yasamayan erkeklerde sabit bir duzey bulunmasina ragmen, sendromu yasayan erkeklerde her ziyarette semptomlarin iki kat arttigi gozlendi.


Turkiye de 2002 yilinda 150 cift uzerinde yapilan arastirmalarda ise eslerinin gebelikleri sirasinda baba adaylarinin yarisindan fazlasinin endise hali yasadiklari, yaklasik ucte birinin kendisini normalden daha iyi hissettikleri, bunlar icerisinde, yuzde 28 inin yorgunluk ve cabuk yorulma, yuzde 26 sinin dis ya da dis eti agrisi, yuzde 23 unun sik idrada cikma, yuzde 20 sinin normalden daha az aktif olduklari saptandi.


Uzmanlar baba adayi olmayi bekleyenlerde yasanan semptomlarin, hamilelige hissi olarak katilmaya, onceki cocuk sayisina, dini inanca, yasadiklari strese ve hamilelik doneminden onceki saglik durumlarina bagli olarak ortaya cikacagini belirtti.