25 Nisan 2007 Çarşamba

erkeklere ozel

Kadinlarda menopoz, kemik erimesi ve kalp -damar hastaliklari riskini artirdigi gibi, erkeklerde de andropoz basta prostat ve sismanlik olmak uzere pek cok ciddi hastaliga davetiye cikariyor.

Kadinlardaki menopoz gibi erkekte de belli bir yastan sonra hormon seviyelerinde bir degisiklik meydana geliyor. 45-50 yasindan itibaren erkeklik hormonu olan testosteronun yani sira bobrekustu bezinden salgilanan ayni yapidaki hormonlar da surekli bir dusus gosteriyor. 'Andropoz' olarak da adlandirilan bu durum, cinsel fonksiyonun gerilemesi yaninda, cinsel arzu ve zihinsel fonksiyonlarda da dusmeye, yorgunluk, uyku problemleri, duygusal degisiklikler, iktidarsizlik, depresyon, kemik erimesi, sismanlik ve kalp -damar hastaliklari gibi bircok sikintiya da yol acabiliyor. Bu donemi mumkun oldugu kadar saglikli gecirmek ise, kadinlarda oldugu gibi dengeli beslenmek ve spordan geciyor. Iste, Beslenme Uzmani Turgay Kose'den, andropoz doneminde erkeklerin hayat kalitesini artiracak beslenme tavsiyeleri... .. Ana ogunlerde besin cesitliligine onem verin (sut ve sut urunleri, et ve et urunleri, ekmek - tahil grubu besinler, sebze - meyveler). .. Gunde 3-4 su bardagi sut ya da yogurt ve peynir tuketin. Bu gruptaki besinlerin yarim yagli veya yagsiz (light) olmasi, cok daha sagliklidir. .. Bitkisel sivi yaglari tercih edin. Ozellikle soya yagi ve zeytinyagi birlikte dusunulebilir. Kanola yagi, findik yagi veya bitkisel karisim yaglar da kullanilabilir. .. Cig sebzelerde, yagli tohumlarda (findik, yerfistigi, badem ve ceviz), soya urunlerinde bulunan ve kronik hastaliklardan koruyucu etkileri oldugu dusunulen fitokimyasallarin da beslenmede yer almali.

HAFTADA 3 KERE BALIK YIYIN

Kemik erimesi ve kalp - damar hastaliklarindan koruyucu etkilerinden dolayi omega -3 yag asitlerini iceren yiyeceklere agirlik verilmeli. Haftada 2 -3 kez balik, koyu yesil yaprakli sebzeler yenmesi, gunde bir avuc findik, badem ve ceviz tuketilmesi tavsiye edilir. .. Seker ve sekerli besinlerden olabildigince kacinin. .. Kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru bakla, kuru borulce, soya fasulyesi), kepekli tahillar (esmer ekmek, bulgur ve kepekli pirinc / makarna / eriste / un), sebze ve meyveler posa icerir. Iyi bir sekilde yikandiktan sonra, soyulmadan yenilebilen sebze ve meyvelerin kabuklari ile tuketilmesi de faydalidir. .. Yemekler ve ekmeklerdeki tuz yeterlidir. Sofraya tuzluk getirmeyin. Yemegin tadina bakmadan tuz eklemeyin. .. Sigara kullanmayin. Kalp -damar hastaliklari ve bircok saglik sorunu riskini artiracagi gibi, D vitamininin aktif sekline donusumunu azaltir. .. Gunde 14 bardak su icin. Cay, kahve, kola gibi icecekler suyun yerini tutmaz. .. Gunde 20 dakika kadar gunes isigindan yararlanin.

Hiç yorum yok: