25 Nisan 2007 Çarşamba

Erkeklerde gogus buyumesinin nedenleri?

Jinekomasti, erkeklerde meme dokusunun buyumesine verilen isimdir, tek tarafta veya iki tarafli olabilir, memede hassasiyete ve agriya sebep olabilir. Bazi erkek cocuklari veya eriskin erkeklerde meme bolgesinde normalden fazla yag toplanmasi olusabilir, bu duruma pseudojinekomasti (yalanci jinekomasti) denir.

Jinekomasti ile ayni sey degildir ve kozmetik goruntu disinda patolojik bir durum olusturmaz. Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Bulent Koc, Mynet okurlari icin yazdi.

Meme buyumesinin normal olarak kabul edildigi, uc yasam donemi vardir. Fizyolojik jinekomasti denilen bu devreler: 1- Yenidogan devresi, 2- Ergenlik Devresi, 3- Ileri yaslilik devresidir. Bu devrelerin tumunde jinekomasti olusmasinin asil nedeni kanda dolasan kadinlik hormonu olan estrojen hormonu miktarinin, testesteron denilen erkeklik hormonundan fazla miktarda bulunmasidir.Yenidogan devresindeki jinekomasti, bebek anne karninda iken plasentadan gecen anneye ait estrojen hormonunun, erkek bebek kaninda yuksek miktarda bulunmasidir. Ergenlik caginda da estrojen hormon duzeyi testesterona gore relatif olarak fazlalik gosterir. Yaslilikta ise erkeklerde testesteron duzeyi duser, bu da estrojen hormonunun rolatif olarak daha fazla olmasina yol acar.

Erkeklerde de meme basi altinda az miktarda meme dokusu vardir, jinekomastide bu doku genisler, buyur ve kadin memesine benzer. Ergenlik caginda bu buyume siklikla tek taraflidir ve genellikle 12-15 yaslar arasinda olusur. 14 yasindaki erkek cocuklarinda %65 ‘e varan oranda jinekomasti saptanmistir. Bu durum genellikle 2-3 yil icerisinde kendiliginden duzelir. Ileri yaslarda olusan jinekomasti ise siklikla iki taraflidir, genellikle iki meme esit oranda buyumez, yani asimetrik buyume vardir.

Asiri sismanligi olmayan erkeklerde meme buyumesine jinekomasti denmesi icin en az 2 cm. capta meme dokusu olusmalidir.

Jinekomasti terimi iyi huylu meme buyumesini ifade etmekle birlikte, bunun erkeklerde olusabilecek meme kanserinden ayirdedilebilmesi onemlidir. Jinekomasti olusmus erkeklerde bu sislik kansere donusmez ancak olusan bir meme buyumesinin direkt olarak meme kanseri seklinde baslayabilecegi de unutulmamalidir.

Jinekomasti olusturan sebepler soyle siralanabilir:

1.Estrojen hormonunu arttiran durumlar. Bunlar:
a)Testislerden veya testis disi bazi tumorlerden ( deri, akciger, karaciger, bobrek ustu bezi kanserleri) asiri estrojen salgilanmasi.
b)Hipertiroidizm veya hipotiroidizm gibi endokrin sistem hastaliklari.
c)Siroz, asiri yaglanma gibi karaciger hastaliklari.
d)Uzun sureli aclik.

2.Androjenik hormonlari ( erkeklik hormonu ) azaltan durumlar.
a)Yasliliga bagli hormon azalmasi.
b)Testis calismasindaki yetersizlikler –

1.Dogustan olan yetersizlikler
testis gelismemesi
Inmemis testis
genetik kromozom anomalileri

2.Sonradan olusan yetersizlikler- Travma
Orsit (testis iltahabi)
Radyasyon
Hidrosel
Varikosel
Spermatosel

3.Ilaca bagli jinekomastiler- Estrojen hormonu iceren veya estrojen duzeyini etkileyen ilaclar vardir. Bunlara bazi ornekler; digital, anabolik steroidler, marihuana gibi bazi uyusturucu ilaclar, cimetidin,ketakonazol,spiranolakton,furosemid,diaz epam,teofillin, anti tumor ilaclardir.

4.Mekanizmasi bilinmeyen diger nedenler.
-Akciger hastalilari
-Gogus duvarina travma olusmasi
-AIDS
-Anksiyete ve stres

Ergenlik caginda olusan jinekomasti tedavi gerektirmez, genellikle 2-3 yilda kendiliginden gecer. Androjenik hormon yetersizligi olan durumlarda testesteron verilmesi meme buyumesinin gelismesini saglayabilir.

Jinekomastiye sebep olan ilaclarin kesilmesi de problemi sonlandirabilir. Buyuk jinekomastilerde cerrahi tedavi ile dokunun cikarilmasi gorunum ve agri yonunden hem fiziksel hem de psikolojik rahatlama saglayacaktir.

Hiç yorum yok: