25 Nisan 2007 Çarşamba

Erkekler Icin Once Saglik !

Erkeklerin yaptirmasi gereken testler
Gunumuzde olumcul hastaliklarin tedavisi bile mumkun. Ancak bunun icin erken tani sart. Erken taniya giden yol ise, yasamsal onem tasiyan testler.
Erkekler icin yasamsal onem tasiyan testler...


Tonometre ile korluk engelleniyor
Glokom, halk arasindaki adiyla ‘goz tansiyonu’, yaptigi sinir hasari ile korluge neden olabilen bir goz hastaligi. Ilac tedavisi ve lazer ile korlugun onune geciliyor ancak bu da erken teshis ile mumkun. Korluk riskine karsi glokomun rutin muayenelerine en gec 40 yasinda baslanmali. Ancak ailede glokom hastasi varsa bu testler daha erken yaslara alinmali, da baslanmali. Goz ici basincinda genel adi tonometre olan cihazlara basvuruluyor. Retina kontrolunde, gozun arka bolumunu gorebilmek icin gozbebegi damla formundaki ilaclarla genisletiliyor. Goz ici basinci, tonometre cihazindan kontrollu bir sekilde hava puskurtulmesiyle olculuyor.



Eforla kalp sorunlari belirleniyor
Erkeklerin kalp ve dolasim sistemi hastaliklarina yakalanma riski kadinlarin 4 kati. Bu nedenle 40 yasini gecmis her erkegin yilda bir kez kardiyolojik check-up’tan gecmesi, kalp sagligi acisindan buyuk onem tasiyor.
Efor testi, bu yasamsal onem tasiyan check-up’ta basvurulan yontemlerden biri. Test, cogunlukla kosu bandinda uygulaniyor. Yaklasik 10 dakika suren test sirasinda kalp ve kalp kapaklarinin durumu ile isleyisi hakkinda bilgi veren EKG surekli izleniyor, belirli araliklarla damar basinci olculuyor.
Efor testi egzersizi ritim ve ileti bozukluklarini arastirmak amaciyla yapiliyor. Bu sayede kalp ve dolasim sistemi hastaliklari da ciddi boyutlara ulasmadan tedavi edilebiliyor.


Yilda bir kez cilt muayenesi kanseri onluyor
Her yil duzenli olarak dermatoloji uzmaninin kapisini calmak da, saglik icin yaptirilmasi gereken testlerin bir parcasi. Ozellikle vucutta bulunan cok sayida ben ve ailedeki cilt kanseri hikayeleri, muayenenin onemini daha da artiriyor. Cunku benler, olumcul bir kanser turu olan melanom riski tasiyor. Melanomda yen tani yontemi, dijital dermatoskopi. Bu yontemde yaglanmis deri yuzeyi isikli bir buyutme saglayan dermatoskop ile inceleniyor. Vucuttaki benlerin haritasi olusturularak noktasal lokalizasyonlar belirleniyor. Ardindan her bir ben icin dermatoskopik goruntu aliniyor ve kaydediliyor. Boylece bir sonraki kontrolde elde edilecek goruntuyle karsilastirma sansi saglaniyor. Bunlarin yani sira dijital dermatoskop, benlerde izlenen supheli degisiklikleri de gosteriyor.
Bu test ile cilt uzerindeki degisiklikler, kanserlesmeden tespit edilebiliyor.

Hiç yorum yok: