26 Nisan 2007 Perşembe

Yasamsal Onem Tasiyan Testler

Gunumuzde olumcul hastaliklarin tedavisi bile mumkun. Ancak bunun icin erken tani sart. Erken taniya giden yol ise, yasamsal onem tasiyan testler.

Kolon kanseri onlenebiliyor


Kolon kanseri, en sik gorulen kanser turleri arasinda 3. sirada yer aliyor. Sinsi tehlike, ozellikle 50 yas ve uzerindekileri tehdit ediyor. Kolon kanseri onlenebilir kanser turleri arasinda. Ancak bunun icin 50 yasindan sonra, 2 ila 5 yilda bir duzenli olarak kolonoskopi yonteminden yararlanilmali.

Kolonoskopiyle kalin bagirsagin tumu incelenebiliyor. Cekim sirasinda hastalar tomografi cihazina yatiriliyor ve kalin bagirsaga hava verilerek ic bolgenin gorulmesi saglaniyor. Islem sonunda verilen hava geri aliniyor.

Kolonoskopi yontemiyle hekim ileride tumore donusebilecek polipleri teshis edilebiliyor. Poliplerin cerrahi yontemlerle alinmasi sayesinde, kolon kanseri olusma riski onlenmis oluyor.


Prostat kanserinde erken tani onemli


Prostat kanseri, erkeklerde ortaya cikan kanser turleri arasinda ikinci sirada yer aliyor. Prostat kanseri erken yakalandiginda hastaliktan kurtulma sansi cok yuksek. Taninin gec konulmasi, hastalikta ortaya cikacak sorunlara ve beraberinde gelecek olumlere zemin hazirliyor.

Hastaligin teshisi kan PSA testi ile mumkun. Testi, 45 yas sonrasi erkeklerin yilda bir kez yaptirmasi, erken tani ile birlikte kesin tedavi surecini de hizlandiriyor.


Sigara icenler AC grifisi cektirmeli


Akciger kanseri erkeklerde ortaya cikan kanser turleri icinde ilk sirada yer aliyor. Ozellikle sigara icen erkeklerin icmeyenlere oranla bu hastaliga yakalanma riski, 13 ila 22 kat daha fazla. Cunku sigaranin akciger kanseri uzerindeki etkisi yuzde 95 olarak gosteriliyor.

Akciger kanserini diger turlerden ayiran bir baska ozellik de, erken safhada belirti vermemesi. Hasta, yakinmalara basladiginda genellikle cok gec kalinmis oluyor. Bu nedenle, sigaran icen 40 yas ustu erkeklerin her yil duzenli olarak AC grafisi cektirmeleri gerekli. Bu sayede akcigerlerde yakalanan tumor, erken evrede yok edilebiliyor.


Girtlak kanseri icin erken evre onemli


Erkeklerde sigara, kendini yalnizca akciger kanseri ile gostermiyor. Sigara icen erkekler, icmeyenlere gore 16 kat daha fazla girtlak kanseri tehdidi altinda. Bunun icin sigara icen erkeklerin, kulak burun bogaz uzmani tarafindan yapilacak olan larinks endoskopik goruntuleme yonteminden yararlanmalari gerekli. Her kanser turunde oldugu gibi, bu test sayesinde erken evrede yakalanan girtlak kanserinin tedavi sureci de basarili oluyor.


Karaciger ve bobrek hastaliklarinda ultrason onemli


Yilda bir kez yapilan tum batin ultrasonu, karaciger ve bobrek hastaliklarinda erken teshis ve basarili tedavi olanagi sagliyor.

Hiç yorum yok: