26 Nisan 2007 Perşembe

Cocuklar buyumek istemiyor

Anne babalarin asiri hosgorulu olmasi, genclerin sorumluluk almalarini engelliyor. Cocuklara, yenilme, aci cekme ve yalniz kalma hakki verilmesini soyleyen uzmanlar, model olunmasi gerektigini belirtiyor.

Uzmanlar, anne-babalara ovguyu yerli yersiz kullanmamalarini onerirken ''Kisiligini degil cabasini, emegini ovun'' diyor.
Anne babalarin asiri hosgoru ve koruyucu tutumlari cocuk ve genclerin sorumluluk almalarini ve birer yetiskin gibi davranmalarini engelliyor. Uzmanlara gore, yasam karsisinda mucadele etmeyi ogrenemeyen cocuklar, basta beslenme olmak uzere cesitli saglik sorunlari yasiyorlar.

Psikolog Dr. Nevin Dolek ailenin tutumu nedeniyle cocuklarin buyumek ve mucade etmekten kacindigini belirterek ''Cocuklar ve gencler buyumek istemeyen, kendi yasamini idare etmek yerine sorumluluklardan kaciyor, cabalamak yerine kolay bir yasantiyi tercih ediyor'' dedi. Anne babalarin asiri hosgorulu olmasi ve cocugun her istediginin hemen yapildiginda, cocugun istedigini elde etmeye calisma ve tekrar elde etmeye calisma gibi yeteneklerinin gelismedigini kaydeden Dr. Dolek, bu durumda cocugun sikintiya toleransinin dusuk oldugunu, cocugun alacagi verimi anne-babanin engelledigini soyledi.


SUCLULUK DUYGUSU...
Dr. Dolek, cocuklara zaman ayirmak gerektigini vurgulayarak soyle devam etti: ''Anne ve babamizin bize ayirdigi kadar zamani, cocuklarimiza ayiramiyoruz. Sucluluk duyup onlar adina her seyi yapayim diyebiliyoruz. Ya da cocuk gunluk bitirmemiz gereken islerden biri gibi goruluyor. Cocugun hem bizden kopmasi hem de hayata atilabilmesi icin gerekli olan en onemli sey 'kendine saygi', bunun icin de benlik algisi onemli. Anne ve babalardan aldigimiz mesajlar, benlik algisi acisindan cok onemli. ''

Dr. Dolek, anne babalara cocuklarinin sorumluluk almalari konusunda basta sevgi ve anlayisin olmasi gerektigini dile getirerek su onerilerde bulundu: ''Onlarin ayri bir ruh oldugunu fark edin. Bunu hissettiginiz anda onlara saygi duymaya basliyorsunuz. Ona inanin. Ovguyu bol kullanin. Ama olur olmaz, yerli yersiz degil. Kisiligini degil cabasini, emegini ovun. Ama gercekci ovguler. Ona, yenilme, aci cekme, yalniz kalma hakki verin. Model olun. Yasama karsi tutkulu, heyecanli olursaniz o da oyle olacaktir. Karsisinda iyi model olsun.''


SAGLIK SORUNLARI
Uzman psikolog Alanur Ozalp , asiri hosgoru ortaminda, sorumluluk verilmeyen cocuklarin yasam karsisinda gucsuz kaldiklarini ifade ederek ozetle su goruslere yer verdi:
''Cocuklar basta yeme bozuklugu olmak uzere, bircok saglik problemi yasiyorlar. Akranlarina gore kiyaslandiginda hayatla mucade etme konusunda da yetersiz kaliyorlar. Cocuklarini her turlu kotulukten korumayi amaclayan aileler, cocuklarin yasam karsisinda guclu olmalarini engelliyorlar.''

Hiç yorum yok: