26 Nisan 2007 Perşembe

BIberon.....

Bebeklerimizin yalnizca yarisi ilk bir saat icinde emzirilmektedir. 0-3 aylik bebeklerimizden yalnizca %9,4'u tek basina anne sutu almaktadir.
Biberon emmesi ile anne memesinin emzirilmesi farklidir. Biberonun icindeki mama/su biberonun emziginin emilmesi ile bebegin agzina dolar. Biberon emen cocugun bir caba sarf etmesine gerek yoktur. Anne memesini emen cocuk yalnizca meme ucunu degil, areolanin buyuk bir kismini agzinin icine alir ve dilini areolanin altina uzatir. Ici sutle dolu lakteferoz sinuslerin cogu areola bolgesindedir. Bebek dili ile bu kanallari sagar ve agzina dolan sutu yutar. Icinde ister mama, ister su olsun yasamin ilk gunlerinde biberon verilen bebekler (bir kez bile verilse) memeden de biberon gibi emmeye calisirlar. Bu bebekler yalnizca meme basini emerler ve dilleri ile sagma islemi yapmazlar. Bu duruma meme basi saskinligi denilmektedir. Cocuk yalnizca annenin meme basini emdigi icin memeyi bosaltamaz, sut gelmedigi icin huzursuz olur. Cocugun huzursuz olmasi anneye yeterli sutunun olmadigini (yalanci sut yetersizligi) dusundurur. Bebegin etkisiz emdigi durumlarda memeler surekli sis ve gergindir. Yalnizca meme basinin emilmesi nedeni ile meme ucunda zedelenme ve catlaklar da olusur. Daha cok biberon kullanilmaya baslanir. Bebek rahata alistigi icin anne memesini bir daha almak istemez. Anne de sutunun yetersiz oldugunu dusunerek ve meme basi sorunlari nedeni ile emzirmeyi surdurmek istemez.
Anne sutu ise her zaman ve her yerde hazir durumdadir. Bebegin beklemesine gerek yoktur. Bu nedenle emzirilen cocuklar huzurludur. Bebek icin "emme" yalnizca karninin doyurmasi degildir. Ayni zamanda anne ve bebek arasindaki ikili iliskinin tam olarak gelismesini saglar. Ilk bir yas icinde her istedigi anda annesini yaninda bulan ve emzirilen cocuklarda, temel guven duygusu gelisir.
Biberon ile beslemede, beslenme suresi boyunca verilen mamanin icerigi aynidir. Bununla birlikte anne sutunun en onemli ozelligi yasayan bir sivi ozelligi gostermesidir. Icerigi sabit olmayip cocugunun yasina, fizyolojik durumuna uygun bir degisim gosterir. Emzirme doneminin basinda ya da sonunda olmasina gore anne sutunun icerigi degisir. Emzirme doneminin basindaki sut suludur. Emzirme doneminin sonundaki sut ise yaglidir, bebege doygunluk hissi verir. Bebek anne gogsunu gereksinimi kadar emer, biberon ile beslemede ise annesinin almasini dusundugu kadar almak zorundadir. Anne sutu ile beslenen bebeklerde obezite daha az goruldugu bilinmektedir. Anne sutu ile beslenmede ileri yaslarda obezite, koroner kalp hastaliklari, tip I diyabet mellitus, celiac hastaligi gelisme riski daha azdir.
Anne sutu yalnizca en ideal besleyici degil ayni zamanda en ekonomik beslenme yoludur. Biberonun temizlenmesi cok zordur ve bebekler icin enfeksiyon kaynagi olusturur. Biberon ile beslenen bebeklerde ishalli hastaliklar sik gorulmektedir. Emzirmeden once anne gogsunun temizlenmesine gerek yoktur. Her kosulda verilebilir, Mikrop bulasmasi sorunu yoktur. Emzirdikten sonra da annenin bir miktar sutunu sikip gogus uclarina surmesi temizlik icin yeterlidir. Herhangi bir pomat kullanmaya gerek yoktur. Emzirme oncesi annenin yalnizca el yikamasi gerekmektedir. Calisan anneler, anne sutunu sagarak eve birakilabilir ve anne evde olmadigi zaman bebege kendi anne sutu verilebilir. Anne sutu buzdolabinda 24 saat, oda isisinda sekiz saat saklanabilir. Inek sutu ise oda isisinda iki saatte bozulur. Bu sagilan anne sutunun de biberonla degil, kasik ile verilmesi gerekmektedir. Kasigin temizlenmesi kolaydir ve meme basi saskinligi yaratmaz. Bebeklerin kasik ile almadigi durumlarda fincan kullanilabilir. Bebek yari oturur pozisyonda iken, bebegin alt dudagina icinde mama bulunan fincan yaklastirilir. Bebek dili ile fincanin kenarindan mamayi alir. Bebegin agzina hicbir zaman mama dokulmemelidir.
Emzirmenin ustunlukleri tartisilmaz oldugunun bilinmesine karsin biberon kullaniminin halen yaygin olmasi dusundurucudur. Hastanelerimizin tamaminin "bebek dostu hastane" olmasi emzirmenin yayginlasmasini saglayacaktir.

Hiç yorum yok: