26 Nisan 2007 Perşembe

Sunnet olmali mi?

Sunnet olmali mi? HIV virusunden korunmak icin heteroseksuel erkeklerin sunnet yaptirmalari tavsiye ediliyor.
Dunya Saglik Orgutu (DSO) ile UNAIDS uzmanlari, erkeklere, sunnetin AIDS’e karsi kismi koruma saglayacagini (yuzde 60 oraninda) bunun yani sira diger tedbirlerin de alinmasi gerektigini hatirlattilar.

Yaranin iyilesmesini bekleyin
Uzmanlar bunun yani sira, sunnet yaptiran erkekleri yaralari iyilesmeden cinsel temasa gecmemeleri konusunda da uyardilar.

Uzmanlarin Kenya, Uganda ve Guney Afrika'daki arastirmalarin ele alindigi, bu ay Montro'de yapilan toplantinin ardindan bu tavsiyede bulunmaya karar verdikleri belirtildi.

Bu ulkelerdeki arastirmada, sunnetin riski azalttigina dair 'guclu deliller' bulundugu belirtilmisti.

Onemli bir unsur
Orgutlerden yapilan ortak aciklamada, "Istisareye katilan uzmanlar, ellerindeki verilere dayanarak sunnetin bundan boyle erkeklerde heteroseksuel iliski sonucu ortaya cikacak HIV riskini azaltmada yeni ve onemli bir unsur olarak taninmasi gerektigini tavsiye ettiler" denildi.

DSO HIV/AIDS bolumu baskani Dr. Kevin De Cock da "Heteroseksuellerde HIV enfeksiyonunun yuksek ve sunnet oraninin dusuk oldugu ulkelerde artik heteroseksuel erkeklerde HIV bulasma riskini azaltacak yeni bir yontemin bulundugunu" soyledi..

Oncelik yuksek risk altinda olanlarda
Saglik orgutlerinin aciklamasinda, dunyada tahminen 665 milyon erkegin sunnetli oldugunun tahmin edildigi belirtildi.

Sunnet onceliginin yuksek risk altindaki erkeklere verilmesi gerektigi belirtilen aciklamada, genc erkekleri sunnet etmenin halk sagligi uzerinde uzun donemli etkisi olacagi kaydedildi.

Sunnetin homoseksuel iliskide HIV riskini azaltip azaltmadigi konusundaysa daha fazla arastirma yapmak gerektigi belirtildi.

Hiç yorum yok: