26 Nisan 2007 Perşembe

Testis Kanserine Dikkat!!!!!!!!!!

Testis kanserleri 15-35 yas erkeklerde ensik gorulen kanser tiplerindendir.Ancak aylik kendi kendine muayene ve semptomlarin degerlendirilmesi ile hastalik erken donemde yakalanabilir ve tedavisi kolay bir asamada mudahale edilebilir.
Testis kanserlerinde gorulen semptomlar:
Testislerde kucuk agrili kitle
Scrotumda agirlik hissi
Alt karin bolgesinde veya kasikta agri
Testislerde elle herhangibir degisiklik hissedilmesi
Scrotumda ani kan veya sivi toplanmasi
Erken teshiste en onemli kisim aylik kendi kendine muayenedir.Muayene icin en iyi zaman sicak bir banyo veya dustan sonra scrotumun sicakla gevsedigi andir.
Muayenede izlenecek adimlar:
Aynanin karsisinda ayakta durun.Scrotum derisinde herhangibir degisiklik veya sislik olup olmadigina bakin
Herbir testisinizi heriki elinizle muayene edin.Orta parmaklariniz testisin altinda, basparmaginiz ustunde olmak uzere parmaklariniz arasinda testisi nazikce cevirin.Bir testisiniz digerinden daha buyukse bu sizi sasirtmasin.Bu normaldir.
Spermi tasiyan ve biriktiren yumusak ve tubuler bir yapi olan epididymisi bulun.Kanserli kiteler genellikle testisin bu bolgesinde yerlesir.Ancak testisin on yuzundede goruldugu olur.
Eger bu muayene sonucunda bir kitle ile karsilasirsaniz hemen doktorunuza gorunun.Bu kitle kanseroz olsun olmasin hemen tedavi edilmezse yayilabilir.Unutmayin testis kanseri ozellikle erken teshis ve tedavi ile yuksek gerileme sansina sahiptir.Hemen tum hastalarda testis kanseri yalniz tek testiste olusur.Bu vakalarda erkek ***ual ve uretken fonksiyonlarini diger testisi ile surdurebilir.

Hiç yorum yok: