0-4 Ay Bebek Beslenmesi
Anne sutu mukemmel besin icerigi ile kolay hazmedilir, etkili bir bicimde kullanilir
Bebeginizi hastaliklardan korur, mamalarla beslenmeden daha ucuza mal olur. Bunun otesinde emzirmek suretiyle, anne bebek baginin kurulmasi kolaylasir, yeni bir gebeligin gecikmesi ve annenin saglikli kalmasi mumkun olur.
Dogumdan sonraki ilk 4 ayda yalnizca anne sutuyle beslenen bebekler ishal ve zaturre gibi bulasici hastaliklara, alerjik rahatsizliklara daha az yakalanirlar, daha saglikli buyurler. Bu nedenle;
Ilk 4 ay bebeginizi tek basina anne sutuyle besleyiniz. Bu aylarda anne sutuyle birlikte verilen ek besinler bebegin anne sutunden yeterince yararlanmasini engeller.
Bebeginizin yalnizca anne sutuyle beslendigi bu donemde, su kaybina yol acan hastalik halleri disinda ilave su gereksinimi yoktur! Eger ishal gibi mutlaka su verilmesi gereken bir durum soz konusuysa kaynatilmis su veriniz.
Ilk gunlerde gelen anne sutu cok besleyicidir. Bebeginizi istedikce ve sik sik emzirerek bu sutten yararlanmasini saglayiniz. Anne sutunun artmasini saglamak icin sik emzirme birinci kosuldur. Bebeginizin emmedigi durumlarda, gogsunuzde sut birikimi soz konusu oldugunda pompalarla bosaltma islemi yapabilirsiniz. Bu pompalar hemen her eczaneden kolaylikla temin edilebilmektedir.
Tum annelerin sutu yararlidir. Baslangicta oldukca koyu olan sutunuz zamanla sulu bir hal alir; bu, anne sutunun genel ozelligidir ve tamamen dogal bir durumdur. Benim sutum bebegime yaramiyor gibi sozlerin hicbir anlami yoktur. Cunku her annenin sutu kendi bebegi icin ozeldir.
Bebeginiz her beslenmeden sonra az miktarda kaka yapabilir, bu durum bazen yanlislikla ishal olarak degerlendirilir. Oysaki altin sarisi renkte, kotu kokmayan, sulu, gunde 7 - 8 kereye kadar olabilen bu diski tamamen normaldir. Yine ayni ozellikleri tasiyan ama 3 gunde bir bol miktarda yapilan kaka da normal kabul edilir. Ancak diski cok sert ise nedeni arastirilmalidir.
Gogus uclarinda meydana gelen catlaklar genel kaninin aksine, temizlikteki yetersizlikten degil, uygun emzirme pozisyonunun ve tekniginin saglanamamasindan ileri gelir. Bebek, memenin sadece ucunu degil renkli kismin onemli bir bolumunu bir agiz dolusu almali, cene ucu meme cildine temas eder vaziyette ve alt dudak disa kivrilmis olmalidir. Bu sekilde bebegin yanaklarinda oluk olusur ve yutkunarak annesinin sutunu aldigi kolayca fark edilir. Eger catlak meydana gelmisse dogru pozisyonda ve uygun emzirme teknigiyle sorun kisa surede halledilir. Beslenme sonrasi bir miktar anne sutunun catlak bolgelere surulerek kurutulmasinin yararli oldugu dusunulmektedir.
Emziren anneler her zaman bol ve pamukludan yapilma sutyen giymelidirler.
Anne sutunun yetmedigi inanciyla doktora danismadan yeni bir gidaya baslanmamalidir. Duzenli kilo alan, gunde ortalama 6 kez beslenebilen, bezini gunde 6 defa islatan bir bebek anne sutunu yeterince aliyor demektir. Kaka sayisi beslenmenin degerlendirilmesinde guvenilir bir isaret degildir.
Anne sutunun yeterliligi en iyi cocugun gereken tartiyi almasiyla anlasilir. Bu nedenle bebeginizi duzenli araliklarla saglik kontrollerine getiriniz.
Calisan anneler sutlerini sagdiktan sonra, kaynatilarak steril edilmis siselerde oda sicakliginda 8 saat, buzdolabinda 24 saat ve buzlukta dondurarak 6 ay saklayabilirler. Bu amacla saklanan anne sutu hicbir zaman kaynatilmamalidir.
Bebeklere ilk yasin sonuna kadar kaynatilmamis su verilmemesi tavsiye edilir.
Bebeklerini emziren annelerin iyi beslenmesi anne bebek sagligi acisindan cok onemlidir. Bu nedenle annelerin; gunde 2 litre (10 su bardagi) kadar sulu gidalar (su, sut, az sekerli limonata, komposto corbalar, vb.) almalari onerilir.
Gunluk beslenmede en az 2 su bardagi sut veya yogurt, 1 kofte kadar et ve bir adet yumurta, 3 ince dilim ekmek veya 3 porsiyon unlu yiyecek 2 adet meyve bulunmalidir. Anne sutu verirken sigara icmemeli, cay ve kahve gibi besleyici degeri olmayan icecekleri tuketmemelidir.
4-9 Ay Bebek Beslenmesi
Yalniz anne sutuyle beslenen bebeklerde ek gidalara dorduncu aydan sonra baslanir
4-6 ay arasinda anne sutuyle yeterli buyume gelisme saglaniyorsa sadece anne sutuyle beslemeye devam edilir, bu durumda ek gidalara altinci aydan sonra baslanir.
Bu donemde cocugunuza verdiginiz ek gidalar anne sutunun tamamlayicisidir.
Ek Gidalar:
Cocugun ayina uygun buyume ve gelisme surecini destekleyen, degisik tatlarla tanismak suretiyle sonraki aylarda kolay yeme aliskanligi kazandiran, besleyici degeri yuksek ama allerji yapma niteligi az olan besinlerdir. Meyve suyu veya meyve puresi, sebze corbasi veya sebze puresi, muhallebi, yogurt, peynir, recel, biskuvi, ekmek, yumurta bebek beslenmesinde onde gelen ek gidalardir.
Ek gidalari kasik ya da bardakla veriniz.
Yeni deneyeceginiz yiyecekleri cocuk acken alisik oldugu yiyeceklerden once veriniz. Miktari daima azdan baslayarak arttiriniz.
Yeni gidalarin allerji yapip yapmadigina dikkat ediniz. Bu nedenle ayni gun icinde birden fazla yeni besin denemeyiniz. Supheli bir gidayi kestiginizde belirtilerin gecip gecmedigini kontrol ediniz. Bir iki gun sonra yeniden deneyiniz.
Bebeginizin hoslanmadigi onemli yiyecekleri zaman zaman yeniden deneyiniz.
Meyve Suyu:
Elma ve seftali gibi meyvelerin sulari taze olarak 1-2 tatli kasigi miktarindan baslanarak verilir ve yavas yavas arttirilir. Portakal ve mandalina suyunun daha ileri aylarda verilmesi uygun olur.
Meyveler iyice yikanir, kabuklari soyulur ve cam rendede rendelenir. Temiz bir tel suzgec veya tulbentle suzulerek suyu elde edilir. Meyve suyuna baslandiktan bir iki hafta sonra pure halinde verilebilir. Meyve sularina seker eklenmemelidir!
Sebze Corbasi:
Meyve suyuna baslandiktan iki hafta kadar sonra ogle ogununde verilmek uzere patates, havuc, pirinc ve taze sebzelerden gunluk olarak hazirlanir. Bir iki tatli kasigindan baslanarak yavas yavas arttirilir. Dort haftalik bir sure icinde tam sebze puresine gecilir.
1. Hafta (sebze corbasi): 3-4 su bardagi su, bir tutam tuz, 2 orta boy havuc, 1 orta boy patates 45 dakika kapakli kapta pisirilir. Tel suzgecle hic ezmeden suyu bir baska kaba alinir. Bir cay kasigi irmik ilavesiyle tekrar 5-10 dakika pisirilir. Sivi miktari 200 gram olacak sekilde ayarlanir.
2. Hafta (basit sebze puresi): Ayni sekilde pisirilir. Havuc ve patatesler tel suzgecten tamamen ezilerek pure olarak gecirilir. Bu purenin icine yine irmik katilarak mamanin hazirlanmasi tamamlanir.
3. Hafta (karisik sebze puresi): Havuc ve patatesin yanina 1 cay kasigi pirinc ve her gun bir yenisi ilave edilmek uzere mevsimlik sebzeler eklenir. Ornegin ilk gun 3-4 yaprak maydanoz, ertesi gun maydanoz ve bir kac yaprak ispanak, sonraki gun ilaveten dortte bir enginar, daha sonra dortte bir domates gibi .. Tel suzgecten ya da blenderden gecirilerek elde edilen pureye yine bir cay kasigi irmik eklenerek 5 dakika daha pisirilir.
4. Hafta (tam sebze puresi): Ayrintilariyla anlattigim sekilde hazirlanan pureye 1 cay kasigi zeytin yagi veya pastorize tereyagi katilir.
Altinci aydan itibaren sebze corbasi ya da puresine 1 yemek kasigi kiyma (3 kez cekilmis yagsiz sinirsiz dana) eklenmelidir. Daha erken donemde sebze corbasina baslanmis olan bebekler icin kuzu cigeri tercih edilir.
Muhallebi:
Sebze puresinden 1-2 hafta kadar sonra genellikle 5. aydan itibaren aksam (gece degil) ogunu olarak verilir. 1 su bardagi sut, bir tatli kasigi pirinc unu, 1 tatli kasigi toz sekerle yapilir. Soguk sutun bir kismiyla pirinc unu iyice ezilir, kalan sut eklenir karistirilarak pisirilir. Atesten indirmeye yakin seker eklenir. Ilk gunlerde sut sulandirilabilir.
Muhallebi, kutu mamalarla da hazirlanabilir. Ozellikle inek sutu proteinlerine duyarli olan bebeklerde bu durum tercih edilir. Bir su bardagi su 1 tatli kasigi pirinc unu karistirilarak pisirilir. Atesten indirildikten sonra icine 5-6 olcek hazir mama toz halinde katilir. Topaklanma durumunda tel suzgecten gecirilir. Son yillarda sut cocuklugu doneminde inek sutunun hic kullanilmamasi yonunde olan gorusler giderek agirlik kazanmaktadir.
Yogurt:
Sut kaynatilir, elin dayanabilecegi sicakliga kadar sogutulur. 1 litre sut icine bir corba kasigi yogurt 1-2 kasik sutle sulandirilarak eklenir, yavasca karistirilir. Hareket ettirmeksizin sicakligini koruyabilecek sekilde 3-4 saat bekletilir. Bir kase kadar ikindi ogunu olarak verilir.
Kahvalti:
Cocuk alti ya da yedi ayini bitirdikten, sebze puresi, muhallebi, yogurt gibi gidalara iyice alistiktan sonra kahvaltilara baslanir. Sut, beyaz peynir, recel, pekmez, ekmek veya bebe biskuvisi baslica malzemelerdir. Tuzu alinmis bir parca beyaz peynir ve recel sutle ezilir. Karisima ekmek ici katilir. Bu amacla 3-4 bebe biskuvisi kullanilabilir. Kahvaltiya once 1-2 tatli kasigi olarak baslanir, miktari giderek arttirilir. Bal allerji yapma olasiligi nedeniyle bir yasindan once tercih edilmez. Istenirse 1 cay kasigi yag eklenebilir. Bir sure sonra peynir, recel, yag ve ekmek sutten ayri olarak verilebilir.
Yumurta:
Kati olarak pisirilmis yumurtanin sarisi 1 cay kasigi miktarindan baslanip giderek arttirilmak suretiyle kahvaltiya ilave olarak verilir. Bir haftanin sonunda bebeginiz bir tam yumurta sarisi yiyebilir. Iyice alismis olan cocuklara yumurta kayisi kivaminda verilebilir. Yumurtanin beyazinin bir yasinda once verilmesi genellikle tercih edilmez.
Tahilli Corbalar:
Mercimek, yogurtlu yayla, acisiz tarhana corbasi gibi gidalar, taze sebze corbalarina alistirilmis olan bebeklere 7. aydan sonra degisik tatlari ogretmek amaciyla verilebilir.
Kofte:
Sebze corbasiyla birlikte, yagsiz sinirsiz uc kez cekilmis dana kiymasindan baharatsiz olarak hazirlanmis 1-2 kofte 6. Aydan itibaren verilebilir.
Balik ve Tavuk:
Bebeginiz yedi sekiz aylik oldugunda kiymaya alternatif olarak pure halinde ogle ogununde tavuk ve kilciksiz balik eti verebilirsiniz.
Karaciger:
Kuzu cigeri tercih edilir. Az tuzlu suda haslanir, zari cikarilir, rendelenerek balik ve tavuk etleriyle donusumlu olarak sebze corbalariyla birlikte verilir.
Cay:
Cayin besleyici hic bir degeri yoktur. Aksine diger gidalarin besleyici degerini dusurur, barsaklardan demir emilimini bozarak kansizliga yol acabilir. Bu bakimdan sut cocugu beslenmesinde yeri yoktur.
9-12 Ay Bebek Beslenmesi
Cocugunuz icin bu donemde ozel yiyecekler hazirlamaniza gerek yoktur
Yetiskinler icin pisirilen tum ev yemekleri az yagli pureler halinde bebege verilebilir.
Bir yasina basan bebekler aile sofrasina oturtulur, kendi kendine yemesi icin tesvik edilir. Diger sutlu besinlerin yani sira gunde bir bardak sut icmesine ozen gosterilir
Ornek Beslenme Semasi
Sabah: Kahvalti
1 Bardak sekersiz sut
1 Yumurta sarisi
1 Tatli kasigi recel ya da pekmez
1 Cay kasigi yag
1 Ince dilim ekmek veya 3-4 adet biskuvi
Ara Ogun:
Meyve puresi
Ogle:
Kiymali sebze pureleri
Dolma icleri, sebzeli kofteler
Kuru baklagil pureleri
Bir dilim ekmek ici (sebzelerle)
Aksam:
Muhallebi (veya ogle ogunun aynisi)
Not: Sebze olarak bakla ve patlican bebek beslenmesinde tercih edilmez.
1-3 Yas Cocuk Beslenmesi
Dokuz aydan sonra cocugun temel gidasi olmaktan cikan anne sutu 2 yasina dek anne icin uygun olan bir zamanda kesilebilir
Bir yasindan sonra 13-14 aylik olan cocuga, catal kasik kullanma alistirmalari yapilabilir. Ailenin diger fertleriyle birlikte sofrada oturan cocugun ayri tabagi olmali, neyi ne kadar tukettigine dikkat edilmelidir.
Bu donemde de cocuklar gunde dort ogun beslenmeli, temel besin gruplarindan (sut ve sutlu gidalar; etler, yumurta ve baklagiller; sebze ve meyveler; unlu ve nisastali besinler) yeterli ve dengeli tuketmelidirler.
Ulkemizde en sik yapilan hatalardan biri cocugu yemek suyuyla beslemektir. Hic bir besleyici degeri olmayan bu beslenme bicimi uygulanmamalidir.
Her gun yarim litre sut cocuklara verilmelidir. Sut her sekilde verilebilir. Sutun icerdigi kalsiyum cocuklarin gelisimi icin cok onemlidir. 25 gram peynirde de 200 gram sutteki kadar kalsiyum vardir.
Her gun et ve baklagillerden bir ikisi beslenme listesinde bulunmalidir.
Her gun bir yumurta yedirilmelidir. Duzenli et verilen cocuklara gun asiri olabilir.
Gunde bir ya da iki kez sebze verilmelidir.
Gunde bir iki kez meyve yenmelidir. Fazladan bir ogun meyve vermek sebzenin yerini tutabilir. Meyve sulari da meyvenin yerine gecebilir.
Gunde bir iki kez nisastali besinler ve uc dilim ekmek beslenme listesinde bulunmalidir.
Cocuklara olabildigince erken donemde kendi kendilerine catal kasik kullanarak yemeleri ogretilmelidir.
Her cesit sekerleme, pasta, kek, dondurma sik sik verilmemesi gereken yiyeceklerdir. Ogunler arasinda cocuga sekerleme vermek istahi azaltarak yetersiz beslenmeye yol actigi gibi dis curuklerinin de onde gelen nedenidir.
Cay ve kahve verilmesi icerdikleri uyarici maddeler nedeniyle sinirlilige yol actigindan bu icecekleri cocuklara hic tattirmamak en iyisidir.
Bu donemde cocuklar agiz ve dis sagligi konusunda egitilmelidirler. 1,5 - 2 yasina gelen cocugun bir dis fircasi olmali, macunsuz olarak fircalama egitimi verilmelidir.
Uc yastan itibaren dis macunu kullanmaya baslanabilir.
3-5 Yas Cocuk Beslenmesi
Okul oncesi 3-5 yas grubu cocuklara aile yas����� daha cok katilan bireyler gozuyle bakilmalidir.
Bu yasta yemek aliskanliginin gelismesinde aile primer rol ustlenir, cocuklar genelde aile ici bireyleri taklit ederek ogrenirler.
Bu donemde cocuk aile sofrasini bir taraftan dengeli beslenme modeli olarak, diger taraftan ise aile buyuklerinin bir arada bulunduklari keyifli bir sosyal olay olarak algilamalidir.
Yemek sirasindaki cocuk davranislarindaki olumsuzluklarda asiri tepki, cezalandirma,asiri beklenti icinde bulunma yemek zamanini cocuk icin iskenceye cevirebilir.
Calisan anneler cocuklarini aksam yemeklerinin mutlu bir ortamda gecmesine ozen gosterilmelidirler. Yemek oncesi sakin yorucu olmayan bir oyun veya istirahat yemegin keyifli gecmesini kolaylastirir. Okul oncesi enerji gereksinmesi arttigi icin bunun karsilanmasina ozen gosterilmelidir.
Bu yasta televizyon ve oyun cok cekici olusundan yemege ilgisizlik sik bir sorundur. Ayrica yemek secme de siktir, haftalarca hep ayni seyleri yemek istenmesi nadir degildir. Bu donemde cocugun cikolata, seker, pasta, kola gibi besleyici ozelligi olmayan seylere alismamasina ozen gosterilmeli. Yemek saatleri duzenli olmali ve yemek arasinda bu gibi besinlerin verilmesinden kacinilmalidir.
Ornek Gunluk Beslenme Programi
Kahvalti (07.00-08.00)
1 yumurta (gun asiri)
Ekmek, tereyagi, beyaz peynir, bal-pekmez veya recel
1 bardak sut
Ara Ogun (Saat 10.00)
1 Bardak meyva suyu
Ogle Yemegi ( Saat 11.00-12.00)
Kofte (veya balik, tavuk, karaciger)
Sebze (veya salata)
Patates (veya pilav, makarna)
1 Bardak sut veya yogurt
Ara Ogun
Meyva
Aksam Yemegi (18.30-19.00)
Sehriye corbasi (veya makarna, pilav)
Yogurt (veya sut, muhallebi)
Okul Cagi Beslenmesi
Okul Cocuklarinin beslenmesi fiziki gelismeyi saglamanin yani sira bu yas cocuklarinin hastaliklardan korunmasi acisindan da onemlidir
Gunumuzde Akdeniz tipi beslenme en saglikli beslenme bicimi olarak kabul edilmektedir.
Okul cocuklarinin beslenmesi de bu ozellikler goz onune alinarak hazirlanmalidir. Bes yasindan buyuk cocuklarin yag tuketimlerinde eriskinlere onerilen saglik beslenme ilkeleri gecerlidir. Ve gunluk enerjinin yagdan gelen orani %30�u asmamalidir. Enerji gereksiniminin arttigi durumlarda fazla yag tuketilebilir. Ancak yagdan gelen oranin yine de %30�u asmamasi gerekir.
Lif ya da posa iceren besinlerin tuketimi saglikli beslenmenin onemli ogelerinden biridir. Dusuk yag, dusuk kolestrol ve yuksek lif iceren besinlere dayali beslenme aliskanligi olanlar ileri yaslarda bazi kanser turleri ve kalp hastaliklari riskinin dusuk oldugu bilinmektedir. Bu yas gurubunda lif gereksinimi 12-18 gr/gun olarak belirtilmektedir. Lif gereksinimi �cocugun yasi +5� formulu ile de hesaplanir. Bu oran yetiskinler icin gecerli degildir. Gereken lif miktari gunde 1-2 porsiyon sebze, 1-2 porsiyon meyve ve 5-6 dilim tam bugday unundan yapilmis ekmek ve haftada 1-2 porsiyon tuketilen kuru baklagil ile karsilanabilir. Asiri miktarda lifli besin tuketiminin basta kalsiyum olmak uzere cesitli minerallerin emilimini etkileyebilecegi unutulmamalidir.
Okul cocuklarinin buyuyup gelisebilmeleri icin ozel besinlere gereksinimleri yoktur. Anne-babalari ile ayni besinleri yiyebilirler. Ancak miktarlari farklidir.
Okul cocuklarinin beslenmesinde asagidaki saglikli beslenme ilkeleri gecerlidir.
Besinlerin cesitliliginin saglanmasi
Saglikli vucut agirliginin korunmasi
Nisastali karbonhidratlar ile liften zengin besinlerin dengeli tuketilmesi
Yag ve seker tuketiminin sinirlandirilmasi
Vitamin ve minerallerin yeterli duzeyde alinmasi
Bu ilkeler temel alinarak cocugun yemek aliskanligi ve besin seciminde tat zevkindeki onceliklerinin gozardi edilmemesi onerilir. Uzun sureli saglikli olmak kavrami cocuklar icin onem tasimaz. Cocuklarin tercih ettikleri hamburger, patates kizartmasi gibi besinler cok sik olmamak kaydiyla diger besinlerle dengelenerek verilebilir.
Bir besinin ya da besin grubunun belli bir sure reddedilmesi, buyumek icin temel olan bazi besin ogelerinin eksikligine neden olabilir. Bu nedenle reddedile besin zaman zaman farkli sekillerde tekrar sunulmalidir.
Bu yas grubunda beslenmedeki hatalara bagli olarak demir eksikligi anemisi, sismanlik ve dis curukleri, gibi sorunlar ortaya cikabilir.
Calismalar okul cocuklarinda bir sey yedikten sonra anlatilanlarin daha fazla akilda kaldigini ortaya koymaktadir. Bu acidan okula gitmeden once cocuklarin kahvalti etmeleri ve okulda dagitilan besinlerin okul basarisi acisindan cok onemlidir. Hicbir besleyici degerinin olmamasinin yani sira yemeklerle birlikte tuketildiginde demir emilimini engelledigi icin okul cocugunun kahvaltisinda cayin yeri yoktur.
7-8 Yas Okul Cocugu icin ornek menu :
Kahvalti :
Bir su bardagi sut veya meyve suyu (taze evde yapilmis)
1 Kibrit kutusu peynir ya da bir yumurta
1 tatli kasigi tereyag ya da 5 adet zeytin
3 tatli kasigi bal, recel ya da pekmez
1-2 dilim (orta buyuklukte) ekmek
Ara Ogun : Bir porsiyon meyve
Ogle:
4 tepeleme yemek kasigi nohut
4 tepeleme yemek kasigi bulgur pilavi
1 kase cacik
1 kase salata
Ikindi:
1 ayran
1 dilim kek ya da pogaca
Aksam:
2 orta dilim kiymali borek
4 tepeleme yemek kasigi zeytinyagli sebze yemegi
1 cay bardagi yogurt
Yemekten sonra :
1 orta boy meyve
5-6 adet findik
Not : Bu menu ornegi 1800-2000 kalori, 45-50 gr protein icerir.
Asi Takvimi
Asilamada amac kanda hastalik mikrobunu taniyan, onunla karsilasinca onu bertaraf edebilen hucrelere hastaligi gecirmeden sahip olmaktir.
Asilamanin bu kolayligi yaninda her hastalik her zaman zararsiz bir sekilde gecirilemez, bazen hastalik cocuk felci ornegindeki gibi kisiyi oldurebilir veya sakat birakabilir. Hicbir hastaligi gecirmek asilanmaktan daha zararsiz ve
hafif olamaz.
Onerilen Asi Takvimi
Dogumda
Hepatit-B
1.Ay
Hepatit-B
2.Ay
BCG (Verem), Difteri, Tetanoz, Bogmaca, Cocuk Felci, HIB*
4.Ay
Difteri, Tetanoz, Bogmaca, Cocuk Felci, HIB*
6.Ay
Difteri, Tetanoz, Bogmaca, Cocuk Felci, HIB*
7.Ay
Hepatit B
9.Ay
Kizamik
12.Ay
Su Cicegi
15.Ay
MMR
18.Ay
Difteri, Tetanoz, Bogmaca, Cocuk Felci, HIB*
4-6 Yas
Difteri, Tetanoz, Bogmaca, Cocuk Felci, MMR
11-12 Yas
MMR, Su Cicegi (Hekim tarafindan uygun gorulurse)
* HIB: Haemophilus influenza tip-b -menenjit asisi olarak bilinir
** MMR: Kizamik, kizamikcik, kabakulak asisi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder