26 Nisan 2007 Perşembe

Cocuklar da depresyona girer

Depresyonun sadece yetiskinlerde goruldugunu dusunuyorsaniz, yaniliyorsunuz. Cocuklarin da depresyona girebilecegini unutmamalisiniz.

Memorial Hastanesi Cocuk ve Ergen Ruh Sagligi ve Hastaliklari uzmani Dr. Ayten Erdogan cocuklarin yaklasik yuzde 5'inin, ergenlerin ise yuzde 5-10'unun depresyona maruz kaldigini belirtiyor. Stres altinda bulunan, kayip yasayan dikkat, ogrenme, davranis veya anksiyete bozuklugu olan cocuklarin depresyona yakalanma riski daha fazla. Ayrica ailesel yatkinlikta cocukta depresyon gelismesinde cok etkili.

Intihar riski artar
Eskiden kendisini eglendiren seyler depresyon geciren cocuk icin artik daha az eglendiricidir. Depresyondaki cocuk veya ergenler olmek isteyebilir veya intihardan bahsedebilir. Depresyondaki ergenler kendilerini daha iyi hissetmek icin sigara, alkol veya baska uyusturuculardan medet umabilirler. Kucuk cocuklar her zaman cok uzuntulu gorunmeyecegi icin anne-babalar ve ogretmenler sorunlu davranislarin depresyon belirtisi oldugunu anlamayabilir. Asiri hareketlilik hircinlik, sik aglama kucuk cocuklarda depresyonun belirtisi olabilir.

Bedensel yakinma gorulur
Kucuk cocuklarda ve ergenlik donemindeki kiz cocuklarinda depresyonun belirtisi siklikla karin agrisi, bas agrisi vucut agrisi gibi bedensel yakinmalarla kendini gosterebilir. Sabah okula giderken karin agrisi, bas agrisi gibi belirtiler yogunlasabilir. Depresyon geciren cocuklarda erken teshis ve tedavi cok onemlidir. Depresyon profesyonel yardim gerektiren bir hastaliktir. Kapsamli bir tedavi genellikle hem bireye, hem de aileye terapi uygulanmasini icerir.

Hiç yorum yok: