26 Nisan 2007 Perşembe

Premature Bebegin Bakimi

Premature bebek, zamansiz gelen misafir !
Insan yavrularinin , buyumesi ve organlarinin dis ortama uyum saglayacak sekilde gelismesi icin belli bir sureyi anne karninda gecirme zorunlulugu vardir. Bu sureden once, yani 37. haftasini tamamlamadan once dogan bebeklere premature bebek denir. Premature bebeklerin yasayabilme sanslari bilim ve teknolojideki ilerlemelerle artmistir.
Anne adayinin premature bir bebek dogurma riski varsa, dogumun yenidogan yogun bakimi verebilecek bir merkezde gerceklesmesi bebegin yasama ve yasamini saglikli devam ettirme sansini artiracaktir. Hasta bebeklerin , premature bebeklerin yogun bakiminin ve tedavisinin yapildigi unitelere yenidogan yogun bakim unitesi denir.


Yenidogan yogun bakim unitesinde neler vardir ?
Kuvozler (inkubatorler) bu unitelerin temel unsurlaridir. Burada bebekler tipki anne karninda oldugu gibi isitilir, nemli bir ortamda tutulur, enfeksiyonlardan korunur. Yine bu unitelerde bulunan ventilatorler, solunumu yetersiz olan bebeklerin solunumuna yardim eden, gelismis teknoloji urunleridirler. Boylece akcigerleri olgunlasmadan dogan bebekler yasam sansi kazanirlar.


Kuvozlere yerlestirilen minik bebeklerin solunum, kalp atislari ve vucut isilari gibi hayati fonksiyonlarini takip etmek icin bebeklerin vucutlarinin cesitli yerlerine problar baglanir. Bu baglantilar sayesinde bebekler daha guvenli bir sekilde izlenebilecek, sik sik dokunularak rahatsiz edilmeleri onlenecektir.
Annelerin, babalarin bebeklerine dokunmalari bebekler ve ebeveynler acisindan son derece onemlidir. Boylece bebek ile anne ve baba arasinda duygusal bir bag olusacak, bebegin yasam sansi daha da artacak. Yogun bakim personeli annelerin uygun sekilde giyinip uniteye girmeleri icin cesaretlendirmeli, hatta bebeklerinin bakimina katilabilmelidir. Bu katilim annenin stresini azaltacak, bebegine baglanacak, evdeki bakimi daha da kolaylasacaktir.
Neonatolog ne demektir ?
Yenidogan bebeklerin bakimi ve tedavisi ile ilgilenen uzman doktorlara neonatolog denmektedir. Yine bu unitelerde calisan hemsireler de konulariyla ilgili ozel egitim almislardir.
Yenidogan unitelerinde premature bebegi yatan ebeveynler ve yakinlari oncelikle bebegim yasayacak mi ? endisesini tasirlar ve stres altindadirlar. Ozellikle anne ve babalarin stresleri ile bas edebilmeleri icin olusmus sosyal destek gruplari onlara yardimci olmaktadirlar.

Hiç yorum yok: