26 Nisan 2007 Perşembe

Erkeklerin biyolojik saati

Erkeklerin biyolojik saati

Erkeklere kotu haber! Uzmanlara gore, tipki kadinlarda oldugu gibi erkeklerin de biyolojik saati isliyor. Yani yas ilerledikce cocuk sahibi olma sanslari azaliyor.

New York'taki Columbia Universitesi Erkek Ureme Merkezi'nde gorevli Dr. Harry Fisch, "30 yasindan sonra, erkeklerde her yil testeston hormunu seviyesi yuzde 1 oraninda azaliyor. Ne var ki erkekler icin alarm zillerinin ne zaman calmaya basladigini, yani bir erkegin hangi yastan sonra saglikli cocuk dunyaya getirme sansinin cok azaldigini belirlemek oldukca guc. Cunku bu konuda her erkegin kendine ozgu bir biyolojik saati var" dedi. Fisch, baba olmayi planlayan erkeklerin bu nedenle bir an once harekete gecmelerini onerdi.

50 yas donum, ancak...

Ancak butun uzmanlar Dr. Fisch'le ayni gorusu paylasmiyor. Amerikan Ureme Sagligi Uroloji Birligi Konseyi Baskani Dr. Larry Lipshulz'a gore erkeklerin cocuk sahibi olmak icin acele etmelerine gerek yok: "Erkekler ancak 50 yasina geldiklerinde biyolojik saatleri alarm vermeye basliyor. 50'sinden sonra erkeklerin sperm sayisinda belirgin bir azalma oluyor, ancak klinik olarak bu, cocuk sahibi olamayacaklarini gostermiyor."

Bu arada erkeklerin de bir biyolojik saatleri olduguna dair tez, tumuyle yeni degil. Ilk olarak, 1912 yilinda Wilhelm Weinberg adindaki bir doktor, yasli babalarin cocuklarinda akondropalzi adi verilen bir hastaliga sik rastlandigini tespit etmisti. Babalari yasli cocuklarin, down sendromundan sizofreniye kadar 20'den fazla rahatsizliga yakalanma riskleri artiyor. Haziran 2003'te yapilan ve Fertility and Sterility dergisinde yayimlanan bir arastirma da 45 yasini asan ereklerin kadinlari hamile birakma sanslarinin 25 yasin altinda erkeklerden bes kat daha az oldugunu gosterdi.

Hiç yorum yok: