18 Nisan 2007 Çarşamba

3 milyon insan hava kirliliginden oluyor

IHA) - Dunyada her yil hava kirliliginden 3 milyon insan hayatini kaybederken bu deger dunyadaki toplam olumun (ortalama 55 milyon) yuzde 5'ni olusturuyor.

Cevre ve Orman Bakanligi Mustesar Yardimcisi Prof. Dr. Mustafa Ozturk'un, 'Partikul Madde Kirliliginin Insan Sagligi Uzerine Etkisi' arastirmasi kirli havanin insan sagligi uzerindeki korkunc etkisini gozler onune seriyor. Arastirmasinda dunyada hava kalitesi politikasindaki temel yaklasimin insan sagligini ve cevreyi korumak oldugu belirtilen Prof. Dr. Ozturk, dunyada her yil hava kirliliginden 3 milyon insanin hayatini kaybettigini, bu degerin dunyadaki toplam olumlerin (ortalama 55 milyon) yuzde 5'ni olusturdugunu bildirdi.

Ozturk, "ABD'de yilda 60 bin kisi partikul kirliliginden olmekte. Yeni Zelanda'da hava kirliliginden yilda 900 kisi oluyor. Hava kirliliginden olumlerin yuzde 90'ini gelismekte olan ulkelerde gorulmekte" dedi.

Arastirmasinda, yetiskin bir insanin gunde ortalama 13 bin-16 bin litre veya omru boyunca 400-450 milyon litre hava soludugunu belirten Ozturk, 70 kilogram agirligindaki bir kisinin gunde ortalama 20 metrekup hava solurken, cocuklarin agirligi basina yetiskinlere gore yuzde 50 daha fazla hava soluduklarina dikkat cekti.

Cocuklarin solunum sistemleri gelismekte oldugundan dolayi, vucutlarinin cevresel sartlara karsi cok daha hassas oldugunu belirten Ozturk, temiz veya kirli havanin insan sagligi icin oldukca onemli oldugunu kaydetti.

EN YUKSEK SINIR TURKIYE'DE

'Partikul Madde Kirliliginin Insan Sagligi Uzerine Etkisi' arastirmasinda ayrica, partikul madde ile ilgili sinir degerler incelendigi zaman standart degerleri en yuksek olan ulkenin Turkiye oldugu belirtilerek, Turkiye icin belirlenen 24 saatlik partikul madde sinir degerinin, ABD'nin belirledigi sinir degerin 2 kati, Japonya'nin 3 kati, Avustralya ve AB degerinin 6 kati, Kanada'nin 2.5 kati ve Dunya Saglik Teskilati'nin 6 katinin uzerinde oldugu kaydediliyor.

Turkiye'nin yillik sinir degerleri diger ulkelerin sinir degerleri ile mukayese edildiginde de ABD'nin belirledigi sinir degerinin 3 kati, AB degerinin 3.75 kati, Kanada'nin 2.14 kati ve Dunya Saglik Teskilati'nin belirledigi sinirin 7.5 katinin uzerinde oldugu ifade ediliyor.

Havadaki partikul, kati ve sivi damlalarin karisimindan olusuyor. Bazi partikuller direkt olarak bacadan atilirken, bazilari ise atmosferde kendiliginden olusuyor. Saglik acisindan boyutu 10 mikrondan kucuk olan partikullerin onemli oldugu belirtilirken, bu kucuk partikullerin akcigere kadar ulasabildigi ve bunlarin saglik acisindan buyuk problem olusturduguna isaret ediliyor.

Partikul madde emisyonu, onemli olcude kis aylarinda isinmada kullanilan kalorisi dusuk kukurt, ucucu madde ve kul orani yuksek kalitesiz kati yakitlarin yanmasi sonucu meydana geliyor. Kukurt orani yuksek sivi yakitlar ile teneke sobalar ve ucucusu yuksek komur kullanan alttan tutusturmali ve ustten beslemeli sobalar ve kazanlar ciddi miktarda partikul emisyonuna neden oluyor.

Cevre ve Orman Bakanligi Mustesar Yardimcisi Prof. Dr. Mustafa Ozturk'un, 'Partikul Madde Kirliliginin Insan Sagligi Uzerine Etkisi' arastirmasina gore, hava kirliliginin saglik uzerindeki olumsuz etkileri soyle:

"Akciger kanser vakalarinda artis, kronik astim krizi sikliginda artis, gogus daralmasi sikliginda artis, oksuruk/balgam sikliginda artis ust solunum sistemi akut bozuklugunda artis, goz, burun ve bogaz tahribatinda artis, soluk alma kapasitesinde dusus, olumlerde artis, is veriminde ve uretimde dusus, saglik tedavi masrafinda artis."

"Goz" ile ilgili dogrular ve yanlislar

Goz sagligiyla ilgili neleri dogru biliyorsunuz, ama aslinda yanlis. Ya da yanlis diye dusundukleriniz ilac kadar yararli.
Sizler icin bir liste hazirladim iste en gozde dogrular ve yanlislar...

Goze cayla pansuman yapmak dogru mu?

DOGRU

Dogru, ben cayla pansumani hep tavsiye ederim. Demlendikten sonra uzun sure beklemis cayin icinde antiseptik maddeler olusur. Bunlar neredeyse bir antibiyotik gorevi gorur. O yuzden goz arpacigi, kirpik dibi iltihabi ve goz nezlesine cayla pansuman cok iyi gelir. Aksam demlenmis cayi bekletip, sabah pansuman yapmak en dogrusu.

Ya goz altlarinda olusan morluklar, onlardan kurtulmak icin hemoroid kremleri ise yarar mi?
YANLIS

Bagimli olursunuz. Hemoroid kremlerinin damar buzucu etkisi vardir. Tipki goz damlasi gibi. Gozunuz kizarir, damlayi damlatirsiniz ve gozunuz bembeyaz olur. Yalniz bu kremleri kullanmaya baslarsaniz, devamli surmeniz gerekir. Cunku siz damari buzdukce damar acilacaktir. Yani hemeroid kremine bagimli kalabilirsiniz. Buz kompresi de goz alti morluklarini giderir.

Cok okumak, cok calismak gozu bozar.
YANLIS

Gozun temel islevi gormektir. Dolayisiyla, goz asli gorevini yaparken zarar gormez. Yeter ki; bu sirasinda ultraviyole isik, lazer isigi, demir kaynagi gibi guclu isiklara maruz kalmasin.

Acik renk gozler, isiga cok hassastir.
DOGRU

Acik renk gozler koyu renk gozlere oranla daha az pigment icerdiginden, isiga karsi daha hassastir.

Uzun sure bilgisayar karsisinda calismak gozu bozar.
YANLIS

Bilgisayardan yayilan isinlarin goze zarari yoktur. Gozunde kirma kusuru olan kisilerde; kizariklik, ense ve bas agrisina neden olabilen bilgisayar saglikli goze negatif etki etmez.

A vitamini gozu kuvvetlendirir. Bol havuc yemek gormeyi keskinlestirir.
YANLIS

Sadece yaslilarda makula dejenerasyonunun onlenmesinde A,C, E vitaminleri ile cinko ve bakir minerallerinin faydali oldugu kanitlanmistir.

Havuc goz icin cok iyidir
YANLIS

Oyle olsaydi ben her gun havuc yerdim... Kayisi yiyin cok iyi gelir, havuc yiyin daha iyi gorursunuz gibi bir sey bugune kadar bilimsel olarak kanitlanmamistir. Tek yonlu gida almadiginiz surece vucudun ihtiyaci olan tum vitaminleri yediklerinizden zaten alirsiniz.

Gozu bozuk kisilerin cocuklarinin gozlerinin bozuk olma riski yuksektir.
DOGRU

Miyop, hipermetrop, astigmat, presbiyopi ve goz tansiyonunda genetik faktorun cok onemli oldugu kanitlanmistir.

Televizyonu yakindan izlemek gozu bozar.
YANLIS

TV'yi yakindan izleme gereksinimi olan kisilerin gozunde zaten kirma kusuru vardir. Ozellikle cocuklarda, bu durum goz bozuklugunun onemli bir isaretidir.

Gozde isik cakmalari ve leke goz bozuklugunun belirtisidir.
DOGRU

Mutlaka ciddiye alinmali ve bir uzmana basvurulmali.

Isli cam gunese veya gunes tutulmalarina karsi gozleri korur.
YANLIS

Bu tip materyaller goz bebegini buyuttugunden, goze zararli isinlarin daha fazla girmesine neden olur. Gunese veya gunes tutulmasina ultroviyole isinlari ve belli dalga boyunu absorbe eden camlarla bakilmasi gerekir.

Atari oyunlari gozu bozar.
YANLIS

Gorme pasif bir eylemdir. Gozunde kirma kusuru olanlarda bas ve boyun agrilarina neden olabilen atari tipi oyunlarin saglikli goz uzerinde olumsuz etkisi yoktur. Hatta, goz tembelliginin tedavisinde olumlu etkileri olur.

Cok aglamak goz yaslarini kurutur.
YANLIS

Goz yasi goz cevresindeki cesitli dokularda surekli uretilir. Aglamakla kurumaz

Sifremiz cozuldu, iste sirlarimiz

Insanlari hayvanlardan ayiran karmasik dusunme gucunu saglayan beyin, artik buyuk bir gizem olmaktan cikti. Cocukluktan bu yana inandiklarimiz meger soylentilerden ibaretmis
100 milyardan fazla noron iceren ve bu noronlarin her birinin, kendi gibi 10 bin noronla baglanti kurarak merkezi sinir sistemini yonettigi beyinle ilgili olarak Ingiliz Sunday Times gazetesi de cok kapsamli bir dosya hazirladi. Simdiye kadar yapilmis bilimsel arastirmalari temel alan bu arastirmada, beyin konusunda “sehir efsanesine” donusmus inanislardan, cocuk beyninin gelisimine kadar bircok konuya aciklik getiriliyor.

Dahilerin beyni nasil calisiyor?
Unlu ressam ve mucit Leonardo da Vinci, ya da Albert Einstein gibi dehalar, normalden farkli beyin yapilariyla da diger insanlardan ayriliyor. 1955’te olen unlu fizikci Albert Einstein’in beyni alinarak saklanmisti. Arastirmalar, diger insanlara kiyasla, Einstein’in beynindeki her bir noron icin daha fazla destek hucresi oldugunu ortaya cikardi. Bu da beynin islem yetenegini artiriyordu. Ayrica Einstein’in beyninin sol bolumunde matematik yetenegini saglayan lob ise, incelenmis tum beyinlerdekinden daha buyuktu. Da Vinci ise bir proje uzerinde calisirken beynin yaraticilik bolgesi olaganustu faaliyete geciyor ve tamamen yenilikci baglantilar kurulabiliyordu.

Hesap makinelerinin bile yapmaya zorlandigi islemleri saniyeler icinde yapabilen unlu matematik dehasi Rudiger Gamm ise, beynindeki uzun sureli hafiza deposunu tam kapasite kullanabiliyordu. Satranc ustalarinin da beynin her iki tarafini kullanarak hem mantik hem de yaraticilik acisindan buyuk gelisim gosterdikleri bilimsel olarak tespit edildi.

ERKEKLER KADINLARDAN DAHA ZEKI DEGIL
Yapilan arastirmalar, ortalama olarak bir erkek beyninin, kadin beyninden daha buyuk oldugunu gosteriyor, ancak bilimsel calismalar, beyin buyukluguyle zeka arasinda onemli bir baglanti olmadigini kanitladi.

BEYNI GUCLENDIREN GIDALAR
Cok aktif bir organ olan beyin, gunluk kalorinin yuzde 20 ila yuzde 30 arasi bir bolumunu kendi basina tuketir. Beyninizi korumak icin;

Sinirleri koruyan ve beyin fonksiyonlarini duzenleyen omega-3 yag asitlerinin bol oldugu yagli baliklar yeyin.

Yesil biber, turuncgiller, cilek ve brokoli gibi C vitamini depolari; havuc, ispanak ve kayisi gibi beta-karoten kaynaklari kadar, E vitamini acisindan zengin olan badem, soya fasulyesi, zeytinyagi ve yaprakli sebzeler de beyni koruyor.

Meyve ve sebzedeki antioksidanlar, beyin hucrelerine zarar veren “serbest radikaller”i etkisiz hale getiriyor.

BUNLARA INANMAYIN

* Beynimizin yuzde 10’unu kullaniriz
Yanlis... Cunku beyin taramasinda kullanilan teknolojik aletler, genellikle beynimizin buyuk bolumunu kullandigimizi ortaya koyuyor

* Baskin beyin bolgesi kisiligi belirler
Beyninin sol tarafi baskin olanlar ’mantikli’, sag tarafi baskin olanlar ise ’yaratici’ olur seklindeki yaygin inanc aslinda yanlis... Cunku beyin tarama sonuclari, beynin iki tarafinin birlikte calistigini gosteriyor.

* Yetiskinlikte beynimiz artik degismez
Ogrenmeyle ortaya cikan uyarimlar sayesinde noronlara kan akisi artar boylece omur boyu beynin etkinligi surdurulebilir.

Dip Not: Bir alkolik ortalama olarak her gun 60 bin noronunu kaybeder. Kronik hastaliklar, uzuntu ve tansiyon da noron olumunu hizlandirir.

Beyin yasinizi ogrenin

Kendinizi giderek yaslaniyor gibi hissettiginiz anlar olabilir. Ancak bu kimi zaman, gercek yasinizdan ziyade, beyin yasinizla ilgilidir. Yani beyinsel, dusunsel yaslanma kimi zaman fiziksel yaslanmadan daha agir basabilir. Siz de asagidaki testi yanitlayarak, beyin yasinizi hesaplayabilirsiniz:

1- Arkadaslariniza sik sik kac yasinizda oldugunuzdan bahsediyor musunuz?

* Evet * Hayir

2- Degisim icin cok yasli oldugunuza mi inaniyorsunuz?

* Evet * Hayir

3- Daha once yapabildiginiz zihinsel aritmatik islemlerini artik biraktiniz mi?

* Evet * Hayir

4- Yasinizdan oturu kendinizi belirli faaliyetlerin (yeni bir mesgale ya da yeni bir is bulmak gibi) disinda tutuyor musunuz?

* Evet * Hayir

5- Sik sik yasinizi dusunup endiseye kapiliyor musunuz?

* Evet * Hayir

6- Hafizanizdan sikayetci misiniz?

* Evet * Hayir

7- Yere egilirken vucudunuzda agri oluyor mu?

* Evet * Hayir

8- Arada sirada kamburunuzu cikararak yurudugunuzu fark ettiginiz oluyor mu?

* Evet * Hayir

9- Cok begenmenize ragmen “genc isi” diyerek bazi giysileri almadiginiz oluyor mu?

* Evet * Hayir

10- Hayatin butun yenilik ve heyecanlarinin geride kaldigini ve bundan sonra yasaminizin sadece rutin bir zorunluluk olarak gececegini dusunuyor musunuz?

* Evet * Hayir
DEGERLENDIRME
Her ”EVET” yaniti icin kendinize 1 puan vererek beyin yasinizi olcun:

7-10: Beyin yasi skorunuz yuksek. Yani oldugunuzdan daha yasli hissediyorsunuz. Bunun yani sira - belki de bilincsiz bir sekilde - kendinizi disariya yasli, hatta yaslinin da otesinde bir insan olarak yansitma egilimindesiniz. Herhangi bir hastaliginiz olmadigini varsayarasak, bu davranis biciminiz, surekli yasinizla ilgili yakinmak gibi olumsuz aliskanliklarinizla ilgili olabilir. Bunlari kesfedip ortadan kaldirmaya calisin.
4-6: Kendinizi yasli gibi gorme egilimine sahipsiniz. Yasinizin tipik ozelligi olan belli basli dusunce kaliplari ve aliskanliklar beyninizde olusmaya baslamis. Bunlari tespit edip onlardan kurtulun.

0-3: Kendinizi genc hissetme egilimindesiniz. Ancak yasinizla dogru orantili olarak gelecek tecrubeleri ve olgunlugu gerektigi gibi yasayamazsaniz bu kez de cocugunuzun evden ayrilmasi ya da isten cikarilmak gibi bir durum sizde sok etkisi yaratabilir. Bunun sonucunda dusunce yapiniz tamamen degismek zorunda kalir.

Excimer lazer nedir? Riskleri var mi?

Gozde excimer lazer tedavisi nedir ve her hastaya uygulanir mi? Sakincalari nelerdir? Ilgi hastanesi goz doktoru Op.Dr.Adem Dural kirilma noktalari ve tedavileri ilgili sorulari yanitladi:

> Laser nedir? Goz hastaliklari icerisinde oldukca sik karsilasilan kirilma kusurlari tedavisinde kac yildir kullanilmaktadir?

> Laser aslinda bir isik kaynagidir. Isigi olusturan dalga boylarindan yalnizca 1 tanesi ozel sistemler yardimiyla guclendirilir, belirli bir yone yonlendirilir ve siddeti arttirilirsa laser elde edilmektedir. Excimer laser de boyle elde edilmekte olup, gozle gorulemeyen mor otesi dalga boyunda yer almaktadir. Kirilma kusuru dedigimiz, gozluk veya lens kullanmayi gerektiren goz bozukluklarini tedavi ettigimiz laser sisteminin adi da excimer laserdir.

> Excimer laser ne zamandir kullaniliyor?

Excimer laser 20 yil once kesfedilmistir. 15 yildan beri de goz hastaliklarinin tedavisinde aktif olarak kullanilmaktadir. Ozellikle 1995 yilindan beri goz cerrahlari tarafindan cok fazla uygulanmaktadir.

>Laser tedavisine Amerika ve Avrupa ulkelerinde musaade olmadigi, Turkiye’de deneme gibi yapildigi soylentileri ne kadar dogru?

> Laser tedavisi uygulanmis goz sayisi dunya capinda 15 milyona yaklasmis durumda. Amerika Birlesik Devletlerinde yilda 1 milyon goze bu tedavi uygulaniyor. Turkiye’deki rakamlari tam bilmek zordur. Ancak tedavi gormus goz sayisinin 400–500 bin civarinda oldugu tahmin ediliyor. Bu rakamlar laser tedavisinin uluslararasi planda ne kadar kabul gormus oldugunun saglam bir gostergesidir. Zaten tedavi icin kullandigimiz laser cihazlari da Amerika veya Avrupa’da yapilmaktadir.

> Laser tedavisi hangi gozlere uygulanmaktadir?

> Oncelikle sunu bilmek gerekir. Laser tedavisi cerrahi bir uygulamadir. Her cerrahi her hastaya uygulanamayacagi gibi, laserin de her hastaya yapilamayacagi bilinmelidir. Tedavi oncesinde hastanin ayrintili olcumleri yapilmali ve sonuclari tecrubeli goz cerrahi tarafindan titizlikle degerlendirilmelidir. Bu olcumlerde laser icin herhangi bir sakinca saptanmazsa, tedavinin de detaylari hastaya anlatilarak laser islemi uygulanabilir. Tedaviye engel herhangi bir supheli durum ortaya cikarsa islem mutlaka ertelenmelidir.

Gunumuzde laser tedavisi miyop, hipermetrop ve astigmatlar d�hil tum kirilma kusurlari icin uygulanabilmektedir. Eger goz yapisi uygunsa miyoplarda -10,00, hipermetroplarda +4,00 ile +6,00 ve astigmatlarda 6,00 numaraya kadar basarili sonuclar alinabilmektedir.

Laser tedavisi icin kornea dedigimiz seffaf tabakanin muntazam yapida olmasi, kalinliginin emniyetli sinirlarda olmasi, goz tansiyonunun normal olmasi, goz icerisinde iltihap olmamasi, katarakt olmamasi ve arkadaki retina dedigimiz sinir tabakasinin normal olmasi gereklidir.

Keratokonus dedigimiz kornea hastaliginda seffaf tabakada ileri derecede duzensizlik ve incelme olmaktadir. Boyle hastalarda laser tedavisi yapilmamalidir. Laser oncesinde kornea topografisi dedigimiz haritalama yonteminin dikkatli bir sekilde uygulanmasi ve tecrubeli bir cerrah tarafindan yorumlanmasi, keratokonus hastaliginin saptanmasini kolaylastiracaktir.

Laser tedavisinde hastanin yasi oldukca onemlidir. Miyop hastaligi genellikle 10–15 yaslari arasinda ortaya cikmakta ve 20–22 yaslarina kadar ilerlemektedir. Bu sebeple miyop laser tedavisi yapilacak kisilerde hastaligin duraklama devresinin beklenmesi sarttir. Miyopinin ilerledigi bir zamanda yapilan laser tedavisinden sonra hastaligin yeniden ortaya cikacagi unutulmamalidir. Hipermetrop ve karisik astigmatlar cogu defa dogustan gelen kirilma kusurlari oldugu icin ilerleme gostermeyen hastaliklardir. Bu sebeple daha erken yaslarda da laser tedavisi uygulanabilir. Bir gozun ileri derecede bozuk ve diger gozun saglam oldugu cocuklarda goz tembelligini engellemek icin 3–4 yaslarinda bile laser yapilabilmektedir.

Miyop hastalarda goz tansiyonu normal insanlara gore daha fazla gorulebilmektedir. Bu sebeple laser tedavisi oncesinde goz tansiyonu olup olmadigi ayrintili arastirilmis olmalidir. Ailesinde goz tansiyonu olup, olcumlerde kendisinde goz tansiyon suphesi saptanan hastalarda da laser tedavisi yapilmamalidir.

Seker hastaligi olanlarda excimer laser tedavisi yapilmamalidir. Bu hastalarda ileriki yillarda seker hastaligina bagli olarak goz arkasinda kanama, katarakt veya goz tansiyonu gelisebilmektedir. Excimer laser bu hastaliklari dogrudan etkilemese de tedavilerinde bazi zorluklar cikartabilmektedir. Bu sebeple tercih edilmemesi gereken bir tedavidir.
Katarakt baslangici olan hastalarda da excimer laser uygulanmamalidir. Cunku katarakt ameliyatinda goz mercegi alinirken ayni seansta goz icerisine yerlestirdigimiz yeni goz mercegi gozluk kusurunu da duzeltmektedir. Boylece hastaya ikinci bir ameliyat uygulama ihtiyaci ortadan kalkmaktadir.

Miyopla iliskili olarak goz arkasinda delik veya yirtik bulunan hastalarda, excimer laser tedavisinden once argon laser dedigimiz kaynak yapan laserin uygulanmasi gereklidir. Bu laserden ancak 1–2 ay sonra gozlugu ortadan kaldiracak laser uygulanabilir.

> Laser tedavileri her hastaya ayni sekilde mi uygulanmaktadir? Cesitleri nelerdir?

> 15 yil once laser tedavisi ilk basladigi zamanlarda PRK dedigimiz sadece 1 yontemle her hastaya ayni sekilde uygulanmaktaydi. PRK tedavisinde seffaf tabakanin uzerindeki epitelyum dedigimiz zar kazinmakta ve altindaki tabakaya laser dogrudan uygulanmaktaydi. Ancak tedaviden sonra hastanin gozu 3–4 gun kapatilmakta ve siddetli agri gorulebilmekteydi. Goruntunun netlesmesi 1–2 ayi buluyordu. Ayrica yuksek numaralara uygulandigi zaman, derecede geriye donme ve seffaf tabakada bulaniklik gelisebiliyordu.

PRK’dan 3–4 yil sonra, gunumuzde de oldukca yaygin kullandigimiz LASIK tedavisi ortaya cikti. Oldukca kisa suren bu tedavide otomatik calisan bicakli bir sistem seffaf tabakadan cok ince bir kapak kaldirmakta ve laser tedavisi kapagin altinda kalan bolgeye uygulanmaktadir. Tedavi bitince kapak yerine yapistirilmaktadir. Laserden sonra siddetli bir agri olmayip, yalnizca 3–4 saat batma ve sulanma gorulmektedir. Gorme hemen netlesmeye baslamakta ve 1–2 gunde tamamen iyilesmektedir. 10 numaraya kadar miyoplarda bile cok basarili sonuclar vermektedir. Seffaf tabakanin dogustan cok ince oldugu veya goz arkasinin ileri derecede zayiflamis oldugu hastalarda LASIK tedavisi uygulanmamaktadir.

2000 yilindan sonra laser programlarinda da ciddi gelismeler olmustur. Ilk laser cihazlarinda tedavi capinin kucuk olmasina bagli olarak alaca karanlikta isik sacilmalari ciddi problem olusturuyordu. Bircok hasta ozellikle gece araba kullanirken sikinti cekiyordu. 1996-2000 yilari arasinda kullanilan excimer laser cihazlarinda bu problem kismen cozuldu. 2000 yilindan sonra gelistirilen ‘’wavefront sistemi’’ ise bu alanda buyuk bir cigir acmistir. Wavefront cihazi goz icerisindeki isik sacilmalarini gelismis bir yontemle olcmekte ve laser tedavisini buna gore ayarlamaktadir. Boylece her hastaya ayni sekilde uygulanan standart laser tedavisi yerine her goze ozel ayarlanan bir tedavi uygulanmaya baslanmistir. Wavefront sistemi gece gorus problemlerini neredeyse tamamen ortadan kaldirmistir.

Son 3 yilda epi-LASIK ve Intralase adlari altinda 2 laser yontemi daha gelismistir:

Epi-Lasik sistemi, 15 yil once kullanilmis olan PRK, yani yuzey tabakasinin kazinmasiyla yapilan isleminin gelismis seklidir. Burada, ozel bir otomatik sistemle seffaf tabakanin uzerinde yer alan epitelyum zari kaldirilmakta ve excimer laser tedavisi uygulandiktan sonra zar tekrar yayilmaktadir. Herhangi bir kesme islemi yapilmadigi icin oldukca basit bir uygulamadir. Kisa surmektedir. Islemden sonra asiri bir agri olmamaktadir. 3–4 gun icerisinde gorme iyilesmeye baslamakta ve 1–2 haftada netlige kavusmaktadir. Seffaf tabaka butunlugunu korudugu icin ileriki yillarda da problem gelismemektedir. Seffaf tabakanin ince oldugu hastalarda epi-Lasik ozellikle tercih edilmelidir. Yine goze darbe gelme riskinin yuksek bulundugu sporcularda, itfaiyecilerde veya askeri personelde tercih edilmesi gereken bir yontemdir.

Intralase laser sistemi, laser tedavisinde gunumuz icin varilmis olan son noktadir. Standart lasik tedavisinde otomatik bir bicakla yapilan kapak kaldirma islemi burada laserle yapilmaktadir. Boylece 2 ayri laser yardimiyla tedavi tamamlanmaktadir. Bicakli sisteme gore onemli avantajlari bulunmaktadir. Bicakli kesme isleminde karsilasilabilen nadir riskler Intralase lasik tedavisinde ortadan kalkmaktadir. Boylece tedavinin daha guvenli bir sekilde yapilabilmesi imk�ni ortaya cikmaktadir. Ayrica seffaf tabakanin asiri duz veya ince olmasi sebebiyle lasik yapilamayan hastalara da tedavi imk�ni sunmaktadir. Intralase ile kaldirilan kapagin kalinligi daha guvenilir oldugu icin seffaf tabaka dayanikliligi daha fazla olmaktadir. Intralase tedavisi her hastaya uygulanabilmekte olup, ozellikle yuksek miyop, hipermetrop ve karisik astigmati olan hastalarda mutlaka tercih edilmelidir.

> Laser tedavisinin riskleri yok mudur?
> Excimer laser tedavisi sonucta bir cerrahi tedavidir. Her cerrahi tedavinin nadir de olsa bazi riskleri mutlaka bulunmaktadir. Burada onemli olan riskin gorulebilme orani ve buyuklugudur. Gunumuzdeki gelismis laser teknolojileri sayesinde tedaviye bagli problem gelisebilme ihtimalleri oldukca azalmistir. Ozellikle Intralase tercih edildiginde emniyet daha fazla olmaktadir. Tedaviyi yapan hekimin tecrubesi, riskleri belirleyen ikinci onemli faktordur. Ileri derecede tecrubeli bir cerrahin elinde laser tedavisine bagli problem gelisebilme olasiligi yok denecek kadar az olmaktadir.

> Laser tedavisi 15 yildir kullaniliyor. Ileriki yillarda tedaviye bagli problem cikabilir mi?
Tipta kullanilan butun tedavilerde uygulamadan sonraki ilk 5 yil oldukca onemlidir. Eger bir sikinti olacaksa bu surede kendisini gostermektedir. Laser tedavisi uygulanan milyonlarca hastada bu sure coktan asilmistir. Daha sonraki yillarda ortaya cikabilecek problemleri bu tedaviye baglamak mumkun degildir.

Yasiniza gore nasil beslenmelisiniz?

Her gun multi vitamin haplari aliyor ve bunun sizi saglikli tutacagini saniyorsaniz, bir daha dusunun. Yasiniza gore saglikli beslenmeniz icin bilgi sahibi olmak icin bu habere goz atin.

Bilim adamlari tipki beslenme gibi vitamin ve mineral aliminin yasa gore belirlenmesi gerektigine inaniyorlar. Ustelik sagligi giden yol haplardan degil, besinlerden geciyor. Yaslanma surecini yavaslatmak icin yediginiz besinlerin kalitesine ve besleyici ozelligine son derece dikkat etmeniz gerekiyor. Iste ergenlikten 70'li yaslara kadar her yas grubunda kendinizi saglikli ve zinde hissetmenizi saglayacak besinler.

Cocukluk ve ergenlik

Dogru beslenme aliskanligi mumkun oldugunca erken bir yasta baslamali. Cocukluk ve ergenlik yillari boyunca buyume ve gelisme sureci devam ettiginden bu donemde vitamin ve minerallerini ihmal edilmemesi gerekiyor. Kalsiyum, kemiklerin ve dislerin gelismesi icin esas oldugundan cocuklar ve gencler, sut urunlerini beslenme listesinden eksik etmemeli. Ayrica yasamlarinin ilerleyen donemlerinde kalp hastaliklari ve Alzheimer riskiyle karsi karsiya kalmak istemeyen gencler simdiden yuksek oranda yag iceren besinlerden, ozellikle de doymus yaglardan uzak durmali.

Ergenlik doneminde ki kizlara ise adet periyotlariyla birlikte demir eksikligi bas gosterdiginden, genc kizlarin et, kabuklu deniz urunleri, patates, esil yaprakli sebzeler gibi demir acisindan zengin bir beslenme programlari uygulamalari gerekiyor.

20'li yaslar

Insan yasaminin bu en verimli ve hareketli doneminde beslenmenize dikkat etmezseniz, ileride ciddi saglik problemleriyle karsilasmaniz kacinilmaz olacaktir. Karbonhidratlar, nisastali besinler, sebze, meyve, sut urunleri ile proteinlerce zengin balik, yumurta, findik iceren dengeli bir beslenme uygulayarak ihtiyaciniz olan vitamin ve mineralleri de almis olursunuz.

20'li yaslarda anne-baba olmayi planlayanlarin ise beslenme listelerinde bazi minerallere ozellikle yer vermeleri gerekebilir. Er, balik, sut, yumurta, findik, sogan ve peynir, ureme sisteminin duzenli olarak calismasini saglayan ve sperm uretimini arttiran cinko acisindan zengindir.
Magnezyum kaslari rahatlatici etkisiyle adet doneminde meydana gelen karin kramplarinin giderilmesinde yardimci olur. Soya, baklagiller, balik, et, lifli yesil sebzeler, muz - elma ve kuru kayisi, bol miktarda magnezyum icerir.

30'lu yaslar

Bu yas grubundakilerin buyuk bir olumu (eger hala yoksa) cocuk sahibi olmak icin kendilerini hazir hissederler. Cocuk sahibi olmayi dusunen ya da hamile olan kadinlarin beslenme listelerine hem hamilelikten once hem de hamileligin ilk uc ayinda 400mcg folik asit eklemeleri gerekir.

Folik asit, bebegin anne karninda saglikli bir sekilde gelisebilmesi acisindan hayati onem tasir. Erkek ve kadin uretkenligini icin bu yaslarda cinko ve E vitamini onemini korumaya devam eder. Yaslandikca iskeletimizdeki kalsiyumu yavas yavas kaybetmeye baslariz. Bu durum, her iki cinsi de tehdit etmesine ragmen, menopozla birlikte vucutlarindaki progesteron ve ostrojen hormonlari azalan kadinlari daha cok etkiler.

35 yasindan itibaren kemikler yogunlugunu kaybetmeye baslar. Kaybedilmis kemik yogunlugunun telafisi olmadigindan, kadinlar 30'lu yaslardan itibaren kemiklerinin yogunlugunu yuksek duzeyde tutamazlarsa ileride osteoporoz riski ile karsi karsiya kalirlar.

Bu donemde kalsiyum acisindan zengin bir beslenme uygulanmali, agli sut ile yagsiz sutun ayni oranda kalsiyum icerdigi unutulmamalidir. Magnezyum, fosfor, D,C, B6, K vitaminleri ile karaciger, yumurta, balik ve findikta bulunan biyotin, yine bu donemde ihmal edilmemesi gereken onemli vitamin ve minerallerdir.

Beyin felci tedavisinde buyuk asama





Ege Universitesi (EU) Tip Fakultesi Noroloji Ana Bilim Dali Ogretim Uyesi Prof. Dr. Emre Kumral, beyin felclerini tedaviye yonelik Izmir'de hastalara “trombolitik tedavi” isimli yeni bir yontem uygulamaya basladiklarini, bu sayede beyin felclerinin duzeltilebildigini ifade etti.

EU Tip Fakultesi Noroloji Ana Bilim Dali ogretim uyesi Prof. Dr. Kumral, ABD'de son 3-4 yildir deneysel olarak kullanilan ve 2006 yilinin sonundan itibaren ABD ile AB ulkelerinde kliniklerde yayginlasan bu yontemi Turkiye'de uygulamak icin altyapi calismalarini tamamladiklarini soyledi.

Saglik Bakanligi, Ege Universitesi Tip Fakultesi ve Dokuz Eylul Universitesi Tip Fakultesinin ortak calisma baslattigini ve bu konuda doktorlarin egitildigini kaydeden Kumral, “Ortak bir organizasyon kuruldu. Herhangi bir vaka bize ulastigi andan itibaren trombolitik tedavi yontemiyle kalpten atilan ya da damarda olusan pihtilari eriterek yok edebiliyoruz “ diye konustu.

Beyin damarinin tikanikligina bagli olarak hastalarda beyin krizi (beyin felci) olarak adlandirilan inme hastaliginin ortaya ciktigini belirten Kumral, bu hastalarda beyin damarinin icine “rt-PA” adi verilen ilaci enjekte ettiklerini, bu ilacin damar icindeki pihtiyi erittigini ve tikanikligi actigini anlatarak, ”Bu sayede beyin felcleri buyuk olcude duzeltilebiliyor, hasta saglikli haline donebiliyor” gorusunu bildirdi.

Ilk asamada Izmir'de Ege Universitesi, Dokuz Eylul Universitesi ve Yesilyurt Devlet Hastanesi'nde bu yontemin uygulanabildigini ifade eden Kumral, olumlu sonuc alinabilmesi icin mudahalenin ilk 2-3 saat icerisinde yapilmasi gerektigine dikkati cekerek, “3 saati gecen vakalarda kanama meydana gelebilecegi icin cok gec kalinmis oluyor ve bu yontemi uygulamak mumkun olamiyor” bilgisini verdi.

Tedavinin yayginlasmasi gerektigine dikkati ceken Kumral, bu tur hastalarin zamaninda hastaneye yetistirilmesi konusunda vatandaslari duyarli olmaya cagirdi.

Dunyanin ilk tup bebegi anne oldu




Dunyanin ilk tup bebegi olarak tarihe gecen 28 yasindaki Louise Brown, normal yolla anne oldu. Bir erkek bebek dunyaya getirdigi bildirilen Louise Brown’un normal yolla hamile kaldigina ozellikle dikkat cekildi.

Cunku Brown, 1978’de dunyaya geldiginde, tup bebek yontemine karsi cikan cevreler, bu metotla dunyaya gelen kiz bebeklerin normal yolla hamile kalma yeteneginin olmayacagini one surmuslerdi.Yakin cevreleri genc anne ve 37 yasindaki esi Wesley Mullinder’in sevincten ayaklarinin yere basmadigini belirtti.

Tiryakinin Sigara Birakma Gunlugu

SEKIZINCI SAAT
Sevgili gunluk,
Tabloya gore sigarayi biraktiktan sekiz saat sonra tansiyon ve nabiz normale donuyormus. Inanir misin, bunu hissediyorum sanirim. Tamam, tansiyon ve nabzimin bundan sekiz saat onceki halinde de anormallik hissetmemistim,ama normale donmesi iyi bir sey herhalde. Coskumu paylasmak icin Teoman�i aradim, sigarayi birakmama "gecici Ubeyd Korbey sendromu" adini takti. "Oglum" dedim, "bak tam sekiz saattir sigara icmiyorum, tansiyonum ve nabzim cillop gibi oldu".
Bunu soyleyince kendi nabzinin ve tansiyonunun da harika oldugunu soyledi, meger sekiz saattir uyuyormus. ������ iste, ben ne diyorum o ne diyor. Yalniz laf aramizda, kafama takildi gercekten, demek ki gunde sekiz saat uyuyan bir sigara tiryakisinin tansiyonu ve nabzi da gunde bir kere normallesiyor. E peki, tansiyon ve nabiz gunde uc kez normale donemeyecegine gore benim kazancim ne bu isten? Demek ki, savasi erken birakmayacaksin. Yoksa Teoman itinden ne farkim kalir? Onun tansiyonu da normal, benimki de.... Neyse, bakicaz....

ONUNCU SAAT
Sevgili gunluk,
Sigarayi birakirken baslangicin cok zor gectigini duymustum. Hic de degilmis. Az once yemek yedim, istahim acilmis, yemeklerin tadini daha iyi aldim. Yillardir ilk kez yemegin uzerine sigara icmeyecegim.

ON BIRINCI SAAT
Acaba azaltarak mi biraksam? Sadece yemeklerden sonra icsem mesela? Yok yok, dayanmam lazim. Kuruyemisciye gidip kabak cekirdegi alayim, oyalanirim.

ON UCUNCU SAAT
Iki saattir araliksiz kabak cekirdegi yiyorum. Ve bir de yildiran dejavu: "abi bu cekirdege elini surunce birakamiyorsun."

ON DORDUNCU SAAT
Kabak cekirdegini birakinca yemekten sonrakine benzer bir sigara icme istegi uyandi. Cope attigim sigara paketini ararken telefon caldi, Teomanmis. "Sagliginda yeni duzelmeler var mi?" diye sorup kahkaha atti .Vay ayi vaaay, sigarayla mucadelemde basarisiz olmami bekliyor demekki. Bu beni sinirlendirmekten cok kamciladi. Ulan Teoman, gorusuruz bakalim. Ilk isim sigara paketinin oldugu cop torbasini evden atmak

ON YEDINCI SAAT
Sevgili gunluk,
Kendimden utaniyorum. Az once kapidaki cop torbasini geri almaya karar verdim, kapici goturmus. Kararsizim, sigarayi birakanlarin sinirli olmaya basladigi ve kilo aldigi soyleniyor. Sisman ve sinirli biri olup Huseyin�e benzemeyeyim sakin?

YIRMI DORDUNCU SAAT
Sevgili gunluk,
Biliyor musun, sigarayi biraktiktan 24 saat sonra kalp krizi riski yuzde 25 azaliyormus. Fena degil ha, ne dersin? Teoman�i aradim az once, sana en fazla 15 gun veriyorum dedi. Kalp krizi riskinin azalmasindan sozettim, guldu. Gul bakalim Teoman efendi, gul... Gidip kabak cekirdegi alayim.

IKINCI GUN
Sevgili gunluk,
Dun cok kotu gecti. Kuruyemisciye gidip bir kilo kabak cekirdegi aldim. Gazeteleri cikmadan okusaydim keske, Hincal Uluc kosesinin yarisini "kabak cekirdeginin cinsel guce katkilari"na ayirmis. Allahim, ya kuruyemisci de okumussa yaziyi? Ulan yuz gram al cik, bir kilo niye aliyorsun? Bundansonra o dukkanin onunden gecemem.

UCUNCU GUN
Sevgili gunluk,
Cok guzel bir gundeyiz. Sigarayi birakmamin uzerinden 72 saat gecti, yani sinir uclarim bugunden itibaren yenilenmeye basliyor. Daha da guzeli, sevgilim geliyor. Bugun biraz sinirli gibiyim, kizin yaninda ariza yapmasam bari...

DORDUNCU GUN
Sevgili gunluk,
Dun ne guzel baslamisti hatirlarsin, ama korktugum basima geldi ve sevgilimle kavga ettim. Her sey iyi baslamisti halbuki. Bir ara disari ciktik, ben sosisli sandvic almak istedim, hanimefendi karsi cikti. Neymis, yuruyerek yemek yenilmezmis. Durduk yerde kavga cikti. Sonunda dayanamayip karsidaki lokantaya gittim ve patlican musakka soyledim. Garson tabagi getirir getirmez hatunun yanina kostum ve "yuruyerek yemek oyle yenmez boyle yenir" diyerek elimde tabak yurumeye basladim. Bir yandan da musakkayi yemeye calisiyorum. Kiz kacmaya basladi, ben de pesinden kosuyorum. Bir ara agzimdan kopukler ciktigini farkedince durakladim. Elimdeki tabagi cope atip eve dondum. Sevgilimin telesekreterine not biraktim, umarim arar.

BESINCI GUN
Sevgili gunluk,
Bu sabah Istikbal�den cek-yat gelecekti, oglene kadar bekledim, ne gelen var ne giden. Birden sinirlerim tepeme cikti, elimde odunla beklemeye basladim. Hayir, niye sozunde durmuyorsun kardesim? Sabah dediysen sabah getir. Adamlar saat ucte geldiler, ben odunla kapiya cikinca tedirgin olup kactilar. Istikbal�i arayip siparisi iptal ettim, Seray�i var Mobella�si var canim, banane yani...

ALTINCI GUN
Sevgili gunluk,
Sevgilim aradi, bana cok kizgin oldugunu soyleyip bir cuval zir zir yapti. zaten ona moralim bozuk, bir de Teoman gelip karsimda fosur fosur sigara imesin mi? Dumani suratima uflediginde caktirmamaya calisarak icime cekmeye calistim. Ulan ozlemisim be...

YEDINCI GUN
Sevgili gunluk,
Kabul etmem gerekir ki bugun cok sinirliydim. Gevsemek icin televizyonu acip belgesel izlemeye basladim. Discovery Channel�da Timsah Avcisi diye bir lavuk var, 10 dakika dayanamadim herife. Eline bir yilan almis, yilan citir citir isiriyor, bu gevrek gevrek guluyor. Neymis, yilan zehirsizmis.Ya arkadasim, zehirsiz diye ne bu yani? National Geographic�I aciyorum, zurafalar var, daha iyi. Ama zurafalardan, Mary ve ailesi diye soz ediliyor. Allah belanizi versin hepinizin. Sut icip uyumaya karar veriyorum, sut sisesinin uzerine "lutfen calkalayiniz" yazmislar. Cal-ka-la-mi-yo-rum. Mecbur muyum lan sizin sisenizi temizlemeye. Para almasini biliyorsunuz essogluessekler sizi be! Aksam arkadaslarla bira icmeye gittik. Buinsanlarne kadar anlayissiz var ya gunluk, aklin oynar.Ulan zaten sigarasiz bira iciyorum, beynim sulanmis, hala uzerime geliyorlar. Masada ideolojik hadise cikti, disari kadar uzadi. Tartisma sorun degildi de "sigarayi biraktigindanberi kilo aldin lan kocagot" deyince dayanamayip kafa attim Teoman�a. Yapmasam iyiydi.

SEKIZINCI GUN
Sevgili gunluk,
Teoman arayip bir daha benimle gorusmek istemedigini soyledi. Cok umurumdaydi lavuk. Gereken cevabi verdim zaten. Bu arada, gazetede okudum yine. Sigarayi birakmanin cesitli yontemlerinden bahsediyordu. Azaltarak birakma ve marka degistirerek birakma maddeleri ilgimi cekti. Acaba? Ama yok yok, bu kadar dayandim, gerisini getirmek lazim.

DOKUZUNCU GUN
Sevgili gunluk,
Sana ne zamandir sevgili gunluk diye seslenmedigimi farkettim. Oysa sen bu dunyada beni anlayan tek varliksin, tek dostumsun. Bugun ne oldu biliyormusun, sevgilim beni terketti. Alcak kadin, Manyaklastigimi soyleyip ayrildi benden. Bu arada kabak cekirdeginin bokunu cikardim, her tarafimda sivilce cikti.

ONUNCU GUN
Sevgili gunluk,
Iki gun once, sigarayi birakmanin cesitli yontemlerinden sozetmistim. Ben iki yontemi birlestirip hem marka degistirdim hem de azalttim. Gunde uc tane yemeklerden sonra Parliement iciyorum. O kadar zaman sonra ilk icilen sigaranin bir guzel kafasi var, sasiririsin.

ON BIRINCI GUN
Sevgili gunluk,
Kendime bir iyilik yapip sigarayi bese cikardim. Ha uc, ha bes. Eskiden gunde bir paket iciyordum, simdi bes tane iciyorum. Yine kazancliyim yani...

ON IKINCI GUN
Sevgili gunluk,
Bugun gazetede Amerika�da yapilan bir arastirmayla ilgili haber okudum. Habere gore gunde 10 taneye kadar sigaranin cok fazla zarari yokmus. Ustelik sigaranin markasini degistirmekten falan da bahsedilmiyordu. Madem oyle gunde 10 tane Camel icebilirim.

ON UCUNCU GUN
Sevgili gunluk,
Sevgilimi ve Teoman�i arayip ozur diledim. Sevgilim, bir sure daha gorusmek istemedigini soyledi. Agzimdan kopukler cikarken kosturdugum sahneyi unutamiyormus. Hakli kiz, bir sey soyleyemedim. Teoman aramizda gecen hadiseyi sigaraya yordu, ona gore yavas yavas sigara icmeye baslayinca beynim tekrar faaliyete gecmis. Neyse baristik ve yarin aksam bulusmaya karar verdik.

ON DORDUNCU GUN
Sevgili gunluk,
Teoman�la ocakbasina gittik. Ictigim sigaralari saymadim. Teoman�in da dedigi gibi, sigaranin zararlarini bilerek iciyorum, kime ne? Sana da soruyorum gunluk, sana ne?

ON BESINCI GUN
Sevgili gunluk,
Pufur pufur iciyorum sigaralari. Bir de, "sigaraya tekrar baslayinca ne olur" tablosu yapmaya basladim. Sevgilim de bir daha sigarayi birakmayacagim sozunu verince geri dondu. Elveda gunluk, bir daha isim olmaz seninle

sifali bitkiler

Aciagac : Istah acar, hazmi kolaylastirir. Atesi dusurur. Tukuruk ifrazatini arttirir. Mide, bagirsak, karaciger ve bobreklerin calismasini duzenler. Bobrek sancilarini keser, taslarin dusurulmesine yardimci olur. Bagirsak kurtlarini doker. Kanamalari durdurur. Hasarat kacirici olarak da kullanilir. Fazla kullanilacak olursa; bas donmesi, mide bulantisi ve kusma yapar.
• Adacayi : Mide va bagirsak gazlarini giderir. Mide bulantisini keser. Hazim sisteminin duzenli calismasini saglar. Bogaz, bademcik ve diseti iltihaplarini giderir. Gogsu yumusatir. Astimdaki sikintilari gecirir. Idrar ve ter sokturur. Banyo suyuna katilip yikanilirsa; zindelik verir. Gunde, 3 kahve fincanindan fazla icilmemelidir.
• Adamotu : Zehirli bir bitkidir. Agri kesici, yatistirici, cinsel gucu arttirici etkileri vardir. Rast gele kullanildiginda zararli olur.
• Ahlat (Yabanarmudu ) : Meyveleri ishal keser. Zehirli hayvan sokmalarinda, filizi ezilip yaraya surulur.
• Ahududu : Kani temizler, vucutta biriken zehirli maddelerin atilmasini saglar. Terletir ve idrar sokturur. Kabizligi giderir. Vucuda dinclik verir.
• Alic : Asabi carpintilari giderir. Sinir bozuklugunu gecirir. Yuksek tansiyonu dusurur. Aritmide kullanilir. Uykusuzlugu giderir. Kalbi kuvvetlendirir. Damar sertligi ve gogus nezlesinde faydalidir.
• Anason : Kullanilan kismi, meyvalari ve yapraklaridir. Meyveleri tamamen olgunlastiktan sonra toplanir ve golgede kurutulur. Hazmi kolaylastirir. Istahsizligi giderir. Mide ve barsak gazlarini sokturur. Idrar artirir. Migren agrilarini keser. Astim, nefes darligi ve bronsitte gorulen sikayetleri giderir.
• Anason : Hazmi kolaylastirir. Istahsizligi ve yemeklere karsi duyulan tiksintiyi giderir. Mide ve bagirsak gazlarini sokturur. Idrari arttirir. Ote yandan kusmayi ve ishali keser.
• Ardic : Kozalaklari mavimsi siyah renklidir. Yenir ve idrar sokturucu ozelliktedir.
• Aslanagzi : Balgam sokturur. Bronsitte rahatlik verir
• Asma : Yapraklari ile yapilan ilaclar kanamayi durdurur. Vucuda kuvvet verir. Sariligi keser. Ishali durdurur.
• Ayi uzumu : Kuvvet verir. Ishali keser. Idrar yollarini temizler. Idrar sokturur. Atesi dusurur. Idrar yollarindaki taslarin dusmesine yardim eder. Prostat buyumesinden kaynaklanan sikayetleri giderir.
• Ayrikotu : Bitkinin etli kokleri cok eskiden beri uriner hastaliklarda kullanilan onemli bir halk ilacidir. Kokler mesane ve bobrek iltihaplari dahil, mesanedeki tas ve kumlari dusurmek icin kullanilan iyi bir idrar sokturucudur.
• Ayva : Ishal ve dizanteriyi keser. Mide ve bagirsaklari kuvvetlendirir. Ince bagirsak iltihabini giderir. Kani temizler. Carpintiyi dindirir.
• Badem : Bedeni ve zihni yorgunlugu giderir. Bobrek, mesane ve tenasul yollarindaki iltihaplari giderir. Bas agrisi, karaciger ve bobrek agrilarini hafifletir.
• Badem : Aci bademin ucucu yagi, iyi bir koku ve tat giderici (balik yagina ilave edilir) ve hafif bir dezenfektandir. Badem tohumlari, badem surubu hazirlanmasinda kullanilir. Cocuklar icin iyi bir mushildir. Kremlerin terkibine girer. Meyve kabugu halk arasinda bogaz agrilarina karsi kullanilmaktadir.
• Bakla : Idrar yollarini temizler. Bobrek agrilarini dindirir. Bobrek iltihaplarini giderir. Bobrek kum ve taslarinin dusurulmesine yardimci olur.
• Baldiran ( Aguotu) : Nemli yerlerde yetisen, 1-2 metre boyunda zehirli bir bitkidir.Ev ilaclarinda kullanilmaz.Tipta, ozellikle discilik alaninda kullanilir.Agri kesici, spazm giderici ve siyatik, tetanoz ile epilepsi hastaliklarinin tedavisinde kullanilir.
• Bamya : Meyvesi bes bolmeli,tohumlari yuvarlak ve yesilimtrak gri renkte bir sebze. Faydali bir sebzedir. Yas veya kuru olarak sarf edilir. Konserveleri de yapilir. Meyveleri musilajlidir. Kabizlik tedavisi ve barsaklarin duzenli calismasi icin faydalidir.
• Banotu : Yumusak tuylu, otsu bir bitki. Gavur hashasi adiyla da bilinmektedir.Meyve cok tohumlu ve bir kapakla acilip tohumlarini sacan bir kapsuldur.Alti turu vardir. (Siyah Banotu) ile (Misir Banotu) tedavi sahasinda kullanilir. Misir Banotu Malatya civarinda bulunmaktadir. Bilhassa alkaloit endustrisi icin onemlidir. Siyah Banotu hemen hemen butun Anadolu ve Trakya’da bulunur. Meyvalari canak yapraklar tarafindan sarilan, kapak ile acilan bir kapsuldur. Bu kapsul icinde gri esmer renkli, uzerinde kucuk cukurcuklar bulunan cok miktarda tohum bulunur.Bitkinin kullanilan kismi; yapraklari, koku ve tohumlaridir. Yapraklar, bitki cicekli iken toplanir ve kurutulur. Tohumlar tamamen olgunlastiktan sonra alinir, guneste ya da 40-50 derecelik firinlarda kurutulur. Kuvvetli bir uyusturucu ve agri kesicidir. Bazi mushillerin tesir edebilmesini kolaylastirir. Bilmeden kullanildiginda zehirlenmelere sebeb olan bir bitkidir.
• Bezelye : Taze ve donmus olarak kullanilabilen bezelye B1, C vitaminleri, protein, lif ve folik asit icerir. Sinir sisteminde sorunlari olanlara tavsiye edilir.
• Biberiye ( Kusdili otu) : 1-2 m yuksekliginde, kisin yapraklarini dokmeyen bir bitki.Kusdili olarak da bilinir.Yapraklar ve ciceklerinden ucucu yag, tanen, aci maddeler, organik asitler ve glikozit elde edilir. Mide ve barsak uyaricisi, idrar sokturucu ve safra artirici etkisi vardir. Ucucu yag, uyarici olarak haricen kullanilir. Ayrica hazimsizligi giderir.
Carpintilari keser, migreni keser.Idrar ve adet sokturur.
• Boru cicegi ( can cicegi ) : Nefes darligi , bronsit ve astimin sebep oldugu rahatsizliklari giderir.
• Bogurtlen : Dikenli ve cali gorunumunde bir bitki. Ekilmemis yerlerde, cit, yol ve hendek kenarlarinda cok bulunur.Meyva bircok meyvanin olusturdugu bilesik kure bicimindedir. Kullanilan kisimlari yapraklari ve cicek tomurcuklaridir. Yapraklar cicek acmadan toplanir, golgede kurutulur. Yapraklarda tanen ve organik asitler ihtiva eder. Hafif kabiz edici ozelligi olmakla beraber; dis etleri, bademcik ve bogaz iltihaplarinda, ishal ve basurda kullanilmaktadir.
• Brokoli : Kansere karsi bizi koruyan ve omrumuzu uzatan muthis bir sebze. Cok miktarda kalsiyum icerdigi icin kemik erimesine birebir. Mineral ve demir eksikligini gideren brokoli, vitamin deposudur. Brokoli tutkunlarinda ender olarak bagirsak ve akciger kanseri gorulur, kalp dolasim hastaliklarina da pek fazla rastlanmaz. Kadinlarda gogus kanserini onler. Gogus kanserine ve spinabifida hastaligina karsi etkili. Brokoli bol miktarda, gogus kanseri riskini azaltan 'indole' adli bir madde iceriyor. Indole, gogus kanserine neden olan ostrojen bozukluklarini engelliyor. Ayrica brokolinin diger bir ozelligi de, spinabifida hastaligini (dogustan belkemiginde son omurun kapanmamis olmasi) onlemesi.
• Bugday : Lifli gidalar saglikli bir beslenmenin temelidir. Bugdayin dis kabuklarindan elde edilen kepek de, genellikle misir gevregi turu yiyeceklerle tuketilir. Kepekli bugday unundan yapilan kurabiye vb. bagirsaklarin duzenli calismasini saglar ve kabizligi onler. Bugday tanesinin ozu olaganustu besleyicidir. Vucudun ozumsedigi kalsiyum, demir ve cinko burada depolanir. Besin degeri, potansiyel olarak yulaf ve misirdan daha yuksek olan bugday, bagirsak ve rektum kanserini onleyici faktorler icerir. Ama, yulaf ve misira kiyasla sindirimi biraz daha zordur.
• Ceviz : Yapraklari ve kabuklariyla hazirlanan ilaclar kani temizler, kansizligi giderir. Ishal ve dizanteriyi keser. Verem ve seker hastaliginda hem besleyici, hem de tedavi edicidir. Sac ve elleri boyamakta da kullanilir. Bitki bilimcilere gore bol miktarda A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri ile Chinon Juglon adli aktif madde iceren cevizin hem ici, hem agacinin kabuklari hem de yapraklari pek cok saglik sorununa iyi geliyor. Her sabah kahvaltida bir miktar ceviz ici yenmesinin zekayi gelistirdigini belirten uzmanlar, yesil ceviz meyvelerinin kabuklari kaynatilarak icildiginde erkeklerde cinsel gucu artirdigini belirtti. Vucudu besleyip guclendiren cevizin yararlarindan bazilari soyle siralaniyor: • Nasirlar uzerine konulan ceviz yagi zamanla bunlarin yok olmasini saglar. • Taze dallarin kabuklari ve meyvelerinin kabuklari ile karistirilip kaynatilarak elde edilen sivi mideyi kuvvetlendirir. • Ceviz yapraklarindan yapilan cay istah acar, mideyi kuvvetlendirir, bogaz hastaliklarina iyi gelir. • Bir miktar ceviz yapragi banyo suyuna karistirilirsa cilt hastaliklarina iyi gelir. • Ceviz yapraklari pisirilerek cibanlarin uzerine sarilirsa iyilesmesini saglar. • Ceviz yagi yuz lekelerinin uzerine surulup masaj yapilirsa lekeler yok olur.
• Civan Percemi (Binbir yaprak otu, Kandil Cicegi) : Bitkinin kullanilan kismi, yaprakli ve cicekli dallaridir. Dallar ve cicekler henuz tamamen acilmadan toplanir ve golgede kurutulur. Bitkinin bu kisimlari ucucu yag, sabit yag ve aci glikozit maddelerini ihtiva ederler. Kuvvet verici, uyarici, idrar ve gaz sokturucudur. Icersindeki Sincolden dolayi antiseptik, balgam sokturucu ve midevidir. Yara iyi edici bir ozelligi vardir. Basurda sulu hulasasi fitil halinde verilir.
• Camfistigi : Bronsit, verem, akciger hastaliklarinin cabuk iyilesmesine yardimci olur. Ruhi cokuntuyu giderir. Kalp hastaliklarinda da faydalidir.
• Cemen : Balgam sokturur. Vucuda rahatlik verir.
• Cigdem (Mahmur Cicegi) : Bitkinin kullanilan kismi tohumlari ve yumrusudur. Idrar sokturur, Kabizligi giderir. Kesinlikle tavsiye edilen miktardan fazla kullanilmamalidir. Cigdem tohumu ve yumrusundan hazirlanan preparatlar uzun zamandan beri damla hastaligina karsi kullanilmaktadir. Daha cok ziraatta kullanilir.
• Cilek : Korpe ve bol sulu cilekler sistemi temizliyor. Cilt sorunlari olanlar icin de iyi bir meyvedir. Bobrek, idrar yollari ve bagirsak sorunlari icin de birebirdir. Ayrica dis etlerini guclendiriyor, dislerdeki tartari onluyor, agiz kokularini ve bogaz agrilarini gideriyor. Cilekte yuksek oranda C vitamini bulundugu gibi, yuksek tansiyon ve kolesterolu dusuren maddeler iceriyor. Cilek C vitamini ihtiyacini karsilar. Ayrica bol miktarda potasyum icerir ve lifli besinler arasinda onemli bir yer tutar. Diyabetli hastalar, cilege seker ilave etmemek saartiyla bu meyveyi bol bol yiyebilirler.
• Corekotu : Istah acar. Vucuda kuvvet ve dinclik verir. Hazmi kolaylastirir. Mide ve bagirsak gazlarini soker. Koklanacak olursa bas agrisini keser.
• Defne : Terletir, atesi dusurur. Vucuda rahatlik verir. Idrar ve adet sokturur. Istah acar. Sinir agrilarini dindirir
• Deniz Kadayifi : Solunum ve hazim sistemi nezlelerini giderir. Vucudu besleyici olarak da kullanilir.
• Deniz Yosunu : ����bolizmanin isleyisini hizlandiriyor. Troid hormonundaki dengesizlikleri engellen maddelir iceren su yosunu, ����bolizmayi hizlandiriyor. Ayrica, B vitamini, kalsiyum ve cinko iceren yosun; deriye, tirnaklara ve saca karsi etkili.
• Dereotu : Bitkinin kullanilan kismi meyveleridir. Meyveler eylul sonunda toplanir ve golgede kurutulur. Meyvelerinde s�bit ve ucucu yag, pektin ve azotlu bilesikler vardir. Meyveler yatistirici, mide ve bagirsak gazlarini onleyici olarak kullanilir. Hazimsizlik ve hickiriga tesiri iyidir. Yapraklari da yemek ve salatalarda kullanilir.
• Devedikeni : Ates dusurur. Terletir ve vucuda rahatlik verir.
• Domates : Kanserden koruyucu ve yaslanmayi zihinsel ve bedensel olarak yavaslatici bir sebze. C ve E vitaminleri icerir. Domates zengin bir potasyum kaynagidir ve cok az miktarda tuz bulunur. Yuksek kan basincini dusurmeye yardimci olur ve vucudun su tutmasini engeller. Kalp hastaliklarina ve prostat kanserine karsi etkili. 'Beta karotin'e yakin olan likopen iceriyor. Likopen vucudu kalp hastaliklarina karsi koruyan maddeler arasinda yer aliyor. Arastirmalar domatesin prostat kanseri riskini azalttigini gosterdi. Haftada en az iki kez domates yiyen erkeklerin, digerlerine oranla prostat kanserine yakalanma riskleri az
• Dut : Beyaz dut yapraklari idrar sokturur. Vucutta biriken suyu bosaltir. Ac karnina yenen beyaz dut bagirsak solucanlarini sokturur.
• Dugun Cicegi : Kavak merhemi ile birlikte h�ricen basura karsi verilmektedir.
• Ebegumeci : Gogsu yumusatir. Oksuruk keser. Mide bulantisi ve kusmalari onler. Atesi dusurup vucuda rahatlik verir. Bogaz ve bademcik iltihaplarini giderir. Diseti hastaliklarini tedavi eder.
• Egreltiotu : Barsak parazitlerine karsi cok eski t�rihlerden beri kullanilmaktadir. Toz veya hulasa h�linde alinir. Tavsiye edilen miktardan fazla alinmamalidir.
• Elma : Gunde bir elma yemek doktoru evinizden uzak tutar. Iki elma yerseniz, kalp ve dolasim sorunlarina karsi korunmus olursunuz. Kolesterolu yok eder ve kabizligi onler. Sindirimi kolaylastirir. Kokusu rahatlatir ve kan basincini dusurur. Artrit, romatizma ve gut hastaliklarina karsi da yararlidir.
• Enginar : Kandaki ure ve kolesterolu dusurur. Idrar sokturur. Kandaki seker miktarini ayarlar. Damar sertligi ve kalp hastaliklarini onler. Bobrekteki kumlarin dokulmesine yardimci olur. Prostat, meme ve rahim agzi kanserine karsi iyi gelir. Enginarin icinde bulunan Silymarin maddesinin, hucrelerin hasar gormesini engelledigine isaret eden arastirmacilar, ayrica Silymarin maddesinin, prostat, meme ve rahim agzi kanserini onleme konusunda da etkili oldugunu belirtti. Enginarin icinde, fiber, magnezyum, folate ve C vitamini bulundugu, bu sebzeyi bol miktarda tuketenlerin, bulunduklari yasin daha altinda gosterdikler.
• Feslegen : Oksurugu keser. Bas donmesini durdurur. Ari sokmasinda faydalidir. Agiz yaralarini tedavi eder. Feslegen kokusu, sivrisinek ve tahtakurusu gibi hasaratlari kacirir.
• Findik : Bedeni ve zihni yorgunlugu giderir. Vucuda kuvvet verir. Nekahat devresinin cabuk gecmesini saglar.
• Funda ( Supurge Otu) : B�zi turlerinin dallari ipek bocekciliginde aski olarak kullanilir. Dallari cali supurgesi yapiminda, ayrica yakacak olarak kullanilir. Genel olarak idrar yollari taslarina karsi idrar sokturucu olarak kullanilir. Funda ayrica, ishal ve bobrek taslari tedavisinde kullanilir. Zeytinyagi ile hazirlanan merhemi ciban ve egzamada faydalidir. Zayiflamak icin de kullanildigi bilinmektedir.
• Gelincik : Nefes darligi, astim ve bronsitte rahatlik verir. Kan tukurme ve kusmayi onler. Yaniklari iyilestirir.
• Greyfurt : C vitamini bakimindan cok zengindir. Yarim greyfurt gunluk C vitamini ihtiyacinin yuzde altmisini saglar. Kolesterol oranini dusuren pektin maddesi bulunur. Kansere karsi koruyucu ozellik tasir. Istah acar.
• Gul : Gulden gulyagi ve gulsuyu elde edilir. Gulyagi kozmetik ve parfumeride kullanilir.Gulyaginin antiseptik (mikrop oldurucu) etkisi vardir. Bogaz ve bademcik iltihaplarini giderir. Goz kanlanmalari ve goz nezlesinde etkilidir. D�hilen ise hafif mushil etkilidir. Gulsuyu ve gul recelleri halk arasinda yaygin olarak kullanilir.
• Gulhatmi : Balgam sokturur. Vucuda rahatlik verir. Nezle ve oksurukten kaynaklanan sikayetleri giderir. Bogaz, bademcik ve dis eti iltihaplarinda kullanilir. Barsak iltihaplarinda etkilidir.
• Gunluk Agaci : Agacin yongalari kurutulur, gunluk ve buhur olarak kullanilir. Nefes darligini giderir. Tutsu olarak kullanilir.
• Guzelavratotu : Agri kesici ilac yapiminda kullanilir. Ayrica, mide, barsak, astim, kalp, sinir ve beyin hastaliklarinin tedavisi icin yapilan ilaclarda da kullanilmaktadir.
• Hanimeli : Tipta yapraklari gargara yapmak icin, cicekleri antispazmodik olarak, meyveleri de idrar sokturucu ve kusturucu olarak kullanilir.
• Hashas : Bitkinin kullanilan kisimlari ham meyvelerinin cizilmesi ile elde edilen afyon, kurutulmus ham meyveler, yapraklar, tohumlari ve tohumlarindan elde edilen yagidir.Bilhassa h�ricen kullanilan b�zi merhemlerin bilesimine girer ve agri dindiricidir.Bilesiminde toplanma zamanina gore degisen afyon alkaloitleri vardir. Harici agri dindirici olarak, ozellikle dis hekimliginde kullanilir. Tohumlarinin yagi ise, tohumlari sogukta tazyik edilmesi s�retiyle elde edilen yagdir. Sogukta elde edilen yagin bilesiminde asitler az, sicakta elde edilen yagin ise asitleri fazladir. Sogukta elde edilen yag, b�zi merhemlerin bilesimine girer. Sicakta elde edilen yag, yemek yagi ve sanayide sabun yapiminda kullanilir. Icerdigi zehirli maddeli dolayisiyla, hekim kontrolu ve tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanilmamalidir.
• Hatmi : Agiz, bogaz ve diseti iltihaplarini iyilestirir. Bagirsak iltihaplarini giderir.
• Havuc : Haftada bes kere yendigi takdirde Harvard'in arastirmalarina gore kadinlarda kalp enfarktusunu, felc tehlikesini yuzde 68 oraninda azaltiyor. Gunde iki havucun erkeklerde kandaki kolesterolu yuzde 10 oraninda azalttigi gorulmustur. Her gun yenen bir havuc da akciger kanseri tehlikesini yariya indiriyor. Havuctaki Beta-Karotin de gozleri yasliligin getirdigi gorme zayifligindan koruyor ve bagisiklik sistemini kuvvetlendiriyor. Mide ve bagirsak kanamalarini onler, kansizligi giderir, anne sutunu arttirir, yuz ve boyun kirisikliklarini giderir, idrar ve bagirsak gazlarini sokturur, ulserdeki sikayetleri giderir. Kansere karsi etkili oldugu gibi cildin kurumasini da engelliyor ve bagisiklik sistemini guclendiriyor. Beta karotin (kansere neden olan serbest radikallari durduruyor ve bagisiklik sistemini guclendiriyor) iceren havucun en buyuk ozelliklerinden biri icerdigi bu maddenin cildin kurumasini engelleyen A vitaminine donusebilmesi.
• Hayit : Idrar sokturur. Sancilari keser. Aybasi kanamalarini duzenler. Anne sutunu artirir. Hazimsizligi giderir. Karin agrisi ve ishali keser. Ayak sislerini indirir. Akrep ve ari sokmalarinda kullanilir.
• Hindistancevizi : Idrar sokturur. Bobreklerdeki kum ve taslarin dusurulmesine yardimci olur. Mide agrilarini giderir.

Sarimsagi nicin tuketmeliyiz !

Sarimsak bitkisinin govdesi, yesilimtirak; cicekleri beyaz veya pembedir. Otsu kultur bitkilerinden olan sarimsagin L�tince ismi Allium sativum L.dir. Otuz santimetre kadar buyuyebilen sarimsak bitkisi, nadiren tohum bagladigindan, soganciklariyla uretilir.

Sarimsagin Kirgizistan bozkirlarindan dunyanin diger ulkelerine yayildigi kabul edilmektedir. Misir’da piramitlerin insasinda calistirilan kolelere hastalanmamalari icin sarimsak yedirildigine d�ir belgeler bulunmustur. Sarimsak, Hacli seferleri sirasinda Avrupa ulkelerine tasinmis ve bugun dunyanin her tarafinda yetistirilmektedir.

Sarimsak gecmiste gida olarak tuketilmesinin yaninda, enfeksiyonlara karsi antibiyotik olarak da kullanilmisti. Gunumuzde de AIDS ve kanser hastaliklarinin tedavisinde bitki kaynakli yeni il�clar bulma calismalarinda sarimsaktaki aktif bilesikler incelenmektedir. Son arastirmalar, sarimsagin icindeki bazi kimyev� bilesiklerin sitma ve kansere karsi koruyucu rol oynadigini gostermektedir. Bazi bilim adamlari sarimsagi, onumuzdeki yillarin mu’cizev� bitkisi olarak tarif etmektedir.

Kimyev� terkibi: Gida olarak tuketilen sarimsak yumrusunda, sekerlerden sakkaroz ve glikoz; vitaminlerinden A, B, C, ve E; eterik ucucu yaglardan alliin, allicin, ve ajoen depo edilmistir. 100 g sarimsagin, 136 kcal enerji, 6,1 g protein, 0,1 g yag, 38 mg kalsiyum, 134 mg fosfor, 1,4 mg demir, 0,2 mg B1, 0,08 mg B2, 0,6 mg niasin ve 14 mg C vitamini ihtiva ettigi bulunmustur. Sarimsakta bulunan alliin, allicin, thiosulfinatlar, gama-glutamylcysteine peptitleri gibi cesitli kukurt bilesikleri, insan ����bolizmasi icin onemlidir. Sarimsagin kokusunu yukarida belirtilen kukurtlu (sulfurlu) ucucu yag asitleri vermektedir. Bazi kukurt bilesikleri, sarimsagin kullanima hazirlanmasi sirasinda uygulanan ezme, kesme, dograma gibi islemler neticesinde sentez edilir. Sarimsak icinde fitr� olarak sentezlettirilen alliin molekulu, hucre icerisindeki vakuollerde bulunan allicinase enzimi vasitasiyla (sarimsagin ezilmesi neticesinde) allicine donusturulur. Allicin, sarimsagin biyolojik faydalarinin olusmasinda vazife alan kimyev� molekullerden biridir. Bu acidan alliin, sarimsagin tabi� kimyev� bilesenlerinden iken, allicin sarimsagin mekanik olarak ezilmesi neticesi uretilen kimyev� bilesiktir.

Antimikrobiyal ozelligi: Arastirmalar, sarimsaktaki kimyev� bilesiklerin cesitli mikroorganizmalara karsi antimikrobiyal tesire sahip kilindigini ortaya koymustur. Mesel� ucucu yaglardan olan alliin ve onun enzimatik reaksiyonla parcalanmasi neticesi meydana gelen allicin mikroorganizmalari oldurucu hususiyetlerle donatilmistir. Bu madde pek cok bakteri ve mantarin cogalmasinin engellenmesinde vazifelidir. Bir baska ucucu yag olan ajoen de, mantar oldurucu veya cogalmalarini engelleyici tesirlerle donatilmistir. Kukurt ihtiva eden bu maddelere ayni zamanda anti-tumor hususiyeti de verilmistir.

Sarimsak ve kan yaglari: Kanda kolesterol ve trigliserid seviyelerinin yuksek seyretmesi, damar tikanikligina bagli hastaliklar icin onemli risk faktorlerinden biridir. Damar tikaniklarinin pek cok kiside yururken veya kosarken agrilara ve kramplara yol actigi bilinmektedir. Arastirmalar sarimsagin kandaki kolesterol ve trigliserid miktarinin dusurulmesinde rol oynadigini gostermektedir. Duzenli olarak belirli miktarlarda tuketilen sarimsagin faydali kolesterol olarak bilinen HDL seviyesinin yukselmesine, serum LDL kolesterol ve trigliserid seviyesinin dusmesine vesile oldugu rapor edilmistir. HDL kolesterol, vucuttaki kolesterolun karacigere tasinmasina yardimci olan kargo molekulu olup, kalb-damar hastaliklari riskinin azaltilmasinda rol oynar. Kandaki serbest radikaller, zararli kolesterol olarak bilinen LDL’yi oksitleyerek LDL’nin damarlarin ic yuzeyine yapismasina sebep olurlar. Bu durum, sonunda damar sertligine ve daralmasina yol acar. Sarimsagin kimyev� terkibinde bulunan allicin, diallildisulfid ve dialliltrisulfid gibi bilesikler, antioksidan enzimler olan glutatyon-peroksidazi ve glutathio-disulfidreduktaz enzimlerinin aktivasyonuna sebep olurlar. Neticede kandaki serbest radikaller, zararsiz h�le getirilir. Vucudumuzdaki antioksidan enzim sistemlerini uyarici bilesiklerin depolandigi sarimsak, kalb-damar hastaliklarindan bizleri korumaya vesile olan tabiat eczahanesindeki onemli fitr� il�clardandir. Sarimsagin icinde depolanan bazi kimyev� maddelerin, kan pihtilarinin damar ceperine yapismasinda ve kanin pihtilasmasinda rol alan fibrin tesekkulunu engelledigi tahmin edilmektedir. Ayrica sarimsagin kolesterolun karacigerde parcalanmasinda vazifeli kimyev� reaksiyonlara da mudahil oldugu ve karacigerde kolesterol sentezinin azaltilmasinda da rol oynadigi tahmin edilmektedir.

Son 20 yildir dunya capinda onemli universite klinikleri tarafindan sarimsak uzerinde takriben 2.500 arastirma ve tedavi denemesi yapilmistir. Mesel� 32 degisik arastirmada allicin miktari standart sarimsak tozu tabletlerinden gunde 1-2 tane olmak uzere 16 hafta sure ile deneklere verilmis; sarimsagin kolesterol ve trigliseridleri dusurucu tesiri arastirilmistir. Calisma sonunda deneklerin kolesterol seviyesinde % 6-21, trigliserid seviyelerinde ise % 11-24 arasinda dusus kaydedilmistir. Bircok calismada da benzer neticeler alinmasi, sarimsagin kanda HDL seviyesinin artmasina ve LDL seviyesinin de dusmesine vesile oldugu kanaatini guclendirmistir.

Sarimsak kanser ve bagisiklik sistemi: Kanserin tesekkulunde ve tedavisinde bagisiklik sistemine onemli rol verildigine d�ir binlerce delil vardir. Bagisiklik sistemi, vucuda zarar verebilecek mikroorganizmalara veya herhangi bir faktore karsi, vucudumuza yerlestirilmis ve biz farkinda olmadan isletilen bir mudafaa sistemidir. Bagisiklik sisteminde bircok hucre vazife almasina ragmen, bunlardan fagositler ve lenfositler en onemlilerindendir. Fagositler, vucudun kendisinden olmayan, yabanci olarak gordukleri her seye saldirir. Fagositlerin erleri olarak tabir edilen notrofiller, kan icinde cok hizli hareket ederek dusmani gordukleri zaman amip gibi kollar uzatip etrafini sarar ve kimyev� sil�h gibi is goren sindirim enzimlerini uzerine salgilarlar. Bagisiklik sisteminin herhangi bir sebeple zayiflamasi durumunda, kanser hucrelerinin fark edilip, imha edilmesinde problemler yasanmaya baslar. Bunun neticesinde kanser hucreleri hizla artar. Bu yuzden bircok arastirmaci, kanseri, bagisiklik sisteminin zayiflamasinin yol actigi bir hastalik olarak gormektedir.

Sarimsak; vucudumuzu, kanser dahil, butun yabanci saldirilardan korumada vazifelendirilmis, bagisiklik sisteminin de guclenmesine destek olan bilesiklerle donatilmistir. Yapilan son calismalar sarimsak ozunun kanserin gelismesinin baskilanmasinda rol aldigini ortaya koymaktadir. Mesel� sarimsak ozutunun, doza bagli olarak farelerde sarkom (yumusak doku tumoru) hucrelerinin gelismesini ve sarkom hucre ����stazini inhibe ettigi (durdurdugu) gosterilmistir. Sarimsakta bulunan ajoenin, losemili (kan kanseri) hastalarda, kanserli hucrelerin olumunu uyardigi ve hizlandirdigi ortaya konulmustur. Sarimsagin akyuvarlarda sitokin uretimini baskiladigina ve iltihab� kemik hastaliklarinda tedavi edici olarak kullanilabilecegine d�ir calismalar vardir. Sarimsak, lifli bir urun oldugundan kanseri tetikleyici nitrozamin gibi N-nitrozo bilesiklerinin olusumunu azaltici rol oynar. Sarimsagin, yemek borusu, mesane, mide ve bagirsak kanserini onleyici tesirleri olduguna d�ir arastirmalar vardir. Bir calismada fazla sarimsak yemenin, bagirsak kanserine yakalanma riskini % 35 dusurdugu bulunmustur. Dunyada sarimsagin en fazla tuketildigi ulke Bulgaristan’dir. Bu ulkede kanser ve damar sertliginden olenlerin sayisi, Avrupa’ya nazaran 6-7; ABD’ye nazaran 10 misli daha dusuktur. Isvec hukumeti cocuk felcine karsi koruyucu ozelligi oldugu icin, okula giden cocuklara yillardir sarimsak yedirme gayreti icindedir.

Sarimsagin gerek antioksidan enzimleri uyarici ozelligi, gerekse de sinir hucrelerini tahrip edici kaspaz-3 enzimlerinin aktivasyonunu durdurucu bilesiklere sahip olmasi, sinir hucrelerinin olumlerinin engellenmesinde rol oynayabilir. Nitekim alzhemir gibi onemli derecede noron kaybinin goruldugu sinir sistemi hastaliklarinda, sarimsak olumlu neticeler vermistir.

Kullanma sekli:
Sarimsak taze veya kurutulmus olarak kullanilabilecegi gibi, kokusuz sarimsak tableti olarak da kullanilabilir. Sarimsaktan �zam� istifade yolunun cignenerek yenmesi oldugu noktasinda bilim adamlari hemfikirdir. Insanlarin cogu, kokusu yuzunden sarimsagi tuketmekten cekinmektedir. Bati’da bilim adamlari kokusu azaltilmis sarimsak tabletleri gelistirerek sarimsagi bir il�c olarak tuketime sunmus ve Bati insani bunu kabullenmistir. Kokusuz sarimsak tabletinin uretimi kokuyu veren sulfur bilesiklerinin klorofille maskelenmesi neticesinde gerceklestirilmistir. Sarimsagin nahos kokusundan cekinenlere sarimsagi, tablet seklinde almalari tavsiye edilmektedir. Her gun sarimsak yemek mecburiyetini ortadan kaldiran tabletler, bagirsaklarda eridigi icin de agiza ve nefese koku vermez. Tamamlayici tip acisindan kalb sagligini koruyucu tavsiye listesinin ilk baslarina Almanlar, sarimsak tabletlerini koymaktadir. 25 mg’lik kokusuz sarimsak tabletleri, bir dis sarimsaga esdegerdir. Yemeklerle beraber gunde bir veya iki defa iki tabletin cignenmeden su ile birlikte alinmasi, koruyucu hekimlik acisindan tavsiye edilmektedir.

Kurutulmus sarimsagin uc veya dort disini soyup, ince ince kiydiktan sonra bir bardak su ile alinmasi durumunda, faydasi, tablete kiyasen daha fazla olmaktadir. Z�r� sarimsagin bu sekilde tuketimi, bagirsaklardaki zararli bakteri ve mantarlari da yok etmeye vesile olur. Sarimsak cignenerek yenildigi taktirde, icindeki muessir (etkin) maddelerin tesiri en ust seviyede oldugundan, kanser riskini azaltici rolu daha belirgin h�le gelmektedir. Pisirilmis sarimsakta allicin bozuldugundan, sarimsagin antibiyotik ozelligi kaybolmaktadir. Sarimsagin bu kadar faydali ozelliklerini ogrendikten sonra, asiri tuketecek olursaniz, bazi yan tesirlerine m�r�z kalabilirsiniz. Mesel� cok fazla cig sarimsak tuketimi, sindirim sirasinda bagirsak gazlarina ve bagirsak mukozasindaki normal floranin zarar gormesine yol acabilir. Pisen yemeklere sarimsak atildiginda, yemek buhari ile nahos kokuyu veren bilesikler kaybolmaktadir.

_

Hazir kiymada tehlike uyarisi!!!!!!!!



Misir/bugday gevregi saglikli mi?



Toplam 3 ana ogunde de tuketilerek zayiflamak amaciyla kullanimi tum gerekli besin ihtiyaclarini gun icerisinde karsilamadigi icin dogru degildir.


Sabah kahvaltisi ve ara ogun alternatifi olarak sut ya da yogurt ile birlikte, ozellikle icerisinde ceviz, badem ve kuru meyve parcalari olan misir ve bugday gevrekleri, kahvalti ve ara ogunler icin yeterli ve dengeli bir besin olarak kabul edilir.

Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bolumu’nden Dyt. Secil Kenar, kahvalti seceneklerine alternatif olan misir ve bugday gevregi tuketimini saglik uzerindeki etkileri hakkinda bilgi verdi.

Sabah kahvaltisi dikkat toplama, konsantrasyonun artmasi, ����bolizmanin hizlanmasi gibi nedenlerden dolayi hem saglik hem de okul-is hayati basarisi acisindan gunun en onemli ogunudur.

Ozellikle calisanlar icin sabah kahvalti hazirlamak belirli bir zaman gerektirdigi icin, peynir ekmek gibi standart kahvalti tercih edilmemektedir. Bu nedenle bu tur kahvalti seceneklerine alternatif olarak; hem kolay hazirlanmasi hem de icerisine eklenen vitamin-minerallerle icerigi zenginlestirilen ve besin ogeleri icerigi incelendiginde dengeli olan sut, yogurt, meyve suyu ile tuketilebilen misir ve bugday gevrekleri zengin cesitleri ile tuketimi hizla artmistir.

Ayrica ara ogunlerde ����bolizma hizinin artmasi ve kan sekerinin dusmemesi ve bir sonraki ogun de cok acikmayi engellemek icin mutlaka ara ogun tuketimi onemlidir. Saklanma ve hazirlanma kolayligi nedeniyle calisanlar icin ofislerde ara ogun alternatifi olarak bugday ve misir gevreklerinin tuketimi onerilmektedir.

Bunun yaninda tatli ( kuru meyveli, balli, kakaolu ) seceneklerinin olmasi da tatli istegi oldugu zamanlarda tercih edilebilir. Bu tur besinlerin kalori degerinin dusuk olmasi ve besin degerleri bakimindan zengin olmasi yonunden tuketilecek bir hamurlu tatliya karsilik her zaman tercih edilmesi daha sagliklidir.

Misir gevreklerinin tuketiminde dikkat edilmesi gereken unsurlar

Oncelikle kalori degerleri yuksek olan cikolata, bal, seker vb. eklenmis misir gevreklerinin tuketimi cok olursa gun icerisindeki alinmasi gereken kalori degerinin ustune cikilmasina sebep olabilmektedir. Bu yuzden cesitleri arasindan tercih yapilirken posa icerigi daha yuksek, daha dusuk kalorili ve saglikli meyveli-sade bugday gevreklerinin secilmesi daha uygundur. Icerisinde yuksek karbonhidrat olmasi nedeniyle diyabet gibi ����bolik hastaligi bulunan kisiler diyetisyene sormadan bu gidalarini tuketmemelidir.

Ne kadar tuketilmelidir?

Sabah kahvaltisi ve ara ogun alternatifi olarak uretilen misir ve bugday gevrekleri, sut/ yogurt ile tuketilip ozellikle icerisinde kuru meyve parcalari ile ceviz/badem icerenlerin tuketimi kahvalti ve ara ogunler icin yeterli ve dengelidir. Ancak toplam 3 ana ogunde de tuketilerek zayiflamak amaciyla kullaniminda tum gerekli besin ihtiyaclarini gun icerisinde karsilamadigi icin tuketilmesi dogru degildir. Ozellikle hayvansal protein acisindan yetersizdir ve sadece ogunlerde tuketiminin sonucunda anemi, kas kayiplari gibi saglik problemleri olusabilir. Bu tur tek yonlu beslenme hatalarinda uzun zamanda saglik problemleri olusabilmektedir.

Misir gevregi tuketimi

Misir Gevregi: 1 kase sut ile birlikte alindiginda (30gr) 172 kcal gibi dusuk bir kalori degerine sahiptir. Icerisinde protein vardir ayrica sut ile alinmasi da sut proteinlerinin alinmasi bakimindan yararlidir, yuksek karbonhidrat icerigi ile enerji ihtiyacini karsilar, yag orani dusuktur fakat icerisindeki lif miktari yulaf ve bugday gevreklerine gore daha dusuktur. Glisemik indeksi de ( kan sekerini yukseltme hizi) yuksektir. Eklenmis C vitamini ve Demir basta olmak uzere ozellikle B grubu vitaminlerini zengin olarak icerir, Folik asit icerigi bakimindan zengindir.

Sabah kahvaltisinda misir gevregi tuketilerek hazirlanan gunluk diyet monu:


SABAH
1 bardak ilik limonlu su
1 kase sut
30 gr kuru meyveli bugday gevregi
2 ceviz

ARA
1 meyve

OGLE
4-5 adet soya koftesi
salata ( zeytinyagli)
1-2 dilim kepek ekmek

ARA
1 kase probiyotik yogurt
1 meyve

AKSAM
1 tabak sebze yemegi veya kurubaklagil yemegi
salata (zeytinyagli)
3-4 kasik bulgur veya kepekli pirinc pilavi
1 dilim kepek ekmek

GECE
2 porsiyon meyve

ONEMLI::Zayiflama caylari karacigeri vuruyor!!!!!!!!!!!



Hissettiginiz yasta misiniz?




Biyolojik olarak takvim yasiniza gore genc misiniz, yasli misiniz? Ogrenmek icin, hemen ucretsiz RealAge testini yapabilirsiniz.


Dunyaca unlu kalp cerrahi Mehmet Oz ve diyet uzmani Michael Roizen imzasini tasiyan ve www.realage.com.tr adli internet sitesinde yayinlanan RealAge testi, biyolojik yasinizin takvim yasiniza gore daha mi genc, yoksa daha mi yasli oldugunu gosteriyor. 9 ana baslik altinda toplanan testi bitirdiginizde, size ozel olarak hazirlanan RealAge planiyla genc yada yasli cikmaniza neden olan unsurlari da ogrenmis olacaksiniz.

Hissettiginiz yasta misiniz?




Biyolojik olarak takvim yasiniza gore genc misiniz, yasli misiniz? Ogrenmek icin, hemen ucretsiz RealAge testini yapabilirsiniz.


Dunyaca unlu kalp cerrahi Mehmet Oz ve diyet uzmani Michael Roizen imzasini tasiyan ve www.realage.com.tr adli internet sitesinde yayinlanan RealAge testi, biyolojik yasinizin takvim yasiniza gore daha mi genc, yoksa daha mi yasli oldugunu gosteriyor. 9 ana baslik altinda toplanan testi bitirdiginizde, size ozel olarak hazirlanan RealAge planiyla genc yada yasli cikmaniza neden olan unsurlari da ogrenmis olacaksiniz.

ONEMLI::YILBASININ ERTESI GUNU!!!!(gerekecek:)




Bol eglence ve alkolle gecen bir gecenin ardindan bas agrilari ve mide sancilari cekmek istemiyorsaniz...

Alkol, yilbasi gecesinin vazgecilmez aktoru gibidir. Onsuz yilbasi eglencesi dusunulemez... Ickiyle arasi olmayanlar bile yeni yila girme coskusuyla cogu kez alkol duvarini asmayi basarirlar! Yilbasi gecesi alkolu fazla kacirip icmesini bilmeyenler icin eglence eziyet, ertesi gun ise kabus olur.

Yeni yila bu sekilde girmek istemeyenler icin Prof. Dr. Osman Muftuoglu'nun onerileri bire bir. `Yasasin Hayat' adli kitabinda, yilbasi gecesinin zehir olmamasi ve ertesi gunu daha rahat gecirebilmek icin daha az ve kontrollu alkol kullaniminin puf noktalarini veren Muftuoglu'nun onerileri soyle;

• Yavas icin; yavas icmek, karacigerinize alkolu ����bolize etmek icin bir sans verir. 1 saat icinde birden fazla icki icmemeye calisin.

• Yavas yiyin; yemek yemek alkolun kaninizda emilme oranini yavaslatir.

• Alkol tuketirken kuruyemis gibi tuzlu yiyecekleri kaldirin. Bunlar susamaniza ve dolayisiyla daha cok icmenize neden olur.

• Alkol almaya baslamadan once birkac parca sebze ya da meyve atistirin. Eger buyuk bir bardak su icerseniz daha az icki icersiniz. Bu nedenle alkol almadan once bol su icin.


Ickinizi sulandirin. Her zaman kullandiginiz bir ickiyle baslayin, yarilaninca uzerine su, buz ya da soda ekleyin, tekrar icin. Yarilaninca ayni islemi tekrarlayin.

• Susadiysaniz vucudunuz alkol degil su istiyordur. Alkol susuzlugunuzu gidermez, aksine susatir.

Yilbasi sonrasi 1 gunluk karaciger detoksu ornegi

• Gune kahveyle baslayin. (Kahve safra uretimini arttirir)

• 8 saat sureyle saat baslarinda su karisimi icin; 1 cay bardagi havuc suyu, 1 cay bardagi pancar ya da elma suyu, 1 cay bardagi su.

• Sabah, ogle ve aksam ispanak, havuc, avokado, turp, sogan ve domatesle hazirlanmis salata yiyin.

• Yatarken iki kapsul pysllium fiber ya da bir yemek kasigi agiolax alin.

• Bu diyeti haftada bir 8-10 hafta uygulayin.

• Destek olarak 12 hafta sureyle Milk Thistle kullanin.

Yeni yilda sarhos olmamak icin...




Butun bir gece eglenmek ve icmek uzerine kurulu olan yeni yil geceleri, mide agrili sabahlara donusebiliyor. Tum bunlari yasamamak icin dengeli icme kurallarina bir goz atin...

Yeni yil yaklasirken hepimiz planlarimizi yapmaya basladik bile. Kimimiz bu ozel geceyi disarida gecirecegiz, kimimiz evde dostlarimizla bir araya gelip yeni yilin gelisini sabahlara kadar suren eglencelerle kutlamayi tercih edecegiz. Fakat secimimiz ne olursa olsun, gecemize mutlaka alkol eslik edecek. Peki, ickiyi fazla kacirip geceyi ve ertesi gunu kendimize zehir etmemek icin neler yapmali, nelere dikkat etmeliyiz? Iste dengeli icmenin puf noktalari...

Gece baslamadan once...

• Egzersiz yapmayin: Formunuzu korumak icin duzenli spor yapiyor olabilirsiniz. Ama kendinize bu gunluk izin verin. Cunku egzersiz yapmak, vucudunuzdaki su miktarini azaltir ve aksam icki ictikten sonra kendinizi kotu hissetmenize neden olur.

• Bir seyler yiyin: Bos mideye alinan alkolun etkisini daha hizli ve siddetli gosterecegini hepimiz biliyoruz, ama bir kez daha tekrarlamakta yarar var. Evden ac cikmayin. Hemen yemek yeme firsati bulamayabilirsiniz, bu da sizi daha cok icki icmeye yonlendirecek ve daha gece baslamadan sarhos olmaniza neden olacaktir.


• Evden cikarken alkol almayin: Zaten gece boyunca bol miktarda icki iceceksiniz. Dolayisiyla icmeye erken saatte baslamanin hicbir anlami yok. Kendinizi tutun ve hevesinizi aksama saklayin.

Gece boyunca...

• Ickiyi kadehle alin, siseyle degil: Geceyi disarida geciriyorsaniz, sakin zaman ve paradan tasarruf etmek adina ickiyi siseyle satin almayin. Cunku sisede cok guzel duran alkol, sizde daha cok ve daha suratli icme istegi uyandiracak, kontrolu elden birakmaniza ve farkina bile varmadan sarhos olmaniza yol acacaktir.

• Sinirlarinizi bilin: Her insanin alkole dayanikliligi farkli seviyelerdedir. Ickinin en kotu yaninin, etkisini sonradan gostermesi oldugunu unutmayin ve o sinira gelmeden kadehi elinizden birakmayi bilin.

• Ne ictiginize dikkat edin: Bazi dayanikli otesi kadinlar cin icip uzerine iki kadeh sarap yuvarlar, onun uzerine de bir kadeh viski icip "Herkese iyi geceler" diyerek cikip giderler. Fakat sonucta bunlar kucuk bir azinlik. Siz bir bardak cinle cin carpmisa donenlerdenseniz, daha dayanikli oldugunuzu bildiginiz ickileri tercih edin.


Ertesi sabah...

• Kahve icmeyin:
Kafein vucudunuzu daha da fazla susuz birakacagi icin, kahve yerine bitki caylarini tercih edin.

• Siki beslenin: Bu sabahlik rejime bos verin ve gune siki bir kahvaltiyla baslayin.

• Bol su icin: Vucudunuzu toksinlerden arindirmak ve su ihtiyacinizi karsilamak icin bol bol sivi alin.

• Egzersiz yapmayin, dinlenin: Dun oldugu gibi bugun de kendinize izin verin ve aksam yediklerinizi yakmak icin saatlerce kosmak yerine en fazla yarim saatlik hafif bir yuruyus yapip gunu sakin sakin dinlenerek evde gecirin.

Yilbasinda ve bayramda yemekler sizi cezbetmesin!





Bayramla bir arada kutlanacak olan yeni yil, birbirinden guzel lezzetleri de yaninda getirecek ama abartiya kacmamak gerekiyor.
Senenin belki de en cok yenilip icilen gecelerinden biri yilbasi gecesi. Normalde saglikli beslenmeye buyuk onem versek bile "bu gece baska..." mantigiyla yilbasi kutlamalarinda agir yemekler ve gereginden fazla icki tuketiyor, sonra da yeni yilin ilk gununu bas ve mide agrilariyla, hazimsizlik sikayetleriyle geciriyoruz.

Lezzet ve saglik bir arada

Yilbasi yemeginde essiz bir lezzetten vazgecmeden, ertesi sabah rahat bir mideyle, zinde bir bicimde uyanmak mumkun. Bunun icin tek yapmamiz gereken kendimizi biraz kontrol etmek ve her 31 Aralik aksami dustugumuz klasik hatalardan kacinmak... Bu hatalardan en buyugu, aksam yenecek yemekleri dusunerek gun icinde hicbir sey yememek. Aclik iki bucuk saati gecince seker dusuyor, ensulin hormonu artiyor ve aksam istahin cok acilmasi tehlikesi ortaya cikiyor. Oysa hafif bir kahvalti, sebze agirlikli bir ogle yemegi, "ara ogun" olarak adlandirilan kusluk ve ikindide birer porsiyon meyve, kan sekerini ayarlayarak insanin yilbasi yemeginde fazla yeme tehlikesini ortadan kaldiriyor.
Sofra hazir!

Geldik yilbasi sofrasina... Uzun, keyifli ve bol sohbetli yeni yil yemeginde kendimizi sohbete kaptirip lokmalari cignemeden yutmamiz cok yanlis. Yemegin agir agir ve ogutulerek yenmesi gerekiyor. Buna gore, bir lokmayi 20-30 kere cignememiz ve kisa araliklarla sofradan kalkmamiz lazim, cunku doyma sinyali beyinden mideye yemegi yedikten sonraki 12. ve 18. dakikalar arasinda gidiyor. Parcalanmadan alinan besinler dogrudan yaga, ogutulerek alinanlar ise enerjiye donusuyor.

Peki, bu sofrada ne tur yemekleri tercih etmeliyiz? Oncelikle mezelerden ve zeytinyaglilardan tadimlik almamiz sart. Hindi ve tavuk yerken derisini cikarmaya, corba ve sossuz salatalari tercih etmeye, kuruyemiste bir avucu gecmemeye ve besinleri yagda kizartmaktan kacinmaya da dikkat etmemiz gerekiyor. Hizli sekerler olan alkol ve tatlinin bir arada olmamasi daha iyi ama mutlaka olacaksa hamurlu tatlilar yerine sutlu tatlilara yonelmek ve alkol orani dusuk olan sarap gibi ickileri dozaji 1-2 kadehte tutarak tercih etmek, midenin yilbasi gecesini kazasiz belasiz atlatmasini saglayacak basit onlemlerden sadece birkaci...
Ve ertesi gun...

Gune domates, salatalik, bir dilim ekmek, beyaz peynir ve bitki cayindan olusan, hafif bir kahvaltiyla baslayip uzerine de bir saatlik bir doga yuruyusu yaparsak aksam yediklerimizi yakabiliriz. Sindirim sistemimiz daha iyi calisir, kan sekerimiz ayarlanir ve bas agrimiz gecer. 1 0cak gunu ogun gecistirme, cok uyuma, asitli icecekler ve gaz yapici yiyecekler tuketme gibi beslenme hatalarindan kacinmanin yani sira salata ve meyve (ozellikle de C vitamini iceren portakal, greyfurt ve mandalina) agirlikli bir beslenme, sindirimi kolaylastiriyor ve vucudumuzun toksinlerden arinmasini sagliyor. Bu arada aksamki sohbet sirasinda yuttugumuz havanin yarattigi siskinlik ve gazi ortadan kaldirmak icin bir bardak da maden suyu ictik mi, yeni yila yepyeni bir enerjiyle baslamamiz isten bile degil!

Goz Sagliginiz Ne Kadar Yerinde-TEST

Iste goz sagliginizin yerinde olup olmadigini anlamak icin ufak bir test...




Unutmayin; sure 10 saniye

C harfini bulabilecek misiniz ?

OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOO
OOOOOOOOOOCOOOOOOOO OOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOO

C'yi bulduysaniz, 6 nerede?
9999999999999999999 999999999999999
9999999999999999999 999999999999999
9999999999999999999 999999999999999
9999999999999999999 999999999999999
9999999999999999999 999999999999999
9999999999999999999 999999999999999
9999699999999999999 999999999999999
9999999999999999999 999999999999999
9999999999999999999 999999999999999
9999999999999999999 999999999999999
9999999999999999999 999999999999999
9999999999999999999 999999999999999

Bulabildiniz mi? Hadi bakalim.. Bu sefer de N harfi.

MMMMMMMMMMMMM
MMMMMMMMMMMMM
MMMMMMMMMMMMM
MMMMMMMNMMMMM
MMMMMMMMMMMMM
MMMMMMMMMMMMM
MMMMMMMMMMMMM
MMMMMMMMMMMMM
MMMMMMMMMMMMM

Q; son bi gayret. Bu sefer de Q.

OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOO
OOOOOOOOOOQOOOOOOOO OOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOO

10 saniyenin altinda misiniz?

O zaman sonuc iyi. Hala gozleriniz iyi durumda.

Degilseniz bir goz doktoruna kontrol iyi gelir tavsiyesi bizden...

Kan Bagisi Ile Ilgili Her Sey...!

Kan Bagisi Nasil Gerceklesir...?

Uyku hucreleri yeniliyor

"Uyku, bizim yeni seksimiz" diyor Amerikali gelecek bilimcisi Marian Salzmann... Manikur yapan ya da gozlerine kalem ceken erkekler icin ortaya attigi "metroseksuel" tanimiyla tum dunyada adini duyuran Salzmann, "Yatakta yalniz gecirilen birkac saat bile orgazmi sollar" diye de ekliyor.

Gercekten de son yillarda partilerde ya da acilislarda uykunun ve uzerinde yattigimiz yatagin kalitesinden soz ediliyor. Bes yildizli otellerin yataklari, insanin kendini evde hissetmesini saglayacak kadar rahat. Bazilarinda kullanilan son trend luks kasmir yatak ortuleri, insanin kendisini ozel hissetmesini sagliyor. Kimi oteller ise ortuleriyle kisilerin kendi enerji alanlarini yaratmalarina ve boylelikle derin ve huzurlu bir uykuya gecmelerine yardimci oluyor.

Gercekten de uzmanlar derin bir uykunun en iyi anti-aging metodu oldugunda hemfikirler. Cunku vucut geceleri oldukca etkili bir yenilenme sistemini devreye sokuyor. Hucreler geceleri, gun icinde oldugundan sekiz kat daha fazla cogaliyorlar. Zarar gormus hucreler ise hizli bir sekilde tamir oluyor, mikro sirkulasyon harekete gecerek serbest radikallerle savasiyor. Alerji ve irritasyonlar ise geceleri, gunduz oldugundan uc kat daha az saldiriya geciyor. Kisacasi, uykuda cildimiz huzur buluyor. Hucreler de bu sure zarfinda mukemmel bir yenilenme performansi gosteriyor.

VuCuDuMuZuN BiLiNMeYeNLeRi

>Cocuklar bahar aylarinda daha fazla buyuyolar...


>Gozler hic bir zaman buyumuyor ama burun ve kulaklarin buyumesi asla sona ermiyor...


>Bir tel insan saci 3 kilograma kadar agirlik kaldirabilecek esneklige sahip...


>Ileri dogru adim atildiginda, insan vucudundaki 54 kas harekete geciyor...


>Hapsirma aninda, kalpde dahil butun vucut fonksiyonlari bir an icin duruyor...


>Insanin kalca kemigi, betondan daha saglam


>Insan midesi 2 haftada bir ic zarini yenilemek durumunda; aksi taktirde kendisini sindiriyor...


>Insan vucudundaki en guclu kas dilde bulunuyor...


>Birisinin yuzunu hatirlamak icin, beynin sag tarafi calismaya basliyor...


>El parmak tirnaklari, ayak parmak tirnaklarindan 4 kat daha hizli uzuyor...


>Vucuttaki karbon gazini bosaltabilmek ve daha cok oksijet alabilmek icin esneme ihtiyaci duyuluyor...


>Sabahlari yenilen bir elma, kahveden daha fazla uyku aciyor...


>Bir insan hayatinin iki yilini telefonda konusarak geciriyor...


>Insanlar yasamlari boyunca, 6 fil agirligina esit miktarda yiyecek tuketiyor...


>En uzun kalp durmasi 4 saat. 1987 yilinin aralik ayinda denize dusen bir norvecli'nin kalbi 4 saat durdu. Vucut isisinin dusmesi nedeniylenorvec'li 4.saat sonunda yasama dondu...


>Ameliyat sirasinda bazen buyuk miktarlarda kana ihtiyac duyulabiliyor. 1970 yilinda Chicago'da yapilan acik kalp ameliyatinda 50 yasindaki hemofili hastasi icin bin litreye yakin kana ihtiyac duyuldu
...

Iste en yeni h@staliklar (!)

Tip dunyasi internet hastaliklarinin adini koydu, "Blog teshiri, Ego sorfu, Siberkondri..."



New Scientist adli Ingiliz dergisi son sayisinda internetin neden oldugu yeni hastalik ve modern bagimliliklari konu aldi. Hastaliklar soyle:

Ego sorfu: Internette surekli kendi ismini ve taninip taninmadigini kontrol etmek.

Blog teshiri: Herkesin iyiligi icin gizli kalmasi gereken sirlari ve ozel bilgileri internette ifsa etmek.

Crackberry: Modern dunya yoneticisinin laneti. Bir cenazede bile kendini, Blackberry'yi (telefon etmek, e-posta ve internette sorf icin kullanilan populer elektronik alet) kontrol etmekten alamamak.

Google takibi: Eski arkadaslar, is arkadaslari ve eski sevgililer hakkinda Google'da casusluk.

Fotograf arastirma: Internette, daha once hic tanismadiginiz birinin fotograf albumune bakmak.

Wikipediolizm: Online ansiklopedi Wikipedia tiryakiligi. Sitenin bagimliligi test eden bolumu var.

Siberkondri: Saglik hakkinda internette yogun tarama yapip arastirma sonucunda gereksiz endiseye kapilmak, hastaligini yanlis teshis etmek.

Obezite tedavisinde yeni umut !

Bagirsak florasinin, obezitenin gelismesinde rol oynadigi tahmin ediliyor.



Nature dergisinin son sayisinda yayimlanan makaleye gore, fareler uzerinde arastirma yapan bilim adamlari, bagirsak florasinin bilesiminden hareketle insanlarda obezitenin tedavisi amaciyla yeni yontemler gelistirilebilecegine hukmetti.

Insan bagirsaginda 100 trilyon kadar bakteri bulunuyor. Bunlarin cogu besinlerin sindiriminde rol ustleniyor.

Bagirsaklarda iki tur bakteri basat rol oynuyor. "Firmicutes" ve "bacteriodetes"ler, farelerde oldugu gibi insanda da bagirsak bakterilerinin yuzde 90'indan fazlasini olusturuyor.

Arastirmaya gore, "bacteriodetes" orani, obezlerde zayiflardan daha az bulunuyor. Bagirsaklarinda az "bacteriodetes", fazla "firmicutes" bulunan 12 sisman, karbonhidrat veya yag bakimindan zayif iki beslenme rejimine tabi tutuldu. Hangi rejim uygulanirsa uygulansin, "bacteriodetes" miktari artti, "firmicutes" miktari ise azaldi.

Farkli tarzlarda beslenen zayif ve sisman insanlarin kan numunelerini de karsilastiran arastirmacilara gore, sisman insanlarin gidalardan daha fazla enerji elde etme kapasitesi zayiflardan daha yuksek.

Arastirmalarin daha genis olcege yayilmasi gerektigini belirten uzmanlar, bagirsak florasinin, obeziteyle mucadelede cigir acabilecegine inaniyor.

Laboratuar Testleri

Biyokimya
Aclik Kan Sekeri

Ure
Kreatinin

Total Kolesterol
Trigliserid
HDL-Kolesterol
LDL-Kolesterol
T Kol/HDL-Kol
LDL-Kol/HDL-Kol
Lipoprotein(a)

ALT
AST
GGT
Total Bilirubin
Direkt Bilirubin
ALK P
Total Protein
Albumin
Amilaz
CK
LDH

Sodyum
Potasyum
Klor
Kalsiyum
Urik asid

Fe
Fe Baglama
Fosfor
Cinko

OGTT(oral glukoz tolerans testi)
Hba1c

Kreatinin klerens
Mikroalbumin




Hematoloji
Kan Sayimi (18 parametre)

Lokosit
Lenfosit
Monosit
Eritrosit
Hemoglobin
Hetatokrit
MCV
MCHC
Trombosit
MPV

Sedimantasyon
Kan Grubu

Vit B 12
Folik Asit
Ferritin
Fe
Fe Baglama
KAN Proteinleri (Nefelometre)
ASO
hs-CRP
RF

Lp(a)
Apolipoprotein AI
Apolipoprotein B


Tumor Isaretleyicileri
TPSA
fPSA /TPSA
CEA
AFP
CA 15-3
CA 125
CA 19-9
Ferritin
Beta HCG



Hormon Tetkikleri
Tiroid Paneli
TSH (Tiroidi Stimule eden Hormon)
fT3
fT4
Anti TG
Anti TPO

E2 (ostradiol)
Progesteron
LH

FSH
Beta HCG
Prolaktin
Testosteron
DHEA-SO4

Insulin
HOMA




Idrar
Tum Idrar Tetkiki
Idrarda Bilirubin
Idrar Dansitesi
Idrarda Glukoz
Idrarda Hematuri
Idrarda Keton
Idrar pH’i
Idrarda Protein
Idrarda Urobilinojen
Gebelik Testi




Serolojik
Hbs Ag
Anti Hbs total
Hbc IgM
Anti Hbc total
Hbe Ag
Anti Hbe total
HAV IgM
Anti HAV total
Anti TG
Anti TPO
HIV




Miyokart Infarktusu
CK-MB
Myoglobin
Troponin I




Kart Testler
Mycoplazma pneumoniae
HCV
Syphilis
Strep A
Allerji
Total IgE