Aciagac : Istah acar, hazmi kolaylastirir. Atesi dusurur. Tukuruk ifrazatini arttirir. Mide, bagirsak, karaciger ve bobreklerin calismasini duzenler. Bobrek sancilarini keser, taslarin dusurulmesine yardimci olur. Bagirsak kurtlarini doker. Kanamalari durdurur. Hasarat kacirici olarak da kullanilir. Fazla kullanilacak olursa; bas donmesi, mide bulantisi ve kusma yapar.
• Adacayi : Mide va bagirsak gazlarini giderir. Mide bulantisini keser. Hazim sisteminin duzenli calismasini saglar. Bogaz, bademcik ve diseti iltihaplarini giderir. Gogsu yumusatir. Astimdaki sikintilari gecirir. Idrar ve ter sokturur. Banyo suyuna katilip yikanilirsa; zindelik verir. Gunde, 3 kahve fincanindan fazla icilmemelidir.
• Adamotu : Zehirli bir bitkidir. Agri kesici, yatistirici, cinsel gucu arttirici etkileri vardir. Rast gele kullanildiginda zararli olur.
• Ahlat (Yabanarmudu ) : Meyveleri ishal keser. Zehirli hayvan sokmalarinda, filizi ezilip yaraya surulur.
• Ahududu : Kani temizler, vucutta biriken zehirli maddelerin atilmasini saglar. Terletir ve idrar sokturur. Kabizligi giderir. Vucuda dinclik verir.
• Alic : Asabi carpintilari giderir. Sinir bozuklugunu gecirir. Yuksek tansiyonu dusurur. Aritmide kullanilir. Uykusuzlugu giderir. Kalbi kuvvetlendirir. Damar sertligi ve gogus nezlesinde faydalidir.
• Anason : Kullanilan kismi, meyvalari ve yapraklaridir. Meyveleri tamamen olgunlastiktan sonra toplanir ve golgede kurutulur. Hazmi kolaylastirir. Istahsizligi giderir. Mide ve barsak gazlarini sokturur. Idrar artirir. Migren agrilarini keser. Astim, nefes darligi ve bronsitte gorulen sikayetleri giderir.
• Anason : Hazmi kolaylastirir. Istahsizligi ve yemeklere karsi duyulan tiksintiyi giderir. Mide ve bagirsak gazlarini sokturur. Idrari arttirir. Ote yandan kusmayi ve ishali keser.
• Ardic : Kozalaklari mavimsi siyah renklidir. Yenir ve idrar sokturucu ozelliktedir.
• Aslanagzi : Balgam sokturur. Bronsitte rahatlik verir
• Asma : Yapraklari ile yapilan ilaclar kanamayi durdurur. Vucuda kuvvet verir. Sariligi keser. Ishali durdurur.
• Ayi uzumu : Kuvvet verir. Ishali keser. Idrar yollarini temizler. Idrar sokturur. Atesi dusurur. Idrar yollarindaki taslarin dusmesine yardim eder. Prostat buyumesinden kaynaklanan sikayetleri giderir.
• Ayrikotu : Bitkinin etli kokleri cok eskiden beri uriner hastaliklarda kullanilan onemli bir halk ilacidir. Kokler mesane ve bobrek iltihaplari dahil, mesanedeki tas ve kumlari dusurmek icin kullanilan iyi bir idrar sokturucudur.
• Ayva : Ishal ve dizanteriyi keser. Mide ve bagirsaklari kuvvetlendirir. Ince bagirsak iltihabini giderir. Kani temizler. Carpintiyi dindirir.
• Badem : Bedeni ve zihni yorgunlugu giderir. Bobrek, mesane ve tenasul yollarindaki iltihaplari giderir. Bas agrisi, karaciger ve bobrek agrilarini hafifletir.
• Badem : Aci bademin ucucu yagi, iyi bir koku ve tat giderici (balik yagina ilave edilir) ve hafif bir dezenfektandir. Badem tohumlari, badem surubu hazirlanmasinda kullanilir. Cocuklar icin iyi bir mushildir. Kremlerin terkibine girer. Meyve kabugu halk arasinda bogaz agrilarina karsi kullanilmaktadir.
• Bakla : Idrar yollarini temizler. Bobrek agrilarini dindirir. Bobrek iltihaplarini giderir. Bobrek kum ve taslarinin dusurulmesine yardimci olur.
• Baldiran ( Aguotu) : Nemli yerlerde yetisen, 1-2 metre boyunda zehirli bir bitkidir.Ev ilaclarinda kullanilmaz.Tipta, ozellikle discilik alaninda kullanilir.Agri kesici, spazm giderici ve siyatik, tetanoz ile epilepsi hastaliklarinin tedavisinde kullanilir.
• Bamya : Meyvesi bes bolmeli,tohumlari yuvarlak ve yesilimtrak gri renkte bir sebze. Faydali bir sebzedir. Yas veya kuru olarak sarf edilir. Konserveleri de yapilir. Meyveleri musilajlidir. Kabizlik tedavisi ve barsaklarin duzenli calismasi icin faydalidir.
• Banotu : Yumusak tuylu, otsu bir bitki. Gavur hashasi adiyla da bilinmektedir.Meyve cok tohumlu ve bir kapakla acilip tohumlarini sacan bir kapsuldur.Alti turu vardir. (Siyah Banotu) ile (Misir Banotu) tedavi sahasinda kullanilir. Misir Banotu Malatya civarinda bulunmaktadir. Bilhassa alkaloit endustrisi icin onemlidir. Siyah Banotu hemen hemen butun Anadolu ve Trakya’da bulunur. Meyvalari canak yapraklar tarafindan sarilan, kapak ile acilan bir kapsuldur. Bu kapsul icinde gri esmer renkli, uzerinde kucuk cukurcuklar bulunan cok miktarda tohum bulunur.Bitkinin kullanilan kismi; yapraklari, koku ve tohumlaridir. Yapraklar, bitki cicekli iken toplanir ve kurutulur. Tohumlar tamamen olgunlastiktan sonra alinir, guneste ya da 40-50 derecelik firinlarda kurutulur. Kuvvetli bir uyusturucu ve agri kesicidir. Bazi mushillerin tesir edebilmesini kolaylastirir. Bilmeden kullanildiginda zehirlenmelere sebeb olan bir bitkidir.
• Bezelye : Taze ve donmus olarak kullanilabilen bezelye B1, C vitaminleri, protein, lif ve folik asit icerir. Sinir sisteminde sorunlari olanlara tavsiye edilir.
• Biberiye ( Kusdili otu) : 1-2 m yuksekliginde, kisin yapraklarini dokmeyen bir bitki.Kusdili olarak da bilinir.Yapraklar ve ciceklerinden ucucu yag, tanen, aci maddeler, organik asitler ve glikozit elde edilir. Mide ve barsak uyaricisi, idrar sokturucu ve safra artirici etkisi vardir. Ucucu yag, uyarici olarak haricen kullanilir. Ayrica hazimsizligi giderir.
Carpintilari keser, migreni keser.Idrar ve adet sokturur.
• Boru cicegi ( can cicegi ) : Nefes darligi , bronsit ve astimin sebep oldugu rahatsizliklari giderir.
• Bogurtlen : Dikenli ve cali gorunumunde bir bitki. Ekilmemis yerlerde, cit, yol ve hendek kenarlarinda cok bulunur.Meyva bircok meyvanin olusturdugu bilesik kure bicimindedir. Kullanilan kisimlari yapraklari ve cicek tomurcuklaridir. Yapraklar cicek acmadan toplanir, golgede kurutulur. Yapraklarda tanen ve organik asitler ihtiva eder. Hafif kabiz edici ozelligi olmakla beraber; dis etleri, bademcik ve bogaz iltihaplarinda, ishal ve basurda kullanilmaktadir.
• Brokoli : Kansere karsi bizi koruyan ve omrumuzu uzatan muthis bir sebze. Cok miktarda kalsiyum icerdigi icin kemik erimesine birebir. Mineral ve demir eksikligini gideren brokoli, vitamin deposudur. Brokoli tutkunlarinda ender olarak bagirsak ve akciger kanseri gorulur, kalp dolasim hastaliklarina da pek fazla rastlanmaz. Kadinlarda gogus kanserini onler. Gogus kanserine ve spinabifida hastaligina karsi etkili. Brokoli bol miktarda, gogus kanseri riskini azaltan 'indole' adli bir madde iceriyor. Indole, gogus kanserine neden olan ostrojen bozukluklarini engelliyor. Ayrica brokolinin diger bir ozelligi de, spinabifida hastaligini (dogustan belkemiginde son omurun kapanmamis olmasi) onlemesi.
• Bugday : Lifli gidalar saglikli bir beslenmenin temelidir. Bugdayin dis kabuklarindan elde edilen kepek de, genellikle misir gevregi turu yiyeceklerle tuketilir. Kepekli bugday unundan yapilan kurabiye vb. bagirsaklarin duzenli calismasini saglar ve kabizligi onler. Bugday tanesinin ozu olaganustu besleyicidir. Vucudun ozumsedigi kalsiyum, demir ve cinko burada depolanir. Besin degeri, potansiyel olarak yulaf ve misirdan daha yuksek olan bugday, bagirsak ve rektum kanserini onleyici faktorler icerir. Ama, yulaf ve misira kiyasla sindirimi biraz daha zordur.
• Ceviz : Yapraklari ve kabuklariyla hazirlanan ilaclar kani temizler, kansizligi giderir. Ishal ve dizanteriyi keser. Verem ve seker hastaliginda hem besleyici, hem de tedavi edicidir. Sac ve elleri boyamakta da kullanilir. Bitki bilimcilere gore bol miktarda A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri ile Chinon Juglon adli aktif madde iceren cevizin hem ici, hem agacinin kabuklari hem de yapraklari pek cok saglik sorununa iyi geliyor. Her sabah kahvaltida bir miktar ceviz ici yenmesinin zekayi gelistirdigini belirten uzmanlar, yesil ceviz meyvelerinin kabuklari kaynatilarak icildiginde erkeklerde cinsel gucu artirdigini belirtti. Vucudu besleyip guclendiren cevizin yararlarindan bazilari soyle siralaniyor: • Nasirlar uzerine konulan ceviz yagi zamanla bunlarin yok olmasini saglar. • Taze dallarin kabuklari ve meyvelerinin kabuklari ile karistirilip kaynatilarak elde edilen sivi mideyi kuvvetlendirir. • Ceviz yapraklarindan yapilan cay istah acar, mideyi kuvvetlendirir, bogaz hastaliklarina iyi gelir. • Bir miktar ceviz yapragi banyo suyuna karistirilirsa cilt hastaliklarina iyi gelir. • Ceviz yapraklari pisirilerek cibanlarin uzerine sarilirsa iyilesmesini saglar. • Ceviz yagi yuz lekelerinin uzerine surulup masaj yapilirsa lekeler yok olur.
• Civan Percemi (Binbir yaprak otu, Kandil Cicegi) : Bitkinin kullanilan kismi, yaprakli ve cicekli dallaridir. Dallar ve cicekler henuz tamamen acilmadan toplanir ve golgede kurutulur. Bitkinin bu kisimlari ucucu yag, sabit yag ve aci glikozit maddelerini ihtiva ederler. Kuvvet verici, uyarici, idrar ve gaz sokturucudur. Icersindeki Sincolden dolayi antiseptik, balgam sokturucu ve midevidir. Yara iyi edici bir ozelligi vardir. Basurda sulu hulasasi fitil halinde verilir.
• Camfistigi : Bronsit, verem, akciger hastaliklarinin cabuk iyilesmesine yardimci olur. Ruhi cokuntuyu giderir. Kalp hastaliklarinda da faydalidir.
• Cemen : Balgam sokturur. Vucuda rahatlik verir.
• Cigdem (Mahmur Cicegi) : Bitkinin kullanilan kismi tohumlari ve yumrusudur. Idrar sokturur, Kabizligi giderir. Kesinlikle tavsiye edilen miktardan fazla kullanilmamalidir. Cigdem tohumu ve yumrusundan hazirlanan preparatlar uzun zamandan beri damla hastaligina karsi kullanilmaktadir. Daha cok ziraatta kullanilir.
• Cilek : Korpe ve bol sulu cilekler sistemi temizliyor. Cilt sorunlari olanlar icin de iyi bir meyvedir. Bobrek, idrar yollari ve bagirsak sorunlari icin de birebirdir. Ayrica dis etlerini guclendiriyor, dislerdeki tartari onluyor, agiz kokularini ve bogaz agrilarini gideriyor. Cilekte yuksek oranda C vitamini bulundugu gibi, yuksek tansiyon ve kolesterolu dusuren maddeler iceriyor. Cilek C vitamini ihtiyacini karsilar. Ayrica bol miktarda potasyum icerir ve lifli besinler arasinda onemli bir yer tutar. Diyabetli hastalar, cilege seker ilave etmemek saartiyla bu meyveyi bol bol yiyebilirler.
• Corekotu : Istah acar. Vucuda kuvvet ve dinclik verir. Hazmi kolaylastirir. Mide ve bagirsak gazlarini soker. Koklanacak olursa bas agrisini keser.
• Defne : Terletir, atesi dusurur. Vucuda rahatlik verir. Idrar ve adet sokturur. Istah acar. Sinir agrilarini dindirir
• Deniz Kadayifi : Solunum ve hazim sistemi nezlelerini giderir. Vucudu besleyici olarak da kullanilir.
• Deniz Yosunu : ����bolizmanin isleyisini hizlandiriyor. Troid hormonundaki dengesizlikleri engellen maddelir iceren su yosunu, ����bolizmayi hizlandiriyor. Ayrica, B vitamini, kalsiyum ve cinko iceren yosun; deriye, tirnaklara ve saca karsi etkili.
• Dereotu : Bitkinin kullanilan kismi meyveleridir. Meyveler eylul sonunda toplanir ve golgede kurutulur. Meyvelerinde s�bit ve ucucu yag, pektin ve azotlu bilesikler vardir. Meyveler yatistirici, mide ve bagirsak gazlarini onleyici olarak kullanilir. Hazimsizlik ve hickiriga tesiri iyidir. Yapraklari da yemek ve salatalarda kullanilir.
• Devedikeni : Ates dusurur. Terletir ve vucuda rahatlik verir.
• Domates : Kanserden koruyucu ve yaslanmayi zihinsel ve bedensel olarak yavaslatici bir sebze. C ve E vitaminleri icerir. Domates zengin bir potasyum kaynagidir ve cok az miktarda tuz bulunur. Yuksek kan basincini dusurmeye yardimci olur ve vucudun su tutmasini engeller. Kalp hastaliklarina ve prostat kanserine karsi etkili. 'Beta karotin'e yakin olan likopen iceriyor. Likopen vucudu kalp hastaliklarina karsi koruyan maddeler arasinda yer aliyor. Arastirmalar domatesin prostat kanseri riskini azalttigini gosterdi. Haftada en az iki kez domates yiyen erkeklerin, digerlerine oranla prostat kanserine yakalanma riskleri az
• Dut : Beyaz dut yapraklari idrar sokturur. Vucutta biriken suyu bosaltir. Ac karnina yenen beyaz dut bagirsak solucanlarini sokturur.
• Dugun Cicegi : Kavak merhemi ile birlikte h�ricen basura karsi verilmektedir.
• Ebegumeci : Gogsu yumusatir. Oksuruk keser. Mide bulantisi ve kusmalari onler. Atesi dusurup vucuda rahatlik verir. Bogaz ve bademcik iltihaplarini giderir. Diseti hastaliklarini tedavi eder.
• Egreltiotu : Barsak parazitlerine karsi cok eski t�rihlerden beri kullanilmaktadir. Toz veya hulasa h�linde alinir. Tavsiye edilen miktardan fazla alinmamalidir.
• Elma : Gunde bir elma yemek doktoru evinizden uzak tutar. Iki elma yerseniz, kalp ve dolasim sorunlarina karsi korunmus olursunuz. Kolesterolu yok eder ve kabizligi onler. Sindirimi kolaylastirir. Kokusu rahatlatir ve kan basincini dusurur. Artrit, romatizma ve gut hastaliklarina karsi da yararlidir.
• Enginar : Kandaki ure ve kolesterolu dusurur. Idrar sokturur. Kandaki seker miktarini ayarlar. Damar sertligi ve kalp hastaliklarini onler. Bobrekteki kumlarin dokulmesine yardimci olur. Prostat, meme ve rahim agzi kanserine karsi iyi gelir. Enginarin icinde bulunan Silymarin maddesinin, hucrelerin hasar gormesini engelledigine isaret eden arastirmacilar, ayrica Silymarin maddesinin, prostat, meme ve rahim agzi kanserini onleme konusunda da etkili oldugunu belirtti. Enginarin icinde, fiber, magnezyum, folate ve C vitamini bulundugu, bu sebzeyi bol miktarda tuketenlerin, bulunduklari yasin daha altinda gosterdikler.
• Feslegen : Oksurugu keser. Bas donmesini durdurur. Ari sokmasinda faydalidir. Agiz yaralarini tedavi eder. Feslegen kokusu, sivrisinek ve tahtakurusu gibi hasaratlari kacirir.
• Findik : Bedeni ve zihni yorgunlugu giderir. Vucuda kuvvet verir. Nekahat devresinin cabuk gecmesini saglar.
• Funda ( Supurge Otu) : B�zi turlerinin dallari ipek bocekciliginde aski olarak kullanilir. Dallari cali supurgesi yapiminda, ayrica yakacak olarak kullanilir. Genel olarak idrar yollari taslarina karsi idrar sokturucu olarak kullanilir. Funda ayrica, ishal ve bobrek taslari tedavisinde kullanilir. Zeytinyagi ile hazirlanan merhemi ciban ve egzamada faydalidir. Zayiflamak icin de kullanildigi bilinmektedir.
• Gelincik : Nefes darligi, astim ve bronsitte rahatlik verir. Kan tukurme ve kusmayi onler. Yaniklari iyilestirir.
• Greyfurt : C vitamini bakimindan cok zengindir. Yarim greyfurt gunluk C vitamini ihtiyacinin yuzde altmisini saglar. Kolesterol oranini dusuren pektin maddesi bulunur. Kansere karsi koruyucu ozellik tasir. Istah acar.
• Gul : Gulden gulyagi ve gulsuyu elde edilir. Gulyagi kozmetik ve parfumeride kullanilir.Gulyaginin antiseptik (mikrop oldurucu) etkisi vardir. Bogaz ve bademcik iltihaplarini giderir. Goz kanlanmalari ve goz nezlesinde etkilidir. D�hilen ise hafif mushil etkilidir. Gulsuyu ve gul recelleri halk arasinda yaygin olarak kullanilir.
• Gulhatmi : Balgam sokturur. Vucuda rahatlik verir. Nezle ve oksurukten kaynaklanan sikayetleri giderir. Bogaz, bademcik ve dis eti iltihaplarinda kullanilir. Barsak iltihaplarinda etkilidir.
• Gunluk Agaci : Agacin yongalari kurutulur, gunluk ve buhur olarak kullanilir. Nefes darligini giderir. Tutsu olarak kullanilir.
• Guzelavratotu : Agri kesici ilac yapiminda kullanilir. Ayrica, mide, barsak, astim, kalp, sinir ve beyin hastaliklarinin tedavisi icin yapilan ilaclarda da kullanilmaktadir.
• Hanimeli : Tipta yapraklari gargara yapmak icin, cicekleri antispazmodik olarak, meyveleri de idrar sokturucu ve kusturucu olarak kullanilir.
• Hashas : Bitkinin kullanilan kisimlari ham meyvelerinin cizilmesi ile elde edilen afyon, kurutulmus ham meyveler, yapraklar, tohumlari ve tohumlarindan elde edilen yagidir.Bilhassa h�ricen kullanilan b�zi merhemlerin bilesimine girer ve agri dindiricidir.Bilesiminde toplanma zamanina gore degisen afyon alkaloitleri vardir. Harici agri dindirici olarak, ozellikle dis hekimliginde kullanilir. Tohumlarinin yagi ise, tohumlari sogukta tazyik edilmesi s�retiyle elde edilen yagdir. Sogukta elde edilen yagin bilesiminde asitler az, sicakta elde edilen yagin ise asitleri fazladir. Sogukta elde edilen yag, b�zi merhemlerin bilesimine girer. Sicakta elde edilen yag, yemek yagi ve sanayide sabun yapiminda kullanilir. Icerdigi zehirli maddeli dolayisiyla, hekim kontrolu ve tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanilmamalidir.
• Hatmi : Agiz, bogaz ve diseti iltihaplarini iyilestirir. Bagirsak iltihaplarini giderir.
• Havuc : Haftada bes kere yendigi takdirde Harvard'in arastirmalarina gore kadinlarda kalp enfarktusunu, felc tehlikesini yuzde 68 oraninda azaltiyor. Gunde iki havucun erkeklerde kandaki kolesterolu yuzde 10 oraninda azalttigi gorulmustur. Her gun yenen bir havuc da akciger kanseri tehlikesini yariya indiriyor. Havuctaki Beta-Karotin de gozleri yasliligin getirdigi gorme zayifligindan koruyor ve bagisiklik sistemini kuvvetlendiriyor. Mide ve bagirsak kanamalarini onler, kansizligi giderir, anne sutunu arttirir, yuz ve boyun kirisikliklarini giderir, idrar ve bagirsak gazlarini sokturur, ulserdeki sikayetleri giderir. Kansere karsi etkili oldugu gibi cildin kurumasini da engelliyor ve bagisiklik sistemini guclendiriyor. Beta karotin (kansere neden olan serbest radikallari durduruyor ve bagisiklik sistemini guclendiriyor) iceren havucun en buyuk ozelliklerinden biri icerdigi bu maddenin cildin kurumasini engelleyen A vitaminine donusebilmesi.
• Hayit : Idrar sokturur. Sancilari keser. Aybasi kanamalarini duzenler. Anne sutunu artirir. Hazimsizligi giderir. Karin agrisi ve ishali keser. Ayak sislerini indirir. Akrep ve ari sokmalarinda kullanilir.
• Hindistancevizi : Idrar sokturur. Bobreklerdeki kum ve taslarin dusurulmesine yardimci olur. Mide agrilarini giderir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder