Her gun multi vitamin haplari aliyor ve bunun sizi saglikli tutacagini saniyorsaniz, bir daha dusunun. Yasiniza gore saglikli beslenmeniz icin bilgi sahibi olmak icin bu habere goz atin.
Bilim adamlari tipki beslenme gibi vitamin ve mineral aliminin yasa gore belirlenmesi gerektigine inaniyorlar. Ustelik sagligi giden yol haplardan degil, besinlerden geciyor. Yaslanma surecini yavaslatmak icin yediginiz besinlerin kalitesine ve besleyici ozelligine son derece dikkat etmeniz gerekiyor. Iste ergenlikten 70'li yaslara kadar her yas grubunda kendinizi saglikli ve zinde hissetmenizi saglayacak besinler.
Cocukluk ve ergenlik
Dogru beslenme aliskanligi mumkun oldugunca erken bir yasta baslamali. Cocukluk ve ergenlik yillari boyunca buyume ve gelisme sureci devam ettiginden bu donemde vitamin ve minerallerini ihmal edilmemesi gerekiyor. Kalsiyum, kemiklerin ve dislerin gelismesi icin esas oldugundan cocuklar ve gencler, sut urunlerini beslenme listesinden eksik etmemeli. Ayrica yasamlarinin ilerleyen donemlerinde kalp hastaliklari ve Alzheimer riskiyle karsi karsiya kalmak istemeyen gencler simdiden yuksek oranda yag iceren besinlerden, ozellikle de doymus yaglardan uzak durmali.
Ergenlik doneminde ki kizlara ise adet periyotlariyla birlikte demir eksikligi bas gosterdiginden, genc kizlarin et, kabuklu deniz urunleri, patates, esil yaprakli sebzeler gibi demir acisindan zengin bir beslenme programlari uygulamalari gerekiyor.
20'li yaslar
Insan yasaminin bu en verimli ve hareketli doneminde beslenmenize dikkat etmezseniz, ileride ciddi saglik problemleriyle karsilasmaniz kacinilmaz olacaktir. Karbonhidratlar, nisastali besinler, sebze, meyve, sut urunleri ile proteinlerce zengin balik, yumurta, findik iceren dengeli bir beslenme uygulayarak ihtiyaciniz olan vitamin ve mineralleri de almis olursunuz.
20'li yaslarda anne-baba olmayi planlayanlarin ise beslenme listelerinde bazi minerallere ozellikle yer vermeleri gerekebilir. Er, balik, sut, yumurta, findik, sogan ve peynir, ureme sisteminin duzenli olarak calismasini saglayan ve sperm uretimini arttiran cinko acisindan zengindir.
Magnezyum kaslari rahatlatici etkisiyle adet doneminde meydana gelen karin kramplarinin giderilmesinde yardimci olur. Soya, baklagiller, balik, et, lifli yesil sebzeler, muz - elma ve kuru kayisi, bol miktarda magnezyum icerir.
30'lu yaslar
Bu yas grubundakilerin buyuk bir olumu (eger hala yoksa) cocuk sahibi olmak icin kendilerini hazir hissederler. Cocuk sahibi olmayi dusunen ya da hamile olan kadinlarin beslenme listelerine hem hamilelikten once hem de hamileligin ilk uc ayinda 400mcg folik asit eklemeleri gerekir.
Folik asit, bebegin anne karninda saglikli bir sekilde gelisebilmesi acisindan hayati onem tasir. Erkek ve kadin uretkenligini icin bu yaslarda cinko ve E vitamini onemini korumaya devam eder. Yaslandikca iskeletimizdeki kalsiyumu yavas yavas kaybetmeye baslariz. Bu durum, her iki cinsi de tehdit etmesine ragmen, menopozla birlikte vucutlarindaki progesteron ve ostrojen hormonlari azalan kadinlari daha cok etkiler.
35 yasindan itibaren kemikler yogunlugunu kaybetmeye baslar. Kaybedilmis kemik yogunlugunun telafisi olmadigindan, kadinlar 30'lu yaslardan itibaren kemiklerinin yogunlugunu yuksek duzeyde tutamazlarsa ileride osteoporoz riski ile karsi karsiya kalirlar.
Bu donemde kalsiyum acisindan zengin bir beslenme uygulanmali, agli sut ile yagsiz sutun ayni oranda kalsiyum icerdigi unutulmamalidir. Magnezyum, fosfor, D,C, B6, K vitaminleri ile karaciger, yumurta, balik ve findikta bulunan biyotin, yine bu donemde ihmal edilmemesi gereken onemli vitamin ve minerallerdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder