18 Nisan 2007 Çarşamba

Bel agrisi buyuk sorun

Karadeniz Teknik Universitesi (KTU) Tip Fakultesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Mustafa Guler, bel agrisinin gunumuzde cok yaygin olarak goruldugunu ifade etti.

Bel agrisinin tipta en sik rastlanan rahatsizliklardan biri olduguna dikkati ceken Guler, dunya nufusunun yaklasik yuzde 85’inin, hayatlarinda en az bir defa bel agrisi yasadigini soyledi.

Agri tekrarlayabilir
Ani ortaya cikan bel agrisi vakalarinin yuzde 80’e yakininin 2-4 hafta icinde tedaviye bagli olarak iyilestigini belirten Guler,

"Ancak bunlarin yaklasik yuzde 40’inda hastalik tekrarlayabilir. Hastaligin tekrarlamamasi icin dikkat edilmesi gereken hususlar vardir" dedi.

Ayni hareketin devamli tekrari, bel agrisinda risk faktorleri olduguna isaret eden Guler, soyle konustu:

"Agir kaldirmada cismin agirligi disinda kaldirmanin tekrari da onemlidir. Bel agrisinin en sik goruldugu grup arasinda agir beden faaliyeti ve uzun sureli ayakta durmayi gerektiren meslekler basta gelmektedir. Is yerinin uygun olmayan soguk, cereyan, rutubet gibi fiziksel kosullari da bir risk faktorudur."

Isini sevmeyenlerde sik goruluyor
Prof. Dr. Guler, bel agrisinin rastlanma oraninin en yuksek oldugu spor dallarinin jimnastik, futbol, halter, gures ve kurek oldugunu kaydederek

"Futbol oynayan lise ogrencilerinin yuzde 6’sinda, universite ogrencilerinin yuzde 30’unda bel agrisi tespit edilmistir" diye konustu.

Prof. Dr. Guler, bel agrisini psikolojik etkenlerin de tetikleyebilecegine dikkati cekerek

"Isini sevmeyenlerin bel agrisi nedeniyle hekime basvurma orani sevenlere gore 2,5 kat fazladir. Isinden memnun olmama, takdir edilmeme bel agrisinda risk faktorudur" dedi.

Uzun suren yogun stres ve gerginligin, bel kaslarinda kasilmaya yol acarak disklerin uzerinde devamli bir baskiya yol actigini dile getiren Prof. Dr. Guler,

"Bu da disklerin dejenere olmasina ve bel fitiklarina yol acmaktadir. Ayrica stres ve gerginlik agri duyma ve agriya dayanma esigini dusurerek hastanin agrisini daha da siddetlendirmektedir" diye konustu.

Otobus soforlerinde sik goruluyor
Guler, agir kaldirma, dizleri bukmeden kaldirma, kaldirma sirasinda egilme ile beraber donme, ters kaldirma gibi hareketlerin bel fitigina yol acabilecegini kaydederek dizleri bukmeden agir cisimleri kaldirmanin bel fitigi riskini artirdigini soyledi.

Bel agrisi ve fitigiyla ilgili olarak cok sayida arastirma ve calisma
yapildigini vurgulayan Guler, sunlari kaydetti:"Araba, otobus kamyon ve benzeri arac kullananlarda yuksek vibrasyona (titresimli ortamda bulunma) maruz kalmanin kas aktivitelerini artirarak kas yorgunluguna yol actigi, disk beslenmesini bozarak diskin dejenere olmasina ve bel fitigi gorulme oraninin artmasina yol actigi cesitli arastirmalarda ispatlanmistir. Bel agrisi ve bel fitiginda en yuksek gorulme oraninin en fazla vibrasyona maruz kalan otobus soforlerinde oldugu tespit edilmistir. Kamyon soforlerinde, sofor olmayanlara gore bel fitigi gorulme orani daha fazla bulunmustur."

Gecmis olsunn..




Hiç yorum yok: