18 Nisan 2007 Çarşamba

Gunde iki bardak sut kanser riskini azaltiyor

Gunde iki bardak sut kanser riskini azaltiyor


Kanserin onlenmesinde dogru beslenme onemli bir rol oynuyor. Kansere karsi dengeli beslenmede sutun vazgecilmez unsurlardan biri oldugunu belirten uzmanlar, gunde iki bardak sut tuketiminin ozellikle bagirsak kanseri riskini azaltacagini soyluyor.









ISTANBUL - Kanser olusumunun yuzde 30’unun yanlis beslenme aliskanliklari ve cevre, cesitli kimyasallar, sigara gibi dis faktorlerden kaynaklandigini ifade eden Diyetisyen Aysen Arican duzenli sut tuketiminin kanser riskini azaltacagini soyledi. Arican “Beslenme konusunda yapilan hatalar, yetersiz ve dengesiz beslenme pek cok hastaligin onemli nedenlerinden biri olarak one cikiyor. Son donemde yapilan bilimsel calismalarda, kalsiyum aliminin bazi kanser turlerinde riski azaltici rolu oldugu saptandi” dedi.
SUT-KANSER ILISKISI
Bilimsel arastirmalarin sut tuketimi ile prostat, bagirsak, rahim, mesane kanseri gibi toplumda sik gorulen kanser turleri arasinda dogrudan bir iliski oldugunu ortaya koydugunu belirten Arican sunlari soyledi: “Sut, basta kalsiyum olmak uzere, icerdigi protein, fosfor, B grubu vitaminleri, sfingolipitler ve diger bilesikleri sayesinde kanser olusumunu engelleyebiliyor. Sutun yuzde 87,5’i su, yuzde 3,5’i ise mineraldir. Icerdigi minerallerin kanser olusumunu engelledigine dair onemli calismalar var. Sut barsak kanserini onlemeye ozellikle yardimci oluyor. Yapilan bir calismada gunde 2 bardak sut icen bireylerde bagirsak kanserlerine pek rastlanmadigi ortaya konulmustur.”

KALSIYUM KALIN BAGIRSAK KANSERI RISKINI AZALTIYOR
Vucuda kalsiyum aliminin, kalin bagirsak kanserine yol acan tumorlerin olusumunu onleyebilecegi, Amerikan Ulusal Kanser Enstitusu’nun tarama merkezlerinde bir grup arastirmaci tarafindan yurutulen calismayla bilimsel olarak kanitlandi. Toplam 10 arastirmacidan olusan bir ekip, tarama merkezlerinde kalin bagirsaklarinda tumor tespit edilen 3696 kisinin beslenme aliskanliklariyla, tumor tespit edilmeyen 34817 kisinin beslenme aliskanliklarini karsilastirdi. Calisma sonucunda kalsiyumun, safra ve yag asitlerini birbirine yapistirarak, bunlarin kalin bagirsak ceperine yerlesmesini ve hucre yapilarinda bozulmalara yol acmasini engelledigi tespit edildi. Bu calismanin sonuclari kendi alaninda en ciddi ve bilimsel yayinlardan biri olan American Journal of Clinical Nutrition’da (Amerikan Klinik Beslenme Dergisi) yayimlandi.

BOLGELERE GORE KANSER TURLERI
Ulkemizde gorulen kanser turleri bolgelere gore degisiklik gosterebiliyor. Marmara Bolgesi’nde akciger ve brons, Akdeniz Bolgesi’nde cilt, Dogu Anadolu Bolgesi’nde sindirim sistemi ve mide, Karadeniz ve Ic Anadolu Bolgelerinde akciger, Guneydogu Anadolu Bolgesi’nde ise akciger ve cilt kanserleri en sik gorulen kanser turleri olarak one cikiyor.

Hiç yorum yok: