Dunyada, basta yoksul ulkelerde olmak uzere kanser vakalari, 2000-2030 yillari arasinda ikiye katlanacak.
Merkezi Lyon'da bulunan Uluslararasi Kanser Arastirmalari Merkezi Baskani doktor Peter Boyle, kanser vakalarinda ongorulen bu artisin nedenleri arasinda, nufus artisi, uzayan yasam suresi, sigara ve alkol kullanimiyla yoksul ulkelerde bulasici hastaliklar ve yetersiz bakimi gosterdi.
2000 yilinda dunyada 11 milyon yeni kanser vakasina rastlandigini soyleyen Boyle, verilere gore ayni yil 7 milyon kisinin kanserden oldugunu ve 25 milyon kisinin bu hastalikla bogustugunu acikladi.
Boyle, 2030 yilina kadar kanser vakalarinin iki katina cikacagini, bu vakalarin buyuk cogunluguna, dusuk ve orta gelir duzeyine sahip ulkelerde rastlanacagini kaydetti.
2030'a kadar 27 milyon yeni vaka
Peter Boyle, merkezin, 2030 yilina kadar 27 milyon yeni kanser vakasina rastlanmasini, 17 milyon kisinin bu hastaliktan yasamini yitirmesini ve 75 milyon kisinin kanserle mucadele etmesini bekledigini acikladi.
25 yil once bogaz ve girtlak kanserlerinden olum oraninin ABD, Ingiltere ve Orta Avrupa ulkelerinde ayni oldugunu hatirlatan Boyle, gunumuzde bu oranin, Orta Avrupa'da, ABD, Ingiltere ve Bati Avrupa ulkelerinin 10 kati olduguna dikkat cekti.
Merkezin arastirmasina gore, Afrika'da en yaygin kanser tipinin, AIDS hastaligiyla dogrudan baglantisi oldugu goruldu.
Bati'da kanser hastalarinin yarisindan fazlasinin bir, dortte birinin iki tertip radyoterapi gordukleri, ancak dunyada tek bir radyoterapi aletine sahip olmayan 30 kadar ulke bulundugu da aciklandi.
Uluslararasi Kanser Arastirmalari Merkezi Baskani Boyle, dunyada kanserden olenlerin sayisinin tuberkuloz, AIDS ve sitmadan olenlerden daha fazla oldugunu sozlerine ekledi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder