18 Nisan 2007 Çarşamba

Beyin felci tedavisinde buyuk asama





Ege Universitesi (EU) Tip Fakultesi Noroloji Ana Bilim Dali Ogretim Uyesi Prof. Dr. Emre Kumral, beyin felclerini tedaviye yonelik Izmir'de hastalara “trombolitik tedavi” isimli yeni bir yontem uygulamaya basladiklarini, bu sayede beyin felclerinin duzeltilebildigini ifade etti.

EU Tip Fakultesi Noroloji Ana Bilim Dali ogretim uyesi Prof. Dr. Kumral, ABD'de son 3-4 yildir deneysel olarak kullanilan ve 2006 yilinin sonundan itibaren ABD ile AB ulkelerinde kliniklerde yayginlasan bu yontemi Turkiye'de uygulamak icin altyapi calismalarini tamamladiklarini soyledi.

Saglik Bakanligi, Ege Universitesi Tip Fakultesi ve Dokuz Eylul Universitesi Tip Fakultesinin ortak calisma baslattigini ve bu konuda doktorlarin egitildigini kaydeden Kumral, “Ortak bir organizasyon kuruldu. Herhangi bir vaka bize ulastigi andan itibaren trombolitik tedavi yontemiyle kalpten atilan ya da damarda olusan pihtilari eriterek yok edebiliyoruz “ diye konustu.

Beyin damarinin tikanikligina bagli olarak hastalarda beyin krizi (beyin felci) olarak adlandirilan inme hastaliginin ortaya ciktigini belirten Kumral, bu hastalarda beyin damarinin icine “rt-PA” adi verilen ilaci enjekte ettiklerini, bu ilacin damar icindeki pihtiyi erittigini ve tikanikligi actigini anlatarak, ”Bu sayede beyin felcleri buyuk olcude duzeltilebiliyor, hasta saglikli haline donebiliyor” gorusunu bildirdi.

Ilk asamada Izmir'de Ege Universitesi, Dokuz Eylul Universitesi ve Yesilyurt Devlet Hastanesi'nde bu yontemin uygulanabildigini ifade eden Kumral, olumlu sonuc alinabilmesi icin mudahalenin ilk 2-3 saat icerisinde yapilmasi gerektigine dikkati cekerek, “3 saati gecen vakalarda kanama meydana gelebilecegi icin cok gec kalinmis oluyor ve bu yontemi uygulamak mumkun olamiyor” bilgisini verdi.

Tedavinin yayginlasmasi gerektigine dikkati ceken Kumral, bu tur hastalarin zamaninda hastaneye yetistirilmesi konusunda vatandaslari duyarli olmaya cagirdi.

Hiç yorum yok: