18 Nisan 2007 Çarşamba

Obezite tedavisinde yeni umut !

Bagirsak florasinin, obezitenin gelismesinde rol oynadigi tahmin ediliyor.



Nature dergisinin son sayisinda yayimlanan makaleye gore, fareler uzerinde arastirma yapan bilim adamlari, bagirsak florasinin bilesiminden hareketle insanlarda obezitenin tedavisi amaciyla yeni yontemler gelistirilebilecegine hukmetti.

Insan bagirsaginda 100 trilyon kadar bakteri bulunuyor. Bunlarin cogu besinlerin sindiriminde rol ustleniyor.

Bagirsaklarda iki tur bakteri basat rol oynuyor. "Firmicutes" ve "bacteriodetes"ler, farelerde oldugu gibi insanda da bagirsak bakterilerinin yuzde 90'indan fazlasini olusturuyor.

Arastirmaya gore, "bacteriodetes" orani, obezlerde zayiflardan daha az bulunuyor. Bagirsaklarinda az "bacteriodetes", fazla "firmicutes" bulunan 12 sisman, karbonhidrat veya yag bakimindan zayif iki beslenme rejimine tabi tutuldu. Hangi rejim uygulanirsa uygulansin, "bacteriodetes" miktari artti, "firmicutes" miktari ise azaldi.

Farkli tarzlarda beslenen zayif ve sisman insanlarin kan numunelerini de karsilastiran arastirmacilara gore, sisman insanlarin gidalardan daha fazla enerji elde etme kapasitesi zayiflardan daha yuksek.

Arastirmalarin daha genis olcege yayilmasi gerektigini belirten uzmanlar, bagirsak florasinin, obeziteyle mucadelede cigir acabilecegine inaniyor.

Hiç yorum yok: