18 Nisan 2007 Çarşamba

Yilbasinda ve bayramda yemekler sizi cezbetmesin!





Bayramla bir arada kutlanacak olan yeni yil, birbirinden guzel lezzetleri de yaninda getirecek ama abartiya kacmamak gerekiyor.
Senenin belki de en cok yenilip icilen gecelerinden biri yilbasi gecesi. Normalde saglikli beslenmeye buyuk onem versek bile "bu gece baska..." mantigiyla yilbasi kutlamalarinda agir yemekler ve gereginden fazla icki tuketiyor, sonra da yeni yilin ilk gununu bas ve mide agrilariyla, hazimsizlik sikayetleriyle geciriyoruz.

Lezzet ve saglik bir arada

Yilbasi yemeginde essiz bir lezzetten vazgecmeden, ertesi sabah rahat bir mideyle, zinde bir bicimde uyanmak mumkun. Bunun icin tek yapmamiz gereken kendimizi biraz kontrol etmek ve her 31 Aralik aksami dustugumuz klasik hatalardan kacinmak... Bu hatalardan en buyugu, aksam yenecek yemekleri dusunerek gun icinde hicbir sey yememek. Aclik iki bucuk saati gecince seker dusuyor, ensulin hormonu artiyor ve aksam istahin cok acilmasi tehlikesi ortaya cikiyor. Oysa hafif bir kahvalti, sebze agirlikli bir ogle yemegi, "ara ogun" olarak adlandirilan kusluk ve ikindide birer porsiyon meyve, kan sekerini ayarlayarak insanin yilbasi yemeginde fazla yeme tehlikesini ortadan kaldiriyor.
Sofra hazir!

Geldik yilbasi sofrasina... Uzun, keyifli ve bol sohbetli yeni yil yemeginde kendimizi sohbete kaptirip lokmalari cignemeden yutmamiz cok yanlis. Yemegin agir agir ve ogutulerek yenmesi gerekiyor. Buna gore, bir lokmayi 20-30 kere cignememiz ve kisa araliklarla sofradan kalkmamiz lazim, cunku doyma sinyali beyinden mideye yemegi yedikten sonraki 12. ve 18. dakikalar arasinda gidiyor. Parcalanmadan alinan besinler dogrudan yaga, ogutulerek alinanlar ise enerjiye donusuyor.

Peki, bu sofrada ne tur yemekleri tercih etmeliyiz? Oncelikle mezelerden ve zeytinyaglilardan tadimlik almamiz sart. Hindi ve tavuk yerken derisini cikarmaya, corba ve sossuz salatalari tercih etmeye, kuruyemiste bir avucu gecmemeye ve besinleri yagda kizartmaktan kacinmaya da dikkat etmemiz gerekiyor. Hizli sekerler olan alkol ve tatlinin bir arada olmamasi daha iyi ama mutlaka olacaksa hamurlu tatlilar yerine sutlu tatlilara yonelmek ve alkol orani dusuk olan sarap gibi ickileri dozaji 1-2 kadehte tutarak tercih etmek, midenin yilbasi gecesini kazasiz belasiz atlatmasini saglayacak basit onlemlerden sadece birkaci...
Ve ertesi gun...

Gune domates, salatalik, bir dilim ekmek, beyaz peynir ve bitki cayindan olusan, hafif bir kahvaltiyla baslayip uzerine de bir saatlik bir doga yuruyusu yaparsak aksam yediklerimizi yakabiliriz. Sindirim sistemimiz daha iyi calisir, kan sekerimiz ayarlanir ve bas agrimiz gecer. 1 0cak gunu ogun gecistirme, cok uyuma, asitli icecekler ve gaz yapici yiyecekler tuketme gibi beslenme hatalarindan kacinmanin yani sira salata ve meyve (ozellikle de C vitamini iceren portakal, greyfurt ve mandalina) agirlikli bir beslenme, sindirimi kolaylastiriyor ve vucudumuzun toksinlerden arinmasini sagliyor. Bu arada aksamki sohbet sirasinda yuttugumuz havanin yarattigi siskinlik ve gazi ortadan kaldirmak icin bir bardak da maden suyu ictik mi, yeni yila yepyeni bir enerjiyle baslamamiz isten bile degil!

Hiç yorum yok: