18 Nisan 2007 Çarşamba

Yeni yilda sarhos olmamak icin...




Butun bir gece eglenmek ve icmek uzerine kurulu olan yeni yil geceleri, mide agrili sabahlara donusebiliyor. Tum bunlari yasamamak icin dengeli icme kurallarina bir goz atin...

Yeni yil yaklasirken hepimiz planlarimizi yapmaya basladik bile. Kimimiz bu ozel geceyi disarida gecirecegiz, kimimiz evde dostlarimizla bir araya gelip yeni yilin gelisini sabahlara kadar suren eglencelerle kutlamayi tercih edecegiz. Fakat secimimiz ne olursa olsun, gecemize mutlaka alkol eslik edecek. Peki, ickiyi fazla kacirip geceyi ve ertesi gunu kendimize zehir etmemek icin neler yapmali, nelere dikkat etmeliyiz? Iste dengeli icmenin puf noktalari...

Gece baslamadan once...

• Egzersiz yapmayin: Formunuzu korumak icin duzenli spor yapiyor olabilirsiniz. Ama kendinize bu gunluk izin verin. Cunku egzersiz yapmak, vucudunuzdaki su miktarini azaltir ve aksam icki ictikten sonra kendinizi kotu hissetmenize neden olur.

• Bir seyler yiyin: Bos mideye alinan alkolun etkisini daha hizli ve siddetli gosterecegini hepimiz biliyoruz, ama bir kez daha tekrarlamakta yarar var. Evden ac cikmayin. Hemen yemek yeme firsati bulamayabilirsiniz, bu da sizi daha cok icki icmeye yonlendirecek ve daha gece baslamadan sarhos olmaniza neden olacaktir.


• Evden cikarken alkol almayin: Zaten gece boyunca bol miktarda icki iceceksiniz. Dolayisiyla icmeye erken saatte baslamanin hicbir anlami yok. Kendinizi tutun ve hevesinizi aksama saklayin.

Gece boyunca...

• Ickiyi kadehle alin, siseyle degil: Geceyi disarida geciriyorsaniz, sakin zaman ve paradan tasarruf etmek adina ickiyi siseyle satin almayin. Cunku sisede cok guzel duran alkol, sizde daha cok ve daha suratli icme istegi uyandiracak, kontrolu elden birakmaniza ve farkina bile varmadan sarhos olmaniza yol acacaktir.

• Sinirlarinizi bilin: Her insanin alkole dayanikliligi farkli seviyelerdedir. Ickinin en kotu yaninin, etkisini sonradan gostermesi oldugunu unutmayin ve o sinira gelmeden kadehi elinizden birakmayi bilin.

• Ne ictiginize dikkat edin: Bazi dayanikli otesi kadinlar cin icip uzerine iki kadeh sarap yuvarlar, onun uzerine de bir kadeh viski icip "Herkese iyi geceler" diyerek cikip giderler. Fakat sonucta bunlar kucuk bir azinlik. Siz bir bardak cinle cin carpmisa donenlerdenseniz, daha dayanikli oldugunuzu bildiginiz ickileri tercih edin.


Ertesi sabah...

• Kahve icmeyin:
Kafein vucudunuzu daha da fazla susuz birakacagi icin, kahve yerine bitki caylarini tercih edin.

• Siki beslenin: Bu sabahlik rejime bos verin ve gune siki bir kahvaltiyla baslayin.

• Bol su icin: Vucudunuzu toksinlerden arindirmak ve su ihtiyacinizi karsilamak icin bol bol sivi alin.

• Egzersiz yapmayin, dinlenin: Dun oldugu gibi bugun de kendinize izin verin ve aksam yediklerinizi yakmak icin saatlerce kosmak yerine en fazla yarim saatlik hafif bir yuruyus yapip gunu sakin sakin dinlenerek evde gecirin.

Hiç yorum yok: