26 Nisan 2007 Perşembe

Turk erkeginin dil dayaklari !

Arastirmaya gore, kadina siddetten once agir hakaret ediliyor, kadinsa sesini cikarmiyor..



Arastirmaci Filiz Bingolce siddetin dilini arastirdi. “Dil Dayaklari” adli arastirmaya gore, erkek kadina siddet uygulamadan once agir hakaret ediyor, kadinsa kavga buyumesin diye sesini cikarmiyor.

Turkiye’de ‘Kadina Yonelik Aile Ici Siddetin Ortak Dili’ arastirildi. BM Turkiye Nufus Fonu’nun destegiyle hazirlanan ve onumuzdeki hafta aciklanacak olan ‘Dil Dayaklari’ arastirma raporundan carpici sonuclar cikti.

Saldirgan bir akraba kadina yoneltilen kufur, argo, tehdit, hakaret, asagilama ve her turlu kotu soz arastirmaci Filiz Bingolce tarafindan kayda alindi.

Bingolce Ankara, Istanbul, Konya, Erzurum ve Urfa’da siddet magduru, farkli gelir ve sosyal statuye sahip 65 kadinla yuzyuze gorustu. Sozel siddeti uygulayan erkegin her kesimden cikabildigi tespitinde bulunan Bingolce, “Siddeti uygulayanin kimligi acisindan baktiginizda tum egitim ve gelir gruplari ile sosyal statu mensubu erkegin aile ici siddeti ‘mesru ve hakli’ olarak kabul edebildigi potansiyel siddetci oldugunu gordum” dedi.

Siddetin aktorlerinin baba, koca, sevgili, nisanli, kaynana ve kardes oldugunu belirten Bingolce, zaman zaman kadinlarin da (anne, kaynana ya da gorumce gibi) siddet uyguladiklarini soyledi ve, “Dilsel ve fiziksel siddet uygulayan erkek siddeti ne ayip, ne gunah, ne de suc kabul ediyor. Hatta bazi erkekler bu hareketlerini temel haklar ve ozgurlukler icinde bile sayabiliyor” dedi.

DAYAGA ‘DIL DAYAGI’ ESLIK EDIYOR
Arastirmaci Filiz Bingolce, el dayagi ile dil dayagi arasindaki iliskiyi soyle acikladi: “Kadinlarin kafasinda yer etmis siddete iliskin iki kategori bulundugunu soyleyebilirim. Bunlardan biri el dayagi, digeri ise dil dayagi. Saldirgan tarafindan bir monolog olarak tekrarlanan asagilama, hakaret, kufur ve tehdit sozcukleri daha cok aile bireylerine karsi dayak oncesinde fikrini kabul ettirme, haklarini sinirlama, otekinin sozlerinin gecerliligini yok etme, varligini asagilama, etkisini azaltma ya da bir sindirme araci olarak kullaniliyor. Kufur bazen tek basina etkili olabiliyor. Ancak sozun bittigi yerde saldirgan, kufurun yetmedigine inaniyorsa o zaman kaba kuvvete basvuruyor.”

ARASTIRMACIYI YANILTAN SONUC
Argo ve kufur konusunda daha once de arastirmalar yapan Bingolce, siddet uygularken sinirli sayida sozcugun kullanilmasini sasirtici buldugunu soyleyerek, “Arastirmada, cok sayida hakaret, tehdit, kaba soz ve kufur bulacagimi saniyordum ama Turkiye’de gorulen o ki insanlar siddet uygularken uc asagi bes yukari ayni sozleri kullaniyor” dedi.


EN COK ‘O..’ KULLANILIYOR
Kadinlara tehdit amacli soylenen sozlerin basinda “seni daga kaldiririm”, “yuzune kezzap atarim”, “seni ayaga dusururum”, “arkana adam takarim” gibi tehditler ilk sirada yer aliyor. Kufurler arasinda ise en sik basvurulani ise ‘o..’ sozcugu.


Bingolce en sik kullanilan bu sozcukle ilgili olarak, “Erkeklerin ayrimsiz en fazla basvurduklari kadina yonelik siddet sozcugu olma ozelligi tasiyor. Ote yandan kadinlarin en fazla incindigi asagilama sozcugu de kendi ifadelerinden anlasildigi kadariyla bu. Sozcuk, erkegin kadinlik durumuna iliskin en asagilik buldugu hal mi yoksa kadinin en hassas noktasi mi, elbet bunu tam olarak tespit etmek icin daha kapsamli bir calisma yapmak gerekiyor. Suphe yok ki esine, sevgilisine, kizina ‘o..’ diyen erkek yarattigi yabancilastirma hali nedeniyle basvurdugu siddeti kendi kafasinda mesru ve hakli hale getiriyor. Nedense erkekler kadinlari en fazla ‘sahiplendikleri’, ‘baska durum ya da kisilerden sakindiklari’, ‘koruma altina aldiklari’ anda bu sozcugu kullaniyor ve ardindan da dovuyorlar” dedi.

DAYAK NEDENLERI:
Gulmek
Kisa etek giymek
Eve gec gelmek
Cevap vermek
Aynaya bakmak
Evin icine sinek girmesine neden olmak
Asik olmak
Egitim almak istemek

KADINLARIN VERDIKLERI KARSILIKLARI:
Kadinlarin buyuk bolumu kufurlere hicbir karsilik vermiyor, cunku siddetin boyutunun buyumesinden korkuyor. Bazilari ise su sozlerle karsilik veriyor.
Onu sana iade ediyorum
Senin ailendir
Kendinsin
Sensin

(Dil Dayaklari adli arastirmada dar bir zaman araliginda, dovme olayindan hemen once, dovme sirasinda ve dovme sonrasinda hangi dil kaliplarinin kullanildigi tespit edildi. Saldirgan akraba tarafindan siddet magduru kadina yoneltilen kufur, argo, tehdit, hakaret, asagilama ve kotu soz birimleri kayda alindi. Katilimcilardan 33’u ev hanimi, 32’si de meslek sahibi, 32’si ilkokul mezunu, 6’si ortaokul, 12’si lise ve 13’u universite mezunu. Avukat, mimar, eczaci, ogretmen, hemsire gibi mesleklere sahip kadinlarin da icinde bulundugu katilimcilardan yalnizca ikisi okuma yazma bilmiyor.)


YASEMIN ARPA
NTV-MSNBC

Hiç yorum yok: