25 Nisan 2007 Çarşamba

Penis egriligi ameliyatla tedavi edilir

Penis egrilikleri olusum nedenlerine bagli olarak 2’ye ayrilir, dogustan penil egrilikler ve edinsel (sonradan olusan) penil egrilikler...
Penis egriliklerinin asagiya dogru, yukari dogru ya da yanlara olmak uzere cesitli tipleri olabilir.
Dogustan olan penil egriliklerinde penisin ic dokularinda kismi doku yapisikliklari nedeniyle yapisikligin bulundugu yone dogru egriligiyle gorulur. Ozellikle ergenlik caginda penisin boyutlarinin buyumesiyle ortaya cikar. Egriligin derecesine gore penisin sekli cinsel iliskiyi zorlastirabilir veya iliskiye engel olabilir. Tani, ereksiyon halindeki penis’in gorulmesi ile rahatlikla konur. Dogustan olan penil egriliklerin ilacla tedavisi mumkun degildir. Bu hastalarda cerrahi tedaviyle penis duzeltilebilir. Sonuc tam basarilidir.

Penis’in Edinsel Egrilikleri genellikle 2 nedenle olusabilir.

Ereksiyon halindeki penisin cinsel iliski sirasinda degisik pozisyonlarda veya asiri zorlamalariyla maruz kaldigi travmalar sonucu kavernoz dokularda yirtilmalar olusmasi. Bu hastalarda hemen cerrahi tedavi ile dokularin tamiri yapilmazsa genellikle peniste egrilige neden olabilir. Bu tip egrilikler daha sonra gene bazi ozel cerrahi teknikler kullanilarak ameliyatla duzeltilebilir.

Peyroni hastaligi ozellikle 40-60 yas hasta grubunda olusur. Bu hastaligin olusum mekanizmasi tam olarak aydinlatilamamistir. Nedenleri arasinda: Cinsel iliski sirasinda olusabilecek mikrovaskuler travmalar, E vitamini yetersizligi vucuttaki buyume faktorlerinden olusacak patolojiler vardir. Hastaligin yaklasik 12 ayi bulan akut doneminde peniste ereksiyonla olusan siddetli agrilar ve egrilik olabilir.Hastalarin az bir kisminda semptomlar kendiliginden duzelebilir. (ilk 12 ayda). Ancak bu donemin sonrasinda onemli bir hasta grubunda belirtiler ilerler ve agrilar kaybolsa da peniste egirlik giderek artabilir. Bazen de her iki yanda olusabilecek lezyona bagli olarak kum saati gibi bogumlu bir penis gorunumune neden olabilir. Peyroni hastaliginin ilk doneminde ( 1 yil ) agizdan alinabilecek bazi ilaclar % 30-40 civarinda duzelme saglayabilir. Lezyonun icine yapilan bazi enjeksiyonlar ile de kismi duzelmeler gorulmustur. Egriligi duzeltmeye yonelik asil tedavi cerrahidir. Bu amacla cesitli cerrahi teknikler kullanilabilir.Bu belirtilen ameliyatlar hastalarda ereksiyonun normal oldugu durumlarda uygulanir. Ancak eger ereksiyon sorunu mevcut ise penis egriligi Penil Protez ameliyati ile tedavi edilir.


Hiç yorum yok: